warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:233/434)

Muffinki z truskawkami 91

muffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka z cytryny i truskawki. Truskawki mają dużo wody, najlepiej więc położyć pokrojone na wierzchu babeczek. Składniki: • kilkanaście truskawek Suche składniki(...)pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. • Ułożyć na wierzchu po truskawce pokrojonej w ćwiartki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 – 20 minut

To co kocham
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 118

Gorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne   przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany(...)babcinego warzywnika. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a łodygi i liście pokrój drobniutko. Używam tylko delikatnych małych liści. Zalej świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb wiejski z sokiem warzywnym 105

tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej  1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego) 100 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami(...)mąką podłużnej formie (keksówce). Odstawić w cieple na około 1 godzinę do  napuszenia. 3. Tak przygotowany chlebek piec w 200 st.C przez około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! Inspiracja/ źródło:  Domowa cookierenka

Nastoletnie Wypiekanie
Nadziewany pieczony kurczak 201

kurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając oszałamiającego zapachu. Upieczone nadzieje podajemy razem z kurczakiem, jako dodatek. Świetnie smakuje z glazurowaną papryką w ziołach , zieloną sałatą lub zielonymi warzywami przygotowanymi na parze. Główne Składniki: – 1 cały kurczak (wielkość według uznania i potrzeb; przepis przewiduje 1,5-2 kg) – 1 cytryna – oliwa z oliwek – papryka czerwona(...)kiebłasy chorizo, obranej i pokrojonej w drobną kostkę* – 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane – świeży majeranek i/lub tymianek – sól i pieprz   Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy. Na rozgrzaną wrzucamy chorizo i smażymy przez kilka minut aż się przyrumieni. Dorzucamy cebulę, mieszamy, gdy zmięknie – dorzucamy

Pociąg Do Kuchni
Gicz cielęca 130

Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw. Składniki 2 gicze cielęce (po 800-900 g) 3 cebule włoszczyzna 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oleju 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki ) 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżeczki cukru majeranek sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem(...)brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem

R'n'G Kitchen
Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 132

Moje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku   mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy(...)cieniutkie plasterki. Dokładnie obtaczamy w oliwie i posypujemy gruboziarnistą solą. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (czas zależy od piekarnika). W tym czasie gotujemy do miękkości oczyszczone szparagi. Upieczone chipsy odkładamy do przestudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą skrapiając je przed podaniem pikantną oliwą oraz sokiem

Mienta blog
Tortilla z łososiem i szpinakiem 175

Tortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie.  Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży(...)przyprawą do sałatek i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć łososia. Gdy mięso się zetnie - przygotowanego łososia wstawić na 15 minut do piekarnika  (rozgrzanego do 180°C ). W międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić

Ugotować
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 155

jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry(...)pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając do miseczki dżem, jogurt naturalny i majonez oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Danie ozdabiamy

ClauditteMissCooking
Chipsy z jarmużu 220

najstarszych form roślin kapustnych. Ceniony w starożytności, niedoceniany w XX wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. W smaku przypomina mieszankę brokuła z kapustą. Przez wielu nazywany królem warzyw i to zasłużenie. Doceniono jego niezwykłe walory zdrowotne oraz bogactwo wartościowych składników. Chipsy z jarmużu. Składniki: - ok. 300g  jarmużu- kilka łyżek oleju arachidowego- różowa sól himalajska- czosnek granulowany(...)ostatniej chwili zrezygnowałam. Dokładnie mieszamy, aby pokryć olejem i przyprawami wszystkie listki. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – układamy warstwę  jarmużu (piekłam na dwa razy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C na ok. 10-15 minut, co jakiś czas go  obracając. Jarmuż ma być chrupiący, ale należy uważać, aby go nie przypalić.Chipsy z jarmużu są pyszną przekąską

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka z kurczaka ,,Bij i Wiej" według Jamiego Olivera 412

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm).Obierz cebule

Kredowe Menu
Muffiny z szynką i serem #2 146

Już kiedyś były na blogu  muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie

kuchnia doski
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 190

W moim rodzinnym domu kiedy nastawał piątek zawsze jadło się na obiad rybkę lub dania bezmięsne. Tak też dzisiaj chciałam zaprosić Was na dorsza, który idealnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 295

części i przelać do dwóch form o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec przez około 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Serniki dobrze schłodzić. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić(...)której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Serniki pieczone , Torty Tagged: budyń , czekolada , dynia , jogurt naturalny , kakao , kremówka , mleczko kokosowe , olej , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Wrapy na bogato z lekkim majonezem 95

Moje nowe cudowne odkrycie. Majonez Kielecki lekki o obniżonej zawartości tłuszczu -30% i cukru -30%. Miałam dzisiaj ochotę na lekką, zdrową przekąskę, pełną warzyw. Musiała być także pożywna i z możliwością „personalizacji”. Moi chłopcy mają różne preferencje kulinarne, starszy syn uwielbia czarne oliwki, młodszy za nimi nie przepada. Każdy więc wykonał dla siebie takiego wrapa na jakiego miał(...)rukola majonez Kielecki lekki (-30% tłuszczu, -30% cukru). Jest dobrym składnikiem zbilansowanej diety. Produkt niebawem trafi do sprzedaży. Więcej informacji znajdziecie na https://www.wspspolem.com.pl   Placki tortilli włożyłam do piekarnika na 180 stopni na 5-7 minut. Na wrap smarowaliśmy majonez Kielecki i dodawaliśmy ulubione dodatki. Zawijaliśmy jak na zdjęciu poniżej i zjadaliśmy ze smakiem. Polecam Artykuł Wrapy na bogato

MojaQchnia.pl
Ciastka francuskie z dodatkami 180

okazję. Może to być spotkanie z rodziną, znajomymi czy jakaś domowa impreza. Bardzo lubię takie dania. Najważniejsze, żeby było pyszne i przede wszystkim zdrowe. W takich ciasteczkach możemy ukryć warzywa, które dzieci zjedzą z przyjemnością(...)szynkę pokroić na mniejsze kawałki.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć na pokrojone ciasta francuskie. Posypać startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25-30 minut.  Zasmakuje każdemu. Polecam. TYLKO TERAZ: 10% na produkty Ambition dla Twoich czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje

Gotuję Testuję
Babeczki piknikowe 152

pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas rodzinnych spotkań. Ich zaletą jest niewątpliwie to, że można je dowolnie zdobić wykorzystując inne smaki pasztetu i dostępne warzywa. Polecam!   Składniki na 6 sztuk Ciasto: 100g mąki pszennej 50g masła 1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche) 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Nadzienie(...)części i napełniamy wysmarowane tłuszczem foremki na mini tarty. Nakłuwamy widelcem, pokrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut. Przekładamy upieczone babeczki na kratkę. Przestudzone kruche babeczki nadziewamy pasztetem, serkiem oraz układamy połówki pomidorków i plasterki ogórka

Kuchnia w czekoladzie
Frytki z batatów 114

nadzwyczajnego, zwykłe frytki. Ale nie do końca takie zwykłe… chrupiące, lekko słodkie z ziołowo-ostrą nutą frytki z batatów, które są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw, zawierających całą gamę witamin. Pewnie teraz podpadłam prawdziwym miłośnikom tradycyjnych ziemniaków, ale nawet tym radykalnym zwolennikom ugrupowania „Tylko pyra” polecam spróbować i od czasu do czasu urozmaicić swoją kuchnię(...)miski. 2) Dodać olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. 3) Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać. 4) Frytki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 min. Pod koniec można włączyć termoobieg. 6) Podawać z ulubionym sosem. SONY

Fitsweet.me
Kurczak zapiekany z jabłkami i porem. 234

niesamowicie chrupiącą skórką od góry. Normalnie pycha! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 1 por 2 małe jabłka 100 ml soku jabłkowego 2 łyżki majeranku 1/2 bulionetki - esencji do duszenia warzyw 100 ml słodkiej śmietanki 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól oliwa masło Wykonanie: Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej stalowej patelni(...)udka skórą do góry i na każde położyć 1/4 łyżeczki masła. Włożyć pomiędzy nie jabłka pokrojone w ósemki i zalać sokiem jabłkowym. Zakryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię, zalać śmietanką wymieszaną z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą soli (nie polewać bezpośrednio skórki kurczaka). Położyć

zadanie-gotowanie
Kruche ciasto z farszem cebulowo-porowym i salami 151

ciepłoty naszych rak.) Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - minimum na pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pora pokroić w talarki, a obie cebule w piórka. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i pozostawić do ostudzenia. Zawartość patelni przełożyć do miski i wmieszać z jajkami. Farsz doprawić do smaku. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części(...)Następnie wyłożyć farsz i ponownie warstwę wędliny. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na salami. Wierzch delikatnie docisnąć do boków i zrobić w nim kilka nakłuć. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40-45 w 190 stopniach. (Powinno być zarumienione.) Pod koniec pieczenia wierzch obficie posypać startym serem i zapiekać do momentu, aż ser zostanie roztopiony. Ciasto można podawać z ulubionym

Di gotuje
Pasztet z kurczaka 346

powinna sięgać ok 1 cm powyżej zawartości garnka). Całość gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż do miękkości mięsa i warzyw. Wystudzić. Wystudzonego, ugotowanego kurczaka wraz z warzywami przecedzić przez sito, przy czym powstałego podczas gotowania mięsa rosołu nie wylewać! W przecedzonym, powstałym z gotowania kurczaka rosole, namoczyć bułki pszenne/bułkę paryską. Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry(...)powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na pasztet. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 minut. Upieczony pasztet wystudzić i dopiero całkowicie wystudzony wyjąć z keksówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest

Gospodyni Miejska
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 133

barszcz robię tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Dlaczego? Wybieram instynktownie. 1,5 litra bulionu z warzyw 2 starte ba dużych oczkach buraki średniej wielkości 3-5 łyzek zakwasu z buraków. cebula biała 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy mleko zagęszczone(...)orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 192

grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej (w zdrowszej wersji buraki zapakować ciasno do naczynia żaroodpornego z pokrywką). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków – ja miałam bardzo duże więc piekłam 1,5 h). Nieobrane jabłka umyć, osuszyć i podobnie jak buraki, każde zapakować(...)wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować

Moja Delicja
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 157

Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana 300 g ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  od siebie(...)Pozostałe składnik połączyć i ubić w oddzielnej misce. Dodać masę bakłażanowo-czekoladową i ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.  Polecam! * przepis pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA