warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:240/434)

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 154

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.  Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.   Śliwki drelujemy. Białka ubijamy. Kiedy są już sztywne dosypujemy po łyżeczce 1/3 szklanki cukru. Ubijamy białka na błyszczącą sztywna pianę. Po 10 minutach wyciągamy blachę

ChilliJemy
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 466

zmiksować, ostawić na 10-20 minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą(...)sosu serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także trochę żółtego sera, całość

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety buraczkowe z kuskusem 113

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową

Ostra na Słodko
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 98

gram masła - sól - pieprz Przygotowanie biodrówki: Mięso myjemy i osuszamy. Doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do uzyskania złocistego koloru. Następnie wkładamy biodrówkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut, jednak po 20 minutach smarujemy mięso musztardą (przy użyciu pędzelka). W międzyczasie mieszamy razem: miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą(...)pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut.  Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku - sól - pieprz Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie

Życie zamknięte w smaku
Panini ze szparagami, łososiem i camembertem 115

Panini, czyli opiekane włoskie bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Wypełnione różnymi dodatkami, w których nie może zabraknąć warzyw oraz serów. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kanapki, zachęcam Was do wypróbowania panini ze szparagami, wędzonym łososiem, sałatą, jajkiem, mozzarellą i camembertem. Jest baaaardzo smacznie 4-5 bułek ciabatta ( zobacz przepis na domową ciabattę(...)myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Oprószamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Polewamy niewielką ilością oleju. Mieszamy. Szparagi układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Główki przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Jajko gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na plasterki. Mozzarellę i camembert kroimy na plastry. Majonez mieszamy z musztardą

Smaki Na Talerzu
Ryżowa zapiekanka 103

Zapraszam na smaczną i tanią zapiekankę. Idealna na ciepłą kolację. Zapiekanka jest sycąca i treściwa a przy tym kolorowa i z różnymi warzywami. Polecam Składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu (długoziarnisty z dzikim) 2 dymki ze szczypiorkiem 1/2 czerwonej papryki 100 g kabanosów 50 g mozzarelli w wiórkach + 1 łyżka 5 łyżek startej na tarce dyni 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół(...)koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy łyżką sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ser na górze się rozpuści

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Carpaccio z buraka 341

jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD. Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry(...)kaczki . Carpaccio z buraka Składniki: 4 średnie buraki kawałek sera pecorino oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy

PatiGotuje
Dyniowa owsianka pieczona 99

Uwielbiam pieczone owsianki za to, że smakują jak pyszne ciasto, które bezkarnie można zjeśc na śniadanie :) Zdrowe, ciepłe, pachnące, same zalety. Dziś mam dla Was obłędną

Mienta blog
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 252

Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej(...)Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka

ChilliJemy
Brokułowo-Serowa Frittata 119

Brokułowo-serowa frittata jest bardzo serowa, wysokobiałkowa i pełna brokułów. Proste i szybkie śniadanie. Bardzo często przygotowuję na śniadanie frittatę. Zwłaszcza taką wypełnioną warzywami i zawierającą dużo dobrego białka. Doskonale nadaje się ona nie tylko na śniadanie, ale również obiad lub kolację. Jest zdrowa, smaczna i sycąca. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu(...)sztuki ser żółty 1 plaster mleko 40ml oliwa z oliwek brokuł mrożony 1 opakowanie sól, pieprz i papryka do smaku Wykonanie: Brokuł gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Foremkę delikatnie polewamy oliwą. Wykładamy brokuł. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Zalewamy brokuły jajkami i wykładamy serem. Pieczemy całość ok. 15 minut. Zapisz

rabarbarowo
Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 169

można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza dowolna:) Polecam Wam ten przepis, bo omlet znikł z talerzy w mgnieniu oka:) Składniki (na 4 porcje lub 2 XXL): 2 szklanki i 2 łyżki przesianej(...)mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz, odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę

Zasmakuj Kuchni
Zapiekana dynia z szałwią i szalotką (Zucca con salvia e scalogni) 135

poprawiał mi humor. Coraz rzadziej j ą  przygotowuj ę, chyba czuj ę  z bliżając ą  si ę  wiosn ę . Czas przywitać warzywa, których nie widziałam od zeszłego roku, np. szparagi. Wczoraj na ryneczku w Mediolanie widziałam pierwsze szparagi i już oczami(...)szalotkę, listki szałwii. Dodać s ó l i pieprz. Całość polać 2-3 łyżkami oleju. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Pasztet domowy 159

gotujemy 15 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru.  Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy. Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy(...)foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać

Smak mojego domu
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 265

Od dłuższego czasu przymierzałam się do jej zrobienia. Chciałam coś urozmaicić, wykonać coś w 100% zdrowego. I udało się! "Spędzisz ze mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź

Czarnawisienka
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 140

Proponuję dziś na kolacje bądź śniadanie pyszne, kolorowe i smaczne grzanki . Inwencja zależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory anchois

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania