warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:186/434)

Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 124

łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną w plastry marchewkę i kalarepkę w kostkę, zalać wodą, aby przykryła warzywa i gotować 15 minut z dodatkiem soli, pieprzu, liści kafiru i curry. • Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i zielony groszek. Gotować(...)dyni, które ma za zadanie zagęścić danie. • Doprawić i dodać posiekaną natką pietruszki. Puree z dyni robimy piekąc dynię ze skórką w piekarniku w temp. 180 st. przez 1 godzinę. Taką dynię można zeskrobać łyżką, bo rozpada się na puree

To co kocham
Batony owsiane z masa rabarbarowa czyli Slodki Czwartek odc.103 153

zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część pochodzi z mojej głowy! stanowią przepyszny duet! Batony owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli 4 łodygi rabarbaru pół szkl. wody sok z połowy cytryny 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quiche z kurczakiem i mascarpone 465

rozgotowując warzywa. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do garnuszka wraz z łyżką masła. Zeszklić. Kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem i dorzucić do cebuli. Wszystko poddusić do momentu, kiedy kurczak będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Foremkę do tarty wysmarować, wyłożyć nią ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Ania i Marcin gotują
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 213

dodać pozostałe warzywa, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu, dolać 1/3 szklankę wody i dusić, aż woda odparuje. Na koniec dodać czosnek (2 szt) przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć skórę wykałaczkami tak, aby nam nie wypłynął farsz. Gotowego kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Wegeburgery z kaszą jaglaną 177

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie

moj przepis na
paprykarz z pieczonej makreli 155

piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy, lub ścieramy na tarce, a następnie wrzucamy na dużą patelnię ( z przykrywką)  na  rozgrzany olej, lekko  ją przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) . Pietruszkę oraz marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy

Miód i pieprz
Szybkie szaszłyki 167

ulubionych warzyw np. paprykę lub  pieczarki :) Przygotowanie: Schab oraz pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i obsypałam przyprawami, jakie lubię najbardziej, między innymi: papryka słodka, ostra, przyprawa do szaszłyków oraz  india bombay masala. Odstawiłam mięso na 10 minut i pokroiłam cebulę. Nadziałam mięso na przemian z cebulą: schab/cebula/pierś z kurczaka/schab/cebula/pierś z kurczaka Wstawiłam do piekarnika

The Sweet Damsel
Sałatka z rukoli i fety 337

piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Ser feta, kurczaka i pomidora (po sparzeniu można zdjąć skórę) kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pomidora, fetę, a następnie jogurt grecki i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać z ulubionym pieczywem.  Warto wiedzieć, że rukola jest wartościowym warzywem. Zawiera kwas foliowy

My Chcemy Jeść
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 156

piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Kiedy składniki już będą ze sobą połączone dodać mąkę, koperek i zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować kotlety i delikatnie je zgnieść w dłoniach  żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie

pieprzny smaczek
Pieczona faszerowana papryka 81

Faszerowane warzywa są nie tylko daniem smacznym ale również bardzo efektownym. Świetnie się sprawdzą gdy chcemy mile zaskoczyć naszych gości i jednocześnie się nie przepracować ;) Dziś pora na czerwoną paprykę, która przez swój kształt aż się prosi o nafaszerowanie czymś apetycznym :) Ja skusiłam się na mielone mięso z indyka, cebulę, jajko i zioła. Całość upiekłam w piekarniku. Efekt był naprawdę

Milion Smaków
Krem z pieczonej papryki. 193

rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion.  Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili  kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się cebula, czosnek zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę całość podsmażamy, zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa

Basia w kuchni
Szaszłyki z brukselki 166

ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym

Jadło i czytadło
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 169

warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów  sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych oczkach (3 -4 łyżki) masło do smarowania formy Przygotowanie ugotuj selery z dodatkiem soli w wodzie  wg przepisu Gotujemy seler korzeniowy w szybkowarze w międzyczasie rozgrzej piekarnik

Szybko Szybkowar
ziemniaczane rożyczki 82

miękkości. .Warzywa gotuje na parze .Gotowe ziemniaki i marchewke przepuszczam przez maszynke do mięsa.Następnie przekladam do miski ,gdzie dodaje ,smietane ,jajka i pryprawy,a reszte wykonuje za mnie kiciuś-robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

w mojej kuchni
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 141

obrane warzywa,listki laurowe,ziele angielskie,gałazkę rozmarynu  i podlać 150 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody (dalam wodę).Zawiaząć rękaw i ułożyć mięso na blaszce z piekarnika.Rękaw nie może być za mały,żeby mięso nie było ściśnięte.Aby pozbyć się nadmiaru powietrza w trakcie pieczenia, robię na górze rekawa dwa małe nacięcia nożyczkami.W piekarniku nagrzanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo 156

warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs   Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.   Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną 211

otwartych drzwiczkach piekarnika ok. 15 min. Następnie wyjąć na stół i pozwolić ciastu do końca ostygnąć w foremce.Zwykle do ciasta marchewkowego ścieram marchewkę na drobnych oczkach tarki - tutaj były to oczka duże, przez co kawałki marchewki są widoczne w cieście po upieczeniu. W efekcie nie oszuka się już kapryśnych gości, którzy niepewnie podchodzą do ciast z warzywami, no bo "... Marchewka

Grunt to przepis!
Lekki bakłażan na bezmięsny apetyt 167

jeszcze został, postanowiłam jej użyć. Może być każdy rodzaj kaszy, ryż lub makaron. Kasza pęczak jest dość spora. Lubię ją wykorzystywać do potraw, których bazę stanowią miękkie po przygotowaniu warzywa. W tym przypadku otrzymamy cudownie rozpływającego się w ustach bakłażana z przyjemnie "chrupką" kaszą. Gdy gotujemy coś miękkiego to zawsze dobrze dodać także coś, co można schrupać, tak na przełamanie(...)luźny- po prostu pozostawcie go nieco dłużej na gazie bez przykrycia, nadmiar płynu odparuje. Wypełnione bakłażany układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko olejem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni (góra-dół). Po 20 minutach na wierzch bakłażanów wykładam żółty ser i piekę jeszcze 10 minut. Chrupiąca kasza w pikantnych i lekko słodkawych pomidorach, mięciutki

Pichceniomania
Pieczone marchewki podkręcone pieczoną papryką 141

SKŁADNIKI: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki wędzonejmielonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kolendry w proszku 1 pęczek młodych marchewek sól i pieprz do

Sztuka gotowania w/g Samiry
ZIEMNIACZKI PIECZONE Z BOCZKIEM I MOZARELLĄ 190

Dzisiaj podam fajny przepis na ziemniaczki zawinięte w boczek i zapieczone z mozzarellą. Danie jak widać jest mega smaczne, proste w przygotowaniu i ciekawe. Można je

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukiniowy spód do pizzy 149

  Pizza? Jak najbardziej. Zawsze. Po kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się

Szybko Tanio Smacznie
Kanapka z kurczakiem i warzywami 235

Szybki i smaczny obiad. kiedy nie ma się za dużo czasu. Ani chęci czegoś sobie zrobić. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka mix przypraw (jakie kto lubi

Moje pyszne gotowanie