warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:205/434)

Zupa krem z pieczarek 153

resztą pieczarek. Bo oczywiście, jak to ja, musiałem nabrać dużą siatę zamiast wyliczonej ilości. Chodzą mi teraz po głowie krokiety z farszem pieczarkowym jak i pizza. Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna(...)Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula – 2 sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra – 1 łyżeczka Sos sojowy – do smaku Pieprz

Blendman
Pieczony boczek 163

mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)gotowania, bób należy dokładnie przepłukać. Możemy ewentualnie zrobić to w ciągu pierwszych 5 minut gotowania. Zwracaj uwagę na to, gdzie i jaki kupujesz bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny

ClauditteMissCooking
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 177

łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje to danie. Wygląda pozytywnie. Składa się ze zdrowych składników i jest bardzo aromatyczne. Pierwszy(...)tolerował później w mleku. Łudziłam się, że ten mój "dorosły" Syn "łyknie" brokuła w tej formie, ale niestety. Odkąd poznał wszystkie smaki stał się wybredny - szczególnie jeśli chodzi o warzywa. Pomyśleć, że kiedyś pochłaniał ze smakiem wszystkie jak leci w gotowanych zupkach

Kuchnia po mojemu
Tortilla z udkami kurczaka i warzywami 572

lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć".  2. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki udek z kurczaka. Gdy będą już usmażone - przełożyć na czysty talerz.  3. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki  i pokroić w słupki. Cebulę obrać, przekroić na 2 części i pokroić w cienkie(...)dodać sałatę, cebulę, pomidora, ogórka i mięso z udek kurczaka. Całość zawinąć (najpierw spód, później bok i zrolować), a końcówkę tortilli zawinąć w folię aluminiową. Przygotowane tortille zapiec w piekarniku przez 2-3 minuty w 180 ºC.  SOS CZOSNKOWY Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Do miski dodać śmietanę, majonez i posiekany czosnek. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą

Ugotować
Prosty sposób na dynię - hokkaido z koperkiem :) 175

miłośnicy dyni, tacy jak ja? :D Oj na pewno tak! :D Od kiedy rozpoczął się "dyniowy sezon" praktycznie nie ma dnia, kiedy w moim jadłospisie nie byłoby właśnie tego warzywa :) Jak nie świeża, to puree, na które przepis zamieszczałam TUTAJ :) Kombinuję na różne sposoby - puree dodaję zazwyczaj do omletów, owsianek, jaglanek, jogurtu naturalnego czy jajecznicy (swoją drogą wychodzi pyszna!), natomiast(...)następnie myję jej skórkę. Kroję na mniejsze części. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam dynię, oprószam ją solą i posypuję obficie koperkiem. Wstawiam do nagrzanego na 200*C piekarnika i piekę 30-35 minut. I już! :) Tak smakuje najlepiej (dla mnie) :D. Dynia - jest bogata w witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, oraz beta karoten. Można ją wykorzystać

Zdrowie na języku :P
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 198

 Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.Tak na czarną godzinę ;)No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie

Ostra na Słodko
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 181

pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.   Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs(...)ryż i dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy.   Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 10 minut.   W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.   Placki są rumiane - czyli gotowe

Maminek kulinarny
Wieczorne pyszności :) 176

Brukselka!!! :DNie wiem jak wy, ale mi gotowana brukselka jakoś nie wchodzi. Na szczęście znalazłam sposób na to, aby włączyć to cudowne warzywo do jadłospisu. Bo brukselka pieczona to zupełnie inna sprawa. Jest lekko chrupiąca, słodkawa oraz pozbawiona charakterystycznego zapaszku i goryczki. A do tego jej przygotowanie jest dziecinnie proste.Pieczona brukselka może być podawana jako dodatek do obiadu lub jako(...)Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki lub połówki. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy  przyprawą. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika,(180*C 35-40 minut).Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 248

300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus(ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam(...)składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku do końca. Wystarczy na "zapiekankę" wbić jajka, oprószyć pieprzem, solą i całość zapiec w 200st. do ścięcia białka

bastalena
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 207

Buraki, brukselka, cieciorka i inne warzywa pełne witamin i składników mineralnych, kasze, makaron razowy jako źródło potrzebnych węglowodanów i steki – skarbnica żelaza. Te i wiele innych zdrowych produktów połączyliśmy w pyszne dania, które z łatwością przygotuje każdy niedzielny kucharz. Zbilansowana dieta – takie powinno być każde menu na tydzień. O tym jak ważna jest zbilansowana dieta niedawno przekonała się(...)przenikały się na wzajem w poszczególnych daniach i żeby spożytkować wszystkie kupione produkty do cna. Chcieliśmy też (jak zawsze) by jak najwięcej potraw, czy chociaż półproduktów przyrządzić razem w piekarniku. W sobotę, gdy przepisy były już ustalone, zrobiliśmy dokładną listę zakupów, którą możecie pobrać tutaj: Pobierz listę zakupów W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę

Niedzielny kucharz
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 206

łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 200 stopni i czekamy aż skórka papryki zrobi się w niektórych miejscach czarna. Zajmuje to ok 30 minut. Następnie przekładamy paprykę do foliowych woreczków i dokładnie(...)naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy

sierotka maRysia w kuchni
Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 130

pieczenia. Wierzch posypujemy czarnuszka i ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut z włączona funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Uwaga: Ja piekę zwykle hurtowo (2-3 keksówki na raz “za jednym prądem” ;)), ostudzone bochenki kroję w zgrabne kromeczki i mrożę! Potem w razie potrzeby wyciągam(...)taka chrupiąca kromeczka smakuje wybornie! Chleb gryczany nadaje się do wszystkiego, łącznie do jedzenia solo! Pysznie smakuje z domową pastą np. buraczkową , z zupą ziemniaczaną czy grochówki z warzywami . Smacznego! Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku

Lamarida.pl
Krem z pieczonego czosnku 323

krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła – szczypta suszonego tymianku – 100 g sera Emmentaler – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej – 200 ml śmietanki(...)pokazały się ząbki. Każdą z główek połóż na arkuszu folii aluminiowej, pokrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli do każdej. Zawiń szczelnie każdą główkę w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki

nietylkopasta.pl
Krem z pieczonego czosnku 294

krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła – szczypta suszonego tymianku – 100 g sera Emmentaler – pół łyżeczki mąki ziemniaczanej – 200 ml śmietanki(...)pokazały się ząbki. Każdą z główek połóż na arkuszu folii aluminiowej, pokrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli do każdej. Zawiń szczelnie każdą główkę w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki

nietylkopasta.pl
Pasztet domowy 211

godziny, aż mięso będzie miękkie.  Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu.  Po wystudzeniu mięso, zmielić  dwukrotnie na gładką masę wraz z ugotowanymi warzywami i obsmażoną wątróbką. Pierwszy raz zmielić na grubszych oczkach, a po raz drugi na małych.  W pozostałym wywarze namoczyć bułki kajzerki, a następnie również je zmielić w maszynce(...)jego smak nieco złagodnieje). Następnie dodać jajka i wszystko razem połączyć.  Formy keksówki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułą tartą. Masę pasztetu przełożyć do form - 3/4 wysokości keksówki.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę.  Jeżeli do pasztetu używamy w większości suchego mięsa, dobrze jest do na spód piekarnika

Aromatyczne Podróże