warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:206/434)

Shakshuka 95

  Dzisiaj postanowiliśmy spróbować Shakshuki, co w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Danie jest niezwykle popularne w Izraelu oraz państwach Bliskiego Wschodu, a także

Szybko Tanio Smacznie
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 148

~ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne

breakfast of dreams
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem 313

Jako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa

Kolizje Smaków
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 301

  Dynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub

Smaczne Zdrowe
Pieczona marchewka z rozmarynem 88

aromatyczny dodatek do obiadu lub jako zdrowsza wersja frytek Jest banalnie prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Warto również upiec inne warzywa, jak np. brukselkę lub kapustę . Pieczone warzywa są dużo smaczniejsze, intensywniejsze w smaku od gotowanych i nie tracą drogocennych witamin. Polecam Składniki: 0,5 kg marchewek 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka rozmarynu(...)większe marchewki na 4 części. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 – 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczona brukselka → Pieczona kapusta → Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim

Oryginalny smak
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 195

napęcznienia. Orzechy rozdrobnić w melakserze, namoczone grzyby i suszone pomidory pokroić w maleńką kosteczkę. Kasztany drobno posiekać lub również rozdrobnić w melakserze. Wszystkie składniki przełożyć do miski z warzywami, dodać płatki i przyprawy (kolendrę, paprykę, kozieradkę, gałkę, pieprz, majeranek, szałwię i igiełki rozmarynu, jeśli używamy) – starannie wymieszać. Dodać spęczniałe chia/siemię, całość wymieszać/wyrobić dłonią tak, by składniki dobrze(...)solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy, bardzo dokładnie i mocno wcisnąć w formę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, piec 50 minut. Po upieczeniu pieczeń pozostawić w formie na około 10 minut, po czym przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić

Even Better Food
Tarta z warzywami 145

wcześniej łyżkę oliwy, i w której smażyłam uprzednio cebulkę; - do warzyw dodaję wszystkie niezbędne przyprawy i smażę tak długo aż zmiękną i delikatnie się podduszą; - gdy to nastąpi łączę warzywa z marchewką, która już została przygotowana przeze mnie wcześniej i wszystko jeszcze raz mieszam i delikatnie podduszam; - naczynie na tartę wyścielam dwoma, cienkimi arkuszami ciasta tak, aby pozostała część arkuszy(...)warzywne; - wystającymi arkuszami zakrywam kawałek tarty a pozostały 1 arkusz ciasta układam na wierzch; - na koniec posypuje wszystko serem mozzarella - starkowanym lub cienkimi plasterkami. Tak przygotowaną tartę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę 15-20minut aż ciasto się zarumieni, a mozzarella delikatnie przypiecze. :) Tarta jest przepyszna! Polecam! SMACZNEGO! ... I zapraszam do zapoznania się z moimi innymi

MintTaste
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek 164

wody (ilość wody można modyfikować - jak dodacie 5 litrów to będzie bardzo gęsty, raczej do rozcieńczania potem, a jak dacie 10 litrów to będzie taki akurat do picia) Instructions Warzywa i owoce obrać, pokroić w kostkę i ugotować każde osobno do miękkości zalewając każde wodą ( dynia i jabłko po 1 i ½ litra a marchew i gruszka po 1 litrze). Całość(...)blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym. Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać. Sok przelewać do butelek albo słoików i pasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach. 3.5.3208 The post Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Rolada z indyka faszerowana brokułem 293

płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną piec w piekarniku. Składniki: • 8 plastrów piersi z indyka Farsz • 1 mały brokuł • 200 g sera ricotta • 5 pomidorków suszonych w oliwie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • pęczek natki pietruszki • sól(...)drobno posiekać. • Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać pomidory suszone pokrojone w kostkę. • Ricottę wymieszać z brokułem, przesmażonymi warzywami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. • Plastry indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości keksówki, w której rolada będzie

To co kocham
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3718

Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki(...)gyros 1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
Kurczak w selerze i porach z młodą marchewką w miodzie. 134

łyżki masła 1 łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego olej z dowolnych orzechów lub pestek dyni  sól, pieprz, cukier czosnek niedźwiedzi, słodka papryka Zacznijcie od wymycia mięsa i warzyw. Następnie przyprawcie kurczaka. Naczynie żaroodporne wyłóżcie połową naci selera a na górę połóżcie połowę obsypanych solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką podudzi. Pierwszą warstwę przykryjcie liśćmi szałwii, odrobiną naci selera(...)rozcięty na pół korzeń selera i polejcie wszystko olejem. Kurczaki w naczyniu żaroodpornym przykrywamy folią aluminiową, zróbcie w niej dziury na parę wodną. Tak przygotowaną brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę z funkcją termoobiegu i temperaturą 175 stopni. Na 10 min przed końcem zdejmijcie folię i pozwólcie mięsu się zarumienić. Młodej marchewki nie obieramy, lecz oskrobujemy

Kuba Gotuje
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 198

ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia (nie używać widelca i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) i pozwolić mięsu „odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Żeberka w sosie własnym 113

patelni rozgrzałam smalec i wkładałam żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka, żeby tylko się lekko zeszkliła. Następnie wszystkie kawałki żeberek poodwracałam na druga stronę i ponownie wstawiłam(...)obłożyłam cebulą przykryłam przykrywką i wstawiłam na 1,5 godziny. Żeberka wyjęłam, przełożyłam do miseczki, a sos z cebulą przełożyłam do rondelka, zmiksowałam, wstawiłam na gaz, zalałam wywarem z warzyw i zagotowałam. Można jeszcze sos przecedzić. Ja tego nie robiłam. Cebula puści sok, pod wpływem którego żeberka zmiękną i są kruche a sos jest zagęszczony.  Żeberka są pyszne, kruche

ClauditteMissCooking
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 278

ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia (nie używać widelca i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) i pozwolić mięsu „odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 196

grilla mix sałat garść pomidorów koktajlowych kilka piór czerwonej cebuli 1/3 papryki czerwonej vinaigrette ziołowy Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy(...)Gotowe. Można się zajadać bez końca. Można po swojemu modyfikować składniki. Sama idea włoskiej bruschetty jest cudowna i w każdym wydaniu będzie smakować. Polecam takie eksperymenty. Można się najeść warzywami z dodatkami

Kuchnia po mojemu
domowy pasztet drobiowy 162

gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy(...)wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 170

wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli (lub do smaku(...)łyżeczki soli olej roślinny Przygotowanie: Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 140 stopni C i wypiekaj słoik przez 30 minut o do momentu nagrzania się piekarnika. Jeżeli używasz słoika z gumową uszczelką, pamiętaj aby zdjąć ją przed wstawieniem

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini paszteciki z czerwonej soczewicy z garam masalą 98

pietruszka  ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżka przypraw garam masala oliwa z gorczycy  - niekoniecznie  świeża kolendra Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę.Na patelni rozgrzej olej gorczycowy ( zapach jest nieziemski musztardowy) i wsyp(...)jednym jajku. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli ( ja dodałam świeże chilli) Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 290 stopni na ok 35. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach. Podawaj

AZgotuj!
Enchilada wegetariańska z warzywami 161

chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Sos gotujemy około 20 minut, do momentu aż zgęstnieje(...)każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem zwinięcia do dołu) w naczyniu żaroodpornym. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do momentu, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni

In my kitchen