warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:256/434)

Sos pomidorowo paprykowy na zimę 144

mnie w kuchni ma uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze wykonywałam go w proporcji 1:1 ( pomidory i papryka(...)garna ( dobrze, jeżeli jest z grubym dnem) układamy paprykę a na niej pomidory. Papryczkę chili dajemy w całości. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu rozpadu warzyw. Następnie miksujemy je za pomocą blendera ( lub jeżeli przeszkadzają wam kawałeczki skórek przecieramy przez sito). Dodajemy sól, ocet i cukier. Sos nalewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania

kawawszklance
Chlebek bananowy Sophie Dahl 192

naszej bogatej wyobraźni i tworzymy z pozostałości cosie, które mają uratować naszą kuchenną reputację i nagle okazuje się, że owe cosie są znacznie lepsze niż oryginał. Podobnie jest z warzywami i owocami w każdej kuchni, kiedy nie mamy na nie chęci i tak sobie leżą i leżą, czekając na lepsze czasy. Aż w końcu okazuje się, że na przykład taki(...)będzie idealne na jesienne chłody. Chlebek bananowy Sophie Dahl 4 banany 5-6 daktyli 1 jajko 75g miękkiego masła 170g mąki pszennej 1 łyżeczka sody ew. 30g cukru kokosowego Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy, żeby nieco zmiękły. Rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z lekko rozkłóconym jajkiem oraz masłem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Maślane ziemniaki zapiekane z kolendrą i podawane z cebulowym twarożkiem 112

To nie jest wyjątkowo mój autorski przepis, a przepis lidlowy, ale ukochałam go bardzo i pragnę wszystkich zachęcić, aby skosztowali tego cudeńka ;) Ostrzegam, że uzależnia już

Życie zamknięte w smaku
Kolorowa i ekspresowa zapiekanka z warzywami i prażoną cebulką 171

mogłam się oprzeć sałacie i pięknej czerwonej papryce. A moje ukochane kiszone ogórki, aż prosiły się, aby je wykorzystać. Dlatego stojąc w kuchni postanowiłam zrobić ekspresową zapiekankę z warzywami i prażoną cebulką. Idealny posiłek na duży głód. Spróbujcie. ... pyszna, szybka zapiekanka, idealna nawet na letnie, upalne dni Składniki: (na 2 duże zapiekanki) 1 duża bagietka 4 garście miksu sałat(...)grube paski i układamy skośnie na całej długości zapiekanki. Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tylko na czas stopnienia sera. Jeśli bagietki nie są dość chrupkie można włożyć je go piekarnika wcześniej (zanim nałożymy wszystkie składniki) na parę minut w celu podpieczenia

Słodkie okruszki
Bułka pita – idealny Kebab! 371

Sałatkę już mamy – teraz czas na bułki! Byłam niesamowicie zaskoczona jak proste jest ich domowe wykonanie. Ciepłe, chrupiące , wypełnione świeżymi warzywami i kurczakiem – super gratka dla wielbicieli kebabów Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut. Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros .   Post Bułka pita – idealny Kebab! pojawił się poraz

Za drzwiami kuchni
Bukiet warzyw w cieście francuskim 334

francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl!  Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie!  Ale smakuje genialnie!  To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej cebuli średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko masło Zaczynamy(...)Dokładnie, delikatnie zawijamy cisto jak roladę, układamy zetknięciem końców od spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika na około 30 minut.  "Roladka" super smakuje z sosem czosnkowym.  Ja dodałam 10 dag sera, dodaj więcej a będzie to bardziej zwarte;)  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Bezglutenowy placek wytrawny po wiejsku 147

placek w sam raz na letni obiad. Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy(...)pozostałe 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy plasterki cukini, pora, boczku i pomidorki koktajlowe (w całości, lub połówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 45 minut. Gotowy placek można podawać polany oliwą z oliwek, ub ulubionym sosem (np. czosnkowym). Smacznego

Quinoa Raz!
Odwrócona tarta z buraczkami 161

tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam  wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna!  Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz(...)ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć dużym płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem odwrócić do góry nogami. Chwilę odczekać, aby buraki odkleiły się od naczynia i delikatnie je zdjąć. Tartę podawać najlepiej na ciepło.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 223

rysuje. Świetnie eksponuje zarówno potrawy jak i kieliszek wina, sery, czy wiele innych potraw, wszystko będę pokazywać z czasem. Gdzie to można kupić? Ja mam ze sklepu internetowego Do Warzyw . Co o sklepie? Tu z czystym sumieniem mogę polecić, zarówno proponowany asortyment, jak i właścicieli sklepu, którzy zawsze służą pomocą, szczerze doradzą, pomogą lub udzielą informacji. Jak pakują? Oj, solidnie(...)Składniki na 6 mini serniczków: SPÓD: 100 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła 1 garść  orzechów laskowych IGLOTEX Horeca Orzechy laskowe wysypałam na blachę i podpiekłam chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potem z jeszcze ciepłych usunęłam brązową skórkę. Ciastka i orzechy wrzuciłam do malaksera i szybko, niezbyt długo zmiksowałam,następnie wlałam rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie

Blondynka Gotuje
Zapiekanka makaronowa z warzywami 241

możecie przygotować pyszną, domową zapiekankę. Najwięcej radości z przygotowanych dań, dają nam przepisy, które tworzymy sami na bazie tego co mamy w domu. Ja przygotowałem zapiekankę makaronową z warzywami w kremowym sosie pomidorowym. Do tego aromatyczne przyprawy i obiad gotowy.Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu fusilli (świderki)1/2 papryki czerwone1/2 papryki żółtej1/2(...)serek. Wszystkie składniki podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron łączymy z naszym warzywnym farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 25 min. Smacznego

kulinarnyJa
PODLASKA A'LA BRUSCHETTA 138

Ser koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej smakuję w różnych daniach. Zawsze tak samo zaskakuje smakiem. Dzisiaj proponuję dobrze znaną Nam wszystkim bruschettę, ale na mój podlaski smak

Z Majeczką w kuchni
Pieczone ziemniaki 282

Pieczone ziemniaki pokrojone w ósemki, świetnie zastępują frytki. Są idealne jako dodatek do dań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie ich to chwila

Pasja Smaku
Karkówka w jogurtowej marynacie 2904

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka szparagowa 130

Zapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne. 30 dkg szpinaku 1 pęczek szparagów zielonych 100 g makaronu spaghetti ugotowanego 7 pomidorków koktajlowych 3 jajka 2 ząbki czosnku  sól, pieprz(...)makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły mi się w naczyniu. Na wierzch wbijam jajka, układam pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę temp 180 stopni około 15-20 minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne

wesoła kuchnia
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 163

piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Przygotowanie szarlotki Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę,  zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu(...)pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania