warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:187/434)

Orkiszowa pizza z szynką parmeńską, oliwkami i podwójną mozzarellą 144

warzywa się rozpadną a sos będzie gęsty. Odstawiamy by sos pomidorowy ostygł. Ciasto na pizze wałkujemy by miało grubość około 1 cm i ponownie odstawiamy by wyrosło, na około 25 minut. Po t6ym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry szynki parmeńskiej oraz pokrojone w plasterki czarne oliwki. Całość pokrywamy pokrojoną mozzarellą. Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Czekoladowe muffiny z awokado i żurawiną 172

tłuszczów, warzywa i owoce. Był już wszechstronny banan, z którego da się wyczarować po prostu wszystko. Była dynia, która swoją konsystencją i małą ilością kalorii zmniejsza znacznie kaloryczność posiłków, tym samym słodkości. Tym razem czas na awokado czyli smaczliwkę. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne w środku i słodkie. I wszystko by było idealnie gdyby nie to, że źle ustawiłam piekarnik

Mango Papaja
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 196

rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowymKroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I porWrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza.Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka.Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarellaZalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym

Smaki Edyty
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 240

pałeczki grissini. W dzisiejszym poście pojawiły się zdjęcia z dwóch różnych dni, a więc prezentujemy zupę w dwóch odsłonach. A wystarczy jedynie sporządzić wywar, upiec paprykę, podsmażyć oraz podgotować warzywa, zblendować i doprawić do smaku..  prawda, że brzmi ekspresowo?  Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki(...)rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej dodatki: śmietana 18%, świeża natka pietuszki, oliwa z oliwek, prażone ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek. Pieczemy ją ok. 25 minut aż do widocznego zarumienienia powierzchni

Symfonia Smaków
Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem 145

Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota. Składniki: pieczona szynka: około 1 kg ładnej szynki 3-4 ząbki czosnku opakowanie papryki słodkiej (ok. 20 g ) opakowanie startego imbiru 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka białego pieprzu(...)siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po czym przykrywamy naczynie folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy

na moim stole...
Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną 190

powinniśmy je jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają jeż jeszcze jedną zaletę, mianowicie bardzo szubko się je przyrządza. Jedną z metod, które ja bardzo lubię jest pieczenie w piekarniku. Rybę należy przyprawić przyprawami, które lubicie i piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia(...)dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną. Kilka prostych składników i doskonałe danie gotowe! Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę: Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Dorada gotowana na parze Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach

Kulinarne przygody Gatity
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 313

oryginale – zupa na bazie zupy. Z potrzeby i różnic geograficznych – bo niestety mieszkam w Polsce, a nie w Toskanii – zupa gotowana od nowa. Pełna smaku i zdrowych warzyw. Gęsta i sycąca, obłędnie pachnąca. Zupa chlebowo-warzywna. Idealna na jesień i zimę. Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła(...)czasie gdy zupa razem z dodaną fasolką dochodzi, w zgrabne centymetrowe kromki kroimy czerstwe pieczywo. Smarujemy je z jednej strony oliwą z oliwek. Opiekamy na rumiano i chrupiąco w piekarniku, na patelni lub w tosterze. Przecinamy na pół ostatni ząbek czosnku i smarujemy nim, mocno wcierając czosnek, gorące grzanki. Wkładamy po jednej, dwie grzanki na dno talerza, wlewamy gorącą zupę

Karo in the Kitchen
Tarta ze szparagami i serem brie 128

warzywo, którym należy się cieszyć póki trwa sezon, świetnie komponują się z serem, w tym wypadku z delikatnym, kremowym brie i słonym parmezanem. Ta chrupiąca tarta to obowiązkowa pozycja tej wiosny. Składniki (na 2-3 porcje): opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera brie pęczek szparagów 1 duży pomidor malinowy 1/3 szklanka tartego parmezanu sól i pieprz do smaku   Nastawiamy piekarnik

Smaczna Strona
Jak przygotować puree z dyni ? 178

Dynia jest mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników.  Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>. Jak zabrać się do takiego puree(...)bardzo proste chociaż czasochłonne. Nastawiamy piekarnik na około 190-200 stopni.  Dynię myjemy, kroimy w na mniejsze części, wydrążamy miąższ z pestkami. Pestki można wyrzucić, można też uprażyć w piekarniku. Mi niestety one nie smakowały. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem naszą dynię i pieczemy około 40 minut Gdy będzie gotowa czyli miękka to oddzielamy łyżką miąższ od skórki

Justa próbuje gotować
Rolada szpinakowa z warzywami 301

piekarnika odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu. W między czasie mrożonkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą warstwą na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć wcześniej przygotowane wystudzone warzywa. Zawinąć

W garach u Gosi
Zupa krem z pieczonego kalafiora 168

piekarnika nagrzanego do 215 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 40 minut, aż stanie się miękki i ciemno brązowy w wielu miejscach. W czasie pieczenia kalafiora, w garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę (2 łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, po czym dodać pasterki marchewek i razem podsmażać, aż warzywa staną

Gospodyni Miejska
Lasagne bolognese 179

pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min. Teraz do sosu mięsnego dodajemy przygotowane warzywa i wszystko razem dusimy ok. 10 min. W tym czasie wysmaruj duże, prostokątne naczynie żaroodporne łyżką masła i pokrój ser mozarella w plastry. W dużym garnku zagotuj wodę(...)płat makaronu obgotuj na małym ogniu 3 min. - ja wrzucam po 3 szt. do garnka a po wyjęciu rozkładam każdy osobno na talerzu aby się nie posklejały.   Piekarnik podgrzej do temp. 200° C. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: makaron - sos beszamelowy - sos bolognese - ser mozarella. Najlepiej podzielić wszystko na 3 części - bo tyle będzie warstw naszego pysznego dania

Alutka-Gotuje
Faszerowana papryka à la gołąbki 238

pomidorami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do każdej papryki wlać 2 łyżki sosu pomidorowo-paprykowego i nałożyć farsz mięsny aż po sam wierzch, można z górką ;) Papryki ustawić w foremce albo naczyniu żaroodpornym na sztorc. Piec ok. 45 minut aż mięsna czapeczka się zarumieni. Podawać z pozostałym sosem pomidorowo-paprykowym. Smacznego! Post bierze udział w akcji blogowej Warzywa psiankowate

Przepysznik - BLW i nie tylko