warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:234/434)

Kotlety buraczkowe z kuskusem 163

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową

Ostra na Słodko
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 153

gram masła - sól - pieprz Przygotowanie biodrówki: Mięso myjemy i osuszamy. Doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do uzyskania złocistego koloru. Następnie wkładamy biodrówkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut, jednak po 20 minutach smarujemy mięso musztardą (przy użyciu pędzelka). W międzyczasie mieszamy razem: miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą(...)pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut.  Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku - sól - pieprz Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie

Życie zamknięte w smaku
Panini ze szparagami, łososiem i camembertem 169

Panini, czyli opiekane włoskie bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Wypełnione różnymi dodatkami, w których nie może zabraknąć warzyw oraz serów. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kanapki, zachęcam Was do wypróbowania panini ze szparagami, wędzonym łososiem, sałatą, jajkiem, mozzarellą i camembertem. Jest baaaardzo smacznie 4-5 bułek ciabatta ( zobacz przepis na domową ciabattę(...)myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Oprószamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Polewamy niewielką ilością oleju. Mieszamy. Szparagi układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Główki przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Jajko gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na plasterki. Mozzarellę i camembert kroimy na plastry. Majonez mieszamy z musztardą

Smaki Na Talerzu
Carpaccio z buraka 394

jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD. Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry(...)kaczki . Carpaccio z buraka Składniki: 4 średnie buraki kawałek sera pecorino oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy

PatiGotuje
Dyniowa owsianka pieczona 137

Uwielbiam pieczone owsianki za to, że smakują jak pyszne ciasto, które bezkarnie można zjeśc na śniadanie :) Zdrowe, ciepłe, pachnące, same zalety. Dziś mam dla Was obłędną

Mienta blog
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 295

Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej(...)Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka

ChilliJemy
Brokułowo-Serowa Frittata 165

Brokułowo-serowa frittata jest bardzo serowa, wysokobiałkowa i pełna brokułów. Proste i szybkie śniadanie. Bardzo często przygotowuję na śniadanie frittatę. Zwłaszcza taką wypełnioną warzywami i zawierającą dużo dobrego białka. Doskonale nadaje się ona nie tylko na śniadanie, ale również obiad lub kolację. Jest zdrowa, smaczna i sycąca. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu(...)sztuki ser żółty 1 plaster mleko 40ml oliwa z oliwek brokuł mrożony 1 opakowanie sól, pieprz i papryka do smaku Wykonanie: Brokuł gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Foremkę delikatnie polewamy oliwą. Wykładamy brokuł. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Zalewamy brokuły jajkami i wykładamy serem. Pieczemy całość ok. 15 minut. Zapisz

rabarbarowo
Zapiekana dynia z szałwią i szalotką (Zucca con salvia e scalogni) 175

poprawiał mi humor. Coraz rzadziej j ą  przygotowuj ę, chyba czuj ę  z bliżając ą  si ę  wiosn ę . Czas przywitać warzywa, których nie widziałam od zeszłego roku, np. szparagi. Wczoraj na ryneczku w Mediolanie widziałam pierwsze szparagi i już oczami(...)szalotkę, listki szałwii. Dodać s ó l i pieprz. Całość polać 2-3 łyżkami oleju. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Pasztet domowy 198

gotujemy 15 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru.  Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy. Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy(...)foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać

Smak mojego domu
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 312

Od dłuższego czasu przymierzałam się do jej zrobienia. Chciałam coś urozmaicić, wykonać coś w 100% zdrowego. I udało się! "Spędzisz ze mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź

Czarnawisienka
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 179

Proponuję dziś na kolacje bądź śniadanie pyszne, kolorowe i smaczne grzanki . Inwencja zależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory anchois

potrawyregionalne
Kociołkowanie 259

poświęcić potrawie z kociołka przygotowanej na ognisku. Jest to bardzo proste i niezmiernie smaczne danie do przygotowania podczas pobytu na świeżym powietrzu Choć zimą może zaryzykuje przygotowanie go w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wymaga ono jednak nieco przygotowań i uwagi podczas pieczenia. Do prawdziwego kociołkowania, niezbędny jest oczywiście kociołek i ognisko oraz to co chcemy w kociołku przyrządzić. Przepis(...)niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej. Na dnie kociołka najlepiej położyć skórę od boczku. Ścianki kociołka stopniowo wykładamy plastrami boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy

Codzienne Gotowanie
Faszerowana Kalarepka 285

ryżu  (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać warzywa. Dodajemy sól ( 2 łyżeczki na każdy litr wody) i cukier ( 1 łyżeczka na każdy litr wody). Gotujemy do miękkości. Czasowo wychodzi różnie, niektóre gotują się 20 minut, niektóre(...)minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy z mięsnym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy. Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu można ułożyć plasterki  żółtego sera. GOTOWE!:) Rozliczenie: Kalarepki- 8zł ryż- 0,75zł mięso- 5zł papryka- 3zł przyprawy

Czerwona Porzeczka
Co z zrobić z cukinią odc.2 149

będzie kolejny błyskawiczny sposób na obiad w towarzystwie letnich warzyw. Przy okazji przetestujemy zakupiony niedawno cypryjski ser halloumi/ hallim. W moim koszyku wciąż dużo warzyw. Papryki czekają na swoją kolej na gałązkach. A ja szukam pomysłów na ich wykorzystanie. A na dodatek, zupełnie eksperymentalnie, zdobyliśmy ser halloumi. Rarytas ten dostępny był na Bazarze Smakoszy i po degustacji postanowiliśmy kupić kawałek(...)papryki, cukinia, cebula i plasterki sera halloumi. Wszystko lekko skropione oliwą i posypane solą ziołowa. Szaszłyki przyrządziliśmy na grillu, ale równie dobrze można je zrobić na patelni albo w piekarniku. Pyszny, szybki i zdrowy obiad. A halloumi naprawdę jest stworzony do grillowania

les mirabelles
Kanapka klub z indykiem i boczkiem 179

mówię nie. Kanapkę z przepisu poniżej zrobiłam na kolację. Tak też można Nie była to taka zwykła kanapka bo składała się, aż z trzech kromek pieczywa, pysznego, chrupiącego boczku, warzyw i szynki z indyka. Kanapka w takiej wersji jest dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie czy kolacje. Sprawdza się także jako jedna z przekąsek podana na przyjęciu. Jeśli zdecydujecie się(...)musztardy mała główka sałaty (10 dkg) 1 duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych) Jak przygotować kanapkę z szynką i boczkiem . Kromki chleba ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 3 minuty. Po 3 minutach przewrócić na drugą stronę i podpiekać przez kolejne 2 minuty. Sałatę pokroić w szerokie pasy, pomidora pokroić w plastry

mecooks