warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:192/434)

Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 225

piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotowujemy masę jogurtową. Do jogurtu dodaj promy cukier, suchy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki z piersi kurczaka, cukinią, cebulą i papryką. 214

warzywa : cukinię i paprykę pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Przygotowane składniki nadziewać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki można zrobić różne np. mięso na przemian z cukinią lub mięso i papryka albo wszystkie składniki czyli mięso, cukinia, cebula, papryka i znów mięso, cukinia, cebula i papryka. Kolejność dowolna. Teraz jak już mamy przygotowane szaszłyki nagrzewamy piekarnik

Niebieski kubek z kawa
Burrito 184

warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku

Bullio
Krem serowy z pora i cukinii 111

warzyw (ok 15-20 minut). Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy i gotować do rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił.). Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli uważacie, że zupa będzie za gęsta dodajcie więcej bulionu i ponownie zagotujcie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami/groszkiem ptysiowym/ciabatą (pogrzaną w piekarniku

CookYourself
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 149

piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa

Moniki Smakołyki
Zapiekanka makaronowa z zielonym kalafiorem. 142

warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem sojowym. Etap trzeci : Po wymieszaniu składniki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i na wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika

vegetanie
Burrito 3221

warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku

Bullio
Zupa dyniowa z selerem 182

łyżki oliwy z oliwek* pestki dyni* słodka papryka w proszku Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić w kawałki. Ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i upiec. Dynia nie musi być całkowicie miękka.Jeśli dynia jest twarda i ciężko odciąć z niej skórę, możecie upiec ze skórą i obrać(...)upieczeniu.W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera  zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą

kolorowotorcikowo
Szynka z karmelizowanymi gruszkami 181

warzywami I pieprzem gotujemy przykrytą w całości wodą. Gotujemy 30 min + każde 500 gr szynki 30 min. Czyli gotujemy na małym gazie 2,5 godziny. Wyciągamy po tym czasie na 10-15 min by się "ostała"  Składniki na marinate:4 łyżki miodu4 łyżki musztardy np francuskiej2 łyżku oliwy z oliwekWykonanie:Smarujemy szynkę marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na200

Smaki Edyty
Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 190

warzyw) i posypany świeżymi ziołami. * Gotuję makaron do miękkości bo chcę by ,, wypił" sos - a makaron al'dente obklei się nim , może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć bez zapiekania .Chociaż można przygotować danie wcześniej , przełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku

Buniabaje w kuchni
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy 208

piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy i kolorowe dodatki. Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej (do smaku) i odstawić. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw

Monia miesza i gotuje
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 109

moja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki(...)solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Następnie smażymy na niej polędwiczkę po 1-2 minuty z każdej strony, niech nabierze koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso, najlepiej wraz z patelnią (jeśli ma odpowiednią lub odczepianą rączkę) i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy polędwiczkę i odstawiamy

Mango Papaja
Przegrzebki zapiekane w panierce 127

wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku.   Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać(...)osoby:8 połówek muszli z przegrzebkiem100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku3 łyżki natki pietruszki½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini)sól/pieprz200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy

Mia Cucina Sofieta
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 200

Kupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa się z  dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy(...)zmiany temperatury, więc gotowanie trzeba zaczynać od postawienia naczynia na zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej i powoli rozgrzewam tagine na najniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-).Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami

Kulinarne przygody Gatity
Dieta CTZO, dzień piąty 121

szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego 1,5% 40 g płatków owsianych 40 g rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować(...)oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich przyprawach jak bazylia, sypka papryka, curry. Ziemniaki gotowane- gotować w wodzie bez dodatku soli rozpoczynając od wody

Kucharzyca