Przecież dziś jest leczo, wczoraj było ragù a jutro planuję gulasz!" Może dlatego moim pierwszym wyborem nie było leczo (chociaż bardzo je lubię:)) Do dyspozycji miałam te warzywa z ogródka i szklarni: Brat atakuje cukinią Taki Gonzo wyrósł nam w szklarni A powstały... ŁÓDECZKI Z CUKINII Z KUSKUSEM, MIĘSEM MIELONYM I OSCYPKIEM (dla 2 osób) 1 średniej wielkości cukinia(...)albo wieprzowo-wołowego) 1/4 szklanki kuskusu razowego kilka małych oscypków oliwa sól i pieprz Cukinię przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy nasiona. Smarujemy oliwą i lekko solimy. Wkładamy do piekarnika włączonego na 150*C. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą tak, żeby było jej jakiś centymetr ponad kuskusem (wybrałam razowy bo ma ciekawszy smak). Przykrywamy talerzem i zostawiamy
les mirabellespowstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy) Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy! Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem Ugotowane warzywa - odstawiamy Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!) Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki... ... a potem te ósemki jeszcze(...)każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzamieniać go na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku. Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem. Składniki: ok. 400 g mrożonego zielonego groszku 1 marchewka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki(...)owsiane /do panierowania Wykonanie: -Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w całości. -Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonych warzyw przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy, groszek w całości i mąkę. -Masę wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na ok.10-15 minut. -Jeśli po upływie tego
Zakamarki mojej kuchnipieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy(...)godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach
w mojej kuchnipęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy(...)godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach
w mojej kuchniNieco spóźniony wpis "ku pamięci", może być pomocny za rok ;) - chlebek włoski z własnego piekarnika z tego przepisu - świeżo zmielone siemię lniane do posypywania pieczywa - kolorowy talerz, jak co dzień wiosną: papryki, pomidory, ogórki, rzodkiewki z liśćmi (tak, tak, to się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika(...)świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEplastry i podsmażyć na łyżeczce oliwy. Kolby kukurydzy ugotować malarze i ostudzić. Następnie ustawić jedną kolbę prostopadle do deski i odkoić ugotowane ziarna przedkładając je do ugotowanych w garnku warzyw. To samo zrobić z pozostałymi kolbami. Do garnka dodać podsmażoną papryczkę z szalotką i przyprawy. Całość zblenować. Krakersy jaglano-amarantusowe: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku przedugotowaniem(...)przepisie na zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz wszystkie przyprawy, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszać. Można odprawić do smaku. Wykładać na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 150 stopni w funkcji termoobiegu przez około 25 minut. Krakersy można podawać samodzielnie jako bezglutenową przekąska na dowolnej imprezie np Halloween
Pełna Lodówkakroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy(...)opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną zieloną część dymki, sezam oraz warzywa
Mania GotowaniaSkładniki: opakowanie makaronu (np. kokardki) mięso mielone (40dag) cebula młoda (dwie małe) 2 ząbki cząsnku papryczka peperoni natka pietruszki świeże oregano dymka czerwona papryka 1szt
SMYKWKUCHNIminut. Kiedy gotujesz batata, w międzyczasie przygotuj farsz (jeżeli masz gotowego batata zacznij od farszu). Wszystkie składniki pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i podsmażaj, często mieszając przez ok. 10 minut. Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Kiedy farsz się gotuje(...)wyłóż papierem do pieczeniem i dłońmi uformuj okrągły placek średniej wielkości, tak aby ciasto było cienkie, ale nie aż tak bardzo. Spód piecz w nagranym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 15 minut. Wówczas będzie lekko zrumienione. Następnie wyciągnij z piekarnika, posmaruj ok. 1 łyżką koncentratu pomidorowego, rozłóż ugotowany farsz i połóż plasterki mozzarelli. Zapiekaj
Zdrowie na języku :PKolejna wersja zapiekanych warzyw zainspirowanych babką ziemniaczaną, tyle, że dla leniwych :) Czyli danie na szybko, którego efekt jest większy niż włożone siły :) Nazwa pochodzi z hindu ;) Składniki: - ziemniaki - kalafior - burak - zagęszczacz (ja użyłem kaszy manny) Przy okazji chciałbym poinformować, że wizart i jej drobne cwaniaczki i ich drobne ciasteczka wygrała nagrodę w konkursie Kinowe inspiracje Nagroda dziś została wysłana(...)zwyciężczyni :) Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Buraki kroimy w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać, zagęścić kaszą i zapiec w piekarniku
Kryzysowa Książka Kucharskadrugiej marchewkę. Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę. Dodałam startego buraka i chwilę podsmażyłam aż zmiękł. Tak samo zrobiłam z marchewką. W dwóch miskach wymieszałam kaszę z każdym z warzyw. Dodałam soczewicę i przyprawy. Wbiłam po jednym jajku. Jeśli go nie używacie to można je zastąpić papką z mielonego siemienia lnianego. 2 łyżki mielonego siemienia należy zalać gorącą wodą (około(...)rzadka to można dosypać zmielonych płatków owsianych. Z powstałej masy formowałam kotleciki i obtaczałam w bułce tartej. Zamiast niej można użyć zmielonych płatków owsianych. Można je upiec w piekarniku w 170 stopniach przez około 25-35 minut ( będą zdrowsze ;-)) lub usmażyć na oleju. Smażąc trzeba się delikatnie z nimi obchodzić. Można je podawać z sosem pomidorowym. Smacznego! Zapraszam
potrawyregionalnesię zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Taka właśnie jest dzisiejsza pizza - na cienkim, chrupiącym cieście, z umiarkowaną ilością wysokogatunkowego sera, z dobrej jakości mąki, z domowym keczupem i w towarzystwie zielonych warzyw - nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie, czyli to, co lubię najbardziej :) Składniki: 110 g mąki gryczanej 70 g mąki kukurydzianej 25 g siemienia lnianego około 130 ml ciepłej wody(...)lniane, dodaj 3 łyżki oliwy i stopniowo dolewaj wodę, ciasto jest twardsze niż pszenne, ale elastyczne, może się lekko kleić Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 5 minut Piekarnik nagrzej do 200 st. Ciasto skrop łyżką oliwy i rozwałkuj na grubość kilku mm i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Posmaruj sosem pomidorowym.keczupem, połóż ulubione dodatki Piecz
pyszne zdrowościwystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut . Posiekane liście musztardowca , bądź ich substytut dodajemy na końcu , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ich dodaniu już nie smażymy(...)wykładamy nim formy ( w mim przypadku kilka małych jedno-porcjowych ) do pieczenia . Na ciasto wkładamy folię aluminiową i wysypujemy groch . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika – podpiekamy 20 minut . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia , zsypujemy groch ( przyda się nam następnym razem ) . Wkładamy farsz, wciskamy ser camember , zalewamy masą jajeczną i wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 minut
Ogrodnik w podróżyjajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować(...)koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut
zadanie-gotowanie