warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:216/434)

Sałatka ziemniaczana do grilla 371

Najlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)również kroimy w kostkę średniej wielkości *** *** Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek *** *** Mieszamy i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Sos mieszamy z pokrojonymi wcześniej warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

Blog z Apetytem
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 126

zamiast botwiny  i szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki(...)marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek i chili i przesmaż przez dwie minuty dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin

U Fiolki
Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie 94

krążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam. Cebulkę posiekałam i zrumieniłam na łyżeczce klarowanego masła. Ziemniaki lekko ugniotłam tak, aby powstało „puree” z kawałkami warzywa. Dodałam podsmażoną cebulkę oraz pokrojoną w niewielką kostkę mozzarellę i wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ponieważ nie jestem posiadaczką takiego krążka do ładnego układania np. sałatek(...)uwaga na palce! Za pomocą pierścienia ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 krążki z masy ziemniaczano-serowej. Każdy z nich owinęłam plastrem boczku wędzonego i zapiekłam w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok. 15-20 minut. Na sam koniec załączyłam funkcję grilla, żeby ładnie przyrumieniło się od góry. Przygotowałam 4 jajka w koszulce i umieściłam po jednym

Kate's Kitchen
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 142

mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić(...)zmięknie użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy pasztet 131

pietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce(...)rzadka można dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 164

zamiast botwiny  i szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki(...)marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek i chili i przesmaż przez dwie minuty dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin

Fiolka w kuchni
Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem. 354

paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli  1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Makaron ugotować al dente i wsypać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W rondelku umieścić wszystkie składniki licząc(...)różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę (lub folię) i piec jeszcze 5 - 10 minut dla uzyskania chrupkiego wierzchu

zadanie-gotowanie
Tagine z kurczakiem i gruszkami 196

około 5 minut, mieszając tak, aby kawałki gruszki pokryły się masłem i miodem. Kiedy upłynął czas 40 minut pieczenia dania dodałem do niego skarmelizowane gruszki i ponownie umieściłem w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie pozbawiłem naczynie pokrywki z folii aluminiowej i dodałem do dania drobno posiekane pół pęczka natki kolendry. Piekłem bez przykrycia jeszcze przez 5 minut. Przygotowałem(...)Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania

Wyprawy kulinarne
Pieczone buraki 128

zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne,  fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow(...)czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki octu balsamicznego 2 lyzki miodu szczypta nasion kminku szczypta tymianku sol, pieprz odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania) szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie: Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Buraki i cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac ze skorki. W niewielkiej miseczce wymieszac oliwe, ocet balsamiczny i miod,  dodac kminek, doprawic sola

Codzienne Gotowanie
Jajeczne babeczki 161

wiecie gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka 100 g mięsa, może być królik albo indyk 2 łyżki zielonego groszku pół pomidora 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku kilka listków tymianku i bazylii Mięso mielimy lub drobno szatkujemy.  Marchew ścieramy na tarce(...)Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Listki tymianku i bazylii siekamy. Żółtka mieszamy razem z reszta składników, a białka ubijamy na sztywną pianę.  Do masy z żółtek i warzyw dodajemy 2 łyżki ubitych białek, aby nieco rozrzedzić całość. Następnie delikatnie łączymy z resztą ubitych białek.  Wypełniamy silikonowe foremki do babeczek praktycznie po same brzegi, włączamy parowar

MamaOskarka
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 134

Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym(...)oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke.Skladniki:2 baklazany1 zabek czosnku2 lyzki tahini2 lyzki soku z cytrynysolwedzona paprykaoliwaWykonanie:Baklazany ponakluwac widelcem i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C ,wykorzystujac opcje grilowania tak by skorka baklazanow sczerniala (okolo 20-30 minut).Oznacza to pozniej intensywny smak miazszu.Baklazana schlodzic,przeciac na pol i lyzka wybrac miazsz.Ulozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z bakłażana 178

Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie jada bakłażana, nie ma innych chętnych. Ale ja się nie zrażam i kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego bakłażana. Pasta z bakłażana Składniki: 1 duży bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć(...)octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej. Gdy bakłażan lekko przestygnie, zdejmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z buraków z gruszką 78

2 buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki

królestwo garów
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 282

przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym(...)ramenu, duży garnek ułatwia naturalne przemieszczanie się składników w wodzie (nie trzeba niczego mieszać!) i ściąganie szumowin, które prawie zawsze utworzą się na powierzchni bulionu podczas gotowania.   Rozgrzewamy piekarnik do 190-200⁰C z termoobiegiem lub włączoną funkcją grill. Mięso kurczaka dokładnie oczyszczamy z odstających strzępków skóry, kości i chrząstek. Skórkę osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, lekko solimy, pieprzymy. Kurczaka

Karo in the Kitchen
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 163

Nigdy nie widziałam czegoś takiego i nawet nie wiedziałam, że można w ten sposób usuwać tłuszcz! Muszę koniecznie to mieć! Netto  do 4 września Spiralna krajalnica do warzyw Kolejny hit :) Zastanawiałam się zawsze w jaki sposób robione są takie ziemniaczki na patyku, sprzedawane często w różnych budkach. Już wiem ! Netto  do 4 września Ekspres do kawy z kubkiem(...)kawy. Wykonane z trwałego materiału żarna ścierają, a nie tną kawę. Auchan do 31 sierpnia Młynek elektryczny i waga kuchenna Niedrogie, przydatne akcesoria kuchenne Netto  do 4 września Piekarnik elektryczny z funkcją grilla Fajna opcja dla tych, którzy mają płyty bez piekarników. Lidl do 7 września Kuchenka elektryczna Kolejna świetna propozycja dla tych, którzy nie mają w pełni skompletowanej

Tradycyjna Kuchnia