warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:233/434)

Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 333

Specjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać

Parowar Faceta
Piersi kurczaka z pomarańczami 133

Nigdy wcześniej nie jadłam mięsa w połączeniu z pomarańczami, więc musiałam spróbować. Troszkę się bałam co z tego wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale

kuchnia doski
Dżem z cukinii i rabarbaru 118

dwie łyżki agaru (20 g) 50-100 g kandyzowanej pomarańczowej skórki (mam swojej domowej roboty od grudnia!, przepis znajdziecie tu ) Przygotowanie: W zależności od tego jak bardzo dojrzałe masz warzywa możesz je obrać ze skórki lub nie i tak samo z pestkami, u mnie było to pół na pół. Dytniowate zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a rabarbar obierz(...)przez 20-30 minut. Po upływie tego czasu zblenduj całość, wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj agar i gotuj mieszając przez 10 minut. Gorący dżem przełóż do wyparzonych w piekarniki przez 10 minut w 100 C słoików, odwróć do góry dnem aż do wystudzenia. Smacznego! Artykuł Dżem z cukinii i rabarbaru pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 149

cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną(...)kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga.  Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut.  Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym , o którym ja nigdy nie zapominam. :) Smacznego

Kuchnia Viki
DROBIOWE SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ-DIETA 1500 KCAL. 194

Czyż nie wygląda to danie dietetyczne apetycznie? Samo zdrowie na talerzu bez wyrzeczeń.Mamy tu mięso i warzywa ,wszystko to co jest nam niezbędne w diecie.Zapraszam. 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki 150g. 1 łyżka 3 g.posiekanego koperku 1 kotlet schabowy 15 dag. 0.5 strąka czerwonej papryki 60g. sól pieprz ulubione zioła 60 g.małych pieczarek 1 cebula średniej wielkości(...)pokroić w grube krążki.Szpikulce do szaszłyków moczymy  w wodzie przez 15 minut.Nabijamy na przemian na nie mięso , pieczarki, paprykę i cebulę.Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku na złoty kolor.Podajemy z ugotowaną fasolka szparagową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PASZTET 192

ziaren czarnego pieprzu. Zalać zimną wodą – tyle, aby mięso i warzywa były przykryte. Gotować do miękkości mięsa na małym ogniu (około 2 godziny). Po ugotowaniu mięso odcedzić zachowując wywar. Warzywa i przyprawy wyrzucić oprócz marchwi. Wątrobę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gorącego wywaru i parzyć do tej pory, aż nie będzie wyciekała z niej krew – sprawdzić wbijając wykałaczkę(...)powinna być wilgotna ale nie rzadka. Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.Wkładam wyrobioną  masę i dokładnie ubijam,na wierzch kładę plastry słoniny. Pieczenie Wstawić do rozgrzanego piekarnika 170-180 stopni góra dół i piec około 60-80 min. Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia następnie wkładamy do lodówki na 8-10 godz i gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 397

panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie  SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól(...)panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane.  Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek i obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni na około 30 minut (Ja po 20-25 minutach kąski   przykrywając papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczane łódeczki zapiekane z wędzonym tofu 156

obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem odpowiednio przygotowane mogą stanowić lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego rodzaju zapiekanych formach, a we własnych łódeczkach prezentują się nadzwyczaj ciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba(...)kostki (około 350g) wędzonego tofu 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego szczypiorku  2 małe ząbki czosnku ½ szklanki gęstego mleka kokosowego szczypta soli i pieprzu Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki. Ponakłuwaj je widelcem i wyłóż na przygotowaną blachę. Wstaw do piekarnika i piecz około

Roślinna - blog wegański
RYBA PO GRECKU 1127

wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt.  Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.  Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku. Składniki: 800g filetów z r yb mrożonych (dowolnych) 1 duża cebula 3 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)smażymy  na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy w kostkę. Por w półtalarki - podsmażamy na oleju. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładamy do podsmażonej cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i  dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec  dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą

Walijskie Pichcenie
Pieczarki nadziewane suszonymi pomidorami, fetą i szczypiorkiem 238

Uwielbiam zapiekane warzywa, które w środku kryją pyszny farsz. A jeśli są tam suszone pomidory i ser feta to biorę w ciemno :) Jeśli macie w lodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pieczarki(...)Łączymy z posiekanym szczypiorkiem, oregano i serem feta. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczarkowe kapelusze napełniamy farszem i posypujemy parmezanem. Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Świetnie smakują ze świeżą rukolą i grzanką. Smacznego

DefinicjaSmaku
.896. by umilić powrót 90

~dyniowy serniczek z ciemną czekoladą słodzoną ksylitolem ~ No to czas powrócić do szkolnej rutyny...Nie lubię tego, zdecydowanie. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu sernikowego (mielonego) ~100g

breakfast of dreams
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 164

ktoś jeszcze jakimś cudem nie zauważył, oświadczam - kocham rabarbar . Dla mnie to po prostu ideał - po pierwsze, tradycyjnie dodajemy go do ciast i kompotów, a okazuje się, że jest warzywem. Samo to jest wystarczająco intrygujące, żeby sięgnąć po zielono-różowe łodygi na straganie. Jest piękny i dostojny, i kwaśny jak diabli. Zdecydowanie ma charakter. Nadaje się nie tylko do klasycznych(...)Ususzyć! I wcale nie potrzeba do tego specjalnych, drogich urządzeń, choć podobno suszarka do grzybów/warzyw ułatwia sprawę. Ja takich cudów w mojej malutkiej kuchni nie mam, użyłam więc piekarnika, i efekt mnie absolutnie zachwycił. Zresztą, gdy tylko zobaczyłam suszony rabarbar na blogu Chilli bite wiedziałam, że to będzie to . Ususzyłam zaledwie kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z skorzonery 174

jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę(...)unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice i obrane, upieczone ząbki czosnku

cookpl
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 141

teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni!Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną.Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło.Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie , jak i romantycznej kolacji.A do tego jest niesamowicie sycąca!Polecam!SKŁADNIKI(...)sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy do 200C.W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając.Dodajemy startą marchew , dokładnie

Ostra na Słodko
Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu 213

mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały brokuły a że kocham ser pleśniowy to i również w nim wylądowały. 40 minut z upieczeniem  i mamy gotową(...)łyżki masła   SPOSÓB WYKONANIA :- ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto  lekko w odstępie ok 1,5 cm od brzegu dookoła- rozgrzewam piekarnik do 220 stopni  - brokuły tnę na małe różyczki i blanszuję 4-5 minut (wrzucam do osolonej wrzącej wody po upływie tego czasy wyciągam i przelewam zimną wodą )- obieram cebulę

Basia w kuchni