warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:250/434)

KALAFIOR POD BESZAMELEM 125

Bardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser  lub  beszamel albo inny sos ,  nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się najeść.     1 kalafior  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 2 szkl.mleka lub 1 szkl.mleka i 1 szkl.śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej koperek do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kalafior czyścimy w wodzie z octem(...)wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy tak aby zgęstniał.Zalewamy kalafior beszamelem ,posypujemy posiekanym koperkiem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia 180st.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab w cieście francuskim (plastry) 211

przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie)   Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko  Plastry schabu(...)kwadraty, o boki mocno skleić. (Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.) Tak przygotowane "poduszeczki" posmarować rozmieszanym (ze szczyptą soli) jajkiem i oprószyć papryką w proszku. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach

Di gotuje
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 147

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą(...)ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Chutney z jabłek i żurawiny 187

jabłek. Co tu zrobić, aby ich nie zmarnować? Poszperałam w google i oto powstał chutney z jabłek i żurawiny. To świetny dodatek do różnych mięs i serów, nawet grilowanych warzyw. Przepis znalazłam na blogu gotujębo, jednak zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Składniki: 2 kg jabłek (gatunek dość słodki i twardy) 20 dkg żurawiny suszonej 2 duże czerwone cebule(...)przywarło. Powstanie kleista mas z kawałkami jabłek. Słoiki wyparzamy i wkładamy do nich gotowy chutney. Następnie mocno zakręcamy i zagotowujemy w wodzie ok. 10 minut (ewentualnie w piekarniku w temp. 180 st.C). Odwracamy do góry dnem. Jak ostygną odkładamy w chłodne, ciemne miejsce. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Drożdżówki z konfiturą 182

posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe  o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej od współczesnego(...)utrzymywanie najwyższej możliwej jakości produktu, nie zaś bezkrytyczna pogoń za pieniędzmi. Mamy swoje zasady. Nie kupujemy najtańszych, byle jakich surowców. Znamy każdego plantatora. Dokładnie wiemy skąd pochodzą owoce i warzywa i jak dobrej są jakości. Uczciwe podejście do dostawców i klientów procentuje tym, że są z nami od lat. Produkty są  takie jakie być powinny - syropy powstają na bazie

Moje domowe kucharzenie
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 206

drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut. KURCZAK: - 5 łyżek pasty pomidorowej  - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju(...)gruszek i natkę pietruszki. Czosnek wrzucamy luzem do brytfanki, polewamy olejem i pieczemy. Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego

SMYKWKUCHNI
KARKÓWKA W PIWIE Z PIECZONYMI JABŁKAMI I CEBULĄ 176

Soczysta karkóweczka, którą nie pogardzi żaden jej wielbiciel. Upieczona w towarzystwie pysznej cebuli i jabłek. Aromatyczna, pełna ziół. Musicie taką przygotować. Składniki: 1 kg karkówki 

Z Majeczką w kuchni
Pieczarki faszerowane białym i żółtym serem 158

Składniki 90 dag średniej wielkości pieczarek 6 łyżek masła 25 dag białego sera twarogowego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki drobno posiekanej cebuli sól Sposób

Kuchenne aromaty
JAJKA ZAPIEKANE W POMIDOROWYCH KOKILKACH 171

Szybki pomysł na smaczny ciepły posiłek, tym bardziej ze pomału ranki i wieczory robią się chlodne i fajnie rozgrzać się czymś ciepłymSkładniki:4 jajka4 pomidory dość

Z Majeczką w kuchni
Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 165

dłuższej przerwie spowodowanej nie tylko wakacyjnymi planami, ale również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione(...)jajko kilka łyżek zimnej wody Krem 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 250 g gorzkiej czekolady ok 300 g borówek amerykańskich ok 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę do tarty, najlepiej taką z ruchomym dnem, smarujemy masłem 2. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać, masło pokroić w kostkę, za pomocą miksera stacjonarnego

Słodki Kompromis
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM 160

obiad, na święta lub urodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje  go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami.  Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza.  SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg.  domowa włoska przyprawa(...)brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20  min., aż skórka zarumieni się.  Z okazji 3 urodzin Akademii

Kuchnia Paulettes
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 161

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i pieprz Wykonanie: Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino(...)ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem. Piec w piekarniku  bez przykrycia do delikatnego zbrązowienia. Około 20 - 30 minut, 200 stopni z termoobiegiem

zadanie-gotowanie
Grzanki z gruszką, camembertem i miodem 146

Dzisiejszy przepis był dla mnie pretekstem do wypróbowania mojego nowego gadżetu kuchennego - japońskiej mandoliny , dzięki której pokroiłam gruszkę na takie oto cieniutkie plasterki: Wielkość mandoliny pozwala na krojenie całych warzyw i owoców, nawet razem z szypułką i pestkami! Powstałe plasterki wyglądają bajecznie! Taka mandolina to niezbędny pomocnik każdego stylisty jedzenia. Ja marzyłam o niej od dawna. Dziękuję Kindze za polecenie(...)camembert (mój miał wagę 120 g) garstka orzechów, np. włoskich, laskowych lub mieszanki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika nastawionego na górną grzałkę nagrzanego do temperatury 180 C i opiekaj, aż się zezłocą.  Gruszkę pokrój na plasterki. Ja użyłam mandoliny, dzięki czemu uzyskałam równe, cienkie plasterki. Ale spokojnie możecie zrobić

Chilli Czosnek i Oliwa
Weekend z grillem #3 176

sobie nie poradzić. Po wyrobieniu przekładamy do keksówki (lub innej formy, w której chcemy piec chleb). Takiej o pojemności 1 litra. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 40-45 stopni i zostawiamy chleb na około 2 godziny. Musi wyrosnąć mniej więcej do krawędzi formy. Jak wyrośnie to ustawiamy czas na 45 minut, temperaturę(...)sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory na ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Jajka kroimy na ćwiartki. Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach rukolo i sałaty

Marder&Marder Manufacture
Klasyczne szaszłyki. 115

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Szaszłyki to takie danie, które przybiera różne kolory i smaki, a ograniczeniem jest jedynie nasza fantazja. Można użyć samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane(...)patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się zarumieni. Smacznego

Symfonia smakowa