Czarnuszka kiedyś i dziś wykorzystywana jest głównie do wypieków pieczywa, świetnie współgra z warzywami, a także można stosować ją do potraw mięsnych jako odpowiednik pieprzu - używany zazwyczaj przez osoby z problemami żołądkowymi. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona działaniem leczniczym tej rośliny, między innymi pomaga w leczeniu trądziku i zapalenia skóry, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wskazana dla alergików i asmatyków(...)pieczone pomidorki, które smakują, dzięki czarnuszce - wyśmienicie! Składniki: pomidorki koktajlowe, dokładnie daktylowe sól himalajska Piątnica czarnuszka Piątnica Pomidorki przekroić na pół, oprószyć solą i obsypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200*C na 10 minut
Zdrowie na języku :PBardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Składniki:2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka 1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy 1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy(...)dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut
Gorący kąsekpieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie :) ) takimi jak: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy, majeranek, lubczyk(...)ziołami prowansalskimi. Robimy glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250 °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły za bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym
Zainspiruj się kuchniąparmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka)) Szparagi gotujemy pod przykryciem(...)całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 °C przez 15 minut, w połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić
Mia Cucina SofietaZrobienie muffinek jest bardzo proste i szybkie, więc bardzo częto goszczą w moim domu. Zresztą wszyscy bardzo je lubimy :) Te są mocno czekoladowe, więc idealne dla
kuchnia doskiOd dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie
kuchnia doskiPieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym, to danie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Dobre na śniadanie do kanapki, na obiad do warzyw, czy na kolacje do sałatki. Szybkie w wykonaniu i smaczne. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy, sól. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)wytnij dwa kawałki i na każdym ułóż po dwa kawałki piersi. Z foli stwórz saszetki i do każdej przelej pozostałą w misce marynatę. Saszetki szczelnie zamknij i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut. Wkrótce pojawią się przepisy z tak właśnie przyrządzonym kurczakiem. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pierś
Fit&Fast KitchenZapraszam bardzo na pyszne, domowe pieczywo. Tym razem z puree z dyni. Zaczęła się jesień więc będą się pojawiać przepisy z jesiennymi owocami i warzywami, ale nie tylko. Składniki: 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl mąki żytniej 720 1,5 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1 płaska łyżeczki soli 7 g suchych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody czarnuszka(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, posypujemy czarnuszką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb dyniowy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarnemakarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo(...)pęczek natki pietruszki 3 garście (lub więcej) świeżo startego parmezanu mały kawałek startego imbiru (opcjonalnie) 2 łyżki masła kilka łyżek dobrego oleju/oliwy dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 210 st.( z termoobiegiem). Kalafior umyjcie, podzielcie na drobne różyczki. Przygotujcie formę do pieczenia, wlejcie do niej trochę oleju. Połóżcie na nim różyczki kalafiora, polejcie resztą oleju, przemieszajcie całość
OliveandThymeśrednim ogniu. Następnie odstaw garnek i ostudź mięso, odstaw na noc do lodówki. 2. Następnego dnia wyjmij z wywaru liście laurowe i zmiel mięso wraz z warzywami 2 razy na drobniejszych oczkach w maszynce. Dodaj 6 łyżek wywaru, w którym gotowało się mięso. W tym także wywarze namocz kajzerkę, porwij ją i zmiel. 3. Dodaj do masy(...)tartą. Pamiętaj, aby dokładnie wysmarować blaszki tak by pasztet później łatwo było wyjąć. 5. Zrób widelcem ozdobny wzorek, piecz pasztet przykryty folią aluminiową w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 90 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, jak poczujecie piękny mięsny
Zasmakuj KuchniZawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania(...)piękny, intensywny kolor) Nieco wody Dynie myjemy z zewnątrz i kroimy na kawałki. Odcinamy środek, a same plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy dynia jest miękka. Jeśli tak to wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Odcinamy skórkę i umieszczamy w misce
Kolizje Smakówkostki rosołowe bazylia świeża i suszona curry pieprz woda jogurt naturalny oliwa SKŁADNIKI GRZANKI bułka grahamka zioła prowansalskie oliwa PRZYGOTOWANIE Krok 1: Obieram cebulę i czosnek, drobno koję. Wrzucam warzywa do dużego garnka, w którym rozgrzałam wcześniej oliwę. Podsmażam składniki. Krok 2: Paprykę myję, kroję w drobną kostkę, wrzucam do garnka. Duszę z cebulą i czosnkiem. Krok 3: Pomidory(...)Jeśli zupa jest za gęsta dodaje jeszcze trochę wody. Grzanki Bułę kroję w kostkę wrzucam do miski, polewam odrobiną oliwy, posypuję ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszam. Wkładam do piekarnika i rumienię. Propozycja podania Z GRZANKAMI I JOGURTEM NATURALNYM Z JOGURTEM NATURALNYM I GRUBO MIELONYM PIEPRZEM SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoBierzmy się do pracy , bo juz dziś mamy kalendarzową jesień ,czas na zadumę i wytężoną pracę w domu przy słoikach ,w polu i w lesie , a owoce i warzywa czekają na to , by je zapakować do sloików i delektować się nimi w zimowy czas. 6 - 8 szt . jabłek 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru trzcinowego(...)żeby zostało 1 cm.skórki przy ogonku i ogonek.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć jabłka , polać odrobiną syropu ,resztę zostawić do podlewania pod czas pieczenia.Wstawić do piekarnika o temperaturze 210 stopni.i piec podlegając syropem co 10 minut.pilnując by jabłka się nie przypalily ani nie rozpadły ( Moje niestety się troszkę " zjarały " bo zajęła się czym innym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego(...)pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
R'n'G Kitchenpodsmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Całość (wraz z masłem) odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chodzi o włoszczyznę - do pasztetu daję 1 średnią pietruszkę, 2 marchwie, pół selera. Pozostałe warzywa odkładam. Wszystkie w/w składniki należy zmielić następnie w maszynce. Po zmieleniu zaczynamy doprawianie. Pamiętajcie proszę, że zimne mięso smakuje znacznie łagodniej. Podane ilości przypraw można dowolnie zwiększyć(...)doprawieniu dodajemy do całości 2 jaja oraz bułkę tartą. Aby pasztet był delikatny jak chmurka - radzę wyrabiać mięso rękami. Formę wykładamy pergaminem, wzdłuż i w poprzek. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół. Mięso przekładamy do formy. Każda Mama i Babcia poradzą, aby stukać formą kilkukrotnie w stół, aby pozbyć się z mięsa powietrza. Pieczemy
Garniec Magalie