warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:215/434)

Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 157

Obiniżyłam temperaturę do 190 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. I czekałam czy coś z tego wyjdzie. Przyznam się, że jest to pierwszy mój eksperyment tego typu. Podpłomyki z piekarnika są niemal identyczne jak te babcine, z ta różnicą, że nie poparzyłam sobie palców ani razu , jak to było w przypadku ściągania placków z blachy u babci! Są delikatnie chrupiące(...)słodko...mogą być...ale na wytrawnie to już jest mistrzostwo świata. Wykorzystałam do nich słoiczek Primavika  hummus paprykowy ! Hummus paprykowy to prawdziwy rarytas dla smakoszy tego niezwykłego warzywa.  Połączenie cieciorki, sezamu,  papryki i przypraw, sprawia, że smakuje oryginalnie, a także stanowi skarbnicę witamin – B, E, C, oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczony kurczak z sałatką z fasoli 112

cytrynami kurczakaMieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwyPołowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka  Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180CSAŁATKA Z FASOLI:SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki(...)już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej:SMACZNEGO

Smaki Brazylii
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 124

zarówno owoce jak i warzywa. Spotkacie bardziej płynne lub bardziej gęste jego wariacje, chutney bardzo kremowe i gładkie lub o zróżnicowanej, grubszej fakturze – jak ten. Bazą zawsze są wybrane warzywa bądź owoce, czosnek i cebula, a dodatki smakowe, czyli przyprawy, dobierane są w zależności od regionu powstania sosu czy użytego składnika bazowego. W polskich sklepach najszybciej znajdziecie chutney z owoców(...)totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku , na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck

Karo in the Kitchen
Ciasto czekoladowe z cukinii 1147

jest ono bardziej wilgotne i mięsiste a przy tym dłużej utrzymuje swoją świeżość. Ciasto testowało kilka osób i żadna z nich nie powiedziałaby, że w środku może być warzywo! :) Składniki (na dużą, prostokątną blachę): 6 jaj 1 szklanka cukru  1 szklanka oleju  3  szklanki mąki pszennej  600 gram startej i odciśniętej z nadmiaru płynu cukinii(...)miksuję na średnich obrotach. Dodaję cukinię, przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość dokładnie mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Studzę na kratce. Przed podaniem posypuję wierzch cukrem pudrem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 139

zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Włożyć do garnka z oliwą i dusić prze z 15 minut. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze(...)zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez  około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem 119

szparagową pod każdą postacią. Dzisiaj zrobiłam zapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą.  l ub fasolka w pomidorach  Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego 1 łyzka masła(...)dodać mięso i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolkę wymieszać z mięsem i włożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce i posypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ser się rozpuści. fasolka szparagowa zapiekana z mięsem

O kuchni z uczuciem
KAPSALON 1565

warzywa, a oni akurat nie mają ochoty na żadne surówki, przygotowuję ten kapsalon. Fast food wiadomo tak lubiany przez dzieci. a w nim frytki, pierś z kurczaka i dużo warzyw. Cel osiągnięty ;) Składniki: 0,7 dag piersi z kurczaka przyprawa gyros 500 g frytek  125 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 2 pomidory np malinowe 2 ogórki typu wąż(...)oleju smażymy frytki, osączamy, solimy. * Do naczynek do zapiekania ( np jednorazowych foremek) wykładamy na dno porcje frytek, na nie porcję kurczaka, posypujemy startym żóltym serem. Wkładamy do piekarnika by rozpuścił się ser. Tak przygotowany kapsalon polewamy sosem czosnkowym i keczupem wykładamy pomidory i ogórki pokrojone w kostkę, cebulę w piórka oraz posiekaną pekinkę. Na wierzch mozna dać porcję sosu czosnkowego

Z Majeczką w kuchni
Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym 158

sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, chwilę podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać(...)Wszystko zmiksować za pomocą blendera, aż powstanie jednolity sos. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą rurkę makaronu nadziać farszem, układać ciasno obok siebie. Makaron zalać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° i piec przez 35 minut. Po tym czasie posypać resztą sera, a na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec, aż ser się zarumieni. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 144

lekko zmiękła. Na końcu dorzucić czosnek i jeszcze ze 2 minuty smażyć – niezbyt długo, żeby nie dopuścić do przesmażenia czosnku, staje się wtedy gorzki. Patelnię zdjąć z ognia. Gdy warzywa lekko przestygną, dołożyć je do miski z mięsem. Dodać cale jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut(...)musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem . Ugnieść dokładnie łyżką i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo mielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika – u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół; środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo

Grunt to przepis!
Dyniowy pudding. / z dynią 88

Dynia! warzywo o wszechstronnym zastosowaniu! dziś w wersji na słodko. Pudding powstał na potrzeby akcji na durszlaku, nagrodą są  książki moje wypieki.   więc jak tu się oprzeć?!   Składniki; 1 szkl. musu z dyni  pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml)  2 jajka  3/4 szkl. brązowego cukru  3 łyżki stopionego masła(...)soli  Dodatkowo; masło do wysmarowania foremek łyżka wiórków kokosowych 3 łyżki jogurtu naturalnego   Przygotowanie; Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku około godziny. Nastepnie obieramy i blendujemy na gładki mus. W misce mieszamy mleko kokosowe z jajkami i cukrem. Dolewamy ostudzone masło i na końcu dokładamy dynie i przyprawy. Wszystkie składniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Papryka faszerowana 130

pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić. Jeżeli papryki są bardzo nieregularne można odciąć te nierówne części, pokroić i wyokrzystać do przygotowania farszu. Papryki ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut aż lekko zmiękną. W międzyczasie przygotować farsz - na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek(...)Skrawki papryki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słodką i ostrą paprykę oraz ziołami - oregano i bazylią. Smażyć przez chwilę aż warzywa zmiekną, a sos nieco zgęstnieje.  Papryki ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, delikatnie napełnić je farszem i zapiekać przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać

Codzienne Gotowanie
Kiszone rzodkiewki z imbirem 129

Lubicie kiszone ogóry? Ja bardzo, a najbardziej te w wykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek.   Składniki (na dwa słoiki po 400g(...)kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie

Pyry na Gaz
Kaczka pieczona z pomarańczami 95

osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski a z pomarańczy wycisnąć sok. Ja otrzymałam 400 ml soku. 2 pomarańcze pokroić w plasterki, grubości około 3 mm. Na patelni rozpuścić(...)patelnię wlać sok pomarańczowy, zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut. Następnie włożyć skórki i gotować 5 minut. Sos przecedzić. Skórki odłożyć, nie wyrzucać. Kaczkę ułożyć na brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 60 minut, w połowie pieczenia polać wytworzonym sosem. Zlać tłuszcz. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 stopni i piec 30 minut. Kaczkę wyjąć, pokroić

królestwo garów
Smażony ryż z warzywami i pieczonym kurczakiem 612

pozostaje niedosyt....Uwielbiam smażony ryż w każdej postaci - tutaj znajdziecie inne fajne przepisy na ryz- Ryż po chińsku z łososiem , Ryż z warzywami i schabowym i Smażony ryż z warzywami . Polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu , a gdy zostanie nam ryż z innego obiadu- rewelacyjnie możecie wykorzystać go w dzisiejszym obiedzie. Zaczynamy : Składniki: 8 podudzi  z kurczaka 2 marchewki(...)oliwa Wykonanie: Kurczaka myjemy , doprawiamy ulubionymi przyprawami- u mnie sól, pieprz, papryka i suszony czosnek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 50 min. Po pierwszych 30 min wyciągamy kurczaka i odwracamy na drugą stronę, wkładamy do piekarnika na dalsze 20 min.  Kurczak gotowy :) Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko

Smaki Edyty
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 143

smak. I o to właśnie chodzi. Delikatna słodycz kluseczek przebija się przez wytrawny smak aromatycznych warzyw. Danie ma zdecydowanie ciekawy charakter. Pomarańczowy kolor klusek, kontrastujący z czerwienią i zielenią warzyw (a do tego podany na niebieskim talerzu), prezentuje się bardzo efektownie. Jeżeli chwilowo jesteś w stanie zrezygnować ze względów zdrowotnych na rzecz estetycznych, możesz spróbować wykorzystać zwykłą pszenną mąkę. Pomarańczowy(...)bulionu warzywnego 1 średnia cebula po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1 łyżeczka suszonych papryczek jalapeño 5 pomidorów 2 duże cukinie Sól morska i pieprz do smaku Przygotuj purée: Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty umyj, obierz, pokrój w kostkę. Piecz ok. 30-40 min, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż

Roślinna - blog wegański