Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, warzywa - w opisie, dżem 300 ml, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba warto takie ciasto z resztek po wyciskanym soku przygotować(...)wsypać do ciasta, można też użyć z sokowirówki lub utrzeć na drobnej tarce tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym na 200 C piekarniku, grzanie góra/dół, czas pieczenia do suchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden
W Mojej Kuchni LubięKotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło(...)kotleciki, które obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C. Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem feta i tymiankiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolinastępuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki, niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść(...)oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy kulkę, którą następnie cienko rozwałkowujemy. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez
Smakowity Blog Kulinarnysłodka papryka konserwowa Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę. Składniki 2 kg papryki słodkiej 4 niewielkie cebulki zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku(...)jednej niewielkiej obranej cebulce. Z alewamy marynatą, uważając aby papryki były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój. Papryki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut
Miód i pieprzFrittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Składniki 200 g jarmużu 5 – 6 pomidorków cherry 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 ml mleka 1 opakowanie serka białego typu Bieluch 4 łyżki płatków jaglanych(...)mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidorki cherry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 minut. Firttatę można jeszcze potrzymać w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację
My Chcemy JeśćNiedawno w sklepach sieciowych pojawił się jarmuż, warzywo zapomniane. W telewizji zaczęto je również promować. Tak mnie to wszystko zaciekawiło, że postanowiłam coś z niego zrobić. I tak powstała wytrawna tarta z jarmużem. Chyba trochę zaskoczyłam domowników, nie mogli zgadnąć co jedzą. Wszyscy jednak zgodnie orzekli, że jest to dobre. Mogę z czystym sumieniem Wam polecić. Składniki: Opakowanie jarmużu(...)smarowania formy Wykonanie: Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodajemy do cebuli pomidory i smażymy
Smaki EwyLubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2
Mango Papajazimno. Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem do śniadania/kolacji. Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta(...)keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa. Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa. Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut. Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia, może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia będzie się z niej lała woda
IzaGotujełyżki śmietany Crème fraîche ulubiony ser żółty, parę garści startego na drobnych oczkach Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu(...)wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz z sosem jeśli sos jest za mało winny, możesz dodać więcej śmietany lub parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp żółtym serem włóż blaszkę
Szybko Szybkowarnatka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Kurczaka drobno kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchew, cebulę, suszone pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Cieciorkę odsączamy. Część cieciorki ( 1/3 ) rozgniatamy widelcem. Wątróbkę podsmażamy(...)pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety ułożone uprzednio w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25-30 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykorzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)mieszamy. Następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki. 5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem *Można podać w towarzystwie warzyw lub surówki ! SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaprzełożona dla urozmaicenia bobem i cebulą. Bardzo smaczna, spróbujcie koniecznie . Przy okazji chciałam Wam polecić firmę Krakus , która od 1965 roku towarzyszy polskiej kuchni, nie tylko przetworami z warzyw, ale też koncentratami warzywnymi bez glutaminianu sodu czy konserwantów. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA z BOBEM Składniki: (f o rma 28x16) 300 g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu) 200 g bobu(...)dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na niej kładziemy pokrojoną cebulę, następnie warstwę bobu i ponownie ziemniaki. Całość zalewamy mieszanką bulionową. Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy dalej około 25 minut. Pod koniec pieczenia (najlepiej sprawdzić widelcem czy ziemniaki na wierzchu
Bon appetit mon amieBardzo sycąca tarta z pulpecikami i brukselką. Brukselka była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody(...)gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy
Smak mojej kuchnitakiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno z jesiennych warzyw). Trio dopełniał „oszukany” smalec fasolowy. Było to dość ryzykowne danie, bo dzieciaki nie za bardzo przepadają za takimi zdrowymi rozwiązaniami. Okazało się jedna, że był to strzał w dziesiątkę. Smalec zniknął bardzo(...)łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Ołupione jabłko
PatiGotujeDzisiaj ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości. Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie. Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY. Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI. Składniki 6-7 średnich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę) 2 garście(...)powkładać pomiędzy rzędy. Na koniec oprószyć całość solą. Pomidory z puszki zmiksować wraz ze śmietaną i wodą. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wlać na zapiekankę. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. ryba zapiekana z ziemniakami
O kuchni z uczuciemłyżeczka oleju roslinnego lub masła sklarowanego 4 jaja starty ser typu parmezan do posypania Przygotuj wodę na makaron i ugotuj go wg przepisu na opakowaniu. Obierz i oczyść warzywa . Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a jarmuż obierz z twardych łodyg. Zalej jarmuż lekko posłodzoną i posoloną wodą. Ugotuj liście po czym przełóż je na sito i włóż do miski(...)mieszaj do momentu rozptopienia się sera. Zestaw z ognia. Na półmisku żaroodpornym układaj makaron w gniazdka, w środek wlewaj sos serowy a na nim jarmuż. Wstaw do piekarnika na chwilę, by gniazdka się zagrzały. Możesz zrobić to na talerzach w mikrofalówce. Oddzielnie usmaż jaja tak, by żółtko było płynne a bialko ścięte ( ja smażę takie
Gotuj Sam!Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :) Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje. SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op. salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g. cebula czerwona 1/2 szt. sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy 2 łyżki(...)pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy dolny smarujemy rozbełtanym żółtkiem i zlepiamy. Układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min., aż ciasto zarumieni się
Kuchnia PaulettesBardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy(...)momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem. Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 25-30 minut
VioletoweKucharzeniepatelni podsmażam cebulę, czosnek, papryczkę chili przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję seler, marchew, pieczarki i całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba(...)dachówkę. Na ziemniaki pozostały sos mięsny i posypuję pozostałym serem, na górę układam ponownie ziemniaki plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem. Pieczenie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest gotowa, można podawać
Uwaga Babcia GotujeTakie kwiatuszki to smaczna, szybka i ładnie wyglądająca przekąska. Idealnie smakują z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami. Możecie użyć dowolnych kiełbasek, pamiętając aby były długie i cienkie. Chyba przerobiłam już większość rodzai i przyznam, że najlepiej do tego nadają się parówki. Tym razem postawiłam na białe kiełbaski, które delikatnie "puchną", ale mimo wszystko zamierzany efekt jest nadal widoczny. 1 płat(...)zwinąć w kółko. Końce należy delikatnie spiąć za pomocą wykałaczki. Kwiatuszki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut 180 stopniach
Di gotujezastąpić 2 gałązkami selera naciowego) przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego 400 ml soku pomidorowego 50 g wegańskiego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź. Przez 5 minut podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj, smaż razem przez 3 minuty. Dodaj fenkuł(...)naczyniu do zapiekania. Do pozostałego farszu dodaj sok pomidorowy i zblenduj całość. Sos będziesz mieć na co najmniej 2 kolejne obiady Całość polej sosem i startym serem. Zapiecz w piekarniku przez max 20 minut w temp. 180 C. Smacznego
greenscarfkośćmi. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut do zrumienienia, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić marchewkę, cebulę, seler naciowy i por. Smażyć kolejne 5 minut , karmelizując warzywa. Dorzucić pomidor i smażyć kolejne 5 minut . Wsypać tymianek, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu. Zwiększyć ogień i wlać wino Porto Tawny. Zredukować o połowę, odparowując tym samym alkohol (przez 1 minutę(...)delikatnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając, dodawać masło w kawałkach. Gdy się rozpuści, przykryć rondelek i odstawić sos, aż będzie potrzebny. Przygotować piersi z kaczki: Piekarnik nagrzać do 200C (termoobieg) . Piersi z kaczki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę delikatnie ponacinać (w odstępach ok. 1 cm). Przyprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Patelnię z grubym dnem postawić
Moja Delicjawiększą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały(...)krojonych pomidorów 2 liście laurowe szczypta startej gałki muszkatołowej 500 g upieczonego mięsa z kaczki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj
karmelowysłońce nie przeszkadza :-D. Jak byłam u siostry w czasie przerwy semestralnej obżerałyśmy się pieczonymi jabłkami . Co prawda to takie troszkę zimowe jedzenie bo wiosną powinniśmy zajadać się świeżymi warzywami i owocami, ale pyszne więc napiszę mój przepis. Jest to strasznie łatwy a pyszny i tani deser więc polecam! PIECZONE JABŁKA łatwe 30 minut dla 2 osób * 2 jabłka * cynamon(...)środka jabłka. Zapiekamy w otwartym naczyniu, na talerzu lub w brytfannie ( w sumie obojętne w czym, sok będzie z jabłka wypływał więc nie radze kłaść tylko bezpośrednio w piekarniku) ok 25 minut. Gotowe będą gdy skórka zacznie na jabłkach pękać. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniczerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przesiałam(...)masłem i posypałam bułką tartą. Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki. Wylepiłam nim blachę. Wyłożyłam na nie rabarbar. Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gdy wystygło, posypałam ciasto cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalneKasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka(...)Wykonanie: - Buraczki zawinąć w folię aluminiową (błyszcząca strona do środka) i włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika, na ok. 40 minut - Sprawdzić widelcem twardość (mają być lekko twarde, ale widelec powinien dać się wbić bez większego oporu); ostudzić je - Kaszę gotować przez 15 minut wraz z solą i kurkumą - Groszek ugotować na parze lub w wodzie
Wegańska kuchnia orientalnaWitajcie w poniedziałkowy poranek! :) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem. Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem. Ja...nie mam takowych. Ale czemu to przeszkadza? :) Niczemu! Teraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :) Po zrobieniu rabarbarowego curdu(...)szklanki mąki ziemniaczanej ~130g cukru ~200-250g rabarbaru ~40g miodu lawendowego ~szczypta soli, proszku do pieczenia cukier puder do posypania Rabarbar umyć, obrać, pokroić i wymieszać z miodem. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partami cukier. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki
chili & sugarząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz 5-7 łyżek oliwy, 1 szklanka wody (do podlania) dodatkowo : 3 cebule, 1 główka czosnku, ew. warzywa korzeniowe Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Przy pomocy noża odciąć część mięsa przy kościach, aby je odsłonić. Mięso przełożyć do miski i zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonego rozmarynu(...)przygotowane mięso obsmażyć na patelni do zrumienienia z każdej ze stron, a następnie wyłożyć na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne, podlać wodą, przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 1 godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 45 minut. Po upływie tego czasu ściągamy folię alumieniową, dokładamy
Plate of Joy