warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:232/434)

Kurczak pieczony na tymianku. 176

żeby wewnętrzna strona ptaka leżała na blasze, a filety były na górze. Teraz posypujemy wierzch mięsa ziołami do drobiu, papryką, rozmarynem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni , przykrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy kolejne 100 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy w ćwiartki(...)dookoła wykładamy ugotowane ziemniaki, posypujemy je przyprawą do ziemniaków i dopiekamy. Po wyjęciu kurczaka odstawiamy go na pół godziny, żeby nabrał soczystości. Następnie porcjujemy i podajemy z pieczonymi warzywami. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Chipsy z jarmużu 203

sporej wielkości, co powoduje konieczność sporządzenia z niego więcej niż jednego posiłku, szczególnie jeśli rodzina nie jest liczna.   Wszystkim przecież można się przejeść, nawet jednym z najzdrowszych warzyw na świecie!  Postanowiłam zrobić ... jarmużowe chipsy!  Świetnie "oszukują" te zwykłe, dodatkowo chrupią jak żadne inne! Zaletą jarmużowych chipsów jest fakt, że mogą smakować jak tylko zechcecie.  Mogą być(...)umyć, usunąć twarde nerwy, pokroić na kawałki wielkości standardowych chipsów. W małej miseczce wymieszać oliwę wraz z solą i przyprawami.  Dodać do liści jarmużu, dokładnie wymieszać.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wykładać liście jarmużu.  Proponowałabym przy nakładaniu na blaszkę wysmarować palcami dokładnie

Garniec Magalie
Dyniowa tarta z migdałową posypką 176

Krucha, słodka, cynamonowo-migdałowa Tarta dyniowa. Pozytywnie zaskoczyła każdego, kto spróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem :) Dyniowa tarta z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam! Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła(...)korzeń imbiru szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej   Składniki posypki: 50 g płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Przygotować dynię: Obraną i pokrojoną na kawałki dynię włożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i delikatnie skropić olejem, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Moja Delicja
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 230

miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. aby ciasto ładnie wyrosło.W między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki.PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy(...)Pozostały sos możemy wykorzystajmy jako dodatek do upieczonej pizzy.Sos posypujemy serem, a na nim układamy salami, pieczarki i paprykę. Wierzch pizzy delikatnie posypujemy pozostałym serem.Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 25-30 min. Ciasto powinno być delikatnie zarumienione.Upieczoną pizzę posypujemy oregano i listkami świeżej bazylii. Smacznego

kulinarnyJa
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 386

Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami.Składniki:2 x pierś z indyka4 pomidory suszone6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki)1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano(...)ładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku. Mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 30minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Mięso przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 17 minut.W tym czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą i pokrojone w kostkę pomidory

Kitchens Alphabet
Tarta z zielonym groszkiem 271

oliwy 3 jajka¼ szklanki śmietany ¼ szklanki mleka100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowaDzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym.Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum(...)Teraz należy przełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia

Świat Domowej Kuchni
Baba ghanoush - pasta z bakłażanów i sezamu 191

najpopularniejszych past kuchni Bliskiego Wschodu. Jej podstawą jest miąższ upieczonego bakłażana i sezamowa pasta tahini. Podaje się ją zwykle z pietruszką lub kolendrą jako dodatek do chlebków pita, czy warzyw. Natomiast w Egipcie babę, posypaną pestkami granatu, można spotkać jako samodzielne danie. W polskich warunkach sprawdzi się ona jako świetne smarowidło kanapkowe. Chcąc uzyskać idealną pastę, posłuchałem rad Marty(...)pieprzPrzygotowanie:Umyte bakłażany ułożyć na palnikach kuchenki gazowej i opalać przez 15 minut, co jakiś czas obracając, aż skórka stanie się zwęglona, a bakłażany zwiotczeją. Następnie włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200°C na kolejny kwadrans.Ciepłe bakłażany obrać ze skórki, a miąższ wrzucić do kielicha blendera i zmiksować razem z tahiną, czosnkiem, chlustem oliwy z oliwek i sokiem

Food Square
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 204

właśnie powstało to cudo! :)   Dominik najbardziej lubi mój krem z dyni, na ostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka z batatów i marchwi świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad dla dorosłych, ale myślę, że także dla dzieci. Bez dodatkowych przypraw jest słodka w smaku, bardzo aromatyczna(...)Możecie jednak użyć też np. papryki słodkiej czy czosnku - tak czy siak będzie pysznie.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie przyprawione ziarna. Wstawiamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 160ºC Czas - 40-50 minut Ciecierzycę najlepiej co jakiś czas przemieszać. Jej czas prażenia może być krótszy, musicie co jakiś czas próbować czy jest już gotowa

Cooking Monster
Klopsiki wołowe w sosie BBQ 219

wyrobić dłońmi. Z masy mięsnej formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego (ja robiłam to przy pomocy łyżki do lodów o średnicy 4 cm) i układać na talerzu/desce do krojenia warzyw. Tak przygotowane klopsiki wstawić do zamrażalnika na 5 minut lub do lodówki na 30 - 45 minut. Bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika/lodówki klopsiki obtoczyć w mące pszennej i smażyć(...)wlać kilka kropel ostrego sosu. Dokładnie wymieszać. KLOPSKI W SOSIE BBQ: Usmażone, ułożone w naczyniu żaroodpornym klopsiki polać równomiernie przygotowanym sosem BBQ. Tak przygotowane klopsiki w sosie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać pod przykryciem (u mnie z folii aluminiowej) przez 45 minut, aż sos zacznie bulgotać, a całość będzie bardzo

Gospodyni Miejska
Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym 218

zaczerpnęłam z pracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne." Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy: Składniki: ∙ 4 jaja ∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) ∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło lub margarynę(...)dodajemy szparagi, zostawiając kilka plasterków do przybrania, i wlewamy "na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt mocnym ogniu. Ścięty omlet można jeszcze włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika i wyjąć go po lekkim zrumienieniu." Zamiast ostatniego kroku można przewrócić omlet na drugą stronę lub przykryć go pokrywką i smażyć chwilę na małym ogniu. Omlet dekorujemy plasterkami szparagów

Gocha gotuje!
Pierś kurczaka pieczona w majonezie 188

Zazwyczaj kiedy pytam dzieci co robimy dzisiaj na obiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie

kuchnia doski
Grzanki a'la caprese 164

dobrego śniadania pozostał. Teraz już zwracam uwagę na to, co jadam. Nie wrzucam w siebie byle czego, ale świadomie odżywiam się. Pełnoziarniste pieczywo, sery i wędliny dobrej jakości, warzywa i owoce. No dobra, przyznaję się: kawa musi być, ale nikt nie jest doskonały ;) Dzisiaj mam propozycję niezwykle smacznego śniadania (może też być kolacją), pełnego kolorów i przede wszystkim zdrowia. Jest(...)połówkę bułki przesmarować lekko oliwą. Najwygodniej przy użyciu pędzelka. Nie powinno kapać od oliwy, lekko tylko natłuścić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na gorącym pieczywie układać naprzemiennie pomidory i mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanymi (lub w całości) listkami bazylii. Po wierzchu można dodatkowo skropić oliwą. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 307

Doskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki.    SKŁADNIKI    60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew(...)całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami

słodki bratek
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 212

truskawki, smakują czereśnie, dobrze, że przetwory już częściowo za mną bo trafiłam na truskawy te słodkie i pełne słońca. Dojrzewam tez do myśli o zakupie suszarki do owoców i warzyw. Tak jak zmienna jest pogoda tak i ochoty na jedzenie w domu panują zmienne. Raz coś lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj(...)roztrzepujemy i dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę i krótko miksujemy na najniższych obrotach. Przekładamy do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. nasączenie: 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody (u mnie kawa) 1 łyżka cukru Do szklanki wlewamy wodę/kaw

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki czyli Zupowy Wtorek odc.64 227

Uwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie.  W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym domu. Wystarczyło kilka dodatków by otrzymać wspaniałą, aromatyczna zupę, gęstą i sycącą.  Ja podałam ją z grzankami z bagietki i mozzarelli. W wersji wegan mogą być bez sera :) Przepis podpatrzony w książce "What(...)czosnku oliwa sól, pieprz garść świeżej bazylii 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów szczypta chili w płatkach 1/2 łyżeczki wędzonej papryki do przybrania listki tymianku grzanki: kromki bagietki mozzarella Piekarnik nagrzewamy do 120 st.c. Pomidory przekrawamy wzdłuż, układamy je na blasze, a na nich plasterki czosnku. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwa. Pieczemy z termoobiegiem ok 2 godzin by się lekko

Dzieje kuchennej Wiewióry