warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:220/434)

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym 216

kozieradki mielonej, 1 łyżeczka cukru, sól do smaku. czipsy z jarmużu garść jarmużu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta soli. Przygotowanie: Warzywa umyć i obrać. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać zielę i liście laurowe. Zagotować i gotować przez ok 15 minut. Bulion przelać do drugiego garnka, doprowadzić do wrzenia(...)zmiksować, a nastepnie przełożyć z powrotem do garnka.  Dorzucić marchewkę z bulionu pokrojoną w plastry, a także mleko kokosowe i przyprawy. Doprawić do smaku dodając cukier i sól. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. jarmuż umyć, osuszyć i odciąć zgrubiałe łodygi i przełożyć do miski. W mniejszym naczyniu wymieszać oliwę i przyprawy. Zalać jarmuż, dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce

Pełna Lodówka
Nafaszerowana papryczka ;) 127

piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D Przygotowanie: Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszystkie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą(...)którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic innego jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy "przykrywkę" papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw

Zdrowie na języku :P
Zupa z pieczonej dyni Hokkaido 154

dyni Hokkaidooliwa z oliwek1 łyżeczka suszonego chili1 łyżka nasion kolendry1 duża cebula3  - 4 ząbki czosnku1 marchewjedna łodyga selera naciowego1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzeniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić   dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na  dużej blasze ( w jednej warstwie) i skropić odrobiną oliwy(...)lekko skameralizowana na krawędziach.Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać  oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną  - uważać aby się nie  zrumieniły.Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion

Stare Gary
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA, ZDROWA I SMACZNA PRZEKĄSKA 1125

   Nie pomyślałabym iż uprażona ciecierzyca może być tak pyszna. Przepis wart rozpowszechniania, bardzo proste przygotowanie i wielka frajda dla dzieci, ale nie tylko, u

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1355

wrzątku ok. 3 min. Studzimy.   Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.   Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami(...)ser.Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem.     Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minutz termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze  przez  15 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 134

warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa. 8. Do powstałej masy dodałam czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odsączone orzeszki i rodzynki oraz żółtka. Całość doprawiłam solą, pieprzem, gałką(...)przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.  * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam

Kulinarny Pamiętnik
Kalafiorowa pasta kanapkowa 146

Osobiście kalafiora kocham pod każdą postacią. Nie ważne czy jest saute, czy z bułka tartą i masłem czy upieczony, czy w formie zupy. Zjem wszystko. A

wiecejwarzyw.pl
Sałatka na obiad 146

temperaturze 200 stopni. Ja zwykle piekę więcej niż tyle ile potrzebuję do sałatki i od razu mam na dwa dni (nawet jeśli do innej potrawy). Wolę takiego soczystego z piekarnika niż tego z patelni. Odstawić do ostygnięcia. Zrobić sos czosnkowy. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (sól, pieprz, zioła). Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Kromkę chleba(...)pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pokroić wedle uznania mięso i dołączyć do sałatki. Zalać sosem czosnkowym i dorzucić grzanki. Oczywiście można urozmaicać sałatkę dodając jeszcze inne warzywa np. ogórek

Karola gotuje
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 136

suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 160°C ( termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół(...)dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw . 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz W międzyczasie ugotować komosę ryżową (kaszę quinoa): Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni

Moja Delicja
Lasagne bolognese 131

myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy(...)minut, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko i gotujemy kilka minut do momentu aż sos będzie gładki. Odstawiamy z ognia i przyprawiamy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy około 4 łyżki beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie rozprowadzamy sos boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów

Menmagazine
Serowe muffiny z brokułem 158

brokułu garść zielonego mrożonego groszku opcjonalnie garść prażonych orzeszków fistaszkowych Groszek wrzucić do gotującej się posolonej wody. Po 2 minutach dodać różyczki brokułu i gotować go aż lekko zmięknie. Warzywa odcedzić i ostudzić. Jajka roztrzepać rózgą w dużej misce. Dodać do nich oliwę, kefir, pieprz, sól i zioła prowansalskie i jeszcze raz dobrze roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)małą łyżkę ciasta. Do ciasta wcisnąć niewielką różyczkę brokułu i groszek. Resztę ciasta wyłożyć po dużej łyżce na brokuł. Wierzch posypać odrobiną pozostałego sera i ewentualnie orzeszkami. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 20 minut. Po wystudzeniu papilotki ładnie odejdą od ciasta, ale po upieczeniu raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również

Trzeci talerz
Parówki faszerowane warzywami 136

jest dla dzieci nie zawsze kryją w sobie  skład który bezpiecznie można podać najmłodszym ...   A teraz zapraszam na kolację z parówkami w roli głównej ;)  Parówki faszerowane warzywami SKŁADNIKI: 3 grube parówki z szynki 1/3 cukinii 1 mała papryka czerwona  2 łyżeczki pikantnego ketchupu oliwa sól i pieprz woda papryka słodka i ostra do smaku sałata masłowa(...)kilka minut do odparowania wody i wyłączamy grzanie.  Parówki rozcinamy – uwaga by nie przekroić na pół, w środek wkładamy warzywny farsz, układamy parówki w naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Sałatę płuczemy osuszamy i układamy na talerzyku na niej układamy gorące parówki z farszem warzywnym i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 181

zalałam marynatą z płaskiej łyżeczki soli, cukru, ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.  Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie(...)drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne

Kuchnia Prezydentowej
Keks z mozzarellą i groszkiem 130

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego   świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks (ok. 25 cm)  smarujemy masłem i oprószamy mąką, wstawiamy do lodówki. Mozzarellą odsączamy z zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy

Moniki Smakołyki