warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:243/434)

Ryżowa zapiekanka 92

Zapraszam na smaczną i tanią zapiekankę. Idealna na ciepłą kolację. Zapiekanka jest sycąca i treściwa a przy tym kolorowa i z różnymi warzywami. Polecam Składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu (długoziarnisty z dzikim) 2 dymki ze szczypiorkiem 1/2 czerwonej papryki 100 g kabanosów 50 g mozzarelli w wiórkach + 1 łyżka 5 łyżek startej na tarce dyni 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół(...)koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy łyżką sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ser na górze się rozpuści

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Carpaccio z buraka 329

jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD. Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry(...)kaczki . Carpaccio z buraka Składniki: 4 średnie buraki kawałek sera pecorino oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy

PatiGotuje
Dyniowa owsianka pieczona 94

Uwielbiam pieczone owsianki za to, że smakują jak pyszne ciasto, które bezkarnie można zjeśc na śniadanie :) Zdrowe, ciepłe, pachnące, same zalety. Dziś mam dla Was obłędną

Mienta blog
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 240

Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej(...)Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka

ChilliJemy
Brokułowo-Serowa Frittata 112

Brokułowo-serowa frittata jest bardzo serowa, wysokobiałkowa i pełna brokułów. Proste i szybkie śniadanie. Bardzo często przygotowuję na śniadanie frittatę. Zwłaszcza taką wypełnioną warzywami i zawierającą dużo dobrego białka. Doskonale nadaje się ona nie tylko na śniadanie, ale również obiad lub kolację. Jest zdrowa, smaczna i sycąca. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu(...)sztuki ser żółty 1 plaster mleko 40ml oliwa z oliwek brokuł mrożony 1 opakowanie sól, pieprz i papryka do smaku Wykonanie: Brokuł gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Foremkę delikatnie polewamy oliwą. Wykładamy brokuł. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Zalewamy brokuły jajkami i wykładamy serem. Pieczemy całość ok. 15 minut. Zapisz

rabarbarowo
Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 154

można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza dowolna:) Polecam Wam ten przepis, bo omlet znikł z talerzy w mgnieniu oka:) Składniki (na 4 porcje lub 2 XXL): 2 szklanki i 2 łyżki przesianej(...)mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz, odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę

Zasmakuj Kuchni
Zapiekana dynia z szałwią i szalotką (Zucca con salvia e scalogni) 122

poprawiał mi humor. Coraz rzadziej j ą  przygotowuj ę, chyba czuj ę  z bliżając ą  si ę  wiosn ę . Czas przywitać warzywa, których nie widziałam od zeszłego roku, np. szparagi. Wczoraj na ryneczku w Mediolanie widziałam pierwsze szparagi i już oczami(...)szalotkę, listki szałwii. Dodać s ó l i pieprz. Całość polać 2-3 łyżkami oleju. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Pasztet domowy 150

gotujemy 15 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru.  Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy. Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy(...)foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać

Smak mojego domu
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 257

Od dłuższego czasu przymierzałam się do jej zrobienia. Chciałam coś urozmaicić, wykonać coś w 100% zdrowego. I udało się! "Spędzisz ze mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź

Czarnawisienka
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 132

Proponuję dziś na kolacje bądź śniadanie pyszne, kolorowe i smaczne grzanki . Inwencja zależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory anchois

potrawyregionalne
Kociołkowanie 192

poświęcić potrawie z kociołka przygotowanej na ognisku. Jest to bardzo proste i niezmiernie smaczne danie do przygotowania podczas pobytu na świeżym powietrzu Choć zimą może zaryzykuje przygotowanie go w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wymaga ono jednak nieco przygotowań i uwagi podczas pieczenia. Do prawdziwego kociołkowania, niezbędny jest oczywiście kociołek i ognisko oraz to co chcemy w kociołku przyrządzić. Przepis(...)niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej. Na dnie kociołka najlepiej położyć skórę od boczku. Ścianki kociołka stopniowo wykładamy plastrami boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy

Codzienne Gotowanie
Faszerowana Kalarepka 236

ryżu  (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać warzywa. Dodajemy sól ( 2 łyżeczki na każdy litr wody) i cukier ( 1 łyżeczka na każdy litr wody). Gotujemy do miękkości. Czasowo wychodzi różnie, niektóre gotują się 20 minut, niektóre(...)minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy z mięsnym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy. Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu można ułożyć plasterki  żółtego sera. GOTOWE!:) Rozliczenie: Kalarepki- 8zł ryż- 0,75zł mięso- 5zł papryka- 3zł przyprawy

Czerwona Porzeczka
Co z zrobić z cukinią odc.2 98

będzie kolejny błyskawiczny sposób na obiad w towarzystwie letnich warzyw. Przy okazji przetestujemy zakupiony niedawno cypryjski ser halloumi/ hallim. W moim koszyku wciąż dużo warzyw. Papryki czekają na swoją kolej na gałązkach. A ja szukam pomysłów na ich wykorzystanie. A na dodatek, zupełnie eksperymentalnie, zdobyliśmy ser halloumi. Rarytas ten dostępny był na Bazarze Smakoszy i po degustacji postanowiliśmy kupić kawałek(...)papryki, cukinia, cebula i plasterki sera halloumi. Wszystko lekko skropione oliwą i posypane solą ziołowa. Szaszłyki przyrządziliśmy na grillu, ale równie dobrze można je zrobić na patelni albo w piekarniku. Pyszny, szybki i zdrowy obiad. A halloumi naprawdę jest stworzony do grillowania

les mirabelles
Kanapka klub z indykiem i boczkiem 124

mówię nie. Kanapkę z przepisu poniżej zrobiłam na kolację. Tak też można Nie była to taka zwykła kanapka bo składała się, aż z trzech kromek pieczywa, pysznego, chrupiącego boczku, warzyw i szynki z indyka. Kanapka w takiej wersji jest dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie czy kolacje. Sprawdza się także jako jedna z przekąsek podana na przyjęciu. Jeśli zdecydujecie się(...)musztardy mała główka sałaty (10 dkg) 1 duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych) Jak przygotować kanapkę z szynką i boczkiem . Kromki chleba ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 3 minuty. Po 3 minutach przewrócić na drugą stronę i podpiekać przez kolejne 2 minuty. Sałatę pokroić w szerokie pasy, pomidora pokroić w plastry

mecooks
Pierogi drożdżowe 174

Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej.  Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii(...)wielkości odcisku szklanki. Nakładać farsz i zlepiać palcami dodatkowo lekko przycisnąć widelcem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem odczekać 10minut do lekkiego napuszenia.   Posmarować mlekiem, piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni-około 10 minut na rumiano. Podawać z ulubionym sosem u nas sos z cukinii . Porcja na około 22szt

W garach u Gosi
Kotlety mielone z mozzarellą 228

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka dyniowa 135

Trochę monotonnie, bo przepis podobny, no ale zostało mi jeszcze sporo kalafiora, a i sezon na dynię w pełni, więc wypada wykorzystać te bardzo smaczne warzywo. Przy okazji przez wzgląd na zmianę miejsca zamieszkania autor cieszy się, że nie nawiedziły go karmione amerykańskimi filmami dzieciaki. A z drugiej strony refleksja, że skoro już Ameryka jest tak ukochana, to dlaczego(...)użyłem kalafiora) Wykonanie: Mąkę mieszamy z olejem tworząc ciasto, którym wykładamy blachę. Dynię trzemy na tarce o drobnych oczkach dodajemy mąki, dodatki i wlewamy na wyłożone ciasto. Zapiekamy w piekarniku. Ja zrobiłem standardowo 180/60

Kryzysowa Książka Kucharska
Bakłażan faszerowany ryżem z mięsem mielonym 181

każdy z nas. Każdy, kto był na diecie zdaje sobie sprawę, że najtrudniejsza do przezwyciężenia jest nuda w kuchni. Po jakimś czasie marchewka z groszkiem czy inne warzywa nam się po prostu nudzą. Trzeba temu zaradzić i robić dania, które pozwolą nam się oderwać od warzywnej nudy. Będąc wczoraj w Biedronce zobaczyłem taniego bakłażana, stąd też mój dzisiejszy przepis. Danie(...)Wydłubany miąsz posiekać w drobną kostkę i dodać do mięsa. Ryż mieszamy z mięsem i doprawiamy wedle uznania i upodobań. Farsz pakujemy do wydrążonych „łódeczek” Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 30-35 minut

Mr. Taste
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik 97

czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek  2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek  200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka masło 2 zabki czosnku świeże listki bazylii 1 szalotka 1/2 żółtej papryki Sposób przygotowania: Wekę pokroić w kawałki i zalać wodą, po 2-3 minutach(...)strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut, aż będą chrupiące. Chłodnik podawać z grzankami, listkami bazyli, pokrojona w kosteczkę papryką i plasterkami szalotki...Smacznego

Gosia gotuje
Pizza familijna 279

łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa wierzch:1 pomidor1 czerwona cebulka1/2 zielonej paprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy(...)koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowe muffiny z Pepsi 245

To są chyba najbardziej udane muffinki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Chciałam sprawdzić jakie wyjdą jeśli zamiast mleka lub jogurtu dodam coś gazowanego. Wyszły rewelacyjne i dzieci po

kuchnia doski
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 122

O chlebkach myślałam już jakiś czas. Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy, to wszystkim bardzo smakowały. Pomyślałam "Może by je tak powtórzyć...?"  Ale nie

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella 192

Składniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych

Niezły Młynek
Szparagi z boczkiem 137

Prosta i szybka przekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność ilości

Pasja Smaku
Makaron z pieczonym kalafiorem 147

dzieci, w różnych kolorach i kształtach. Makaron do zupy może być nawet w kształcie literek J Dziś zapraszam Cię na lekki przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu spaghetti z dodatkiem warzyw, oliwek oraz pieczonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Jest łatwy w przygotowaniu, a do tego zaskakująco pyszny. makaron z pieczonym kalafiorem Składniki: – 250 g makaronu pełnoziarnistego – 5 dużych pomidorów(...)różyczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kalafiora i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz posyp szczyptą soli. Na wierzch ułóż obrane ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez 20 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia wyjmij kalafiora, przesuń go trochę na blasze, aby zrobić miejsce na szynkę parmeńską. Połóż

nietylkopasta.pl
Kapusta pieczona – na dodatek 411

danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi przebiegać po jej wcześniejszym podziale i wysokiej temperaturze. Trochę strach pomyśleć, ile czasu musiałaby się piec cała(...)kształt. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek. Taką mieszanką smarujemy przy użyciu szczeciniastego pędzla pokrojoną kapustę, rozłożoną w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C, kapustę solimy i pieprzymy, a następnie wstawiamy blachę na drugą od góry półkę piekarnika. Pieczemy kapustę 35-40 minut – powinna się widocznie lekko zezłocić na krawędziach

Karo in the Kitchen
Sajgonki - spring rolls 175

czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić.  Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować(...)wtedy nie naciągną zbyt dużo oleju, a papier ryżowy nie popęka. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym. Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować. Farsz do sajgonek Papier ryżowy do sajgonek

Kuchcik gotuje
Rollsy cukiniowe 189

żółty) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie łyżeczka miodu sok z połówki cytryny Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy. Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki. Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Następnie dusimy, podlewając(...)Paprykę kroimy w paski. Plastry do zawijania rollsów grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut, tak aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pasta z bakłażana i pomidorów 117

przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem(...)smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe 1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki lub cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z dyni z pestkami słonecznika 121

Sezon na dynię w pełni... jest to smaczne i wartościowe warzywo. Do zupy dyniowej użyłam ok. 1 kg upieczonej dyni, jednakże w zależności od preferowanej gęstości można użyć mniej lub więcej miąższu. Dynia ma wiele cennych witamin między innymi cynk, potas, B-karoten, fosfor i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco(...)łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz  do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą być takie 10 cm plastry ze skórą). Tak przygotowaną dynię pieczemy max. 40 min. W czasie

IMPRESJA SMAKU