warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:188/434)

Co Lila jadła w środę? 19 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 139

dżemem (czarna porzeczka 100% owoców bez cukru). II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z gruszką, nasionami chia i malinami. Zupa 13:00 Zupa z brokułami i cukinią. Mnóstwo warzyw i pestki z dyni. II Danie 16:00 Pstrąg i fasolka. Lekki obiadek, bo zapowiadała nam się pyszna kolacja. Podwieczorek 17:30 Ciastka marchewkowe. Jeśli chcesz upiec, to aż 4 różne(...)przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> .  Kolacja 19:00 Na kolacje frytki, a co! Ziemniaki, cukinia i bataty przyprawiliśmy ziołami z oliwą i piekliśmy w piekarniku. Pyyychaa! Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę na   FB .  Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tosty "mumie" i zupa krem z brokułów 162

dodajemy warzywa i gotujemy, aż wszystkie będą miękkie. Czekamy, aż zupa trochę wystygnie i blendujemy. Ponownie wstawiamy na gaz, doprawiamy, dodajemy posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Tosty: Wierzch każdego tosta smarujemy ketchupem. Ser kroimy w paski i układamy na ketchupie. Z pokrojonych w plasterki oliwek robimy oczy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

Czerwona Porzeczka
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 494

piekarnika i odstawić na kilka minut na czas tzw. "odpoczęcia". Dopiero po tym można pierś zacząć kroić na plastry. Nie owijam piersi w folię po wyjęciu z pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pasztet drobiowy z jajkiem 205

warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna

Kuchnia co dnia
Kotleciki z soczewicy i warzyw 177

odcedzić i zmielić. -Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. -Dodać  zmieloną  soczewicę , jajko, płatki, otręby, mąkę ,przyprawy  i starannie wymieszać. -Pod koniec dodać jajko , ugotowane warzywa i ser. -Masę  ponownie wymieszać  i odstawić na 20-30 minut. -Masa powinna  zgęstnieć , ale jeśli jest nadal zbyt rzadka należy dodać  do niej  niewielką(...)poniwnie wymieszać. -Wilgotną ręką formować  owalne kotleciki ,delikatnie  obtoczyć w otrębach i lekko spłaszczając układać na  blasze wyłożonej papierem do pieczenia . -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na 20-25 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu

Zakamarki mojej kuchni
Cukinia faszerowana musem z sera ricotta i pesto 139

świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram! Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku. Składniki

W SMAK
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 151

warzyw pokroić szparagi na wąskie paski. Przełożyć do miski, skropić oliwą, posolić i popieprzyć, a następnie całość wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby smaki się przegryzły.  Przygotowane spody do pizzy posmarować z wierzchu pesto. Ułożyć na wierzchu paski szparagów - można dodać kawałki suszonej szynki. Pokruszyć bryndzę (lub inny ulubiony ser). Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego

KUCHARNIA
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 112

warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na końcu dodać świeże zioła, listki oregano i poszarpane listki bazylii. Z ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez

Kuchnia w opałach
Pstrąg pieczony w cytrynach z rozmarynem 108

warzywami. Składniki: 2 pstrągi w całości (1 pstrąg na osobę) 1 cytryna 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga oprószamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy na plasterki. Na wierzch i do środka pstrąga wkładamy 2-3 plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Każdego pstrąga zawijamy oddzielnie w folię aluminiową (szczelnie) Wkładamy pstrągi do nagrzanego do 200 C piekarnika

IMPRESJA SMAKU
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 148

warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam!Skladniki na 16 buleczek:500g maki (250 g maki pszennej 550 i 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej)250 g puree z dynii (upieczonej wczesniej w piekarniku)140 ml mleka50

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szczypta smaku. 275

piekarnika   "Szczypta smaku", to nie tylko przepisy ale również rady np. jak kupować krewetki albo informacje o szparagach. Kilka przepisów wypróbowałam dlatego mogę śmiało powiedzieć jest pysznie i polecić: Tosty w grillowanymi boczniakiam, papryką, szalotką i serem korycińskim Steki z rostbefu z aromatyczną marchewką Minikanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami Omlet z chrupiącymi zielonymi warzywami

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowane warzywa i moda. 124

porzuceń marzeń o talii osy na rzecz swojskiej talii dopasowanej pod hula -hop. Tak było z sałatką, która zawierała w sobie grillowane warzywa. Niektórzy na sam dźwięk słowa „warzywa” dostają spazmów. Ich moda nie dotyczy ale możemy im pod nos podsunąć i okazuje się, ze jedzą i proszą o jeszcze. Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę(...)łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce Na początek nagrzewamy piekarnik lub rozpalamy grilla. Jak już będzie gorąco jak na pierwszej randce, czyli piekarnik będzie miał 200 stopni lub węgle na grillu się zaczną żarzyć, pieczemy papryki. Kładziemy je w całości

ladykitchen
PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 126

PRZYGOTOWANIE : Ciasto rozwijamy, układamy na patelni.  Twarożek miksujemy z cukrem, jajkami, mąką i częścią jagód. Wylewamy na ciasto. Patelnię tytanową firmy Woll wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 % C i  pieczemy ciasto 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przekładamy tartę na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Ciasto piekło się lepiej niż w blaszce w dodatku samo zjechało(...)należy mięsa niczym podlewać ponieważ patelnia tytanowa firmy Woll idealnie rozkłada ciepło, oraz wytwarzają się naturalne soki. Piersi przekładamy na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z gotowanymi warzywami. Smacznego. ZALETY TEJ PATELNI SĄ DUŻE :  nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, indukcji również stabilny materiał mimo, iż patelnia nie jest bardzo ciężka, bardzo wygodna w użyciu specjalna powierzchnia zapobiegająca

Kulinarne Fantazje Marioli
3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) 135

Dobrze przygotowana marynata decyduje o smaku mięsa oraz sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca się czas pieczenia. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja kulinarnego sukcesu. Drugim elementem jest czas marynowania. Przeważnie trwa on od 12 do 24 godzin, jednak istnieje sposób na znaczne skrócenie tego czasu dzięki czemu nasze ulubione skrzydełka przygotujemy bardzo szybko. Jaki? Polecam(...)będziecie mogli przygotować w o wiele krótszym czasie. Poniżej znajdziecie 3 pomysły na pyszne marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu. Marynata nr 1: Składniki: około 12 skrzydełek 3 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Zapiekanka z mięsem mielonym 141

piekarnika.  Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków  sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Do warzyw

Na moim talerzu