pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa i filet myję i osuszam ręcznikiem, następnie kroję w paski . Wrzucam na rozgrzaną patelnię ,posypuję solą aby szybciej zmiękły ,po 3-4 minutach dodaje pomidora lub koncentratu i kilka kropel(...)zwijam w rulon i układam w naczyniu żaroodpornym Ser ścieram na drobnych oczkach wbijam jajko i mieszam dodaje pieprzu . polewam tą miksturą naleśniki . wkladam do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut ( ser musi sie rozpuścić .) Przekąska gotowa ,jednakowo smaczna na zimno i na cieplo . Trochę keczupu lub innego sosu ostrego podniesie smak potrawie
Eli GotowanieZdecydowanie obecna pora roku to ta, którą uwielbiam najbardziej. Bogactwo świeżych, lokalnych warzyw i owoców. Zapach, który unosi się od nich w powietrzu. Aż chce się żyć, jeść i.. nie tyć. Przepis na bardzo zdrowe śniadanie, lekkie a przy tym trochę kwaśne. Zdecydowanie jestem zwolenniczką korzystania z sezonowych darów. Wykorzystajmy je w pełni! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych(...)podania: syrop klonowy, świeży agrest i jagody, mięta Wieczorem zalewam płatki mlekiem kokosowym i dodaję szczyptę cynamonu. Kolejnego dnia rano dodaję agrest, cukier i jagody. Mieszam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję świeżymi owocami i polewam syropem klonowym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem(...)Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz go w piekarniku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsmaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy do pieczenia wlać wodę, sok warzywny(...)wybieram program 1. - chleb podstawowy, zmniejszam gramaturę chleba na 750 g). Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł. W piekarniku: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć do foremki i znów zostawić na ok. godzinę
Domowa Cookierenka AgiCzęsto nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny, a dzięki pieczarkom i ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Składniki: 4 papryki 0,5 kg mięsa mielonego torebka ryżu 0,25 kg pieczarek bulion warzywny sól pieprz pół cebuli Ścinamy(...)zmieni kolor. Stopniowo dodajemy bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i nadziewamy tym farszem papryki. Przykrywamy ściętą górą papryki. Wstawiamy je do piekarniku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Smacznego
Salonik smakówUdka delikatnie rozbijamy z jednej strony. Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką.Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.Odsączamy groszek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę(...)oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy groszek i pozostałe suszone pomidory, doprawiamy do smaku, mieszamyi przekładamy na roladki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury160 st. C na 30-35 minut.Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnySałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc przygotowuję takie danie z czystą świadomością, że jem zdrowo, a mój brzuszek będzie najedzony i szczęśliwy.Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką.Składniki (2 porcje):1/2 sałaty(...)vinaigre (tym razem dodałam dość dużo musztardy)Przygotowanie:Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;pPrzyrządzamy sos (przepis tu).Warzywa myjemy. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem.Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę.Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy.Dodajemy tuńczyka.Polewamy resztką sosu.Dla
Kitchens AlphabetBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiłyżki pokrojonej natki pietruszki 125 g mozzarella Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree. Dodaj upieczoną paprykę i usmażone warzywa. Zmiksuj jeszcze raz przy pomocy malaksera lub ręcznego miksera. Wyłóż na patelnię, dodaj pokrojone pomidory z puszki, zgniecione suszone chili ancho, przyprawy, winny ocet i pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj(...)dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu pokrusz mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu appeared first on Blog
codojedzeniaCałkiem niedawno otrzymaliśmy zaproszenie od blogowej rodzinki i wspólnie spędziliśmy popołudnie, w czasie którego Maciek zaserwował nam szaszłyki. Były pyszne i stały się inspiracją do hasła
zadanie-gotowaniespecjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie. Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby. ja wybrałam pieczarki, pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków(...)będzie zwarte tak jak w przypadku drożdżowego). Na blachę ułóż papier do pieczenia i rozprowadź równomiernie ciasto formując kształt pizzy. Włóż spód ziemniaczany do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozprowadź na nim sos pomidorowy i ułóż ulubione dodatki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st i włóż pizze
wegujemyZielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, w wersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia. NALEŚNIKI: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 250g szpinaku mrożonego NADZIENIE: 300 g dyni muscat(...)składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :) RADA : Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej
https:KKuchniaMniamPrzepis na angielskie bułeczki w wersji wytrawnej z serem i ziołami. Podajemy przekrojone na pół i posmarowane masłem, serkiem kremowym, z wędliną czy warzywami. Składniki (na ok 18 bułeczek): 500 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła pół łyżeczki soli 100 g sera cheddar 300 ml mleka 1,5 łyżeczki suszonej bazylii mleko(...)grubość ok 2 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawamy koła. Scones układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 200 C. Bułeczki powinny się zarumienić
e-PrzepisyKulinarnemałe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła(...)opłukać, przekroić na połówki. Na drugiej patelni rozgrzać trochę masła. Wrzucić kalarepę i rzodkiewki. Dusić na średnim ogniu ok. 4 minuty. Następnie wymieszać z jarmużem. Doprawić kolendrą, cząbrem, solą. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Filety panierować w mące, nadmiar strzepnąć. Krótko obsmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach. Piec 15-18 minut w zależności od grubości
Pełny talerzsurówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić u siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych potraw z nich zrobić. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszą propozycją. Ziemniaki z kieszonkami z żółtym serem i masłem czosnkowym (4 osoby) 12 średniej wielkości(...)cayenne i 2 ząbkami czosnku. Kiedy ziemniaki przestygną wycinamy w nich po dwa wgłębienia w kształcie klinów. Nakładamy tam masło i plasterek sera żółtego. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. Kiedy ziemniaki pieką się mamy czas na przygotowanie tzatzików i surówki. Podajemy zaraz po upieczeniu. Życzymy smacznego
vegetanie