warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:230/434)

Zapiekanka z kurczakiem i dynią 150

Dynia, dynia, dynia Pyszne warzywo, z którego można przygotować same pyszności Jaka jest moja propozycja na dzisiejszy apetyczny obiad? Dynia, makaron i kurczak – doskonałe połączenie i inspiracja na przygotowanie pożywnej zapiekanki Wypróbujcie poniższy przepis i podzielcie się opiniami w komentarzach. Składniki/4 porcje: – 225 g makaronu (np.wstążki) – 1/2 kg dynii – 1 pierś z kuczaka – 200 g świeżego(...)śmietany 18 % – olej rzepakowy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron gotować przez kilka minut na lekko twardy w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni aż będzie miękka. Odłożyć do miski. Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną cebulę. Kurczaka umyć i pokroić

I LOVE LIFE
Mięsne "psiastka" 149

szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy lekko zmielone orzechy, zmielone mięso (lub drobno posiekane), warzywa oraz zmielone muszle i skorupki. Z braku masła dodałam olej rzepakowy, ale pies powinien spożywać raczej tłuszcze odzwierzęce.  Do smaku, a także odpowiedniego funkcjonowania potrzebna jest sól, dodajemy jedynie jej odrobinę. Jimmy(...)wykładamy całą masę i równomiernie ją na nim rozprowadzamy. Można także uformować kulki (ale ciasto jest lepiące, więc nie będzie to łatwe) i je spłaszczyć. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 30 minut Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie kroimy upieczoną masę na mniejsze kawałki.    Ciastka powinny być pół-twarde

Cooking Monster
Frytki z batatów 135

Domowe, zdrowe FRYTKI Z BATATÓW są świetną przekąską do wieczornego filmu! Musicie koniecznie spróbować! Składniki: 1 kg batatów 3 łyżki oliw z oliwek

Menmagazine
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 145

około 20 minut. Orzechy zmiksowałam (można posiekać). Wyjęłam brytfankę z mięsem. Posiekane orzechy rozłożyłam wokół mięsa. Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 °C. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut.   Po upieczeniu, mięso wyjęłam   z brytfanki zabezpieczając przed wystudzeniem. Sos przecedziłam i przetarłam przez sito. Doprawiłam solą i pieprzem i wlałam śmietanę. Mięso pokroiłam(...)konkretnego smaku orzechów, piwa, miodu. Tak wszystko się połączyło i stworzyło niezwykły bukiet smakowy. Do tego schabu można podać np. kluski śląskie , ziemniaki z wody i gotowane na parze warzywa     Polecam tak przygotowany schab. Jeśli podacie go w takiej wersji, rodzina będzie zachwycona, bo to danie jest smaczne. Sprawdzi się również na uroczystym obiedzie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Kurczak pieczony wg Jamiego 205

Jamie Oliver, autor receptury oraz Ola, która zaproponowała ten przepis. I bardzo dobrze zrobiła, to idealne danie na niedzielę. Po pierwsze proste, bo wszystko właściwie musimy jedynie wrzucić do piekarnika, a potem wyjąć i zjeść :), a po drugie - to najpyszniejszy i najbardziej soczysty pieczony w całości kurczak, jakiego jadłam!   Jest po prostu rewelacyjny. Na pewno powtórzę go kiedy(...)najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą

Kuchnia Prezydentowej
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables 182

bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g leśnych grzybów(...)ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera gouda, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym

karmelowy
Gulasz w stylu azjatyckim 103

łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy.  Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso kroimy w kosteczkę.  Obie patelnie rozgrzewamy, na każdą po 2 łyżki oliwy(...)oraz tę konserwową, pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w kostkę cukinię i ananasa. Całość zalewamy wodą octową z papryki. Doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 40 minut.  * Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcja góra dół. Do brytfanki przekładamy zawartość obu patelni. Dokładamy przecier i mieszamy. Otwartą brytfankę umieszczamy w piekarniku na 30-40 minut. Przepraszam za jakość

ClauditteMissCooking
Nadziewane portobello 211

niewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej(...)porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek.  Grzyby nacieramy delikatnie oliwą i układamy

W mojej holenderskiej kuchni
Szaszłyki z piersi kurczaka 135

fazy tylko się ograniczam ,więc miejmy nadzieję, że przez takie coś nie przytyję ;) Szaszłyki możemy jeść w fazie samych P, a na PW możemy dodać warzywa i też będą pyszne ;) Składniki:pierś z kurczaka1/2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnegołyżka mąki kukurydzianejprzyprawy : tzatziki, papryka czerwona, przyprawa do kurczaka/ szaszłykówPierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski. Obsypujemy dużą ilością papryki czerwonej(...)żaroodpornym naczyniu (ja wyłożyłam blachę folią aluminiową i na to kładłam) i polewamy powstałym sosem. Pieczemy jakieś 30 min w 160-180 st. C. Oczywiście to zależy też od piekarnika więc należy co jakiś czas zaglądać czy przypadkiem nie jest już gotowe.Smacznego

charlotte gotuje
Tarta pełnoziarnista z soczewicą 156

pełnoziarnistej mąki 1/3 szklanki margaryny 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto ) Nadzienie: 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl ? 1 i 1 wywaru z warzyw lub bulionu 1 cebula /1 łyżka margaryny 2 czerwone papryki 1 łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki  Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie(...)drożdże, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną foremkę na tartę, nakłuwany widelcem i nakładamy masę z soczewicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200C, na 30 minut, aż nadzienie się zestali. Można również dodać kukurydzę aby było jeszcze bardziej kolorowo, a wierzch posypujemy zieloną natką pietruszki.Źródło ,,kuchnia wegetariańska

Apetyczna babeczka
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 120

skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij z nich twarde szypułki i pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę(...)pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek i posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis na gazpacho andaluz dodaję do swojej akcji ¡Viva España!:   Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
In the kitchen 130

Nie będzie to post wnętrzarski i na pewno nie oprowadzę Was po mojej kuchni. Nic z tych rzeczy. Będzie z zupełnie innej beczki, a

bastalena
Kokosanki według Weganona i "Pyszności z roślin" 153

lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Niektóre z nich nie zawierają glutenu(...)lody, słodkie dania na tłusty czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki z ziemniaków i sera 322

ziemniaków i sera. Wystarczy odrobina sera żółtego i szczypiorku, aby zamienić zwykłe tłuczone ziemniaki w rewelacyjne danie. Jeżeli chcecie to oczywiście możecie dodać dodatkowe składniki, doskonale nadadzą się warzywa lub mięso. Ważne żeby Wam smakowało i lodówka była pusta! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ziemniaki to kliknijcie(...)Składniki: ziemniaki gotowane i potłuczone 750g jajko 1 sztuka ser żółty ok. 50g pęczek szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki mieszamy z jajkiem, tartym serem (ok. 3/4) i posiekanym szczypiorkiem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy masę ziemniaczaną. Babeczki pieczemy ok. 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze ok. 3 minut. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 630

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki(...)znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć do naczynia łyżką, ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy wieko, przestawiamy na termoobieg z funkcją grilla i podpiekamy ziemniaki. (Gdybyśmy nie dodawali kiełbasy, czas pieczenia możemy trochę skrócić

Pelusiowa Kuchnia
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 109

kuchni, podniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;) Liczą się sprzęty. Chciałam się z Wami podzielić moją opinią o  patelni granitowej , którą posiadam dzięki(...)odrobiny tłuszczu. Jest wygodna w użyciu, ma ładny wygląd, można w niej bezpośrednio serwować na stół przygotowane potrawy. A wiecie co jest najfajniejsze? Można jej spokojnie używać w piekarniku do 160 stopni. Pisząc spokojnie, mam na myśli to, że nie musicie co chwilę zaglądać czy nic nie dzieje się z uchwytami. Zaręczam, po półgodzinnym wpatrywaniu się w piekarnik, podczas przygotowywania

Kuchnia w opałach
Owsianek mak beza-cytryna 134

miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki powideł śliwkowych odrobina startej skórki z cytryny Grubo posiekana bądź grubo starta czekolada deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Ciasto owsiane: 1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę. 2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem. 3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia(...)połączenia się składników 6. Masę przełożyć do brytfanny Piec: od 40 minut do 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Różnica w zależności od tego czy używa się piekarnika gazowego czy elektrycznego Ostudzić. Ostudzone cisto posmarować powidłami śliwkowymi. Beza makowa: 1. Białka ubić na sztywną pianę 2. Dodać po łyżeczce cukier  do całkowitego połączenia się masy, do momentu

KreatywnePiny
Wegański żurek 160

łyżeczki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka suszonego majeranku 500 ml zakwasu na żurek (można zastąpić kupnym) Do dużego garnka włóż obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Dodaj też nieobraną i dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem(...)kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw je do piekarnika na 10 minut). Smacznego! Spokojnych i radosnych Świąt, miłego odpoczynku w gronie rodziny oraz wiosennego nastroju na co dzień

Roślinna - blog wegański
Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem) 246

Mintaj zapiekany z piekarnika, polany sosem śmietanowo-serowym - miękki, lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa.  Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa(...)ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki  pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut

Ugotować
Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską 129

mnie przepisów przygotowanych z jej udziałem na halloween, bo moim zdaniem, to pogańskie "święto" jest wytworem  amerykańskiej popkultury, to zachęcam do polubienia i próbowania przepisów z tym warzywem, bo są zwyczajnie pyszne i sprawdzone. Składniki: 1 kg obranej dyni hokaido 700 g ligawy wołowej 2 średnie cebule 1 czerwona papryczka peperoni 10 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka(...)przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 1,5 centymetrowe słupki, skropić oliwą, posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i   w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni z  termoobiegiem  na  około 20-25 minut.  W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w spore kawałki, obtoczone

Gosia gotuje
Nadziana pierś z przyjacielem pomidorem 236

pomidorów odcinamy "kapelusz", ale go nie wyrzucamy. Łyżką wydążamy miąższ. 2. Gotujemy torebkę ryżu. A na paleni smażymy 3 garście warzyw na patelnię. Gdy ryż się ugotuje dodajemy do warzyw. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, curry oraz kilka łyżek soku z pomidorów, który uzyskaliśmy po wydrążeniu.  3. Następnie faszerujemy pomidory ryżem i przykrywamy kapeluszem, który wcześniej odkroiliśmy(...)gorącym oleju po 4 minuty z każdej strony.  Nie trzymajmy na patelni piersi zbyt długo, aby płatki nie zrobiły się gorzkie. 3. Piersi przekładamy do naczynia. Pieczemy w piekarniku ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do piekarnika :) ETAP IV - Sos 1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka średniej wielkości. Solimy, po kilku minutach odsączamy z wody

Mój Smak na Życie