warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:234/434)

ZAPIEKANE PORY W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 167

Pyszneeeeeeee...... Składniki:4 pory 8 plastrów szynki parmeńskiejszklanka śmietany 30%szklanka tartej mozzarellasól morska KamisWykonanie:Porom obcinamy zielone części, zostawiamy tylko białe kawałki.Układamy pory

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z rabarbarem 138

prawde cudowny miesiac. Uwielbiam go za ten urodzaj wszelkich owocow i warzyw, do ktorych zatesknilam po ponurej zimie. Ciesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania. Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale(...)lyzki Amaretto 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oliwy cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc

Przysmaki Karolki
Pierś z kurczaka pod marchewkowo - groszkową pierzynką 134

pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować. Danie jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie, ale do czasu! Do czasu, w którym wypróbowałam groszku marki Bonduelle(...)tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy z zalewy.  Mięso posypujemy wymieszaną marchewką z groszkiem. Całość oprószamy solą i pieprzem, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach C. Podajemy na przykład z pure ziemniaczanym. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sałatka filet z dorsza na zielono 141

Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem  z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 2. Dressing Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Bób

Szalona Kuchnia Eweliny
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 218

natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki(...)pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, oregano

Oryginalny smak
Ciasto z buraków i malin 138

trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie a dobre ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru jest jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację(...)średniej wielkości ugotowane buraki (300-350 g) 200-250 g malin (lub jeżyn) 200 g mąki pszennej 100 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, który roztopiłam nagrzewając piekarnik) 50-100 g cukru (im słodsze maliny tym mniej cukru) 1 duży banan płaska łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 ziarenek ziela angielskiego (utłuc w moździerzu) lub płaska łyżeczka już

greenscarf
Ciasto ogórkowe 154

słodkich wypieków można wykorzystać dowolne warzywa..ale jak dla mnie akurat to warzywo, czyli ogórek nie przypadł do smaku w cieście..ale postanowiłam wpis pokazać..wiadomo, każdy ma inne smaki i gusta..Ciasto jak dla mnie za mało słodkie, chociaż i tak zwiększyłam ilość cukru , wykorzystałam cukier biały i resztki cukru kokosowego.Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj(...)połowy cytryny 30 g cukru waniliowego 70 g cukru brązowego [ u mnie biały i kokosowy] -wg mnie za mało cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ogórki i jabłko obrać, zmiksować na puree. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, następnie suche dodać do mokrych składników i delikatnie

Moje domowe kucharzenie
Śniadaniowa zapiekanka z jajkiem 328

wczorajszym obiedzie. Doskonale sprawdzi się do tego trochę czerstwa bułka - wtedy proponuję posmarować ja, od środka, masłem. Do tak przygotowanej bułki możemy nałożyć wszystko co lubimy: ser żółty, biały, warzywa wędliny czy wcześniej upieczone lub ugotowane mięso. Pole do popisu jest ogromne. Wyglądają takie zapiekaneczki bardzo smakowicie więc doskonale sprawdzą się również jako przystawka lub śniadanie dla gości. Zapieknaki(...)szynki tak aby od góry pozostała przestrzeń ok 2 cm i wbijemy tam jajko. Robimy to bardzo delikatnie tak aby wyszło nam idealne sadzone. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut - sprawdzamy co jakiś czas czy jajko już się ścięło. Smacznego!!! Artykuł Śniadaniowa zapiekanka z jajkiem pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 193

problemu, nie na wcisk, zmieścimy całego kalafiora, grzejemy wodę z dodatkiem szklanki mleka. Mleko wydelikatni smak kalafiora, zneutralizuje część drażniących olejków zapachowych i przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli.   Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu(...)rozpadać. My ugotujemy go powyższym sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu

Karo in the Kitchen
Sałatka ze szparagami i pieczonym burakiem 364

Szparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki(...)lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i kroimy na około 2cm kawałki. Nastawiamy osoloną

Kolizje Smaków
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 231

będzie nudna, jeśli postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu(...)puszki sos  vinaigre   opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przygotowujemy sos. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe, przekładamy je do miseczki, aby trochę ostygły.  Do miski przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę

Kitchens Alphabet
Lasagne.... warzywne 233

być to lekkie lasagne- beszamelu nie robimy. Ścieramy ser żółty i dodajemy sporo, nawet do trzech garści do sosu pomidorowego. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Mieszankę 9 warzyw mieszamy z wystudzonym porem i serem ryckiem.Gotujemy wodę na lasagne. Można układać surowe płaty, ja swoje lekko podgotowałam, jeden płat siedział we wrzątku nie więcej niż minutę. Potrzebowałam raczej platycznego lasagne(...)płaty lasagne.Do pozostałego sosu wbijamy całe jajo i miksujemy- to górna warstwa- zrobi się taka fajna skorupka. Po zmiksowaniu dodajemy resztę sera i mieszamy.Polewamy całośc i wkąłdamy do piekarnika na około pół godziny.Można więcej, musicie obserwować .Po upieczeniu od razu nie wyjmujemy z piekarnika, ale uchylamy drzwiczki i zostawiamy aż sobie lasagne dojdzie, lekko przestygnie i da się kroić

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe babeczki z wiśniami 211

Czekoladowe babeczki z wiśniamiOdkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą mi do głowy za każdym razem, kiedy go mijam. Dzisiejsze babeczki, wbrew nazwie, nie są jedynie z wiśniami. Mimo, że wielki napis na skrzynce głosił "wiśnie 6 zł" okazało się, że to czereśnie. Pomimo drobnej(...)czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracjiPrzed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około

Ciastkozercy
Babeczki dyniowe 242

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza(...)dyni25 g drożdży50 g masła1 jajkoNajpierw przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 min, dynia powinna być zupełnie miękka - można sprawdzić to patyczkiem.W czasie kiedy dynia jest w piecu podgrzewamy mleko, rozpuszczamy

Ciastkozercy
Surówka z kapusty czerwonej z rodzynkami wg Siostry Anastazji 199

Składniki: 1 średnia główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 10-15 dag rodzynek pęczek szczypiorku 10 dag orzechów włoskich 1 mały słoik majonezu 1 mały

Pychotkaaa