Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :) SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka(...)miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie pieczenia). Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno. Doskonałe do obgryzania prosto z patyków :) Smacznego! Kolejny przepis
Moje Kuchenne Rewelacjeproblemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów schabowych 2 jajka 100ml mleka 50ml wody gazowanej 6-7 łyżek mąki papryka słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem(...)Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto. Na zdjęciach schab podany w towarzystwie warzyw zasmażanych
Gotowanie i blogowaniedodatkiem oliwy z oliwek i soli. Dzięki temu udało mi się wydobyć świeży i aromatyczny smak morskiej flądry. Podałam je z placuszkami z cukinii i marchwi, pieczonymi w piekarniku. Całość potrawy dopełniły nadziewane risottem papryki czerwone. Myślę, że całość super się skomponowała i wyszło na prawdę smacznie i chyba zdecydowanie zdrowiej gdybym po prostu usmażyła ryby ;-))) Polecam! SKŁADNIKI: - flądry - oliwa(...)Dzięki temu ryba zachowa wilgoć. Będzie soczysta a nie sucha! temp. 220 stopni czas 13 minut Na placuszki: - 2 małe cukinie - 2 marchewki młode - łyżka mąki pszennej - 1 białko Warzywa ścieramy na tarce. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane
SMYKWKUCHNIoliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie sos z zielonego pieprzu. Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i trochę soli(...)może użyć go troszkę mniej. Jak mamy wszystko gotowe to nakładamy na talerz ziemniaczki, łososia polewamy sosem pieprzowym. Jeżeli chciałby ktoś bogatszą wersję tego dania to polecam dodanie pieczonych warzyw. Smacznego
Kuchenne WariacjeBatat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty(...)papryka kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia na batatach układamy gałązki rozmarynu
Kulinarne przygody Gatitypowiedział, że tort musi być na słodko? :) Dziś pokażę Wam bardzo smaczny przepis na tort na słono. Spektakularne jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g twarogu 50 g kwaśnej śmietany(...)zagnieść ręcznie.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem tortownicę, przykryć papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min.Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa Pora
Olikowa kuchniacytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek olej do pieczenia dyni sól Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem. Piec przez kilka minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać wodę w proporcjach (1 miarka komosy : 2,5 miarki wody). Posolić(...)mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele. Smacznego Zobacz również inne sałatki: Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym
Codziennik KuchennyKochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka
kuchnia doskirozgrzewamy na patelni (najlepiej dużej i głębokiej) i podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Kurczaka następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Do cebulki dodajemy ryż, słodką(...)kolejne 10-15 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekany jarmuż, marchewkę pokrojoną w kostkę i mrożony groszek (lub gotową mrożonkę marchewka z groszkiem) i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zioła i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy udka, zdejmujemy patelnię ryżem z palnika i przykrywamy na 5 minut
bistro mamaNajlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)również kroimy w kostkę średniej wielkości *** *** Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek *** *** Mieszamy i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Sos mieszamy z pokrojonymi wcześniej warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE
Blog z Apetytemzamiast botwiny i szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki(...)marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek i chili i przesmaż przez dwie minuty dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin
U Fiolkikrążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam. Cebulkę posiekałam i zrumieniłam na łyżeczce klarowanego masła. Ziemniaki lekko ugniotłam tak, aby powstało „puree” z kawałkami warzywa. Dodałam podsmażoną cebulkę oraz pokrojoną w niewielką kostkę mozzarellę i wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ponieważ nie jestem posiadaczką takiego krążka do ładnego układania np. sałatek(...)uwaga na palce! Za pomocą pierścienia ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 krążki z masy ziemniaczano-serowej. Każdy z nich owinęłam plastrem boczku wędzonego i zapiekłam w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok. 15-20 minut. Na sam koniec załączyłam funkcję grilla, żeby ładnie przyrumieniło się od góry. Przygotowałam 4 jajka w koszulce i umieściłam po jednym
Kate's Kitchenmięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić(...)zmięknie użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce(...)rzadka można dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniazamiast botwiny i szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki(...)marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek i chili i przesmaż przez dwie minuty dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin
Fiolka w kuchni