warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:222/434)

Łosoś na parze z pieczonymi burakami 159

przyrządza go na swój sposób, ale ja, od kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych, ani walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie(...)musztardy francuskiej,  szczypta soli Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1-2 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią. Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy jak długo pieczemy buraki, ja piekłam przez godzinę i były

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Cukinia faszerowana mięsem 100

Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam!  4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego(...)prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.  W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Grube rurki nadziane masą brokułowo - twarogową z sosem paprykowo- ziemniaczanym 120

posta ;-) Ale tak jak tytuł jest długi, tak potrawa jest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i makaron, i ziemniaki, i twaróg, i parę warzyw. Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI: masa- nadzienie: - 1 brokuł - 300 gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku(...)minut. W drugim garnku gotuję ziemniaki pokrojone w plastry, a w trzecim garnku gotuję makaron ;-) Makaron gotuję krócej, niż zaleca producent, bowiem będzie on jeszcze zapiekany w piekarniku (zalecany czas producenta to 12-14 minut, ja gotuję przez ok. 10 minut). Makaron przelewam zimną wodą. Sos- wykonanie: Pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażam na oleju na niewielkim ogniu. Podsmażam przez

Wielopokoleniowo
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 277

tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy co jakiś czas obracając, aż będą cudnie skarmelizowane – brązowe i przypieczone, ale nie spalone! Wszystko z dna formy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło(...)gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin (ja gotuję nawet i 6) od czasu zawrzenia wody. Jeśli macie szybkowar, będzie on jeszcze lepszą

Karo in the Kitchen
Szparagi pod beszamelem 93

muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka. Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej(...)powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Żółtka utrzeć, dalej ucierając wlewać gorący sos. Doprawić solą i gałką muszkatołową.    Sos wylać na szparagi, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Również białe szparagi można przygotować pod beszamelem. zastawa

królestwo garów
Calzone 276

cukinię w ćwierćplasterki. Plasterki salami pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem również pozostałe warzywa i przyprawiłem całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty.  Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części(...)sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem również kilka zielonych oliwek i plasterki sera mozzarella. Placki ciasta złożyłem na pół, tworząc duże pierogi. Dokładnie zlepiłem ich brzegi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do maksymalnej temperatury i umieściłem w nim calzone. Piekłem przez 15 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym pomidorowym sosem

Wyprawy kulinarne
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 216

Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa cebulowa 258

płaczliwe" warzywo i popełniłabym tym samym ogromny błąd!!! Cebula, po odpowiedniej obróbce jest przepyszna i w niczym nie przypomina silnego w smaku i zapachu oraz często przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego(...)Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy minimum 30 minut na bardzo wolnym ogniu tak, by się skarmelizowała. W "międzyczasie" bagietkę kroimy pod kątem. Kromki rozkładamy na pergaminie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z każdej strony w 150 stopniach tak, by kromki lekko się zarumieniły. Następnie wyjmujemy do ostygnięcia, nie wyłączając piekarnika, bo za chwilę będzie nam ponownie potrzebny :) Pamiętajcie

Taste Of My Day
Zupa z dyni z boczkiem i szałwią 158

kolejna pyszna sezonowa zupa krem, gładka, aksamitna, idealna w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne. Inne przepisy na zupy z dynią: Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i krem z dyni z serem Polecam, rewelacyjną Zupę z dyni z boczkiem,szałwią i grzankami: Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni hokkaido świeży tymianek 2 ząbki czosnku(...)kroimy na mniejsze kawałki.  W żeliwnym garnku układamy kostki dyni, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku i skrapiamy wszystko oliwą. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut. Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół, mleczko kokosowe i miksujemy blenderem, ewentualnie możemy zupę doprawiać jeszcze do smaku. W między czasie boczek kroimy w cienkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii 150

oczkach tarki. Przełożyć na sito i posypać łyżką soli - odstawić na ok 30 minut, aż cukinia puści sok. Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę.W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Obsmażyć boczek, odłożyć(...)bułki  -  masa powinna być zwięzła Białka ubić na sztywną piane. Masę wymieszać z ubitymi białkami, delikatnie przełożyć do wyłożonej cukinią foremki.  Powierzchnię pasztetu wyrównać. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st C  i piec  do zrumienienia - ok 1 h 15 min. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremkiStudzić na kratce. Kroić po schłodzeniu

Stare Gary
Zupa dyniowa z gruszką i chili 141

pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skórkami do dołu. Przykryj drugim kawałkiem folii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 50-60 minut (dynia ma być całkiem miękka). Wyjmij dynię z pieca, odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w dużą kostkę. Skórki(...)skórkę. Również pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło. Wrzuć na nie posiekany drobno czosnek i cebulę i smaż, aż lekko się zezłoci. Wlej 2 szkl. gorącego wywaru z warzyw i dodaj dynię oraz gruszkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy

Delicious Place
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 180

naleśniki bez użycia dodatkowego tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie na patelnię ścieramy również ząbek czosnku.  Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, koncentrat pomidorowy i kukurydzę z posiekanym chilli. Makaron siekamy drobno nożem, aby nam się później nie ciągnął. Wszystko razem chwilę przesmażamy z porwanymi w dłoniach(...)dolewamy mleko i gotujemy ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki posypujemy serem i zalewamy gorącym beszamelem. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Mielone cotton balls 136

mąka TOTA 180 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dodajemy do mięsa. Do miski z mięsem dodajemy również pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotleciki. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej oraz obsmażamy je z każdej(...)powinno wkleić się do rąk. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na cienki placek, który radełkiem kroimy w cienkie paski. Paskami owijamy nasze kotleciki.  Kotleciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.  Smacznego! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 248

posiekaną paprykę. Zapiekanka sprawdzi się także z ryżem. W zależności dla ilu osób przygotowuję obiad, na oko zwiększam składniki. Podaję z natką pietruszki i sałatą przygotowaną ze świeżych warzyw i sałaty batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie(...)łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 20 dag startego sera grojer 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy

Zasmakuj Kuchni
Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur 171

sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa. Zapewniam, że będzie równie smacznie. W przepisie wykorzystałam mrożoną brukselkę od Poltino . Wybór mrożonej brukselki, zdecydowanie przyspieszył mi przygotowanie dania. PRZEPIS  NA ZAPIEKANĄ BRUKSELKĘ Składniki: 1 opakowanie mrożonej brukselki(...)trzeba rozmrażać. 2. Serek mascarpone zmiksować z jajkami, serem lazur, jogurtem naturalnym i czosnkiem. Sos doprawić solą i piep rzem. 3. Tak przygotowanym sosem zalać brukselkę. 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania