warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:212/434)

Dyniowe fit pancakes 189

Mamy sezon na dynię ! Ja cieszę się ogromnie, gdyż dynię uwielbiam w każdej postaci. To takie wdzięczne warzywo, co to dobre jest w daniu wytrawnym, jak i słodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję. Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni . Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia(...)uśmiechać, w brzuchu słychać ciche pomruki, a ślinka zaczyna cieknąć... Dyniowe pancakes przygotujecie bardzo szybko, o ile wcześniej zrobicie dyniowe purre. Jak zrobić dyniowe purre ? Wystarczy upiec dynię w piekarniku, uprzednio krojąc ją na mniejsze części. Kawałki dyniu ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C, aż zmięknie. Gdy ostygnie, obrać ze skory i zmiksować

kolorowotorcikowo
Polędwica z dorsza pieczona z pomidorami 143

ryba (bez ości;), ziemniaki i jakaś domowa surówka lub brokuły z kalafiorem i masełkiem. Zamiast ziemniaków można podać rybkę z kaszą jaglaną lub inną ulubioną z dodatkiem warzyw. Dodatkowo jest zdrowo, a dzięki świeżym ziołom nie tylko smacznie, ale też aromatycznie. Składniki: 350 g polędwicy z dorsza 2 plasterki cytryny 2 plastry pomidora garść świeżego posiekanego koperku masło(...)wierzch każdej polędwicy układamy pomidora, kawałek masła, na pomidora cytrynę i posypujemy równomierni koperkiem; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 180C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut; smacznego

Zasmakuj Kuchni
FIT mini pizze z cukinii 109

pizzę marchewkową , która mi tak zasmakowała, że robię ją nawet do kilku razy w tygodniu. :D Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj będzie o cukinii, która jest warzywem wyjątkowym w swojej przeciętności. Bo samo w sobie jako tako smaku nie ma, a zastosowań w kuchni tyle, że aż nie wiadomo za co zabrać się najpierw. ;) Wczoraj byłam u cioci, która(...)jakiś ciekawy sposób, a efekty możecie zobaczyć w dzisiejszym wpisie. Cukinia posłużyła mi jako spody do pizzerinek! Wystarczyło tylko nałożyć ulubione dodatki i zapiekać przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku. Szybko, lekko, a jak pysznie! :) Zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę - goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: jedna duuuuża cukinia/dwie mniejsze koncentrat pomidorowy ser żółty ser feta pomidorki cherry

Kuchnia Ellie
Pasticcio - grecka zapiekanka makaronowa. 185

umyć. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach natomiast cebulę, natkę pietruszki i paprykę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć na niego warzywa, liść laurowy, posolić i podsmażać aż wyraźnie zmiękną. Dodać mięso, rozbić na drobne części łyżką i podsmażyć aż zniknie kolor surowizny. Dołożyć pomidory (najlepiej bez skórki) pokrojone w kostkę(...)minut, tak by odparować część soków. Wyjąć z patelni liść laurowy i wyłożyć masę na makaron.  Na wierzch wyłożyć starty na tarce żółty ser, i włożyć do piekarnika na 20 minut do temperatury 180 stopni. Wyjąć, pozwolić 10 minut zapiekance przestygnąć, następnie kroić i zajadać :-) Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II) 173

kurczakiem wyjęłam i obok ziemniaków rozłożyłam paprykę i bakłażana. Dodałam oliwki i czosnek. Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem, obłożyłam listkami tymianku i polałam sosem wytworzonym z pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. W połowie pieczenia mięso obróciłam na drugą stronę i wszystko polałam wytworzonym sosem.   Po upieczeniu sprawdziłam czy kurczak jest upieczony. Jeśli po wbiciu noża(...)włożyć kurczaka do dopieczenia, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka przełożyłam na deskę, wyjęłam z niego cytrynę i wyrzuciłam, a kurczaka   podzieliłam na porcje. Ułożyłam na półmisku i obłożyłam warzywami, które się z nim piekły.           Taka wersja kurczaka po śródziemnomorsku również zadowoliła naszych gości. Może i Wy się skusicie? Zapewniam, że warto i życzę SMACZNEGO

Kuchnia u Krysi
Chipsy z jarmużu - zdrowe, dietetyczne, mega chrupiące :) 97

Byłam w błędzie! I to ogromnym błędzie! Chipsy z jarmużu są po prostu pomysłem genialnym. Smakują przepysznie! Bardzo mocno chrupiące! Jedząc zastanawiasz się czy to w ogóle jarmuż? Warzywo? Zielone? :D Polecam! I nie miejcie żadnych obaw, z pewnością Wam zasmakują. A jak nie, to mogę się nimi zająć :D Składniki: 400 g jarmużu  2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy(...)grubsze łodygi i porwij liście na mniejsze części. Przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej jarmuż. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w 160*C. UWAGA! Po ok. 7-8 minutach sprawdź czy chipsy są już gotowe, tzn. są upieczone i chrupiące. Każdy piekarnik jest inny, więc warto

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z pieczarek 119

resztą pieczarek. Bo oczywiście, jak to ja, musiałem nabrać dużą siatę zamiast wyliczonej ilości. Chodzą mi teraz po głowie krokiety z farszem pieczarkowym jak i pizza. Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna(...)Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula – 2 sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra – 1 łyżeczka Sos sojowy – do smaku Pieprz

Blendman
Pieczony boczek 125

mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)gotowania, bób należy dokładnie przepłukać. Możemy ewentualnie zrobić to w ciągu pierwszych 5 minut gotowania. Zwracaj uwagę na to, gdzie i jaki kupujesz bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny

ClauditteMissCooking
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 146

łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje to danie. Wygląda pozytywnie. Składa się ze zdrowych składników i jest bardzo aromatyczne. Pierwszy(...)tolerował później w mleku. Łudziłam się, że ten mój "dorosły" Syn "łyknie" brokuła w tej formie, ale niestety. Odkąd poznał wszystkie smaki stał się wybredny - szczególnie jeśli chodzi o warzywa. Pomyśleć, że kiedyś pochłaniał ze smakiem wszystkie jak leci w gotowanych zupkach

Kuchnia po mojemu
Tortilla z udkami kurczaka i warzywami 532

lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć".  2. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki udek z kurczaka. Gdy będą już usmażone - przełożyć na czysty talerz.  3. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki  i pokroić w słupki. Cebulę obrać, przekroić na 2 części i pokroić w cienkie(...)dodać sałatę, cebulę, pomidora, ogórka i mięso z udek kurczaka. Całość zawinąć (najpierw spód, później bok i zrolować), a końcówkę tortilli zawinąć w folię aluminiową. Przygotowane tortille zapiec w piekarniku przez 2-3 minuty w 180 ºC.  SOS CZOSNKOWY Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Do miski dodać śmietanę, majonez i posiekany czosnek. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą

Ugotować
Prosty sposób na dynię - hokkaido z koperkiem :) 135

miłośnicy dyni, tacy jak ja? :D Oj na pewno tak! :D Od kiedy rozpoczął się "dyniowy sezon" praktycznie nie ma dnia, kiedy w moim jadłospisie nie byłoby właśnie tego warzywa :) Jak nie świeża, to puree, na które przepis zamieszczałam TUTAJ :) Kombinuję na różne sposoby - puree dodaję zazwyczaj do omletów, owsianek, jaglanek, jogurtu naturalnego czy jajecznicy (swoją drogą wychodzi pyszna!), natomiast(...)następnie myję jej skórkę. Kroję na mniejsze części. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam dynię, oprószam ją solą i posypuję obficie koperkiem. Wstawiam do nagrzanego na 200*C piekarnika i piekę 30-35 minut. I już! :) Tak smakuje najlepiej (dla mnie) :D. Dynia - jest bogata w witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, oraz beta karoten. Można ją wykorzystać

Zdrowie na języku :P
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 149

 Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.Tak na czarną godzinę ;)No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie

Ostra na Słodko
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 145

pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.   Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs(...)ryż i dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy.   Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 10 minut.   W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.   Placki są rumiane - czyli gotowe

Maminek kulinarny
Wieczorne pyszności :) 152

Brukselka!!! :DNie wiem jak wy, ale mi gotowana brukselka jakoś nie wchodzi. Na szczęście znalazłam sposób na to, aby włączyć to cudowne warzywo do jadłospisu. Bo brukselka pieczona to zupełnie inna sprawa. Jest lekko chrupiąca, słodkawa oraz pozbawiona charakterystycznego zapaszku i goryczki. A do tego jej przygotowanie jest dziecinnie proste.Pieczona brukselka może być podawana jako dodatek do obiadu lub jako(...)Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki lub połówki. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy  przyprawą. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika,(180*C 35-40 minut).Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 219

300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus(ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam(...)składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku do końca. Wystarczy na "zapiekankę" wbić jajka, oprószyć pieprzem, solą i całość zapiec w 200st. do ścięcia białka

bastalena
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 165

Buraki, brukselka, cieciorka i inne warzywa pełne witamin i składników mineralnych, kasze, makaron razowy jako źródło potrzebnych węglowodanów i steki – skarbnica żelaza. Te i wiele innych zdrowych produktów połączyliśmy w pyszne dania, które z łatwością przygotuje każdy niedzielny kucharz. Zbilansowana dieta – takie powinno być każde menu na tydzień. O tym jak ważna jest zbilansowana dieta niedawno przekonała się(...)przenikały się na wzajem w poszczególnych daniach i żeby spożytkować wszystkie kupione produkty do cna. Chcieliśmy też (jak zawsze) by jak najwięcej potraw, czy chociaż półproduktów przyrządzić razem w piekarniku. W sobotę, gdy przepisy były już ustalone, zrobiliśmy dokładną listę zakupów, którą możecie pobrać tutaj: Pobierz listę zakupów W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę

Niedzielny kucharz
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 155

łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 200 stopni i czekamy aż skórka papryki zrobi się w niektórych miejscach czarna. Zajmuje to ok 30 minut. Następnie przekładamy paprykę do foliowych woreczków i dokładnie(...)naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy

sierotka maRysia w kuchni
Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 87

pieczenia. Wierzch posypujemy czarnuszka i ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut z włączona funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Uwaga: Ja piekę zwykle hurtowo (2-3 keksówki na raz “za jednym prądem” ;)), ostudzone bochenki kroję w zgrabne kromeczki i mrożę! Potem w razie potrzeby wyciągam(...)taka chrupiąca kromeczka smakuje wybornie! Chleb gryczany nadaje się do wszystkiego, łącznie do jedzenia solo! Pysznie smakuje z domową pastą np. buraczkową , z zupą ziemniaczaną czy grochówki z warzywami . Smacznego! Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku

Lamarida.pl
Krem z pieczonego czosnku 260

krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła – szczypta suszonego tymianku – 100 g sera Emmentaler – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej – 200 ml śmietanki(...)pokazały się ząbki. Każdą z główek połóż na arkuszu folii aluminiowej, pokrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli do każdej. Zawiń szczelnie każdą główkę w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki

nietylkopasta.pl
Krem z pieczonego czosnku 229

krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła – szczypta suszonego tymianku – 100 g sera Emmentaler – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej – 200 ml śmietanki(...)pokazały się ząbki. Każdą z główek połóż na arkuszu folii aluminiowej, pokrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli do każdej. Zawiń szczelnie każdą główkę w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki

nietylkopasta.pl
Kurczak zapiekany z kaszą bulgur z sosem pomidorowym 151

Kolejny pomysł na szybko , smacznie i w jednym garnku :) Kurczak , kasza bulgur, warzywa, passata pomidorowa i ser...... ja zjadłam dwa talerze:) Składniki (minimum 3 osoby pojedzą :): 1 szklanka drobno posiekanej włoszczyzny (u mnie cebula, seler, pietruszka) 2 łyżki oleju 300 g kurczaka sól, pieprz, papryka słodka w proszku 200 g kaszy bulgur 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka passaty pomidorowej(...)sera żółtego 1 łyżka masła oregano Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem , papryką słodką. Na głębokiej patelni (najlepiej takiej którą można później włożyc do piekarnika) rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć. Na tym samym oleju podsmażyć włoszczyznę, wsypać kaszę, zalać wrzątkiem, posolić, gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę. Do ugotowanej kaszy dodać masło, wymieszać, na górę

coolinarny
Pasztet domowy 177

godziny, aż mięso będzie miękkie.  Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu.  Po wystudzeniu mięso, zmielić  dwukrotnie na gładką masę wraz z ugotowanymi warzywami i obsmażoną wątróbką. Pierwszy raz zmielić na grubszych oczkach, a po raz drugi na małych.  W pozostałym wywarze namoczyć bułki kajzerki, a następnie również je zmielić w maszynce(...)jego smak nieco złagodnieje). Następnie dodać jajka i wszystko razem połączyć.  Formy keksówki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułą tartą. Masę pasztetu przełożyć do form - 3/4 wysokości keksówki.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę.  Jeżeli do pasztetu używamy w większości suchego mięsa, dobrze jest do na spód piekarnika

Aromatyczne Podróże
Kurczak a'la Stroganow 632

dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, kiedy zmieni kolor na białe dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól, posmażyć jeszcze chwilę i przełożyć do garnka. Dodać passatę, wszystko(...)francuskiego wyciąć kółka ok 1 cm większe niż średnica miseczek. Przykryć miski ciastem dokładnie dociskając do brzegów. Posmarować masłem lub oliwa, można posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut aż utworzą się rumiane czapy

Kulinarne Inspiracje
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 145

Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego(...)kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy rozmieszanym z mlekiem żółtkiem. Na każdy kwadrat nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i posypujemy po wierzchu naszych pizzerinek. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, po czym skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z młodą marchewką i zielonym groszkiem 113

farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki zostawiając kawałek zielonego i myjemy. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę oraz groszek i gotujemy ok. 15 minut. Jak warzywa są na wpół twarde to wyciągamy i odsączamy z wody. Do miski dajemy śmietanę, jogurt oraz jajka, mieszamy na gładką masę i doprawiamy. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do masy(...)formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy masę. Na wierzch tarty dajemy marchewki (każdą przekrawamy na pół) i pomiędzy posypujemy resztą groszku. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 min. aż wierzch tarty się zetnie i ciasto się trochę przypiecze. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kalafior zapiekany z nóżkami pieczarek 135

powstał również zamroziłam.  Zarówno nóżki jak i wywar przydały mi się do zapiekanego kalafiora. Różyczek kalafiora również nie miałam dużo, ponieważ z części zrobiłam zupę krem z białych warzyw . No to zużyłam resztę.  Składniki: kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) 300 ml wywaru z pieczarek (u mnie mrożony) nóżki z pieczarek przekrojone wzdłuż na pół (u mnie mrożone(...)śmietaną 18%) sól pieprz Kalafior ugotować al dente i przełożyć do żaroodpornych naczyń (ja mam takie jednoosobowe) Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie - ułożyć na kalafiorze Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Nóżki pieczarek ułożyć na wierzchu Wywar z pieczarek zagotować Do wywaru dodać mąkę orkiszową i jogurt naturalny - wszystko bardzo dokładnie wymieszać sprężynką Tak przygotowanym płynem zalać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szaszłyki z sosem jogurtowym 159

Zapraszam na mięsno warzywne szaszłyki z sosem jogurtowo koperkowym, podane z kawałkami cytryny :)  Gdy w lodówce dużo warzyw masz, Możesz wykorzystać je wszystkie na raz. Kolory tęczy tym sposobem wyczarujesz, Swych gości głębią smaku oczarujesz.  A gdy wzbogacisz wszystko kawałkami kurczaka,  Danie to zrobi z Ciebie kulinarnego cwaniaka :) Zapraszam na mięsno warzywne szaszłyki z sosem jogurtowo koperkowym(...)kurczaka zamarynowana w  pieprzu cytrynowym, soli, skorpina oliwą pomidorki koktaljowe cukinia papryka jogurt naturalny przyprawy kaperek Na patyki od szaszłyków nabijamy po kolei wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku 200 stopni przez 25 minut. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek, może być czosnek. ZAPRASZAM

Mój Smak na Życie