warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:236/434)

Kapusta pieczona – na dodatek 490

danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi przebiegać po jej wcześniejszym podziale i wysokiej temperaturze. Trochę strach pomyśleć, ile czasu musiałaby się piec cała(...)kształt. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek. Taką mieszanką smarujemy przy użyciu szczeciniastego pędzla pokrojoną kapustę, rozłożoną w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C, kapustę solimy i pieprzymy, a następnie wstawiamy blachę na drugą od góry półkę piekarnika. Pieczemy kapustę 35-40 minut – powinna się widocznie lekko zezłocić na krawędziach

Karo in the Kitchen
Sajgonki - spring rolls 239

czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić.  Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować(...)wtedy nie naciągną zbyt dużo oleju, a papier ryżowy nie popęka. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym. Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować. Farsz do sajgonek Papier ryżowy do sajgonek

Kuchcik gotuje
Rollsy cukiniowe 240

żółty) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie łyżeczka miodu sok z połówki cytryny Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy. Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki. Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Następnie dusimy, podlewając(...)Paprykę kroimy w paski. Plastry do zawijania rollsów grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut, tak aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pasta z bakłażana i pomidorów 167

przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem(...)smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe 1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki lub cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z dyni z pestkami słonecznika 177

Sezon na dynię w pełni... jest to smaczne i wartościowe warzywo. Do zupy dyniowej użyłam ok. 1 kg upieczonej dyni, jednakże w zależności od preferowanej gęstości można użyć mniej lub więcej miąższu. Dynia ma wiele cennych witamin między innymi cynk, potas, B-karoten, fosfor i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco(...)łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz  do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą być takie 10 cm plastry ze skórą). Tak przygotowaną dynię pieczemy max. 40 min. W czasie

IMPRESJA SMAKU
Burger wołowy z boczkiem 207

Domowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem! Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor(...)pokrojoną 1 cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety. Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora. Teraz rozgrzej piekarnik do temp. ok 180°C. Na patelni grillowej smażymy kotlety - ok. 3 min z każdej strony. Boczek wędzony również grillujemy. Bułkę przekrawamy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku - jedną

Alutka-Gotuje
Pieczone spiralki ziemniaczane :) 196

lubi ziemniaki ten polubi też ten przepis :) Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku(...)dłuższe części poprzecinaj, dodaj oliwę (w zależności od ilości ziemniaków, średnio 2-3 łyżki) oraz przyprawy.Wymieszaj. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut, a następnie przez 10 minut w 200*C, aby się lekko przypiekły) Przed upieczeniem: Krajalnica spiralna w praktyce

Zdrowie na języku :P
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 204

sobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut . Wyjmij na chwilę z piekarnika i na środek każdego chaczapuri wbij żółtko. Wstaw z powrotem do pieca na kolejne 2 minuty . Wyjmij i podawaj na gorąco z gruzińskim leczo. Adżapasandali Bakłażana pokrój w talarki(...)ósemki. W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty . Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut . Dodaj pozostałe warzywa: bakłażana, paprykę i pomidory. Wrzuć ziele angielskie, gałązki rozmarynu, listki laurowe i utłuczoną w moździerzu kolendrę. Duś wszystko na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie, ale nie będą

Food Square
Mus z pieczonej dyni 201

sezonie jesiennym nie może zabraknąć w mojej kuchni tego wspaniałego warzywa.  Dynia i jej zastosowanie jest ogromne :)  Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić jej większe zapasy. Wam również gorąco polecam. Taki mus świetnie komponuje się w chlebie, słodkich wypiekach,  również niesamowity jest dżem z dyni :) No i dużą zaletą tego musu jest fakt że jest dziecinnie prosty(...)środek usuwając pestki. Następnie pokroić w plastry (moje były niezbyt grube, dzięki temu dynia szybciej się upiekła).  Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec ok 25 minut lub do czasu kiedy z łatwością wbijemy widelec w dynię. Następnie wyjmujemy i studzimy.  Pozbywamy się skórki i całość miksujemy blenderem

Delicious Titbits
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 161

ogniu, przez 7-10  minut. W tym czasie, w oddzielnym ( dużym ) garnku gotujemy makaron. Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy z powrotem, do garnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając(...)grubości kawałki i u kładamy plastry na makaronowym farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 203

mięsem, te warzywne są równie pyszne. A ten jest naprawdę wyjątkowy - jego wnętrze wypełnia cudownie przysmażona, ogromna pieczarka portobello, pasta z awokado i suszonych pomidorów oraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu(...)oliwę z oliwek. Pieczarki solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy 230

wodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką. Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Co więcej, barwniki zawarte w burakach aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny. Myślę, że to wystarczy, aby przekonać się(...)ocet balsamiczny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć - Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 0 C) na ok. 30 minut; wtedy odwinąć część folii i sprawdzić patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie - Buraczki obrać i wystudzić, zetrzeć na tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować

Wegańska kuchnia orientalna
Przepis na ciasto z mango i truskawkami 235

Może nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i  miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś(...)mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy. Przepis na kruszonkę jest prosty

Słodkie Przyjemności
Papryka zapiekana z pomidorami 125

Składniki: 2 większe czerwone papryki 6 pomidorów średniej wielkości Bazylia świeża 8 małych ząbków czosnku Sól morska Pieprz Oliwa z oliwek 2 łyżeczki kaparów Wykonanie: Paprykę

O kuchni z uczuciem
Obwarzanki z makiem 171

ciągu dnia czy też drugie śniadanie.Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!SKŁADNIKI: ( ok. 8-10szt )- mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda(...)lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem.  Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut

Ostra na Słodko
Nieco inne pierogi 266

słodką mieloną papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą sok i dip nieco się rozrzedzi, jednak na smaku nie straci nic a nic. Mimo to myślę, że gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz(...)farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie smacznych kulinarnych

Ratunku obiad
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 296

natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym(...)Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej 1 łyżkę tłuszczu, indyczka jej chuda, niewiele się z niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło. (Ja podzieliłam sobie pieczenie na dwa etapy: pierwszego

Smaczne Zdrowe
Pyszna sałatka a’la Cesar (wg Karola Okrasy) 312

całe pokryte były złocistym jogurtem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: pozostałe 2 ząbki czosnku oraz fileciki anchovies drobno siekamy. Wymieszane ze sobą przekładamy do miseczki, do której dodajemy 3-4 łyżki majonezu(...)kawałek sałaty był nim pokryty. Sałatę przekładamy na talerze, na których podamy sałatkę. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie. Ser Grana Padano ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw w kilka pasm, którymi dekorujemy sałatkę. Upieczoną pierś z kurczaka wyjmujemy na deskę i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry, układamy na reszcie składników

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone tradycyjne 226

Najzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka(...)wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest za mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już surowe (czasem 15 minut, czasem 30 minut, zależy od piekarnika i temp.). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka z bułki 1515

wykorzystać do zapiekanki. I słusznie, bo wszystkim smakowała, a jedzenie się nie zmarnowało.  Zresztą nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki, tosty czy pieczone warzywa. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki w moim wykonaniu to zapraszam tutaj  . Zebrało się ich już tam całkiem sporo i pewnie jakąś dla siebie wybierzecie. A dzisiaj polecam Wam zapiekankę(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć plaster bułki, pomidora i pieczarki. Tak wyłożyć całe naczynie. Śmietanę wymieszać z jajkami , doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę i posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.  Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. zapiekanka z bułki

O kuchni z uczuciem
Burgery z fasoli i pieczarek 139

szczypta soli 60 g sera pecorino z chili mleko do posmarowania bułek mak i sezam do posypania burgery (przepis na burgery z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak): puszka czerwonej fasoli 150 g pieczarek pęczek dymki ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cayenne 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych łyżka(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem, posypujemy sezamem i makiem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Na oleju szklimy posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Dodajemy obrane […] Artykuł Burgery z fasoli i pieczarek pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 210

czerwonemu winu oraz wywarowi z buraków. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Słodki Kompromis '. Zapraszam do gotowania! Składniki na kaszotto dla 3 osób: 2 duże buraki 1 l wywaru z warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych pieczarek 2 szalotki 300 g kaszy pęczak 1/4 szklanki czerwonego wina szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 szklanki tartego parmezanu(...)kaszotto. Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki. Oliwę mieszamy z miodem; obtaczamy każdy kawałek buraka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem

My Culinary Art
Calzone. 169

tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodajemy do naszego farszu starty ser żółty oraz ketchup i doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy(...)Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego

Symfonia smakowa
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 268

listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie zapałki. Jeśli takiej nie mamy (ja na przykład nie posiadam :)) to ścieramy na zwykłej tarce w plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce(...)mieszamy. Tak przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy, to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Tarta z cukinią i szynką 215

mnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie mogę się oprzeć tworzeniu i wypróbowywaniu nowych połączeń. [Przepis stąd. z moją modyfikacją] Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 1 cukinia 1 papryka czerwona(...)większością sera. 3. Na serze ułożyć cienkie plastry cukinii, paski papryki i paski szynki szynki. Posypać pieprzem. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, resztą sera i koperkiem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut

Pasja Smaku