warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:225/434)

Pieczone ziemniaczki z curry i musztardą piripiri 119

Pyszne i ostre ziemniaczki. Smakują wspaniale same jak i również jako dodatek do mięs czy innych warzyw.  Składniki: 1kg ziemniaków w mundurkach 50ml oliwy 2 łyżeczki koncentratu curry od Proeco 1 łyżeczka musztardy piripiri od Proeco 2 łyżki ziół prowansalskich szczypta kruszonego chilli Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na cztery części i gotujemy. Powinny być al dente. Odcedzamy i płuczemy(...)ziołami i chilli. W szklance mieszamy oliwę z curry i musztardą piripiri na jednolity płyn, dokładnie oblewamy nim uszykowane ziemniaki.   Ziemniaczki wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut na opcji grill.  Na zdjęciach: półmisek Porto – Ambition

Gotowanie i blogowanie
Burgery buraczane (wegańskie) 163

słowo wegańskie wywołuje w moim Mężu pewien bliżej nieokreślony niepokój...) Niestety Syn Starszy nie znosi buraków i burgerów nawet nie chciał spróbować. Będę więc jeszcze kombinować z jakimś innym warzywem. Może bataty, albo marchewka? Jeszcze nie wiem. Tymczasem namawiam Was do skuszenia się na te buraczyska. Składniki na 10-12 sztuk: 2 szklanki (450 g) upieczonych lub ugotowanych buraków(...)pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać czosnek. Chwilę przesmażyć razem. Buraki wymieszać

Pełny talerz
Leczowa wariacja - potrawka z patisona w grahamce 126

papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki  PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, cebule i patisony obieramy, wszystkie warzywka razem z kiełbasą kroimy w słupki, jedynie papryczkę pepperoni drobniutko. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podpiekamy, następnie dodajemy pokrojone patisony(...)korniszony oraz papryczkę pepperoni. Mastępnie dodajemy koncentrat i wszystko mieszamy, podduszamy przez kolejne 5 minut. Przygotowujemy bułeczki, z wierzchu odcinamy przykrycie, środek wydrążamy (możemy wsadzić na 5 minut do piekarnika ale nie jest to konieczne), do przygotowanych bułeczek nakładamy potrawkę i serwujemy tuż po przygotowaniu bądź możemy zabrać ze sobą do pracy właśnie tak  nafaszerowane bułeczki.  smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 123

ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą  zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy(...)radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony.Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut.Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
317. 159

Sama. Gdy gotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę i nic mi nie wychodzi5. Twoje danie w 15 minut to...  Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika?Nie. Kiedyś(...)Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem?  Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce?  Patelnia, piekarnik, garnki, mikser.10. Gdzie zaopatrujesz się w gadżety kuchenne?  Wszędzie gdzie coś mi się spodoba.11. Skąd czerpiesz pomysły na dania? Czy są to książki kucharskie, przepisy od znajomych, internet czy Twoja

More food, love and dreams
Jesienna rapsodia 649

składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać do formy 21×25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 35min. Wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę(...)wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Muffinki dyniowe 168

Już za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween

kuchnia doski
Domowe nachos z paluchami z szynką 133

Talerz przekąsek na sylwestra, zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski. nachos: 50 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej sól, pieprz papryka słodka, ostra i wędzona kurkuma 2 łyżki oleju 60 ml wody gorącej paluchy: 1/2 opakowania ciasta(...)widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić. Paluchy: Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i dlugośi szynki. Szynkę

wesoła kuchnia
Krem z porów i ciecierzycy 140

białe części). Cebulę kroimy w większą kostkę. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę oraz pory. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy całość. Gdy warzywa się zeszklą, łączymy je z bulionem. Dodajemy połowę ciecierzycy. Gotujemy około 10-15 minut. Gdy por zmięknie, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę(...)najpierw dokładnie osączyć na sicie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym (ja na próbę użyłam około 1/2 puszki). Osuszoną ciecierzycę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni na około 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę przesypujemy do miseczki, polewamy mniej niż 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy oraz posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki

Smaki Na Talerzu
KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI 134

nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc! Dziś wyczarowałam obiad! Mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące krokiety z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami. Smakują fenomenalnie i jest to danie, które posmakuje również zapalonym mięsożercom. Świetnie smakują z odrobiną parmezanu albo sosem jogurtowo-koperkowym z odrobiną czosnku. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana(...)kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut ( do miękkości ). Wypłukaną dwukrotnie kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku, studzimy. Do wystudzonej dodajemy bardzo drobno pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę

Ostra na Słodko
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 145

papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3.  Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.  Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4.  Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć(...)mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.  Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Faszerowana cukinia z indykiem 121

okrągłe zielone cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulguru 50 g mozzarelli olej do smażenia sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Z cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając,  aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy i ustawiamy do góry nogami. Bulgur zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy(...)mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Rzecz o chipsach ...z jarmużu 104

przetworzone i bez dodatków nie wyróżniają się niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie(...)oliwek  opcjonalnie sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Układamy listki na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek ,ewentualnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5 minut. Trzeba uważać aby nie przypalić liść ,ponieważ szybko się pieką. Idealne są zielone i chrupiące

Bon appetit mon amie
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 113

pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce(...)rozsmarowujemy hummus (przepis niedługo ;)), kładziemy cheddara, chorizo i liście bazylii, wszystko jak najbardziej w jednej linii, żeby można było łatwo zwinąć roladę. Rozgrzewamy sporą patelnię z kroplą oleju. Włączamy piekarnik, 200 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka. Zwiniętą roladę przewiązujemy w kilku miejscach sznurkiem/nitką (niekolorową, żeby nie zafarbowała mięsa) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy

Martyna Cooks
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 118

pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce(...)rozsmarowujemy hummus (przepis niedługo ;)), kładziemy cheddara, chorizo i liście bazylii, wszystko jak najbardziej w jednej linii, żeby można było łatwo zwinąć roladę. Rozgrzewamy sporą patelnię z kroplą oleju. Włączamy piekarnik, 200 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka. Zwiniętą roladę przewiązujemy w kilku miejscach sznurkiem/nitką (niekolorową, żeby nie zafarbowała mięsa) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy

Martyna Cooks