warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:239/434)

Pieczona fajita z kurczakiem z sosem jogurtowo - paprykowym 159

paski a cebulę w pół piórka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie odkładamy je na talerz a na patelnię wykładamy pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień i smażymy je do lekkiego zeszklenia. Dodajemy z powrotem mięso, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy poszatkowaną papryczką jalapeño, delikatnie mieszamy.  Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dużą(...)nachosy. Znów wykładamy farsz a na koniec posypujemy resztą sera. Całość przykrywamy dwoma plackami.  Fajitę przykrywamy papierem do pieczenia a na wierzch kładziemy mniejszą blachę. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut. Sos: Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z limonki. Dodajemy poszatkowaną drobno papryczkę pepperoni, słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą

Qchnia po prostu
Sałatka z roszponką, papryką, serem feta, oliwkami i pomidorkami 173

szybko sałatka z roszponką, papryką czerwoną, oliwkami zielonymi, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Lubimy takie lekkie sałatki, już nie mogę się doczekać naszych owoców i warzyw, choć przez tą pogodę to nie wiadomo co będzie, a jak będzie to będzie drogie. Niestety te przymrozki nic dobrego nie zrobiły :-(. No cóż, miejmy nadzieję, że już będzie ciepło i ładnie :-). Miłego dzionka(...)przekładamy do miski, skraplamy oliwą i delikatnie mieszamy :-) Sałatka idealnie smakuje z bagietką czosnkową (ja kroje bagietkę na kromki, masło mieszam ze świeżym czosnkiem i takie bagietki zapiekam w piekarniku - mnia :)). Smacznego

kruche babeczki
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 165

pomidorowym.  Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy(...)zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczku. Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dieta CTZO, dzień czwarty 125

pieprzem, zawijami farsz w naleśnik, układamy w naczyniu zaroodpornym i zapiekami chwilę w piekarniku. Ja nie zapiekałam naleśników, Zjadłam na ciepło, z patelni. Nie chciało mi się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę.   Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego(...)chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno szczypiorek, całość wymieszać Ja zrobiłam twaróg z warzywami.   Dziś dzień wolny, więc trochę dłużej dane było pospać. Śniadanie zjadłam o 10:30. Pomidor z suchym chlebem to nie jest to, o czym marzę myśląc o posiłku

Kucharzyca
Sezamowe chipsy z jarmużu 134

szpinak, czyli podsmażyć lub zblanszować. Poza tym wzbogaci smak sałatek i dań warzywnych z ryżem, kaszą czy makaronem. Dużą sławą cieszą się także chipsy z jarmużu. To zielone warzywo jest również jednym ze składników potrawy kuchni irlandzkiej o nazwie colcannon, ale do tego tematu jeszcze powrócę w osobnym wpisie. Poza tym jarmuż można jeść surowy. Tymczasem zapraszam na sezamowe chipsy(...)mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić na liściach składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na której rozkładamy warstwę jarmużu. Liście rozkładamy dosyć luźno, aby się nie nakładały na siebie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C na ok. 10 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby się równo upiekły i nie spaliły. Sezamowe chipsy z jarmużu są bardzo zdrową i pyszną przekąską. Chrupiace

mojewypiekiinietylko
Keczup łagodny z cynamonową nutą 124

łyżek octu Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Powinny zmięknąć. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, posiekać. Przyprawy (pieprz, ziele(...)godziny, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, miodem i octem. Ponownie przetrzeć przez sito. Przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 100 C. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji

Pełny talerz
Zapiekanka z kaszą jaglaną, brukselką i jajkiem (433 kcal) 155

Przepis na prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, warzywami i jajkiem. Taki kryzysowy obiad albo ciepła kolacja. Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej pomidor pęczek szczypiorku 4 jajka 200 g brukselki sól i pieprz Przygotowanie Kaszę jaglaną zalewamy półtora szklanki wody, solimy i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy(...)pomidora mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Zapiekankę nakładamy do natłuszczonych kokilek albo do jednego dużego naczynia do zapiekania. Robimy niewielkie wgłębienia i do nich ostrożnie wbijamy jajka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. i zapiekamy całość bez przykrycia około 15 min, do ścięcia jajek. Ja niestety trochę za długo przetrzymałam jajka i zrobiły się twardawe Po wyjęciu zapiekankę posypujemy

e-PrzepisyKulinarne
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 178

tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej(...)jogurtu naturalnego75 g sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić

Stare Gary
Ciasto owsiane z jabłkami 112

Od rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I

kuchnia doski
Mus z pieczonych buraków 299

Bardzo wiosenny dodatek do dań na ciepło i kanapek – mus z buraków. Do przygotowania musu potrzebujemy: 4 średnie buraki 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Pomarańcza

MarcinChef
Kurczak pieczony w mleku 116

przedstawiam Wam i jednocześnie polecam kurczaka w mleku. Jest po prostu przepyszny, taki delikatny i soczysty. Posiada przyrumienioną skórkę, apetyczny zapach i fajny mleczny sosik. Świetnie komponuje się z przeróżnymi warzywami, więc nie ma problemu, abyście przed pieczeniem dorzucili swoje ulubione lub te, które macie pod ręką. (Ja właśnie tak robię...) Zerknijcie też na schab pieczony w mleku - klik . 3 ćwiartki(...)żaroodpornym. (Wszystkie kawałki powinny leżeć obok siebie, a nie jeden na drugim.) Dodać marchewkę uprzednio pokrojoną w grubsze plasterki. Całość zalać mlekiem, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut - do miękkości. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka.) W trakcie pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę, a marchewkę przemieszać.  Z 15 minut przed

Di gotuje
Mamałyga czoskowa czyli co ma wspólnego Dracula z Greyem 82

okazji danie, które pojawiło się w książce: Na śniadanie znów była papryka, rodzaj kleiku z kukurydzianej mąki, który nazywają tu „mamałygą” Z tej okazji mocno przyprawione warzywem, " którego zapach wodę Lety przypomina, a jeszcze i tę z fontanny młodości, co jej na Florydzie konkwistadorzy szukali, a którą znaleźli jak. już dla nich za późno było ." Do tego polane krwistym sosem(...)grudki. Sugeruję zdjąć na chwilę z gazu. Gotujemy i mieszamy aż zgęstnieje. Wlewamy masę do wysmarowanego tłuszczem pojemnika o dowolnym kształcie i czekamy aż ostygnie. Możemy też zapiec w piekarniku. Możemy też kroić po wystygnięciu i smażyć lub grillować plastry. Smakuje z ketchupem

Kryzysowa Książka Kucharska
Kanie w cieście pod pierzynką 104

pięć minut a zbiory przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Kosz duży kani udało mi się nazbierać.W cieście naleśnikowym smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz(...)minut. Zmywam sól pod wodą, osuszam, smażę i doprawiam pieprzem.Na kani układam plaster bakłażana, na to plaster pomidora, posypuję serem i układam polówkę pomidorka koktajlowego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 10 minut

wesoła kuchnia
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 141

kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie do miękkości, następnie dodałem przecier pomidorowy (ok. 300 ml), poddusiłem wszystko 5-10 minut. Warzywa potraktowałem jescze 1 opakowaniem papryki słodkiej w proszku oraz taką samą ilością ziół prowansalskich. Ten ostatni mix ziół świetnie nadaje się zarówno do sosu na ciepło jak i do aromatycznego(...)Kolejny krok - nadziewamy makaron tak aby ścianki muszelki delikatnie schodziły się do środka. Układamy muszelki blisko obok siebie - w myśl słów "ściaśniaj, ściaśniaj". Aby mieć mniej sprzątania, blachę z piekarnika wyłożyłem folią aluminiową. Do środka muszelek na wierzch wkładamy "większą szczyptę" startej na grubych oczkach mozarelli (na całe danie wystarczy 25-30 dag). Makaron trafia do piekarnika rozgrzanego

Right Behind The Kitchen
Kurczak pieczony na tymianku. 113

żeby wewnętrzna strona ptaka leżała na blasze, a filety były na górze. Teraz posypujemy wierzch mięsa ziołami do drobiu, papryką, rozmarynem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni , przykrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy kolejne 100 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy w ćwiartki(...)dookoła wykładamy ugotowane ziemniaki, posypujemy je przyprawą do ziemniaków i dopiekamy. Po wyjęciu kurczaka odstawiamy go na pół godziny, żeby nabrał soczystości. Następnie porcjujemy i podajemy z pieczonymi warzywami. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Chipsy z jarmużu 137

sporej wielkości, co powoduje konieczność sporządzenia z niego więcej niż jednego posiłku, szczególnie jeśli rodzina nie jest liczna.   Wszystkim przecież można się przejeść, nawet jednym z najzdrowszych warzyw na świecie!  Postanowiłam zrobić ... jarmużowe chipsy!  Świetnie "oszukują" te zwykłe, dodatkowo chrupią jak żadne inne! Zaletą jarmużowych chipsów jest fakt, że mogą smakować jak tylko zechcecie.  Mogą być(...)umyć, usunąć twarde nerwy, pokroić na kawałki wielkości standardowych chipsów. W małej miseczce wymieszać oliwę wraz z solą i przyprawami.  Dodać do liści jarmużu, dokładnie wymieszać.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wykładać liście jarmużu.  Proponowałabym przy nakładaniu na blaszkę wysmarować palcami dokładnie

Garniec Magalie
Dyniowa tarta z migdałową posypką 117

Krucha, słodka, cynamonowo-migdałowa Tarta dyniowa. Pozytywnie zaskoczyła każdego, kto spróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem :) Dyniowa tarta z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam! Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła(...)korzeń imbiru szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej   Składniki posypki: 50 g płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Przygotować dynię: Obraną i pokrojoną na kawałki dynię włożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i delikatnie skropić olejem, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Moja Delicja
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 172

miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. aby ciasto ładnie wyrosło.W między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki.PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy(...)Pozostały sos możemy wykorzystajmy jako dodatek do upieczonej pizzy.Sos posypujemy serem, a na nim układamy salami, pieczarki i paprykę. Wierzch pizzy delikatnie posypujemy pozostałym serem.Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 25-30 min. Ciasto powinno być delikatnie zarumienione.Upieczoną pizzę posypujemy oregano i listkami świeżej bazylii. Smacznego

kulinarnyJa
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 339

Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami.Składniki:2 x pierś z indyka4 pomidory suszone6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki)1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano(...)ładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku. Mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 30minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Mięso przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 17 minut.W tym czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą i pokrojone w kostkę pomidory

Kitchens Alphabet