warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:218/434)

Kapuśniak szlachcica 135

połówki) na cienskie plastry, pomidory sparzyć, zdjąc skórkę i pokroić na plastry średniej grubości, marchew na cienkie plastry  i ziemniaki na talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem(...)dalej gotować.  Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki i zostawić pod przykryciem bez ognia. Talarki ziemniaków wcześniej wymieszać z niedużą ilością soli, curry i oregano i upiec w piekarniku. Dodać na środek talerza, na wierzch zupy z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Szparagi pieczone w pergaminie 204

lubczyku - ilość dowolna gałązki tymianku sól, pieprz 2 krążki  masełka czosnkowego sól, pieprz 2 arkusze pergaminu Wykonanie: szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem zioła. Odciąć zgrubiałe ogonki z czosnku nieźwiedziegio i lubczyku na 2 kawałkach pergaminu ułożyć listki czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Na ziołach rozłożyć szparagi, gałązki tymianku(...)cukierka. Zawinąć niezbyt ściśle, tak by był dostęp powietrza piec w 200`C około 15 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z fioletowymi ziemniakami i łososiem. Całe danie z piekarnika, szybko i wygodnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki drobiowe ze szpinakiem 146

smacznie. Dlatego warto, dla tych , którzy nie lubią szpinaku, przemycić go w takiej formie. Myślę, że  zmienią zdanie i swoje gusta smakowe, co do tego zielonego i wartościowego warzywa. Polecam przepis niezbyt skomplikowany i warty wypróbowania. SKŁADNIKI  2 piersi z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku ( świeży w lecie polecany) przyprawa do kurczaka lub sos sojowy 1/2 opakowania sera fetta(...)kurczaka. Szpinak przygotować wg. przepisu na tej stronie  TU  Rozłożyć na płatach z piersi. Zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach C ok.40 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 160

ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Ryż wsypać(...)parze (ok 5 minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Frittata ze szparagami 136

Frittata ze szparagami to idealna propozycja na letnie śniadanie lub kolacje. Nie wymaga prawie żadnego wysiłku, a do jej przygotowania, oprócz jajek możemy użyć produktów, które

Pasja Smaku
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 151

marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej(...)słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40min. w piekarniku rozgrzanym do 180C. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chipsy z topinambura 67

topinambur olej ryżowy - do głębokiego smażenia Topinambura umyć, obrać (gdy ma ładną skórkę wystarczy dokładnie umyć), osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 2 - 3 milimetrów. Rozgrzać

królestwo garów
Nafaszerowana papryczka ;) 130

piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D Przygotowanie: Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszystkie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą(...)którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic innego jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy "przykrywkę" papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw

Zdrowie na języku :P
Zupa z pieczonej dyni Hokkaido 158

dyni Hokkaidooliwa z oliwek1 łyżeczka suszonego chili1 łyżka nasion kolendry1 duża cebula3  - 4 ząbki czosnku1 marchewjedna łodyga selera naciowego1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzeniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić   dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na  dużej blasze ( w jednej warstwie) i skropić odrobiną oliwy(...)lekko skameralizowana na krawędziach.Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać  oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną  - uważać aby się nie  zrumieniły.Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion

Stare Gary
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA, ZDROWA I SMACZNA PRZEKĄSKA 1127

   Nie pomyślałabym iż uprażona ciecierzyca może być tak pyszna. Przepis wart rozpowszechniania, bardzo proste przygotowanie i wielka frajda dla dzieci, ale nie tylko, u

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1360

wrzątku ok. 3 min. Studzimy.   Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.   Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami(...)ser.Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem.     Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minutz termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze  przez  15 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 139

warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa. 8. Do powstałej masy dodałam czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odsączone orzeszki i rodzynki oraz żółtka. Całość doprawiłam solą, pieprzem, gałką(...)przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.  * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam

Kulinarny Pamiętnik
Kalafiorowa pasta kanapkowa 153

Osobiście kalafiora kocham pod każdą postacią. Nie ważne czy jest saute, czy z bułka tartą i masłem czy upieczony, czy w formie zupy. Zjem wszystko. A

wiecejwarzyw.pl
Sałatka na obiad 151

temperaturze 200 stopni. Ja zwykle piekę więcej niż tyle ile potrzebuję do sałatki i od razu mam na dwa dni (nawet jeśli do innej potrawy). Wolę takiego soczystego z piekarnika niż tego z patelni. Odstawić do ostygnięcia. Zrobić sos czosnkowy. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (sól, pieprz, zioła). Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Kromkę chleba(...)pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pokroić wedle uznania mięso i dołączyć do sałatki. Zalać sosem czosnkowym i dorzucić grzanki. Oczywiście można urozmaicać sałatkę dodając jeszcze inne warzywa np. ogórek

Karola gotuje