warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:203/434)

Pieczarki faszerowane cukinią 147

Wakacje to czas ciągłych grilli i wiecznych problemów, co na nim położyć zamiast tradycyjnej toruńskiej, śląskiej bądź innej popularnej...  Postanowiłam Wam troszkę podpowiedzieć, ale pech

Kuchnia w czekoladzie
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 422

wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba, kroimy w kostkę i rozbijamy na 0,5 centymetrowe części. Solimy i pieprzymy(...)samym oleju) podsmażamy pokrojoną w półksiężyce (chyba tak to się nazywa ;p) cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut.Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna

Kitchens Alphabet
Wytrawne babeczki w cieście francuskim z warzywami i jajkiem 169

dnia cebula 2 łyżki koncentratu pomi dorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii        Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę i pomi dory w piórka. Smażymy warzywa na patelni z o drobiną oliwy z zalewy pomi dorowej. Po d koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków(...)muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym. Jajka rozbijamy w miseczce, lekko solimy i roztrzepujemy. Zalewamy nimi muffinki. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut do upieczenia ciasta francuskiego. Smacznego

ChilliJemy
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 196

kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. W tym czasie warzywa myjemy i kroimy wzdłuż. Bakłażana solimy, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy ciasto i smarujemy je passatą pomidorową(...)przemian pomiędzy jego kawałkami układamy pomidora i mozzarellą pokrojona również w plastry. Całość smarujemy pędzelkiem oliwą i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Przed podaniem tartę posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Najbardziej lubię podaną

ChilliJemy
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 356

mieszam w dużej misce. Krok 4. Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc). Krok 5. Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję . Pasteryzacja(...)słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania

Moja Książka Kucharska
Zapiekane cannelloni w sosie grzybowym. 121

półkrążki, masło rozpuścić, dodać wszystkie warzywa,  przesmażyć około 5 min. warzywa zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami, mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego na dużych oczkach sera, nadziać rurki gotowym farszem, odłożyć około 2 łyżek, aby dodać do sosu, grzyby obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę(...)naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej, polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około

Kuchnia Beaty
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup 104

Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Wymieszaj pietruszkę, czosnek i gruszki z 1½ łyżki oleju i dopraw solą. Rozłóż równomierną warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez(...)kolejne 30 sekund. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub dzbankowym na gładki krem. Przełóż zupę ponownie do rondla, wmieszaj śmietanę i podgrzej przez chwilę na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą

karmelowy
Ziemniaczki po bengalsku 114

jest. Wiem, że jest to mało prawdopodobne ze względu na to, że moi rodzice sadzą kilka szklarni ogórków (niegdyś również pomidorów) i wiem jak nieopłacalną sprawą jest uprawianie tych warzyw zimą na terenie naszego kraju. Ziemniaczki po bengalsku łatwe dla 2-3 osób ok 30 minut Składniki 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry(...)ząbek czosnku świeża kolendra lub natka pietruszki kilka kropel soku z cytryny masło - najlepiej sklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Następnie kroimy na ćwiartki (ja dodatkowo je obsmażyłam na chrupiąco). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy, chwilę razem smażąc. Ja podałam

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z warzywami i kurczakiem 1155

Filety z kurczaka smażymy na patelni grillowej. 4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma posiekanymi liśćmi bazylii. 5. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, marchew w słupki, suszone pomidory w paski, a mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki - w paseczki(...)dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut

Perfect home life
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 170

czosnku,- łosoś wędzony 200 gram - koperek,- oliwki zielone i czarne do dekoracjiWYKONANIE:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy.4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką.PIECZENIE:1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół.5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.6. Pieczemy kolejne 20 minut.7. Studzimy jak sernik - wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, po 15 minutach

Wypisz Wymaluj
Klopsiki inne niż zwykle 132

przypaliła. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by pszenica wystygła. i wchłonęła całą wodę, która pozostała. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno siekamy. Przygotowane warzywa podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle (10g) wraz z oliwą. Następnie dodajemy je do pszenicy. Dokładamy również jajka i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Dokładnie(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 15-20 minut. Podajemy ze sosem pomidorowym lub sałatką z pomidorów i bazylii

Przysmaki Karolki
Pasztet z królika 197

minut, odcedzić dodać do mięsa razem z płynem. Tartą bułkę zalać kilkoma łyżkami wywaru, wymieszać, odstawić na chwilę aby wciągnęła płyn. Przestudzone mięsa (boczek, królika i wątróbkę) wraz z warzywami  dokładnie zmiksować najlepiej w robocie używając noża. ( Można też zmielić wszystko trzy razy przez sitko z małymi oczkami -3,5). Do masy dodać namoczoną bułkę i jeszcze raz wymieszać(...)bułką tartą, dno można wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia, aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić

Stare Gary
Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami 107

elementami są świeże, zielone liście (rukola, szpinak, jarmuż), gruboziarniste kasze (jaglana, gryczana, bulgur) oraz dodatek białkowy w postaci roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola czy bób). Do tego oczywiście porcja świeżych warzyw! Smacznego! Przepis powstał do letniego numeru Magazynu Aromat , który wydajemy razem z koleżankami w ramach działania Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami – składniki: garść roszponki(...)pieczonej ciecierzycy Dressing: 2 łyżki oleju sezamowego sok z ½ cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamać końcówki i ugotować je na parze. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z przyprawami i olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. Składniki dressingu wymieszać. W misce ułożyć kaszę bulgur, tak by była widoczna, obok roszponkę, pokrojone w paski awokado, upieczoną ciecierzycę i kawałki

Pasja Smaku
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 129

Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami.       Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i

Kuchnia na wzgórzu
Siekane jaglane kotleciki z suszonymi pomidorami 147

natki pietruszki sól, pieprz łyżka mąki łyżeczka curry łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie:   Aby przygotować kotleciki siekane musimy wykonać kilka prostych kroków. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy, a 3 jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, a kurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki(...)doprawiamy całość i łączymy z surowym jajkiem, mąką oraz jogurtem naturalnym.  Formujemy z powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, tak aby mięso miało okazję się upiec. Podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego

ChilliJemy