warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:201/434)

KOPYTKA Z GRILLOWANYM SCHABEM -OBIAD DIETA 1500 KCAL. 150

zdrowie mi nie dopisuje , więc wpisy będą się pojawiać co jakiś czas w zależności od moich sił życiowych.Dziś przepis na obiad , lekki i smaczny .Ją się ucieszyła , bo warzywa bokiem mi wychodzą :) czyli  dieta nie taka straszna jak ją opisują. Danie ma 559 kcal. 155 g.małych kopytem( ja zrobiłam z 3 ugotowanych średnich ziemniaków , 1 łyżki mąki(...)dowolna,ulubiona przyprawa niepełna szklanka ugotowanych buraczków 150 g. 1 ogórek konserwowy 50 g. woda mineralna bez ograniczeń ************************************************* Schab dobrze doprawić i upiec na grillu lub w folii w piekarniku ( jak wolicie).Podajemy z  ugotowanymi kopytkami , z wytworzonym sosem , z 1 łyżeczką Ziemi Piernikowej ,buraczkami posypane ziemią piernikową i ogórkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 137

łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia(...)niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno

Mango Papaja
Dynia faszerowana amarantusem i czarną fasolą 207

Dzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie.  Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko.  Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)szklanka amarantusu 170 g kukurydzy w puszce 150 g czarnej fasoli w puszce 1 awokado ½ cytryny ¼ pęczka świeżego tymianku sól  oliwa z oliwek olej rydzowy Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.  Dynię dokładnie umyj, odetnij kapelusze wraz z ogonkami, wydrąż środki. Lekko posól środek.  Ułóż przykryte czapeczkami dynie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko oliwą z oliwek

Garniec Magalie
Kurczak pieczony z dynią,pasternakiem i pieczarkami 153

kilka zabkow sol,pieprz slodka papryka w proszkuoliwa i 4 wiorki maslaUmytego wysuszonego kurczaka przekrawam na pol.Smaruje oliwa nacieram sola i czerwona slodka papryka.Na duzej blaszce z wyposazenia piekarnika,ukladam kurczaka skora do dolu,ukladam galazki ziol i pieke okolo 30 minut.W miedzyczasie podlewam goraca woda.Po pol godzinie,gdy jest miekki odwracam na druga strone.Polewam wytworzonyn sosikiem.Okladam mieso wiorkami masla(...)wszystkie warzywa.Czosnek jesli dajemy cala glowke,przekrawmy w poprzek i przekroja czescia ukladamy do blachy.Jesli nie przepadamy za czosnkiem,zgniecmy lekko nozem chociaz 2 zabki ,i dodajmy dla smaku .Warzywa skrapiamy oliwa (lub smarujemy pedzlem) i solimy.Pieczemy ,az skorka bedzie chrupiaca i zlocista ,a warzywa miekkie.Czas jest uzalezniony od wielkosci kurczaka i ilosci warzyw.U mnie trwalo to 1,5 godziny.I

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fajitas 208

Fajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6

Gospodyni Miejska
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 178

obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko, bez większego wysiłku i bałaganu, jednogarnkowo i przede wszystkim BARDZO SMACZNIE :)/Ziemniaczki(...)skórką), kroimy jak na frytki i obtaczamy w przyprawach wymieszanych z odrobiną oleju. Pieczemy aż będą miękkie i chrupiące.Temperatura 160-180 stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej

Wypisz Wymaluj
Potrawka z pieczonym indykiem 129

Takie obiady uwielbiam: szybkie, smaczne i zdrowe! Ponieważ warzywa które w niej wykorzystałam, w połączeniu z indykiem, dają potrawie słodkawy posmak, użyłam do podkręcenia smaku przecieru pomidorowego. Nadał on daniu wyrazistości i koloru. Wyszło bardzo pysznie, polecam 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Najlepiej jest odstawić na godzinę do lodówki, ale jeżeli nie mamy czasu to wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200° przez godzinę. Ja takie mięso piekłam dzień wcześniej. Jest wtedy bardziej aromatyczne i lepiej pokroić go w kostkę. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, małe pieczarki pozostawiamy

Kulinarne przemyslenia
Orzeźwiający chłodnik z makaronem Konjac 184

Stało się…upały niemające litości skutecznie odstraszają od gotowania i szaleństw w kuchni. Ale coś jeść trzeba, prawda? :) Jeśli nie zdążę przygotować sobie obiadu wcześniej

Mienta blog
Pieczarki faszerowane cukinią 157

Wakacje to czas ciągłych grilli i wiecznych problemów, co na nim położyć zamiast tradycyjnej toruńskiej, śląskiej bądź innej popularnej...  Postanowiłam Wam troszkę podpowiedzieć, ale pech

Kuchnia w czekoladzie
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 428

wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba, kroimy w kostkę i rozbijamy na 0,5 centymetrowe części. Solimy i pieprzymy(...)samym oleju) podsmażamy pokrojoną w półksiężyce (chyba tak to się nazywa ;p) cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut.Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna

Kitchens Alphabet
Wytrawne babeczki w cieście francuskim z warzywami i jajkiem 181

dnia cebula 2 łyżki koncentratu pomi dorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii        Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę i pomi dory w piórka. Smażymy warzywa na patelni z o drobiną oliwy z zalewy pomi dorowej. Po d koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków(...)muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym. Jajka rozbijamy w miseczce, lekko solimy i roztrzepujemy. Zalewamy nimi muffinki. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut do upieczenia ciasta francuskiego. Smacznego

ChilliJemy
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 207

kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. W tym czasie warzywa myjemy i kroimy wzdłuż. Bakłażana solimy, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy ciasto i smarujemy je passatą pomidorową(...)przemian pomiędzy jego kawałkami układamy pomidora i mozzarellą pokrojona również w plastry. Całość smarujemy pędzelkiem oliwą i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Przed podaniem tartę posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Najbardziej lubię podaną

ChilliJemy
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 367

mieszam w dużej misce. Krok 4. Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc). Krok 5. Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję . Pasteryzacja(...)słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania

Moja Książka Kucharska
Zapiekane cannelloni w sosie grzybowym. 127

półkrążki, masło rozpuścić, dodać wszystkie warzywa,  przesmażyć około 5 min. warzywa zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami, mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego na dużych oczkach sera, nadziać rurki gotowym farszem, odłożyć około 2 łyżek, aby dodać do sosu, grzyby obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę(...)naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej, polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około

Kuchnia Beaty
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup 113

Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Wymieszaj pietruszkę, czosnek i gruszki z 1½ łyżki oleju i dopraw solą. Rozłóż równomierną warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez(...)kolejne 30 sekund. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub dzbankowym na gładki krem. Przełóż zupę ponownie do rondla, wmieszaj śmietanę i podgrzej przez chwilę na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą

karmelowy