mięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki(...)obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Galaretka: Żurawinę umytą, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i przesmażam aż wino odparuje
wesoła kuchniałyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody Paprykę umyć, przekroić na pół usuwając środek z nasionami. Nasmarować olejem i położyć na blaszce z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 40 minut, aż skórka zacznie się przypiekać. Gorącą włożyć do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia. Z wystudzonej zdjąć skórkę i pokroić w kostkę(...)rzepakowego lub masła i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dodać upieczoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Zalać wszystko gorącym bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Zmiksować blenderem i wstawić ponownie na ogień, dodać odsączoną z zalewy, ugotowaną cieciorkę i zagotować
https:KKuchniaMniamNajlepszym wyborem na sycące śniadanie jest opcja białkowo-tłuszczowya (BT), a tu nie mogło zabraknąć omleta 😁 To najpopularniejsza forma spożywania jajek jakie ostatnio się widuje (u
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzygotowanie: Dynię przekrój na dwie części i wydrąż środek. Każdą lekko poprzecinaj, tworząc szachownicę. Teraz oprósz dynie solą i polej oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez ok. 1h, aż będzie miękka. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną paprykę i pomidory (polecam je sparzyć i obrać ze skórki). Duś 30 minut. Po tym czasie(...)minut. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w garnku, aby nabrała orzechowego smaku. Zalej szklaną wody i gotuj ok. 15 minut. Ugotowaną komosę wymieszaj z warzywami. Tak przygotowanym farszem napełnij upieczone dynie
Zdrowie na języku :Pwędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami(...)tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą i papryką Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami
Słodkie okruszkiżyłek i smażę razem z cebulą na dużym ogniu, nie dłużej niż minutę. Po tym czasie mielę usmażoną wątróbkę z dodatkami. Mielę również gotowane mięso indyka oraz gotowane warzywa. Zmielone składniki mieszam z jajkami, wszystkimi przyprawami, solą, otrębami i siemieniem lnianym. Suszone pomidory kroję w paski, orzechy siekam drobno i część z nim odkładam d dekoracji wierzchu. Formę wykładam papierem(...)niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową
Mango Papajamasę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło(...)kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
Pichceniomaniajest podpłomyk? To rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki bezpośrednio na płycie pieca kuchennego. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki(...)zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno. Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami? Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwę z oliwek i masło. Cebulę kroję w piórka, czosnek w drobną kostkę. Posiekane warzywa wrzucam do garnka i smażę na wolnym ogniu przez 40-50 minut. Dodaję do warzyw ziele angielskie, liścia laurowego oraz posiekany tymianek. Kiedy cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion(...)doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaczęści, a następnie na plasterki (w sezonie młodych cukinii nie obieram). Dodajemy do smażących się warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bazylię oraz pieprz ziołowy. Cały czas warzywa mieszamy podczas smażenia. Gdy cukinia zmięknie dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy około 10 minut mieszając i sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli(...)może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę). Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy makaronu na dnie naczynia (płaty surowe bez wcześniejszego obgotowywania) na którą wykładamy farsz, a na niego beszamel. Powtarzamy warstwy. Kończymy warstwą makaronu przykrytą
Simple Dishmistrzostwem były buraczki z suszonymi figami przygotowane przez Jurka Sobieniaka jako dodatek do steków, które jedliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Krakowie. A Wy w jakiej postaci najbaradziej lubicie to warzywo? Sałatka z buraka z rukolą i orzechami Składniki: garść rukoli 1 ugotowany burak garść posiekanych pekanów i orzechów włoskich łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami, przepis(...)buraka korimy na plasterki i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Odstawiamy na kwadrans, aż smaki "przegryzą się". Buraczki można upiec w piekarniku, pokroić na plasterki i zamarynować w oliwie z octem balsamicznym, a później tylko rozłożyć na talerzu i posypać orzechami
Moja smaczna kuchniaorzechów 2 łyżki mąki DEKORACJA: owoce łabędzie z bezy 300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy(...)białka (ja upiekłam jeden krążek większy od dwóch pozostałych, ułożyłam go na spodzie, dzięki temu mogłam udekorować go owocami). Blaty pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję
Rozpustne gotowaniewsypać drożdże. i nastawić program zagniatanie i wyrastanie ciasta drożdżowego. Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec, przy pomocy obieraczki do warzyw, pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, rozpoczynając cięcie za zdrewniałą częścią. Główki pociąć wzdłuż nożem. Gotowe ciasto wyjąć na blat, podzielić na dwie części, rozwałkować lub rozciągnąć rękami na cienkie(...)Wierzch ciasta posmarować oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki mozzarelli, kawałki serka koziego, na serze położyć szparagi, posypać pokrojona w plasterki dymką i parmezanem. Odstawić do czasu nagrzania piekarnika - ciasto w tym czasie lekko podrośnie. Jeżeli pieczemy na blasze, piekarnik nagrzać do 220 st C a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę
Stare Garykażdą postacią, ale te pieczone mmmm bajka. Łatwe w przygotowaniu a kochają je i dorośli i dzieci. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa a razem z pieczonymi warzywami i sosem tworzą osobne danie. Składniki: Ziemniaki (najlepiej w miarę równej wielkości) Duża, czerwona papryka Suszone tymianek Sól morska Pieprz świeżo zmielony Słodka papryka zmielona 2 łyżki oleju rzepakowego ulubiony(...)Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w równe ćwiartki. Obsypać je przyprawami i skropić olejem. Dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę. Całość wymieszać i wstawić na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Podawać z sosem, pieczoną papryką i tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt