warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:183/434)

Pieczone filety z kurczaka z warzywami i z żółtym ryżem 140

połączone, sprawiły, że mięso zostało dobrze doprawione. Sposób pieczenia, zachował wszystkie aromaty, nie było żadnej „smakowej straty”. Mięso wyszło delikatne, soczyste, wyjątkowe, a z ryżem gotowanym z kurkumą i warzywami „stworzyło”  danie proste, ale ciekawe, smaczne i na dodatek kolorowe. Składniki: ok. 5 filetów z kurczaka, 4 średnie marchewki, 3 białe cebule, 1 łyżeczka Vegeta Natur pikantna z chili(...)chili, z koperkiem i z czosnkiem, wsypujemy do mięsa. Dolewamy olej rzepakowy, sos sojowy i całość dokładnie mieszamy, rękaw związujemy. Odstawiamy na ok 1-2 godz w chłodne miejsce. Piekarnik nastawiamy  na  200 ° C, mieso w rękawie p rzekładamy na blachę od piekarnika i pieczemy  ok. 30 - 40 min.   W garnku zagotowujemy wodę na ryż

Moniki Smakołyki
Zapiekanka pasterska w wersji FIT 235

czosnek, sma\u017cymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy nasz przecier pomidorowy, mieszamy wszystko dok\u0142adnie i sma\u017cymy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy patelni\u0119 z ognia.\r","Do warzyw dodajemy sk\u00f3rk\u0119 oraz sok z pomara\u0144czy, posiekan\u0105 pietruszk\u0119 oraz naszego kurczaka i wszystko razem dok\u0142adnie mieszamy. Przesypujemy nadzienie do naczynia \u017caroodpornego.\r","Pora na kalafiorow(...)nadzienie wyr\u00f3wnuj\u0105c j\u0105 i tworz\u0105c kolejn\u0105 p\u0142ask\u0105 warstw\u0119. Posypujemy j\u0105 1 \u0142y\u017ck\u0105 startego parmezanu. Zapiekank\u0119 wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230\u00b0C i pieczemy ok. 15 minut lub do zrumienienia kalafiorowej pierzynki. Po tym czasie studzimy zapiekank\u0119 ok. 20 minut przed pokrojeniem, inaczej rozpadnie si\u0119. Gotowe

Mostek w kuchni
Spring rolls z pieczonym łososiem 196

opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską. Upieczone filety z łososia kroimy na kawałki. Przygotowujemy warzywa (obieramy, myjemy) – marchew, kroimy w cienkie słupki (julienne), paprykę, por i szczypior w cienkie paski, rzodkiewki w cienkie plasterki, sałatę rwiemy na kawałki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy(...)papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych). Do pieczenia spring rollsy układamy na macie lub papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 15 minut, aż się lekko zrumienią. Spring rolls z pieczonym łososiem – wyśmienite na lekki obiad, kolację, czy przystawkę. Można podać „na surowo” lub pieczone

mojewypiekiinietylko
Brukselka, ziemniaki i kiełbasa – tani obiad w luksusowym wydaniu 127

obiad można wykorzystać dowolnie wybraną kiełbasę. Na pewno macie swoją ulubioną kiełbasę. Kiełbasę można usmażyć ale jeśli chcecie aby danie wyglądało nieco inaczej i ciekawie, proponuję podpiec kiełbasę w piekarniku. Ale za nim to zrobicie najlepiej naciąć ją dosyć głęboko, posmarować musztardą i posypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie. Jako dziecko(...)gotowanej brukselki. Jeśli nie lubicie brukselki możecie wybrać inną kapustę, buraczki lub marchewkę z groszkiem. Ja przepadam za brukselką, która całkiem niedawno pojawiła się w sklepach. Typowo sezonowe warzywo, a sezonowe jedzenie to tanie jedzenie, prawda? Lubicie takie obiady? Niby prosty tani obiad, a jednak smaczny i pożywny. Poza tym szybko go się przyrządza, to też niemała zaleta zwłaszcza podczas

codojedzenia
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 155

innych, miękkich warzyw jak gorszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta 1/2 łyżeczki soli Olej do nasmarowania formy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

Niedzielny kucharz
Pyszny pasztet z cukinii 397

bezpośrednio do warzyw. Dokładamy oleju, imbiru i bułki tartej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu. PORADY Pasztet wykładamy powoli z gorącego piekarnika. Najpierw otwieramy

Fleksitarianizm.pl
PANZANELLA - TOSKAŃSKA SAŁATKA Z POMIDORAMI I CHLEBEM 223

WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Chleb pokrój w 2 cm kawałki, skrop aromatyzowaną oliwą, wyłóż wszystko równomiernie na blachę i zapiecz przez  około 10 minut. Mają powstać zrumienione i chrupiące grzanki. Umyte i osuszone pomidory (bez gniazd nasiennych) pokrój w większe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka, wrzuć warzywa do miski

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese 166

Wiosna zawitała do nas na dobre, dlatego nadszedł czas na przepisy szybkie i lekkie, najlepsze na ciepłe dni. W sklepach też mamy już mnóstwo pięknych i świeżych warzyw, więc korzystajmy:) Dziś proponuję kolejny przepis, który jest łatwy i przyjemny w przygotowania, a co najważniejsze – przepyszny! Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, podany z podpieczonymi szparagami, cukinią i groszkiem, podany(...)tsbp cukru 2 małe cukinie, pokrojone w grubsze plastry 250 g groszku (może być mrożony) 100 g rozdrobnionej fety sól i pieprz olej lniany tłoczony na zimno Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Umieść kurczaka w dużym naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem

karmelowy
Brokuły z marchewką i batatem z dodatkami.Danie z piekarnika. 97

piekarnika, więc praktycznie samo się robi. Polecam jednak sparować delikatnie brokuła i marchewkę, proces zapiekania znacznie nam się skróci! Składniki brokuł batat kilka marchewek ser Tylżycki u mnie dobra szynka ser typu oscypek lub rolada ustrzycka, wędzony oliwa z oliwek oraz ROZMARYN  SKWORCU Brokuła podziel na różyczki , a marchew w słupki. Sparuj tak, aby warzywa były lekko al dente

Z Kuchni Do Kuchni
Panierowane frytki z cukinii z dipem cebulowym 173

A może "z drowe" frytki? Polecam przepis na frytki z cukinii panierowane w bułce tartej i parmezanie, pieczone w piekarniku, podane z sosem cebulowym

Ana Mari's world
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 125

mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte  warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory  Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa  Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i  parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę  z wyciętym głąbem(...)partiami oddzielać liście,  Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki  włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć  folią aluminiową zapiekać w nagrzanym piekarniku 180 st 3. sos W garnku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę podsmażyć wlać  300 ml wody i pomidory mieszać aż powstanie sos dodać przyprawy i  zmiksować blenderem Jakby

W królestwie smaków Beaty
Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego 190

Miałam sporą porcję mięsa z rosołu i zastanawiałam się jak je wykorzystać. Z warzyw zrobiłam oczywiście sałatkę, z mięsem miałam problem J  Przeglądałam różne przepisy i ostatecznie zdecydowałam się na paszteciki z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaiu. Dodatkowo ułatwiłam sobie(...)ciasta;) W związku z czym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu ciasta i wstawieniu go do piekarnika . Paczka gotowego ciasta francuskiego Porcja mięsa rosołowego (u mnie cały kurczak, choć przyznam ze było go nieco za dużo, dlatego podam proporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju

Codzienne Gotowanie
Pieczona ryba po bolońsku 223

warzyw.  Papryki kroimy na podłużne cienkie paski i smażymy. Kiedy papryka będzie miękka doprawiamy ją solą, pieprzem i ziołami.  Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.  Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i  papryk. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym.  Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika

Pan i Pani Smith w kuchni
Razowe wege babeczki 182

połączenia z warzywami: 340 gram greckiego gęstego jogurtu 3/4 opakowania fety ( tej najzwyklejszej) 2 jaja ząbek czosnku odrobina soli Całość wymieszać trzepaczką na jednolita masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych. Wymieszać. Do marchewki dodałam czarnuszkę.  Do buraczków odrobinę chrzanu Do groszku drobno pokrojoną dymkę. Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku

AZgotuj!
Pstrąg pieczony w folii 172

również poukładać warzywa pokrojone w cienkie plasterki na rybie, a całość przykryć sporą ilością natki z jednej strony, z drugiej zaś (ja kładę zawsze) dwie ćwiartki plasterka cytryny. Także całość skrapiamy leciutko cytrynowym sokiem, zawijamy dokładnie w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie wstawiamy zawinięte w folii ryby do piekarnika nastawionego na około

Kuchenna Kontrrewolucya