warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:218/434)

Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem. 346

paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli  1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Makaron ugotować al dente i wsypać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W rondelku umieścić wszystkie składniki licząc(...)różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę (lub folię) i piec jeszcze 5 - 10 minut dla uzyskania chrupkiego wierzchu

zadanie-gotowanie
Tagine z kurczakiem i gruszkami 188

około 5 minut, mieszając tak, aby kawałki gruszki pokryły się masłem i miodem. Kiedy upłynął czas 40 minut pieczenia dania dodałem do niego skarmelizowane gruszki i ponownie umieściłem w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie pozbawiłem naczynie pokrywki z folii aluminiowej i dodałem do dania drobno posiekane pół pęczka natki kolendry. Piekłem bez przykrycia jeszcze przez 5 minut. Przygotowałem(...)Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania

Wyprawy kulinarne
Pieczone buraki 116

zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne,  fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow(...)czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki octu balsamicznego 2 lyzki miodu szczypta nasion kminku szczypta tymianku sol, pieprz odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania) szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie: Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Buraki i cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac ze skorki. W niewielkiej miseczce wymieszac oliwe, ocet balsamiczny i miod,  dodac kminek, doprawic sola

Codzienne Gotowanie
pataty z boczkiem 192

pataty są dość egzotycznym warzywem w naszym klimacie, ale ostatnio bardzo łatwo dostępnym. mimo słodkiego smaku doskonale się łączą ze słonymi dodatkami. bardzo dobrze się pieką, ale również pasują do różnego rodzaju gulaszy i eintopfów. zerknijcie na kilka przepisów z patatami w roli głównej: - gulasz kreolski , - pataty pieczone z tuńczykiem , - pataty pieczone z curry purée z batatów z boczkiem(...)duże bataty, 15 dkg wędzonego boczku, 1 duża cebula, 0,5 szkl. ciemnego piwa, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki syropu klonowego, olej, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, ułatwi to później jej czyszczenie. Umyte bataty bez obierania przekrój wzdłuż na ćwiartki, posmaruj olejem i ułóż

Eksperyment sobotni
Jajeczne babeczki 148

wiecie gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka 100 g mięsa, może być królik albo indyk 2 łyżki zielonego groszku pół pomidora 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku kilka listków tymianku i bazylii Mięso mielimy lub drobno szatkujemy.  Marchew ścieramy na tarce(...)Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Listki tymianku i bazylii siekamy. Żółtka mieszamy razem z reszta składników, a białka ubijamy na sztywną pianę.  Do masy z żółtek i warzyw dodajemy 2 łyżki ubitych białek, aby nieco rozrzedzić całość. Następnie delikatnie łączymy z resztą ubitych białek.  Wypełniamy silikonowe foremki do babeczek praktycznie po same brzegi, włączamy parowar

MamaOskarka
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 119

Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym(...)oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke.Skladniki:2 baklazany1 zabek czosnku2 lyzki tahini2 lyzki soku z cytrynysolwedzona paprykaoliwaWykonanie:Baklazany ponakluwac widelcem i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C ,wykorzystujac opcje grilowania tak by skorka baklazanow sczerniala (okolo 20-30 minut).Oznacza to pozniej intensywny smak miazszu.Baklazana schlodzic,przeciac na pol i lyzka wybrac miazsz.Ulozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z bakłażana 168

Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie jada bakłażana, nie ma innych chętnych. Ale ja się nie zrażam i kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego bakłażana. Pasta z bakłażana Składniki: 1 duży bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć(...)octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej. Gdy bakłażan lekko przestygnie, zdejmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z buraków z gruszką 70

2 buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki

królestwo garów
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 267

przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym(...)ramenu, duży garnek ułatwia naturalne przemieszczanie się składników w wodzie (nie trzeba niczego mieszać!) i ściąganie szumowin, które prawie zawsze utworzą się na powierzchni bulionu podczas gotowania.   Rozgrzewamy piekarnik do 190-200⁰C z termoobiegiem lub włączoną funkcją grill. Mięso kurczaka dokładnie oczyszczamy z odstających strzępków skóry, kości i chrząstek. Skórkę osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, lekko solimy, pieprzymy. Kurczaka

Karo in the Kitchen
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 154

Nigdy nie widziałam czegoś takiego i nawet nie wiedziałam, że można w ten sposób usuwać tłuszcz! Muszę koniecznie to mieć! Netto  do 4 września Spiralna krajalnica do warzyw Kolejny hit :) Zastanawiałam się zawsze w jaki sposób robione są takie ziemniaczki na patyku, sprzedawane często w różnych budkach. Już wiem ! Netto  do 4 września Ekspres do kawy z kubkiem(...)kawy. Wykonane z trwałego materiału żarna ścierają, a nie tną kawę. Auchan do 31 sierpnia Młynek elektryczny i waga kuchenna Niedrogie, przydatne akcesoria kuchenne Netto  do 4 września Piekarnik elektryczny z funkcją grilla Fajna opcja dla tych, którzy mają płyty bez piekarników. Lidl do 7 września Kuchenka elektryczna Kolejna świetna propozycja dla tych, którzy nie mają w pełni skompletowanej

Tradycyjna Kuchnia
Calzone 160

blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez ok. 12-14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – calzone jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest(...)wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Geniusz tkwi w prostocie! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Podobnie jak w przypadku pizzy – powyższy przepis ma nieskończoną ilość możliwości konfiguracji. Mięso, owoce, warzywa, różne sosy – kombinowanie pozostawiam już

Proste-przepisy.pl
Zapiekany bakłażan 94

względu na skórkę, bakłażan nie jest idealnym warzywem do zapiekania. Ze względu na smak… cóż, czasem warto :) Do zapiekanego bakłażana potrzebujemy bakłażana i ryż. Mi został z wczorajszego obiadu . Pół szklanki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając do wody kurkumę i lubczyk. Możemy dodać pokrojonego w talarki pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Bakłażana(...)połówki. Wydrążamy miąższ, który następnie siekamy drobno i dodajemy do gotującego się ryżu lub, jeśli mamy ugotowany ryż – mieszamy z nim. Bakłażana solimy, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i nakładamy farsz. Posypujemy serem – ja użyłam sera Jadel (Lidl), pieczemy kolejne 20 minut

Kucharzyca
Ciasteczka z musli dietetyczne 146

spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru , więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli z buraczkami. O bardzo lubię takie zdrowe mieszanki, a ciasteczka z musli to po prostu hit tygodnia. Lekko słodkie i pożywne. Ciasteczka(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 duże jajko 350 g musli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka

codojedzenia
DOMOWE HOT DOGI 155

Dzieciaki uwielbiają fast foody, często przygotowuję swoje wersje w domu, przynajmniej wtedy wiem co jedzą. Warzywa możemy dobierać indywidualnie wg swoich smaków i zawsze może smakować inaczej. Moim odkryciem do hot dogów jest  SOS MADZIARÓW  który otrzymałam od firmy Folwark. Fajny słodko ostry smak świetnie komponuje się z parówkami, a ja nie dodaję już musztardy(...)parówki garść poszatkowanej drobno kapusty białej 2 marchewki- poszatkowane 3 gałązki natki pietruszki 1 ogórek typu wąż 2 pomidory 8 plastrów żółtego sera Wykonanie: Bułki podgrzewamy w piekarniku ok 3 minut, po tym czasie wykładamy je serem, ponownie podgrzewamy do rozpuszczenia sera, razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchewką oraz posiekaną natką pietruszki. Wykładamy po łyżce do środka

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki. 159

1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.  Kapustę umyć, oberwać niepotrzebne liście i wyciąć głąb kapusty. Zagotować wodę - taką ilość by kapusta się prawie(...)liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć .  Przygotować min.2.5L bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka.  Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki są w naczyniu zaroodpornym) lub na palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec

W kuchni u Moniki