warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:231/434)

Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 148

chwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko(...)czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez 20 minut lub podsmażać na patelni.   Pomidory faszerowane mozzarellą. Porcja dla 6-ciu osób Przygotowanie 10 minut Gotowanie

MODA NA BIO
Leśny mech 243

pomyśleć, że można by nazwać ten pyszny deser sałatką - w końcu to połączenie szpinaku i granatu... W ten oto sposób każdy niejadek pochłonie z wielką przyjemnością swoją dzienną porcję warzyw. Potrzebne nam: - 2 szklanki mąki krupczatki - 3 jajka - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 330 ml śmietanki(...)pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 26 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze przez 5 kolejnych minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno

W poszukiwaniu inspiracji
Krem cukiniowo- czosnkowy 142

podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu(...)czosnek łyżka oliwy około 8 cienkich plasterków cukinii pieprz sól Kroimy bagietki, posypujemy czosnkiem, serem. Polewamy oliwą , układamy po dwa krążki cukinii i przyprawiamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.  Gotowe!  Mogę jedynie życzyć smacznego bo to z pewnością wspaniałe, przepyszne i proste danie

Mango Papaja
Suflet ziemniaczany 160

Suflet lekki jak piorko, niczym puch. Jest jak delikatny powiew wiatru. I choc jesienny wiatr do delikatnych nie nalezy, ja dzis gotuje na przekor pogodzie. Zamknelam

Przysmaki Karolki
Muffinki z truskawkami 99

muffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka z cytryny i truskawki. Truskawki mają dużo wody, najlepiej więc położyć pokrojone na wierzchu babeczek. Składniki: • kilkanaście truskawek Suche składniki(...)pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. • Ułożyć na wierzchu po truskawce pokrojonej w ćwiartki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 – 20 minut

To co kocham
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 120

Gorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne   przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany(...)babcinego warzywnika. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a łodygi i liście pokrój drobniutko. Używam tylko delikatnych małych liści. Zalej świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb wiejski z sokiem warzywnym 107

tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej  1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego) 100 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami(...)mąką podłużnej formie (keksówce). Odstawić w cieple na około 1 godzinę do  napuszenia. 3. Tak przygotowany chlebek piec w 200 st.C przez około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! Inspiracja/ źródło:  Domowa cookierenka

Nastoletnie Wypiekanie
Nadziewany pieczony kurczak 207

kurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając oszałamiającego zapachu. Upieczone nadzieje podajemy razem z kurczakiem, jako dodatek. Świetnie smakuje z glazurowaną papryką w ziołach , zieloną sałatą lub zielonymi warzywami przygotowanymi na parze. Główne Składniki: – 1 cały kurczak (wielkość według uznania i potrzeb; przepis przewiduje 1,5-2 kg) – 1 cytryna – oliwa z oliwek – papryka czerwona(...)kiebłasy chorizo, obranej i pokrojonej w drobną kostkę* – 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane – świeży majeranek i/lub tymianek – sól i pieprz   Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy. Na rozgrzaną wrzucamy chorizo i smażymy przez kilka minut aż się przyrumieni. Dorzucamy cebulę, mieszamy, gdy zmięknie – dorzucamy

Pociąg Do Kuchni
Gicz cielęca 132

Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw. Składniki 2 gicze cielęce (po 800-900 g) 3 cebule włoszczyzna 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oleju 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki ) 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżeczki cukru majeranek sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem(...)brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem

R'n'G Kitchen
Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 134

Moje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku   mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy(...)cieniutkie plasterki. Dokładnie obtaczamy w oliwie i posypujemy gruboziarnistą solą. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (czas zależy od piekarnika). W tym czasie gotujemy do miękkości oczyszczone szparagi. Upieczone chipsy odkładamy do przestudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą skrapiając je przed podaniem pikantną oliwą oraz sokiem

Mienta blog
Tortilla z łososiem i szpinakiem 178

Tortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie.  Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży(...)przyprawą do sałatek i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć łososia. Gdy mięso się zetnie - przygotowanego łososia wstawić na 15 minut do piekarnika  (rozgrzanego do 180°C ). W międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić

Ugotować
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 157

jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry(...)pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając do miseczki dżem, jogurt naturalny i majonez oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Danie ozdabiamy

ClauditteMissCooking
Chipsy z jarmużu 226

najstarszych form roślin kapustnych. Ceniony w starożytności, niedoceniany w XX wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. W smaku przypomina mieszankę brokuła z kapustą. Przez wielu nazywany królem warzyw i to zasłużenie. Doceniono jego niezwykłe walory zdrowotne oraz bogactwo wartościowych składników. Chipsy z jarmużu. Składniki: - ok. 300g  jarmużu- kilka łyżek oleju arachidowego- różowa sól himalajska- czosnek granulowany(...)ostatniej chwili zrezygnowałam. Dokładnie mieszamy, aby pokryć olejem i przyprawami wszystkie listki. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – układamy warstwę  jarmużu (piekłam na dwa razy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C na ok. 10-15 minut, co jakiś czas go  obracając. Jarmuż ma być chrupiący, ale należy uważać, aby go nie przypalić.Chipsy z jarmużu są pyszną przekąską

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka z kurczaka ,,Bij i Wiej" według Jamiego Olivera 416

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm).Obierz cebule

Kredowe Menu