rodzaj spożywanej żywności musi dostarczać więcej energii, a stosowane przyprawy rozgrzewać organizm. Stąd moja propozycja pasty, którą możemy zastosować jako dodatek do kanapek lub jako dip do świeżych jesiennych warzyw. Składniki : puszka białej fasoli 2 papryki chili (u mnie jalapeno) ogromniasta łyżka pasty sezamowej (tahiny) łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól 2 łyżki oleju rzepakowego olej do smażenia Papryki(...)papierowym. Włożyć papryki do keksówki, polać olejem (ok. połowy łyżeczki na każdą paprykę) i obtoczyć w nim, by cała powierzchnia papryki pokryła się olejem. Piec papryki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Wyłączyć piekarnik, a papryki zostawić w nim do ostygnięcia. Zazwyczaj papryki piekę rano przed pracą lub wieczorem. Zostawiam je w piekarniku na cały dzień
Weekendy w domu i ogrodziemięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki(...)obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Galaretka: Żurawinę umytą, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i przesmażam aż wino odparuje
wesoła kuchniałyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody Paprykę umyć, przekroić na pół usuwając środek z nasionami. Nasmarować olejem i położyć na blaszce z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 40 minut, aż skórka zacznie się przypiekać. Gorącą włożyć do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia. Z wystudzonej zdjąć skórkę i pokroić w kostkę(...)rzepakowego lub masła i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dodać upieczoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Zalać wszystko gorącym bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Zmiksować blenderem i wstawić ponownie na ogień, dodać odsączoną z zalewy, ugotowaną cieciorkę i zagotować
https:KKuchniaMniamFrittata to bardzo proste, włoskie danie do którego przygotowania możemy wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Frittatę przygotowujemy częściowo na patelni, jednak należy wykorzystać do
greengoodiesNajlepszym wyborem na sycące śniadanie jest opcja białkowo-tłuszczowya (BT), a tu nie mogło zabraknąć omleta 😁 To najpopularniejsza forma spożywania jajek jakie ostatnio się widuje (u
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzygotowanie: Dynię przekrój na dwie części i wydrąż środek. Każdą lekko poprzecinaj, tworząc szachownicę. Teraz oprósz dynie solą i polej oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez ok. 1h, aż będzie miękka. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną paprykę i pomidory (polecam je sparzyć i obrać ze skórki). Duś 30 minut. Po tym czasie(...)minut. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w garnku, aby nabrała orzechowego smaku. Zalej szklaną wody i gotuj ok. 15 minut. Ugotowaną komosę wymieszaj z warzywami. Tak przygotowanym farszem napełnij upieczone dynie
Zdrowie na języku :Pwędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami(...)tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą i papryką Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami
Słodkie okruszkiżyłek i smażę razem z cebulą na dużym ogniu, nie dłużej niż minutę. Po tym czasie mielę usmażoną wątróbkę z dodatkami. Mielę również gotowane mięso indyka oraz gotowane warzywa. Zmielone składniki mieszam z jajkami, wszystkimi przyprawami, solą, otrębami i siemieniem lnianym. Suszone pomidory kroję w paski, orzechy siekam drobno i część z nim odkładam d dekoracji wierzchu. Formę wykładam papierem(...)niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową
Mango Papajamasę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło(...)kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
Pichceniomaniajest podpłomyk? To rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki bezpośrednio na płycie pieca kuchennego. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki(...)zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno. Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami? Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwę z oliwek i masło. Cebulę kroję w piórka, czosnek w drobną kostkę. Posiekane warzywa wrzucam do garnka i smażę na wolnym ogniu przez 40-50 minut. Dodaję do warzyw ziele angielskie, liścia laurowego oraz posiekany tymianek. Kiedy cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion(...)doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaczęści, a następnie na plasterki (w sezonie młodych cukinii nie obieram). Dodajemy do smażących się warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bazylię oraz pieprz ziołowy. Cały czas warzywa mieszamy podczas smażenia. Gdy cukinia zmięknie dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy około 10 minut mieszając i sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli(...)może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę). Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy makaronu na dnie naczynia (płaty surowe bez wcześniejszego obgotowywania) na którą wykładamy farsz, a na niego beszamel. Powtarzamy warstwy. Kończymy warstwą makaronu przykrytą
Simple Dishmistrzostwem były buraczki z suszonymi figami przygotowane przez Jurka Sobieniaka jako dodatek do steków, które jedliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Krakowie. A Wy w jakiej postaci najbaradziej lubicie to warzywo? Sałatka z buraka z rukolą i orzechami Składniki: garść rukoli 1 ugotowany burak garść posiekanych pekanów i orzechów włoskich łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami, przepis(...)buraka korimy na plasterki i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Odstawiamy na kwadrans, aż smaki "przegryzą się". Buraczki można upiec w piekarniku, pokroić na plasterki i zamarynować w oliwie z octem balsamicznym, a później tylko rozłożyć na talerzu i posypać orzechami
Moja smaczna kuchniaorzechów 2 łyżki mąki DEKORACJA: owoce łabędzie z bezy 300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy(...)białka (ja upiekłam jeden krążek większy od dwóch pozostałych, ułożyłam go na spodzie, dzięki temu mogłam udekorować go owocami). Blaty pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję
Rozpustne gotowaniewsypać drożdże. i nastawić program zagniatanie i wyrastanie ciasta drożdżowego. Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec, przy pomocy obieraczki do warzyw, pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, rozpoczynając cięcie za zdrewniałą częścią. Główki pociąć wzdłuż nożem. Gotowe ciasto wyjąć na blat, podzielić na dwie części, rozwałkować lub rozciągnąć rękami na cienkie(...)Wierzch ciasta posmarować oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki mozzarelli, kawałki serka koziego, na serze położyć szparagi, posypać pokrojona w plasterki dymką i parmezanem. Odstawić do czasu nagrzania piekarnika - ciasto w tym czasie lekko podrośnie. Jeżeli pieczemy na blasze, piekarnik nagrzać do 220 st C a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę
Stare Garykażdą postacią, ale te pieczone mmmm bajka. Łatwe w przygotowaniu a kochają je i dorośli i dzieci. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa a razem z pieczonymi warzywami i sosem tworzą osobne danie. Składniki: Ziemniaki (najlepiej w miarę równej wielkości) Duża, czerwona papryka Suszone tymianek Sól morska Pieprz świeżo zmielony Słodka papryka zmielona 2 łyżki oleju rzepakowego ulubiony(...)Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w równe ćwiartki. Obsypać je przyprawami i skropić olejem. Dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę. Całość wymieszać i wstawić na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Podawać z sosem, pieczoną papryką i tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Moja wersja popularnego sosu do ryby – można inaczej: świetnie smakuje z ziemniakami. Można to danie również krótko zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Smacznego! Składniki: ugotowane ziemniaki (10-12 sztuk) 4-5 łyżek oleju 3 marchewki 2 małe selery 2 cebule lub 1 por 2 pietruszki ½ szklanki przecieru pomidorowego(...)laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego lubczyk sól, cukier, pieprz woda posiekany szczypiorek posiekane czarne oliwki Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż w głębokim i szerokim naczyniu. Drobno posiekaj warzywa lub zetrzyj je na tarce. Podsmaż na oleju, dodaj przecier pomidorowy, zioła i przyprawy oraz trochę wody. Duś warzywa do miękkości (ok. 20 minut, dolewaj wody w razie potrzeby). Polej
Qlinarnie i Qlinarniefont-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Seler po mojemu Frytki, frytki, frytki. Wszyscy je uwielbiają – ja również ;) Dlatego dla wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki z selera - jedna duża bulwa selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej(...)Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami ( ja zawsze daję ich dużo, lubię bardziej doprawione). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 o C na 20-25 minut. Obserwujmy, żeby były rumiane, miękkie i delikatnie chrupiące. Podajemy z ulubionymi sosami i zajadamy
Sajkofanka smakumasła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente i dobrze przyprawione.Zawartość patelni przełożyć do rondla ze schabem, wymieszać. Schab wyłożyć do naczyń, w których będzie serwowany, na wierzchu posypać obficie chrustem z boczku(...)rozmarynem i plasterkiem papryczki.Uwagi:Puree dyniowe można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do kilku dni. Wystarczy przekroić dynie na pół, usunąć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skórą do góry ok. 30 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu usunąć skórę i zmiksować blenderem
SzczyptaSmaQmarynaty płynnej pikantnej Prymat2 łyżki oleju0,5 kg ziemniaków2 papryki1 bakłażanPrzepis:Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie ziemniaki(...)Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance.Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty
Emcia PichciSkładniki: 5 młodych ziemniaczków, średniej wielkości mała cukinia czerwony pomidor 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 2 szczypty suszonego oregano
Moja smaczna kuchniaSkładniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka suszonego oregano listki z 1 gałązki rozmarynu posiekanego 1/2 łyżeczki skórki
Blondynka Gotujejest lekko namaczany w wodzie i następnie odciskany. Dzięki temu staje się delikatny i miękki, ale nie rozmięknięty. W mojej sałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy go w piekarniku, a następnie dokładnie mieszamy rękoma upieczone grzanki z pozostałymi składnikami, miażdżąc chleb i pomidory. Chleb mięknie, wchłaniając cudowny sałatkowy sos i sok z pomidorów. Staje się aromatyczny i naprawdę pyszny(...)wielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw. Wyobrażam sobie, że dawne toskańskie gospodynie wykorzystywały do sałatki czerstwy chleb i dorodne warzywa z ogrodu, czyli to, co akurat miały pod ręką. Zdaję sobie sprawę, że moja wersja sałatki (czyli wersja Jamiego Olivera), z anchois, parmezanem, kaparami i pieczoną papryką, mogłaby zostać uznana przez
Chilli Czosnek i OliwaJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskizdrową zupę, szczególnie z myślą o najmłodszych (dla nich odpowiednio mniej doprawiamy:). Smacznego! SKŁADNIKI: 3 marchwie 2 pietruszki 2 ziemniaki ćwiartka selera ćwiartka kapusty 1 mała opalona w piekarniku cebula 1,5 szklanki mrożonego groszku 3 łyżki ryżu 1 łyżka śmietany 18% 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka vegety natur 1 l bulionu lub wody, u mnie(...)zmielony pieprz, słodka papryka posiekany świeży koperek PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, kroję w kostkę (marchew, pietruszka, ziemniaki). Ćwiartkę selera i kapusty zostawiam w całości. Do garnka wlewam bulion, wrzucam pokrojone warzywa, selera, kapustę i opaloną cebulę, liść i 2 kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam gaz, gotuję na mniejszym ogniu. Po kilku minutach wrzucam zielony groszek, doprawiam vegetą. Ryż gotuję
Zasmakuj Kuchnipodsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję(...)gdyby się okazało, że jest bardzo rzadka to dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona. Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce to aby wyjąć należy zaczekać
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKlasyczny i smaczny obiad. Takie mięso najczęściej podaję z pieczonymi w ziołach i masełku ziemniakami i pieczonymi warzywami polanymi oliwą z oliwek albo olejem lnianym / ryżowym, np. wymieszane: cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, cebulka. Składniki: 4 nogi z kurczaka (lub udka) sól, pieprz, suszone przyprawy do smaku: lubczyk, czosnek, majeranek, papryka słodka i ostra olej rzepakowy po łyżeczce masła(...)każdą nogę kilka plasterków zielonego grejpfruta 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: nogi natrzyj dobrze przyprawami, polej sokiem z cytryny i olejem, dobrze wymieszaj; nagrzej piekarnik do temp. 200C i piecz nogi na środkowej półce grzanie góra-dół bez termoobiegu 20 minut skórą do dołu, po tym czasie przekręć kurczaka skórą do góry, nałóż po łyżeczce masła na każdą nogę
Zasmakuj KuchniTweetnij Dlaczego zapiekany, skoro surowy grejfrut ma tyle witamin? Ano czasami warto jeść chociażby gotowane warzywa i owoce. A to ze względu na zawarty w nich błonnik. Ten pomaga na wypróżnianie się. Niczym miotła wymiata jelita z odłożonych tam zaszłości. Grejfrut to w ogóle cudowny owoc. Szczególnie jego pestki. Mają bardzo silne działanie bakteriobójcze . Co z tego? Skoro niektórych skutecznie(...)zraża do siebie swoim charakterystycznym, lekko gorzkawym smakiem. Ten smak znika, a przynajmniej po części zostaje złagodzony, kiedy przepuścimy naszego grejfruta przez piekarnik. Przygotowanie tej przystawki czy deseru zajmnie nam dosłownie kilka minut. Potrzebne nam będą: 1 grejfrut, 1 gałązka tymianku, 1 łyżka miodu, pół łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Przekrajamy grejfruta na pół. Obydwie połówki wkładamy do naczynia żaroodpornego
MODA NA BIOzdrowie mi nie dopisuje , więc wpisy będą się pojawiać co jakiś czas w zależności od moich sił życiowych.Dziś przepis na obiad , lekki i smaczny .Ją się ucieszyła , bo warzywa bokiem mi wychodzą :) czyli dieta nie taka straszna jak ją opisują. Danie ma 559 kcal. 155 g.małych kopytem( ja zrobiłam z 3 ugotowanych średnich ziemniaków , 1 łyżki mąki(...)dowolna,ulubiona przyprawa niepełna szklanka ugotowanych buraczków 150 g. 1 ogórek konserwowy 50 g. woda mineralna bez ograniczeń ************************************************* Schab dobrze doprawić i upiec na grillu lub w folii w piekarniku ( jak wolicie).Podajemy z ugotowanymi kopytkami , z wytworzonym sosem , z 1 łyżeczką Ziemi Piernikowej ,buraczkami posypane ziemią piernikową i ogórkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia(...)niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno
Mango PapajaDzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie. Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko. Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)szklanka amarantusu 170 g kukurydzy w puszce 150 g czarnej fasoli w puszce 1 awokado ½ cytryny ¼ pęczka świeżego tymianku sól oliwa z oliwek olej rydzowy Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię dokładnie umyj, odetnij kapelusze wraz z ogonkami, wydrąż środki. Lekko posól środek. Ułóż przykryte czapeczkami dynie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko oliwą z oliwek
Garniec Magaliekilka zabkow sol,pieprz slodka papryka w proszkuoliwa i 4 wiorki maslaUmytego wysuszonego kurczaka przekrawam na pol.Smaruje oliwa nacieram sola i czerwona slodka papryka.Na duzej blaszce z wyposazenia piekarnika,ukladam kurczaka skora do dolu,ukladam galazki ziol i pieke okolo 30 minut.W miedzyczasie podlewam goraca woda.Po pol godzinie,gdy jest miekki odwracam na druga strone.Polewam wytworzonyn sosikiem.Okladam mieso wiorkami masla(...)wszystkie warzywa.Czosnek jesli dajemy cala glowke,przekrawmy w poprzek i przekroja czescia ukladamy do blachy.Jesli nie przepadamy za czosnkiem,zgniecmy lekko nozem chociaz 2 zabki ,i dodajmy dla smaku .Warzywa skrapiamy oliwa (lub smarujemy pedzlem) i solimy.Pieczemy ,az skorka bedzie chrupiaca i zlocista ,a warzywa miekkie.Czas jest uzalezniony od wielkosci kurczaka i ilosci warzyw.U mnie trwalo to 1,5 godziny.I
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6
Gospodyni Miejskaobrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko, bez większego wysiłku i bałaganu, jednogarnkowo i przede wszystkim BARDZO SMACZNIE :)/Ziemniaczki(...)skórką), kroimy jak na frytki i obtaczamy w przyprawach wymieszanych z odrobiną oleju. Pieczemy aż będą miękkie i chrupiące.Temperatura 160-180 stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej
Wypisz Wymaluj