kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól, pieprz 2 gałązki świeże rozmarynu Warzywa: 1/2 kg młodych ziemniaków małych 3 marchewki młode sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu Podudzia kroję na pół, przekładam ze skrzydłami do pojemnika. Dodaję pokrojoną(...)wzdłuż na pół. Przekładam do miski, polewam olejem, posypuję estragonem , rozmarynem, solą, pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić od kości wtedy jest dopieczone. Ziemniaki zapiekam małe
wesoła kuchniaczasie obsmażamy polędwiczkę z obu stron na Ramie Smaż jak szef kuchni, po usmażeniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut. 4. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Suszone morele przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy je, po czym kroimy w drobną(...)masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa i orzechy na Ramie Smaż jak szef kuchni, a gdy się zarumienią dodajemy ugotowaną kaszę. Chwilę smażymy. 4. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, posiekaną natkę kolendry, doprawiamy do smaku solą
W kuchni Katiekońcu tego wpisu. Składniki - na 28 sztuk. Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat [ Samosy ] jest to zestaw mocno doprawionych warzyw zamkniętych w pakieciki z ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto 14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania(...)posiekana 2 świeże zielone chili, drobno posiekane 30 ml (2 łyżki) posiekanych liści kolendry 30 ml (2 łyżki) posiekanych świeżych liści mięty sok z 1 cytryny sól Przygotowanie 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy kawałek ciasta filo przekrawamy wzdłuż na pół. Powstałe pasy również składamy wzdłuż na pół 2. Powinniśmy otrzymać 28 cienkich pasków. Smarujemy je lekko olejem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś coś dla moich synów, którzy uwielbiają wszelakie fast foody. Takie domowe zapiekanki o niebo lepsze ( i zdrowsze) od tych z barów. Składniki: 2 bagietki
Z Majeczką w kuchniczosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały lub tzw. placanki – placki z sera białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu jadło się żurek z tłuczonymi ziemniakami ze skwarkami na osobnym talerzu. Ziemniaki możemy dodać w trakcie gotowania pokrojone w kostkę, lub też utłuczone albo w mundurkach(...)mąką, do której obowiązkowo serwuje się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty
Mieszam w Garnkuwięc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko(...)folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Wierzch przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne 12 minut. Pora pokroić w pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną
W poszukiwaniu inspiracjiKolejne pyszne mięsko z piekarnika - tym razem schab w towarzystwie marchewki, cebuli, papryki i kukurydzy. Delikatne, kruche mięsko o lekko słodkim posmaku marchewki, pyszne warzywka, całość posypana serem - coś wspaniałego! SKŁADNIKI: 50-60 dag schabu 4 marchewki 2 cebule 1/2 papryki kilka łyżek kukurydzy 300-400 ml majonezu Pzyprawa Cygańska Rafex sól ser żółty do posypania 1. Schab lekko(...)końcówką krojącą na plasterki), 3. Marchewkę, cebulę, paprykę i kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta). 4. Piec pod przykryciem
Kto ugości moich gości?mój pierwszy raz z ciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam w końcu sama coś przygotować. Koniecznie z ulubionymi warzywami i koniecznie bez mięsa. Za to z przepysznym camembertem i masą jajeczno-jogurtową... Muszę powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone(...)ząbki czosnku łyżka masła 100 sera z białą pleśnią sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle, posolić i odstawić. Formę do tarty natłuścić, oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem
Kuchnia EllieDziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe(...)mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem
karmelowyTe roladki przygotowałam w ramach zabawy w testowanie przepisów innego użytkownika portalu Przyślij Przepis. Jolanta KG, która była aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie
Kolorowy Przepisownikorganizmu wszystkich niezbędnych składników. Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką(...)czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE
Mój Smak na Życiehttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/WARZYWA Składniki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 szkl. kwaśnej śmietany,lub gęstego jogurtu np. greckiego 1 główka kalafiora, pokroić
w mojej kuchnidrugie było ze sobą spójne :) Z reguły u mnie w domu ugotowane osobno warzywka lądują na skraju talerza i do końca posiłku są ignorowane przez jedzącego. Dlatego polecam warzywa faszerowane - propozycja na dziś cukinia faszerowana mięsem mielonym. SKŁADNIKI: 2 średnie młode cukinie 1/2 kg mięsa mielonego 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(...)jajka i przypraw wyrobić jednolitą, gładką masę. Tak przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych połówek cukinii. Każdą posypać startym żółtym serem, udekorować plasterkami pomidora i posypać tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w 170 stopniach
Kuchnia w opałachpodstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso(...)środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy i przekładamy do miseczki.Smażymy ją na suchej patelni, aby zmiękła.Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na tej samej patelni i tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki.Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy
Kitchens Alphabetwysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy działa odmładzająco na nasz organizm. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Jarmuż powinien pojawiać się w naszej diecie nie dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale ze względu na wartości zdrowotne. Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna. U mnie(...)jarmużu. Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy
Kulinarny karnet Christophera