warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:209/434)

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą 135

Makaron Lubella mini, to idealne rozwiązanie również dla tych bardzo małych, bo mój Piotruś bez problemu pogryzł ten uroczy, mały makaron. SKŁADNIKI 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g piersi z kurczaka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli 400 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, zioła(...)pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym podgrzewać mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego nieco krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Odcedzony z wody makaron przełożyć do szpinaku i mięsa

Passions hobbies life
Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 162

dodaj do podsmażającej się w miodzie cebuli. 5. Liście i łodygi botwiny pokrój w 2cm paski/ kawałki. 6. Patelnię z cebulą i buraczkami zdejmij z palnika. 7. Do gorących warzyw dodaj pokrojone liście i łodygi botwiny - przemieszaj ze sobą i dopraw sporą ilością pieprzu. Zalewa: 1. Jajka rozmieszaj z mlekiem do jednolitego koloru. 2. Dopraw solą, pieprzem i dodaj listki(...)formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C. 3. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika ( nie wyłączaj go!) i nałóż farsz równomiernie. 4. Całość zalej masą jajeczną. 5. Piecz w 170*C przez 30min. 6. Podawaj posypaną serem. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Miseczki z tortilli z pasztetem 104

Takie miseczki wyglądają uroczo, prawda? Idealnie nadają się na różnego rodzaju imprezy, ale i nie tylko. Możecie je wypełnić ulubioną sałatką lub dowolnymi składnikami. Ja użyłam pasztetu i kilku warzyw. Połączenie proste, ale też bardzo smaczne.  Pozostałości po wykrawaniu miseczek nie wyrzucajcie, bo nadają się na pyszne chipsy - klik .  (12 sztuk) Miseczki: 2 placki tortilli Wypełnienie(...)wykrawać okręgi. (Można użyć wykrawacza do ciastek. Z jednego wyszły mi 4 sztuki.)  Kółeczka włożyć do blaszki na muffiny i uformować z nich miseczki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec około 5-7 minut w 170 stopniach. (Miseczki powinny stwardnieć. Należy uważać, aby się nie przypaliły.) Miseczki wyjąc z formy i pozostawić do ostudzenia. Następnie do każdej

Di gotuje
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 152

czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na połówki. Golonkę ponacinać bardzo ostrym nożem, a następnie posypać i natrzeć przyprawami. Włożyć golonkę do garnka i obłożyć warzywami.  Do garnka wlać piwo. Golonka powinna być zanurzona przynajmniej do 3/4. Dodać łyżkę miodu. Całość gotować na małym ogniu ok. godziny do półtorej od zawrzenia piwa. Mięso można wyjąć(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przelać też ciesz z garnka. Wierzchnią część skóry i mięsa posmarować lub polać połową łyżki miodu. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut. Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy

Weekendy w domu i ogrodzie
Puree z dyni, super do ciast, placuszków, deserów 128

Dynia to jest cudowne warzywo, wiele smacznych dań można z niej wyczarować. Dzisiaj chce Wam pokazać jak zrobić samemu czyste puree z dyni. Za kilka dni wystawie również puree z dyni na ostro. Będzie to super jako dodatek do lazanii , sosów, zup itp. Dynię umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą łyżki wyjąć środek z nasionami. Wyłożyć(...)oczyszczoną dynię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię ukłożyć skórą do dołu. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180-190C Piec około 2 godzin, czas pieczenia zależy od tego jak uda Wam się pokroić dynię, czy jest miękka czy twarda. Moja była dosyć twarda więc piekłam dość długo. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą widelca. Obciąć skórę z upieczonej

Kuchnia Pokoleń
Golonki pieczone w piwie 140

marchewki 1 pietruszka por listki laurowe ziele angielskie sól pieprz rozmaryn kilka ziaren jałowca 1 piwo 2 łyżki miodu 1 kg ziemniaków Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr  zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco(...)brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem. Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 135

gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory, cebulę, selera, czosnek). W dużym garnku rozpuszczamy masło (1/4 kostki doda przyjemną maślaną nutę) i wrzucamy do niego warzywa. Gdy się zeszklą, dolewamy do nich przygotowany wcześniej bulion (ewentualnie rozpuszczoną kostkę rosołową). Gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy i na małym ogniu dolewamy do niej śmietankę(...)bruschettę: - ciabatta lub inne dowolne pieczywo - gruszki - dojrzałe, słodkie i soczyste - gorgonzola - orzechy włoskie Przygotowanie bruschetty: Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Na wierzch kładziemy: gruszkę, orzechy i gorgonzolę. Można bruschettę podpiec jeszcze chwilkę dla rozpuszczenia sera, można podawać bez tego - jak kto woli. ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Przepis na… – Fagiolini al pomodoro, apulijski przysmak 146

połówki, gotujemy i odcedzamy, pozostawiając jednocześnie połowę szklanki wywaru z gotowania. Do pozostawionej wody dodajemy dwa pomidory, obrane i pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy je do momentu aż warzywa rozpadną się. Do pomidorowego wywaru dodajemy ugotowaną fasolkę, 1 łyżkę masła i odrobinę soli. Podgrzewamy na dużym ogniu, dopóki woda nie odparuje. Następnie dodajemy 3 łyżki startego parmezanu i jajka wcześniej(...)wysypujemy tartą bułką. Napełniamy je fasolką wymieszaną z jajkami. Całość pieczemy w kąpieli wodnej (naczynia ustawiamy na blasze wypełnionej wodą) przez 15 minut. Danie pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Serwując, wykładamy każdą foremkę na osobny talerz. Dekorujemy świeżym tymiankiem i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Bon Ton Italia
Pikantny krem paprykowy 178

Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów(...)olej do smażenia sól szczypta pieprzu kajeńskiego dodatkowo kozi ser lub gęsta śmietana Paprykę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ogonków. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Kawałki papryki włożyć do piekarnika razem z papryczkami chilli (w całości) i upiec w 190°C aż skórka lekko zbrązowieje i się pomarszczy (ok. 20-30 minut). Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika, wsadzić do woreczka

Pełny talerz
Salad with chicken & roasted figs 104

pomidorów koktajlowych zebra 1/2 cebuli czerwonej 1 opakowanie sera feta z ziołami 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 4 figi 1 opakowanie Knorr Kurczak z Patelni  Zobacz bazylia Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok.  Umytą sałatę kroimy(...)paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe na sałatkę kładziemy kawałki kurczaka i figi. sałatkę polewamy sosem. Smacznego

ClauditteMissCooking
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 193

dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz(...)tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło, ja użyłam oliwy z oliwek z oregano, ciasto nabrało pięknego smaku i zapachu). Nakłuwamy ciasto i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz, dość mocno ugniatamy by zmieściło się go nam jak najwięcej. Ser kroimy na mniejsze kawałki i układamy

Mango Papaja
Cukinia faszerowana kuskusem 225

Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki:2 małe cukinie1/2 szklanki kuskusuczerwona cebulakilka suszonych pomidorówpęczek natki pietruszkioliwa z oliweksól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać. Wymieszać z kuskusem Doprawić farsz solą(...)pieprzem i oliwą. Wypełnić nim wydrążone cukinie i ułożyć je na blaszce lub w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić cukinie i piec około 40 minut. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Indyk pieczony w gruszkach i warzywach 231

Smaczne mięso na obiad i do kanapek :) Składniki 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg 1 pęczek marchewki 1/2 cukinii 1/2 główki białej

czarrna od kuchni
Buraki pieczone 76

jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych warzyw i przypraw, jest rewelacyjna! Posiekane w kostkę są jedną z ulubionych, zdrowych przekąsek mojej Córci. Są pyszne, nie ma co! Polecam buraki pod każdą postacią Buraki pieczone SKŁADNIKI: dowolna ilość(...)buraki PRZYGOTOWANIE: Buraki szoruję, osuszam, zawijam każdego szczelnie w folię aluminiową. Jeśli używam smakowej oliwy to przed owinięciem dobrze rozsmarowuję ją na każdym buraku (nie obieram). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia lub układam owinięte buraki w naczyniu żaroodpornym. Wstawiam na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piekę bez termoobiegu (grzaniem góra plus dół) przez

Zasmakuj Kuchni
Krem z czerwonej papryki Ani Starmach 113

Kremy są świetne w smaku, gładkie, zdrowe, bo z dużej ilości świeżych warzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego(...)rosołu 100 ml śmietanki kremówki szczypta słodkiej i ostrej papryki natka pietruszki lub kolendry oliwa z oliwek sól, pieprz do podania grzanki, tarty ser, natka Przygotowanie: Piekarnik nastaw na max temp.: 230 lub 250 C z włączoną funkcją grill. Paprykę umyj, osusz i piecz około 10 min., przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona z każdej strony

Zasmakuj Kuchni
Tofu burger 158

męczyć się z grubym, który w środku będzie po prostu średni, ponieważ odpowiednio się nie wysuszy. Czy można je upiec w piekarniku? Tofu burgery oczywiście można przygotowywać również w piekarniku. Czy tofu ma znaczenie? Tak! Wybieraj to, które jest twarde! Jeśli nie możesz znaleźć naturalnego, które ma około 12-14g białka na 100g lub więcej, to weź tofu wędzone(...)podawać? Możesz zaserwować w formie kotletów z ziemniaczkami i kapustką lub jak tytułowy burger z tofu. Ja polecam dać do środka wegański majonez , odrobinę ajwaru lub keczupu i świeże warzywa. Artykuł Tofu burger pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami 203

bardzo dużo) oraz witamin z grupy B, zawiera także sporo żelaza, fosforu i manganu. A czy Wy lubicie brukselkę? Jak ją przygotowujecie? Podzielcie się swoimi wrażeniami dotyczącymi tego warzywa!  Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami Składniki : 500g brukselki 200g gotowych kasztanów 200g wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Brukselkę(...)Odcedzić i przelać zimną wodą.  Przełożyć do garnka, dodać boczek pokrojony w kostkę oraz posiekane kasztany, cukier i oliwę, wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 45-60 minut lub do czasu aż brukselka będzie miękka. Podczas pieczenia kilka razy delikatnie zamieszać. Podawać gorącą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 175

wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej) wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. „ Nasiona chia(...)dodać je prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość

mojewypiekiinietylko
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 195

następnie kroimy na połówki. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz szczyptą cukru. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Do miski przekładamy zmielone mięso dodajemy pokruszony ser, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość(...)mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika

Plate of Joy
Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 206

Jeden z pyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni.  Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej?  TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm. Masę mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do pieca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 191

sezonowych. Natomiast smak jak zapewniam jest nie banalny. Przygotowanie całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem ogórka zielonego, pomidora, paprykę i szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły. Naszego łososia oczyszczamy z reszty ości i wrzucamy na maksymalnie rozgrzaną(...)stronie skóry, a 1/3 na stronie mięsa. Smażenie ma jedynie "zamknąć" łososia aby nie był suchy gdy szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca. Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol

Full Smaku
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 158

koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy.  Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku(...)zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką i z salsą. Możecie oczywiście wymyślić dodatki według Waszego gustu, albo podać jako samodzielne danie. Pozdrawiamy

vegetanie
Kiszony kalafior 174

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym   Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku(...)kopry z baldachami 9 ząbków czosnku 1 l przegotowanej wody łyżka soli WYKONANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich C przez 15 minut. Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Ukłądamy różyczki kalafiora. Na wierzchu ukłądamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy

Pyry na Gaz
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 193

rosyjskiejłyżka jogurtu naturalnegołyżeczka proszku do pieczenia3 duże szparagi100 g sera cheddarSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy a następnie wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników(...)pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1284

blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą szklanki, lub okrągłej foremki kółka, którymi wypełniamy metalowe foremki na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.W tym czasie przygotowujemy kremDo robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany(...)przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką ( u mnie okrągła, można użyć również gwiazdkowej) i wypełniamy za jej pomocą babeczki.Pomidory kroimy na 8 kawałów. Paprykę na cienkie paseczki. Warzywa układamy na wierzchu babeczek. Dekorujemy listkami bazylii.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lasagne 168

zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu.W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.Do małego rondelka o grubym dnie wkładamy masło(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Sos beszamelowy musimy niestety cały czas mieszać, inaczej powstaną grudki, a sos może się przypalić. Gotujemy kilka minut do momentu powstania gęstego sosu.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Na dno wlewamy warstwę sosu bolońskiego. Druga warstwa to płaty makaronu. Układamy je na sosie bolońskim starając się by zakryły go całkowicie.Trzecią

W mojej holenderskiej kuchni