warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:263/434)

Piernikowy murzynek z gruszkami 193

zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą.  Dodać gruszki, szybko wymieszać i całość przelać na brytfankę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić. Jeśli wyrośnie z małą górką jeszcze ciepłe ciasto obrócić do góry nogami(...)miksować aż składniki dobrze się połączą. Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami orzechów włoskich

Trzeci talerz
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 201

czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję  dokładnie blenderem na gładką masę. Zostawiam w cieple, aby nie wystygło.   Okonia oskrobuję dla pewności(...)środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby układam na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę. Układam cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze 160 stopni.  Ryba powinna lekko się zrumienić, ale uwaga, aby nie była przepieczona

W kuchni Karmel-itki
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 116

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min.Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach układamy nasz farsz z dyni. Dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

kulinarnyJa
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 135

dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość wzroku. Korzystnie wpływa na ostrość(...)jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego w Halloween

pieprzny smaczek
Ciasto marchewkowe 528

carrot cake w krajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku(...)Dodajemy proszek do pieczenia- nie przestajac miksować dodajemy partiami mąkę. Na koniec do miski dodajemy marchew i mieszamy łyżką.Wykładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 180 C - około 45-55 min. Ciasto po ostudzeniu- kroimy na dwa placki.Masa:Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto , dodając 2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone

Smaki Edyty
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA 207

Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Porzeczki przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i postawić na gadzie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty. 7. Mąkę ziemniaczaną(...)Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki. 10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM ), od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Papryka faszerowana mięsem mielonym 148

Bardzo smaczna kombinacja mięsa, warzyw i sera. Papryki umyć odciąć część papryki, wyciąć błonki i nasionka. Położyć papryczki w żaroodpornym naczyniu. Przygotowanie nadzienia – odcięte części papryk i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać papryki, pokrojone drobno pieczarki i smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Dodać(...)mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Następnie wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sou, zagotować. Włożyć papryki do sosu i każdą przykryć plasterkiem mozzarelli. Zamknąć naczynie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Podawać z ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
#Porady - jak sprzątać kuchnie 612

odpowiednio sprzątanie w żywności mogą zalęgnąć się mole spożywcze! Kosz - pod zlewem trzymam kosz na bio odpady oraz 2 wentylowane wiaderka na cebulę i ziemniaki (choć te warzywa nie powinny być przechowywane obok siebie, gdyż szybciej się psują), ale tak już jest. Zbiera się tam sporo brudów, dlatego warto odkurzyć i umyć nie tylko wiaderka, ale także całą szafkę. Zmywarka(...)płynem do naczyń) i dokładnie wycieram ściereczkami Mr. Magic gumki zabezpieczające. Na koniec wieszam zapach do zmywarki i et voila - gotowe! Zmywarka jest czysta, pachnąca i gotowa do działania. :) Piekarnik - jeśli chcecie, by był czysty i nie osadzała się na nim ogromna ilość tłuszczu, to zafundujcie mu chociaż raz na miesiąc takie czyszczenie. Do naczynia żaroodpornego lub głębszej blachy wlewamy

Cooking Monster
FASZEROWANE PIECZARKI 161

Wiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości  zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są nisko kaloryczne.  Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. A poza tym są niedrogie(...)sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Kapelusze pieczarek oprószyłam solą i pieprzem. I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza.  Pieczarki można posypać serem mozzarellą bądź parmezanem. Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam pieczarki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 20-30 minut. Smacznego

potrawyregionalne
Cottage pie ze szpinakiem 202

grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę(...)kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min.  Smacznego

DefinicjaSmaku
115. Słodko i romantycznie, czyli mini clafoutis czekoladowe z gruszkami 222

Czas szybko mija, wiosna na szczęście już coraz bliżej. W oczekiwaniu na nią zadowolić musimy się polskimi owocami i warzywami, które są dostępne w sklepach. Dziś u nas propozycja, która zawładnie waszymi sercami, a już na pewno wszystkim kubkami smakowymi. Clafoutis to deser tradycyjnie przygotowywany z wiśniami. My postanowiłyśmy nie używać mrożonych i zastąpiłyśmy je gruszkami. A jako, że ostatnio(...)mleka  50 ml śmietanki 30 lub 36% 4 gruszki (twarde, ale dojrzałe) obrane i pozbawione gniazd nasiennych Dodatkowo: masło do natłuszczenia kokilek cukier (najlepiej muscovado) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremki smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy cukrem. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej (garnek lub miseczkę ustawiamy na większym garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miseczki

Symfonia Smaków
"Słodkie środy" - babeczki bananowe 158

Czasem wracam do sprawdzonych przepisów ale jeszcze większą frajdę sprawia mi wymyślanie nowych smaków babeczek. Same babeczki są tak wdzięczne, że przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mają one jeszcze jedną wielką zaletę, ciężko jest je zepsuć, właściwie zawsze wychodzą i są pyszne!! Babeczki bananowe robię, gdy zostają mi w nadmiarze banany(...)mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 stopni.   Z tej ilości składników wychodzi 6 babeczek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Golonka gotowana w warzywach 194

stawy,stan skóry,włosów i paznokci.Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza.Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób,po prostu ugotowalam ją z warzywami i przyprawami.Czy wiecie,ze dodatek czarnego pieprzu i goździków nieco niweluje niekorzystne dzialanie tłuszczu zawartego w golonce?Składniki:1 spora tylna golonka3 marchewki1 pietruszka1/2 seleraporkilka gałązek lubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10(...)odchodzi od kosciumyc,obrac warzywa.Dodac do golonki po 1 godzinie gotowaniawylowic miekka golonke,nie odsaczac nadmiernie.Ulozyc w naczyniu zaroodpornym,posypac majerankiem-rozcierajac go miedzy palcami- i papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowana szynka wieprzowa oraz kasza gryczana z gruszką i pigwą i salsa z mango i papryki 166

  Składniki:300 gram szynki wieprzowejsólpieprz2 łyżki musztardyłyżka majeranku 100 gram kaszy gryczanej1 gruszka1 pigwa1/2 dużego mango1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej rukolasok z połowy limonkiłyżka

Mango Papaja
Faszerowane bakłażany 107

Bardzo lubię takie danie, warzywa i mięso to wszystko co lubię. Polecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć małą chwileczkę. Dodać mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone w małe(...)puszki, dodać zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować sos tak długo aż woda z pomidorów lekko wyparuje. Tak przygotowany sos wylać do żaroodpornego naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 45 minut. kilka minut przed końcem pieczenia obsypać potartym serem, już nie zamykać. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Babeczki z fasolą szparagową 131

Wypieków z warzywami ciąg dalszy..oj nie wiem, czy dam radę jeszcze coś przygotować..ale i tak sporo zrobiłam w ciągu kilku dni..Tym razem wykorzystałam fasolkę szparagową..skorzystałam z tego  przepisu, z tym ,że ja zrobiłam babeczki...na gorąco posmakowały..a na zimno już mniej..ale zjedzone i przez moich domowników i przez sąsiadów [ chyba ] - dałam na spróbowanie(...)minut. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, masę fasolową oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do formy lub małych foremek i pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
ZUPA DYNIOWA Z KOMPOTEM ŻURAWINOWYM I PIECZONYMI ORZECHAMI 130

KOMPOT ŻURAWINOWY 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1/4 szklanki cukru skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta zewnętrzna część) sólo morska DODATKOWO: 2 szklanki orzechów włoskich WYKONANIE ORZECHY: Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Orzechy włoskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy przez około 5-10 minut lub do momentu, gdy skórki(...)Smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas,  Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Wlewamy bulion w takiej ilości, aby sięgał 2-3 cm. ponad poziom warzyw. Mieszamy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać.   Miksujemy/blendujemy na gładkie puree. Próbujemy i ewentualnie

cool and minty
Kalafior nadziewany mięsem mielonym 231

łyżki bułki tartej 2 łyżki masła Sól kilka ziemniaków  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyty kalafior obgotować w całości w osolonej wodzie przez 5-6 minut ( w zależności od wielkości warzywa ). Zalać zimną wodą, aby doprowadzić  do kompletnego wystudzenia.  Mięso mielone doprawić do smaku solą, jajkiem i ulubionymi przyprawkami. Ja osobiście używam ząbek czosnku przekrojony na pół ( który po minucie(...)Resztę wolnego miejsca wypełnić ziemniakami pokrojonymi w talarki. Ziemniaki posolić po wierzchu, dodać odrobinę masła   Przykryć folią aluminiową  lub przykrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru. SMACZNEGO

zielonacukinka
Tarta z cukinią i porem. 191

kuchennej paniki i zapomniał nawet jak się robi jajecznicę, to ta rzecz pozostałaby jednak gdzieś w najdalszym zakamarku pamięci. To moja podstawowa ulubiona tarta! Cukinia zaś to moje ulubione warzywo. Jak wiadomo, smak ma raczej łagodny, należy go więc koniecznie (lecz z umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii uważam estragon (z małym dodatkiem tymianku(...)stopni (termoobieg). Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a  na nią warstwę cukinii. Zalać nadzienie jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut. Jeśli brzegi przypiekają się zbyt szybko - przykryć aluminiową folią. Po wyjęciu odczekać około 10 minut przed podaniem

zadanie-gotowanie
Pasta z bakłażana, ciecierzycy i karmelizowanej cebuli 75

oliwa, - sól, pieprz, - wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, - 1/2 szklanki wody (lub więcej gdy jest taka potrzeba). Wykonanie: Bakłażana myjemy, kroimy w 1 cm plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem, solimy. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut - do czasu aż będzie miękki. Cebule obieramy, myjemy, kroimy na pół(...)zmielić jej na gładką masę, uważam że fajna jest gdy czuć kawałki cebuli i bakłażana), dlatego też najpierw wrzucam ciecierzycę, żeby ona się dobrze zmieliła a na wierzch pozostałe warzywa i mielę krótko na najwyższych obrotach. Później próbuję, przyprawiam gdy potrzeba solą, dodaje pieprzu i jeszcze chwilę miksuje na małych obrotach.  Pasta będzie fajnym dodatkiem do pieczywa, albo dipem

Co na wege obiad?
Meksykanskie chili wolowe z salsa 147

goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego garnka do zapiekania i podsmażamy na średnim ogniu(...)Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Liebster Blog Award razy cztery 150

deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden zakalec za drugim... Dzisiaj przełamałam fatum, a każdą trudność w kuchni traktuję jako wyzwanie i drogę do rozwoju. 5. Gdybyś nie blogowała o gotowaniu/pieczeniu, to o czym? O książkach(...)Barcelona, Wiedeń. Może Kraków? Uwielbiam jego artystyczny klimat. Albo jakieś małe, malownicze miasteczko gdzieś w Europie, gdzie jest raczej ciepło niż zimno, gdzie na targu można kupić piękne sezonowe warzywa i owoce, żartując przy tym ze sprzedawcą, gdzie miałabym piękną kuchnię w drewnie, a z belek pod sufitem zwisałby czosnek i suszące się zioła... Tak sielsko-anielsko i spokojnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świateczny pasztet zapiekany. 188

szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa  majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso  pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować  razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia, odlać 1 szkl. wywaru, w pozostałęj(...)formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek) ubijając, wierzch polać wywarem i do piekarnika w temp. 170 stopni na około 1 godz., pasztet jest gotowy gdy odchodzi od formy

Kuchnia Beaty
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 156

warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli.Schab:Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę(...)wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i wsadziłam odkryte naczynie na 10 min. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni, przykryłam naczynie i zostawiłam swojemu losowi.Upieczony schab przełożyłam na deskę

ladykitchen