Dziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem. Dzięki dodatkowi makaronu orzo, spokojnie można tą zupę potraktować jako danie jednogarnkowe, które zaspokoi apetyt całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego) starty, świeży parmezan, do podania tosty z chleba, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem. Odetnij czubki główek czosnku, skrop
karmelowyBułki pita. Domowy kebab w bułce...Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.Polane kremowym, czosnkowym sosem.Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka(...)ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek
Gospodyni Miejska700 g buraków* 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 6 rzodkiewek, 2 ogórki gruntowe, 3 jajka, koperek, 500 ml maślanki, 150 ml jogurtu, sok z
królestwo garówLubię czasem zjeść mięcho i proszę bardzo, można mnie pozwać. Ale żeby nie wyjść na jednostkę, która w zadku ma los tego świata dziś będzie o soczewicy, burakach i warzywach. Przepis zawiera pierś kurzą, ale ortodoksi zamkną oczy przy czytaniu i będzie cacy. Przepis jest upierdliwy, zajmuje jakieś dwie godziny, ale warto. Danie składa się z trzech elementów, więc każdy(...)minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera
ladykitchenbrown rise bowl, to w USA osobna kategoria. Nie chodzi tylko o sposób podania (czyli w głębokiej misie – z ang. bowl), ale też sposób przyrządzania potraw. Świeże warzywa miesza się z gotowanymi składnikami. Wszystko pomyślane tak, by było maksymalnie prosto, szybko i zdrowo. Taka jest właśnie misa obfitości. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Przepisy(...)zalej kaszę dwiema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Odstaw do ostudzenia. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, a następnie płaską stroną noża rozetrzyj z łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika
Niedzielny kucharzBarszcz wigilijny z pieczonych buraczków i jabłek. Ugotowany na esencjonalnym wywarze z dużej ilości warzyw: marchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak(...)łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego. opcjonalnie: różowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ - grzanie góra/dół bez termoobiegu. BOROWIKI dokładnie płuczemy, przekładamy do rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na około 30-60 minut do napęcznienia ( najlepiej na całą
cool and mintyKuchnia polska bez tego warzywa nie byłaby taka sama. Jest ono podstawą wielu dań, bez których większość z nas nie wyobraża sobie dobrego obiadu. Pieczone ziemniaki Najczęściej ziemniaki wykorzystujemy w formie puree. Dość często robimy także z nich placki ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka. Po sobie samej widzę, iż znacznie rzadziej sięgamy po ziemniaki pieczone. Nie mówię tutaj już nawet(...)ziemniakach z ogniska tylko o ziemniakach pieczonych w piekarniku. A wielka szkoda, gdyż ziemniaki przygotowane w taki sposób smakują cudownie. Pieczone ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy to ryb. Warto zatem i po tę formę ziemniaka sięgnąć od czasu do czasu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz
mecookspewnie kojarzy się z nazwiskiem wokalisty Zakopower, mnie kojarzy się z książkami o ciężkich czasach. Przede wszystkim literaturą obozową. Dlatego trafiła idealnie. Choć moim skromnym zdaniem to bardzo smaczne warzywo. Oryginalnie zapiekankę robi się z gotowanej tłuczonej brukwi, ale jeśli chcemy mieć mocniejszy smak, to możemy zrobić jak polską babkę ziemniaczaną czyli z surowej i tartej. Ja zrobiłem po naszemu(...)Brukiew trzemy na drobnych oczkach. Mieszamy z małą ilością mąki i startą na grubych oczkach marchewką, a następnie umieszczamy w formie, którą wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około godzinę. Doskonale komponuje się z tartym chrzanem
Kryzysowa Książka Kucharskawołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą gryczaną. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 2 133,1kcal Białko: 156,2 g Tłuszcze(...)Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku . Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale Pyszniejajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę, studzę. Jajka gotuję na twardo (około 7 minut). Paprykę myję, osuszam i grilluję na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Rukolę myję(...)talerzach. Grillowaną paprykę kroję w paski. Buraka kroję w cienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami i orzechami. Przed podaniem polewam sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapodkręciliśmy i dostosowaliśmy kilka szczegółów. Wiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu(...)wystarczy kilka razy zamieszać potrawę i tyle. Musimy przyznać, że to jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ
Nerds Kitchentłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy(...)wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całej zapiekanki prosto z pieca, bo tak szybko zniknęła
Wołowina od rekinaUwielbiam faszerowane warzywa na różne sposoby. Z kaszą, ryżem smakują wspaniale, ale co powiecie by połączyć ze sobą dwa pyszne dania? Dzisiaj proponuję połączenie faszerowanych warzyw z rewelacyjnym, aromatycznym risotto. Spróbujecie? Składniki: - 500ml bulionu (500ml wody +1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 200g fety - 150g ryżu Arborio - 2 czerwone papryki - 2 pomidory - 2 cebule - 25g orzechów piniowych - pęczek natki(...)łyżka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka mięty - 1/3 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie: 25g parmezanu i 25g masła (margaryny) do risotto Przygotowujemy bulion. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki kroimy na dwie połówki z ogonkami, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając ogonki). Pomidorom odcinamy wieczka i delikatnie wydrążamy łyżeczką (to co wydrążymy, przełóżmy do osobnej miseczki - przyda
Be Fit Be Strongniego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka(...)odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ząbki czosnku pokroić, gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła. Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika Nasza
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię skończą. Przepis ten został przeze mnie wymyślony na prośbę miesięcznika Dbam o zdrowie i ukazał się w październikowym wydaniu magazynu wraz z trzema innymi przepisami na faszerowane warzywa. Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek 1 woreczek(...)gałka muszkatołowa 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz masło oliwa z oliwek Wykonanie: Umyj dokładnie patisony, odetnij kapelusze i wydrąż środki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Patisony posmaruj z wierzchu cienką warstwą oliwy i ułóż w naczyniu żaroodpornym przykrywając je odciętymi kapeluszami. Piecz około 30 minut. W tym czasie
Garniec Magalietłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy(...)wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny
Pobite gary Barbarykieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy(...)naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki
Wanilia i Kardamondokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle ghee. Dodać warzywa i przesmażyć razem, następnie zsunąć na bok patelni, dodać mięso i obsmażać do momentu, aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki i dodać przyprawy: sól, pieprz, ocet balsamiczny oraz cukier(...)mięso będą miękkie. Pół godziny to jest absolutne minimum, ale im dłużej będzisz dusić tym lepiej. Jeśli sos jest za rzadki, odparuj nadmiar płynu zdejmując pokrywkę usmażyć naleśniki piekarnik nastawić na 200`C formę do zapiekania natłuścić. Sos bolobnese nakładać na naleśniki i zwijać według uznania. Zrobiłam pakieciki. Ułożyć w naczyniu i posypać startym parmezanem. Zapiekać 10-15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut(...)Lazania: 1 kostka naturalnego tofu 5 szklanek świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii ½ łyżeczki soli morskiej 4 szklanki sosu marinara 250 g makaronu lzania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj prostokątne naczynie o wymiarach 20cm x 30cm. Tofu, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię i sól zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę
Roślinna - blog wegańskiprzetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Skóra papryki powinna się wręcz przypalić. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek (tych fragmentów nie piekę, wole(...)papryki wyciągnij z pieca i jeszcze gorące przełóż do woreczka strunowego. Szczelnie zamknij i odstaw do wystygnięcia. Dzięki zamknięciu gorących papryk w woreczku, skóra łatwo będzie odchodzić z ostudzonego warzywa. Gdy papryka ostygnie, usuń skórę i odkrój wszelkie przypalenia miąższu (będzie ich nie wiele, ale są gorzkie, więc warto je odciąć). The post Pieczona papryka bez skórki
Moja Delicjatuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską, usmażoną cebulkę, plasterki ogórka, usmażony kotlet z serem, pomidor(...)keczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy z oliwek i używam bułki razowej. Dorzucam tylko jeszcze więcej warzyw i ograniczam smażoną cebulkę. Mniejsze zło a równie pyszne! Podwójny kotlet, poczwórny
Mango Papajażółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C 20 min. Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone(...)pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsamej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i paprykęz dodatkiem masła. Dodajemy słodką paprykę w proszku. Dolewamy przecieru pomidorowegoi zagotowujemy. Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się wołowiny z warzywami. Dodajemy3 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz mielony. Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec(...)gulasz soląi pieprzem do smaku.PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków:Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min.PODANIE Gulaszu:Na płaskim talerzu układamy upieczone ziemniaki. Obok nakładamy porcję gulaszu posypanego świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie ogórek kiszony
kulinarnyJaSkładniki:1 duży batat2 ziemniaki2 czerwone cebule2 białe cebule1 żółta papryka1 czerwona papryka1 główka czosnku1 cukinia1 bakłażan4 łyżki oliwyczarny pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan(...)kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa puszczą sok. Doprawić solą możemy po upieczeniu. Pieczemy około 50 minut, warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj będzie pysznie i na ciepło. W Warszawie pogoda smutna, to trzeba sobie ciut rozpogodzić ten dzień.Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-)Gotujmy razem !!!Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebuledwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszkamarchewka mozarella lub inny ser do posypaniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce.Form(...)smaruję olejem/oliwą i układam składniki tak jak na zdjęciu, posypuję solą, pieprzem i ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie
pieprzny smaczek