warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:241/434)

Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 289

ćwiartki, ząbki czosnku na pół. Wszystko razem utykamy między pomidorami, zlewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i ziołami.   Blaszkę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do 200⁰C piekarnika i pieczemy wszystko razem przez 40 minut. Czekamy, aż zawartość blachy ostygnie na tyle, żeby nie parzyć w palce i zdejmujemy skórę z pomidorów – wyrzucamy ją. Resztę blaszki razem(...)Kończymy z bazą sosu –mocno pomidorową, krwistoczerwoną i delikatnie paprykową, ale doprawioną i wyważoną. Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie jak jest i zużyć go do makaronu. Ja powstałą porcję sosu podzieliłam na pół i przez dwa dni podałam z makaronem bavette. Ugotowany makaron wymieszany

Karo in the Kitchen
Cukinia zapiekana z quinoą i soczewicą 168

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zapiekana cukinia w najróżniejszych wersjach często u minie gości na kolację, więc dziś przepis na to pyszne warzywo w towarzystwie komosy ryżowej i zielonej soczewicy, zdrowo i dietetycznie :) Składniki: 2 średnie cukinie pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku(...)pomidora odparuje. Następnie dorzucamy quinoę i soczewicę, przyprawy i wszystko mieszamy. Cukinię opłukujemy, ponownie solimy i w zagłębienia po pestkach nakładamy nadzienie z quinoy i soczewicy. Wkładamy do piekarnika, na pół godziny, pieczemy w 200 stopniach. Wyjmujemy posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego

Quinoa Raz!
Cheesecake z suszonymi pomidorami (Cheesecake ai pomodori secchi) 216

cheesecake zmienił swoje oblicze. Sta ł am si ę  fank ą  wytrawnych ciast na bazie ricotty albo innych serków, koniecznie z dodatkiem warzyw. Dzi ś  przygotowałam cheesecake na bazie ricotty z suszonymi pomidorami. Cz ę sto gości na naszym stole, zwłaszcza na kolacj ę . Do tego(...)pieprz. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Moja forma ma średnicę 18 cm.  Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Muffinki pachnące cynamonem, z marchewką i płatkami owsianymi. 237

kucharz „. Mój jest nieco zmodyfikowany. Proste składniki, proste wykonanie, a przy tym też można maluchom, które nie przepadają za warzywami przemycić trochę witamin. Nie znam problemu nie jedzenia warzyw u dziecka, bo Stasiek od małego je lubi, ale wiem, że niektóre dzieci krzywią się na ich widok dlatego też warto połączyć to, co zdrowe z tym co smaczne. Przepis(...)marchewka nie rzucała się maluchom w oczy warto zetrzeć na drobnych Dodatkowo : 2 miski – mniejsza i większa Blacha na muffinki opcjonalnie papilotki Aby przygotować muffiny należy kolejno : Nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni. Do mniejszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową. Jeśli wolicie słodsze dosypcie też cukier. Do większej miski

Niebieski kubek z kawa
Zapiekany bakłażan z pęczakiem 179

Dziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży tymianek(...)razem przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy świeże zioła, mieszamy. Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Napełniany je pęczakiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem 182

Składniki: * 1 średnia cukinia * 1 duży pomidor * 1 ogórek * twarożek puszysty śmietankowy (250 g) * 3 ząbki czosnku * pęczek koperku * 1 jajko * sól, pieprz * mozarella (125 g

Pobite gary Barbary
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 340

marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru(...)kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka spagetti 420

Warzywa drobno pokroić lub rozdrobnić przy pomocy robota), pieczarki pokroić, natkę pietruszki posiekać.Mięso posiekać przy pomocy blendera lub zmielić w maszynce, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pieczarki, (warzywa i) wszystko razem podsmażyć, podlać nieco wodą i dusić ok.15 min, (następnie dodać ok.3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu i niepełną łyżeczkę cukru. Wszystko razem wymieszać doprawić solą(...)makaronu,, posypać 1/4 sera, wylać 1/2 sosu, posypać 1/4 sera.Następnie ułożyć resztę makaronu, polać pozostałym sosem i posypać resztą sera. Przykryć naczynie pokrywą i zapiekać w piekarniku ok. 25 min, a w kuchence mikrofalowej na pełnej mocy ok. 5 min czyli do rozpuszczenia się sera

Mix smaku
Wtorek: Pęczotto z pieczoną papryką, prażonym jarmużem i chorizo 208

jest proste w przygotowaniu i bazuje na niedrogim, ale zdrowym pęczaku, który doskonale łączy się z różnymi składnikami w dowolnych konfiguracjach, zwłaszcza z pieczonymi, grillowanymi lub podpiekanymi na patelni warzywami. Jednym z naszych ulubionych zestawów jest pęczak wymieszany z pieczoną, kolorową papryką, podprażonym jarmużem i chorizo. Słodycz papryk łączy się tu z nieco goryczkowym jarmużem, któremu pikanterii dodają smażone chorizo(...)mała cukinia 5 cm kawałek pora Olej lub gęsi smalec Przyprawy 3 łyżki tartego drobno parmezanu Łyżka suszonego estragonu lub tymianku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Włóż papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, najlepiej blisko grzałki, żeby mogły się szybko przyrumienić. Krok 2 Umyj pomidorki. Umyj i posiekaj cukinię w drobną kostkę. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i wstaw

Niedzielny kucharz
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym 151

Pewnie wielu z Was na śniadanie zajada się płatkami z różnymi dodatkami. Ja lubię łączyć je zarówno z owocami jak i z warzywami, a tym razem podałam je w nieco nietypowej formie. Upiekłam chrupiące tartaletki z rozdrobnionych płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód, a następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy. Dzięki(...)wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie) 3 łyżki puree z dynii łyżka wody łyżka miodu z cynamonem dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki nerkowców Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W malakserze rozdrabniamy płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodajemy do nich jajka, oraz roztopiony olej. Zagniatamy, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki

Mienta blog
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 217

blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka (u mnie około godziny

My simple kitchen
Schab w cieście francuskim (plastry) 271

przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie)   Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko  Plastry schabu(...)kwadraty, o boki mocno skleić. (Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.) Tak przygotowane "poduszeczki" posmarować rozmieszanym (ze szczyptą soli) jajkiem i oprószyć papryką w proszku. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach

Di gotuje
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 201

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą(...)ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Drożdżówki z konfiturą 239

posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe  o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej od współczesnego(...)utrzymywanie najwyższej możliwej jakości produktu, nie zaś bezkrytyczna pogoń za pieniędzmi. Mamy swoje zasady. Nie kupujemy najtańszych, byle jakich surowców. Znamy każdego plantatora. Dokładnie wiemy skąd pochodzą owoce i warzywa i jak dobrej są jakości. Uczciwe podejście do dostawców i klientów procentuje tym, że są z nami od lat. Produkty są  takie jakie być powinny - syropy powstają na bazie

Moje domowe kucharzenie
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 269

drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut. KURCZAK: - 5 łyżek pasty pomidorowej  - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju(...)gruszek i natkę pietruszki. Czosnek wrzucamy luzem do brytfanki, polewamy olejem i pieczemy. Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego

SMYKWKUCHNI