warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:220/434)

Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiemniedźwiedzim i olejem rzepakowym 150

niedźwiedzi oraz olej rzepakowy,  naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta  Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko(...)śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego na tarce Przygotowanie: Ciasto Rozgrzej   piekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką.  Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj na prostokąt, podziel na dwa płaty ciasta, wyłóż formy

SzczyptaSmaQ
Kasza gryczana z warzywami. 218

mamy wcześniej upieczone buraki .Ja dokładam je do piekarnika kiedy piecze się ciasto i dodaje potem do obiadów . Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 buraczek ,średni ,upieczony wcześniej w piekarniku kawałek pora pół cukinii kalafior ,kroimy na plastry mała cebulka sól ,pieprz ,ulubione zioła ,oliwa Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (dwie szklanki wody!) i gotujemy 15 minut na niewielkim ogniu.Je(...)dodać kaszę ,wymieszać . Na oddzielnej patelni obsmażyć z dwóch stron kalafior skropiony delikatnie oliwą ,dodać cukinię i pora i jeszcze chwilkę smażyć wszystko razem przez około 5 minut .Warzywa mają pozostać jędrne .Doprawić .Smacznego

Ladylaura.
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z kurczakiem 362

kostkę lub paski jak kto woli. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i troszkę dusimy. Ziemniaki obieram i lekko podgotowuję. Niektórzy używają do zapiekanek surowych ziemniaków i warzyw ale ja jednak wolę takie lekko podgotowane ponieważ mam pewność że będą miękkie. Brokuły również lekko podgotowujemy a papryki i cukinie lekko podsmażamy na cebulce. Gdy już mamy wszystko gotowe zaczynamy(...)koniec kolejna warstwa ziemniaków. Potem kroimy mozzarellę w plasterki a na to jeszcze kawałek startego żółtego sera. Całość zapiekanki polewamy śmietanką wymieszaną z sosem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 30-40 min jak zapiekanka nam się zrumieni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 131

czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej   Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli i obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym(...)składamy równolegle do dłuższego boku. Bierzemy nóż i kroimy ok 2 cm krążki, które układamy na papierze  do pieczenia wyłożonym na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż sprawdzać, czy ciasto się zarumieni. Wykładamy i jemy i na ciepło i na zimno :) Pychota

ChilliJemy
Wiosenny obiad w 20 minut. 1455

K olejne p yszne i zdrowe danie oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać

SzczyptaSmaQ
Krem z pomidorów z pieczonym jabłkiem i bazyliowym pesto 127

świeżej bazyli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dodatkowo: kilka listków bazyli gęsta śmietana do zup Sposób przygotowania: Jabłka, nieobrany czosnek i cebulę ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować wywar z  z marchewki, selera, pietruszki i przypraw. Wszystko przełożyć do garnka zalać(...)Przestudzić obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pomidory. Poddusić przez około 5 minut, aż nabiorą maślanego posmaku. Wywar warzywny przecedzić przez sito, warzywa nie będą nam potrzebne, a resztę przelać do pomidorów. Na koniec obrać upieczone cebulę i czosnek i dodać do pomidorów. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i dorzucić do całości. Wszystko zmiksować

Gosia gotuje
Pasztet domowy 157

listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu. 2  marchewki por, seler, pietruszka 2 kostki rosołowe Mięso pokroić w plastry i włożyć  do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa. Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę(...)masą mięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną.  Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet?   Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam

Na słodko lub wytrawnie
Empanada z kurczakiem 324

przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.  Gdy studzi się(...)szklanki mleka i około szklanki mąki).Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz.Tak przygotowaną blaszkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 45-50 minut. Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde

Smaki Brazylii
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 124

wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na Kuchennych Wariacjach Możesz ją podać samodzielnie, z zimnym sosem (np. czosnkowym), sałatką obiadową lub duszonymi warzywami. Tarta świetnie spisze się na obiad, kolację lub jako poczęstunek dla gości   Składniki: 200 g mąki 100 g masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany(...)kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni) . W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz

Kulinarne S.O.S.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 124

wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na Kuchennych Wariacjach Możesz ją podać samodzielnie, z zimnym sosem (np. czosnkowym), sałatką obiadową lub duszonymi warzywami. Tarta świetnie spisze się na obiad, kolację lub jako poczęstunek dla gości   Składniki: 200 g mąki 100 g masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany(...)kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni) . W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz

Kulinarny S.O.S.
Zdrowy i przepyszny obiad jesienią, to możliwe! 179

oliwek - 1/2 szalotki - 1 ząbek czosnku - 150 ml mleka bez laktozy - 150 ml wody - sól, pieprz - odrobina kurkumy i chili  Na patelni na oliwie zblanszuj czosnek, szalotkę i warzywa, podduś przez 5 minut. Dodaj ryż i quinonę, zalej mlekiem i wodą, duś co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki. Około 20 minut. Omlet francuski: - 3 jajka ekologiczne - szczypta(...)każdej ze stron. Chipsy z jarmużu: - 2 garście jarmużu - odrobina oleju kokosowego lub rzepakowego Jarmuż podziel na małe części, skrop olejem, oprósz odrobiną chili. Wstaw na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C. Na jedną porcję podajemy połowę omletu, 4 łyżki risotto i małą garść chipsów z jarmużu, całośc możesz oprószyć odrobiną skórki z cytryny. Danie jest

SMYKWKUCHNI
Domowy ajvar 231

pozbawić gniazd nasiennych. Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika, Piec ok 15 obracając paprykę, żeby przypiekła się z każdej strony. Wyjąć blachę z piekarnika - paprykę przełożyć do foliowej torebki i zakręcić, żeby nie dochodziło powietrze, odłożyć Na blachę przełożyć pomidory, piec 10 minut. Chilli i czosnek zmiksować na gładką pastę (można dodać trochę oliwy(...)Upieczone bakłażany lekko przestudzić a następnie wyjąć z nich łyżką miąższ. Papryki i bakłażana zmiksować, połączyć z pomidorami i pastą z papryczek i czosnku. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut. Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem. Wytrzeć do sucha

Cooking for Emily
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 257

powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu(...)mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 160

Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć na posolony wrzątek i blanszować około 6 minut - tak by warzywo wyraźnie zmiękło, jednak by nadal było pół surowe.  Z kapusty usunąć głębie, poszatkować ją w kostkę i posolić by zmiękła. Jajka zmiksować z jogurtem greckim, dodać do nich przyprawy(...)pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita. Na to położyć mięso z piersi i całość posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i zapiekać 45 minut. Jeżeli ser zacznie się przypiekać, to można na samym końcu nakryć naczynie. Wyjąć, kroić po 10 minutach aż zapiekanka przestanie wrzeć. Zajadać ciepłe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet z królika 160

kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska 6 jajek *ilość orientacyjna, trzeba dodać  wg własnych upodobań  Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbki myję, wkładam do wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Następnie wyciągam i studzę. W ciepłym wywarze moczę bułkę(...)mięsa , przez sitko o najmniejszych oczkach. Dodaję przyprawy, wbijam jajka , całość dokładnie wyrabiam, do uzyskania jednolitej masy. Blaszki ( keksówki) smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st C około 90 minut. Studzę, następnie zawijam w folie i chłodzę w lodówce. Jeżeli przygotowałaś/eś danie  lub deser z mojego bloga

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania