Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka(...)Wykonanie: - Buraczki zawinąć w folię aluminiową (błyszcząca strona do środka) i włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika, na ok. 40 minut - Sprawdzić widelcem twardość (mają być lekko twarde, ale widelec powinien dać się wbić bez większego oporu); ostudzić je - Kaszę gotować przez 15 minut wraz z solą i kurkumą - Groszek ugotować na parze lub w wodzie
Wegańska kuchnia orientalnaWitajcie w poniedziałkowy poranek! :) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem. Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem. Ja...nie mam takowych. Ale czemu to przeszkadza? :) Niczemu! Teraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :) Po zrobieniu rabarbarowego curdu(...)szklanki mąki ziemniaczanej ~130g cukru ~200-250g rabarbaru ~40g miodu lawendowego ~szczypta soli, proszku do pieczenia cukier puder do posypania Rabarbar umyć, obrać, pokroić i wymieszać z miodem. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partami cukier. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki
chili & sugarząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz 5-7 łyżek oliwy, 1 szklanka wody (do podlania) dodatkowo : 3 cebule, 1 główka czosnku, ew. warzywa korzeniowe Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Przy pomocy noża odciąć część mięsa przy kościach, aby je odsłonić. Mięso przełożyć do miski i zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonego rozmarynu(...)przygotowane mięso obsmażyć na patelni do zrumienienia z każdej ze stron, a następnie wyłożyć na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne, podlać wodą, przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 1 godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 45 minut. Po upływie tego czasu ściągamy folię alumieniową, dokładamy
Plate of Joyminut przed grillowaniem.Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować.Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty, pikantny i na pewno zdrowy :) Oto garść informacji na temat używanej przeze mnie(...)naczynia zostały opatentowane. Nie ma tam śrubek, ani innych mocowań - ciekawe, prawda? :) Zostało to również zaakceptowane przez niemiecki TÜV.Garnki i patelnie z serii Logic można wkładać do piekarnika. Wytrzymują bez problemów do 220 stopni - pokrywki również. Zapewnia to stal nierdzewna oraz hartowane szkło użyte do produkcji.Ponadczasowe kształty, proste i eleganckie - nie wiem jak Wam, ale mnie się
Codzienna kuchnia niecodziennamnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa.Składniki:Ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 1/2 kostki margaryny- szczypta soli i pieprzu- szczypta proszku do pieczenia- odrobina ziół prowansalskichNadzienie:- średnia cukinia- średnia cebula- 2 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 1 jajko i białko- olej- 2 łyżki śmietany kwaśnej(...)doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii.Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę
Zainspirowana w kuchniciasto; 2 szkl mąki 2 jajka 125 g margaryny szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie; 200 g sera białego 150 ml śmietany 18% 2 jajka pół
Gotowanie jest łatwecurry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały - doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule czerwone, 3 średnie cebule białe, olej rzepakowy, sól(...)rękawa foliowego. Żeberka, marchew, cebulę wkładamy do drugiego rękawa, końcówki związujemy. Ziemniaki i żeberka pieczemy ok. 60 min w 200°C. Przed końcem pieczenia rozcinamy worek, żeby warzywa i mięso ładnie się przypiekły (ok. 15 min przed końcem). Rada: czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze
Moniki Smakołykitego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Składniki na masę(...)folię i włożyłam na dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu posypałam blat mąką i rozwałkowałam ciasto o średnicy większej niż forma. Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut. Pora na krem migdałowy. Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier. Zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam aromat waniliowy
potrawyregionalneFaszerowane warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Do tego ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego(...)wymieszać ze startą cukinią i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Dodać mozzarellę i doprawić, po czym wymieszać. Połówki bakłażana napełnić farszem i ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez 45-50 minut
W poszukiwaniu inspiracjipoprzez wstępne smażenie, a następnie zapiekanie pod przykryciem ze sobą wszystkich składników, w tym samym naczyniu (casserole- zapiekanka). A wygląda to mniej więcej tak... Casserole z klopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa(...)dobrze, aby wszystkie składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez 30-40 min. pod przykryciem (i 5 min. bez przykrycia). Jeśli nie mamy naczynia z oryginalną przykrywką, można posiłkować się folią aluminiową Wszystko się fantastycznie
bastalenanieatrakcyjne fotografie zastąpią nowe. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniecie i zechcecie być świadkami przemiany tego bloga :) Na sobotnie leniwe popołudnie polecam Wam pizzę z dużą ilością mięsa i warzyw na cudownie puszystym cieście - składników wystarczy na dużą blachę . Składniki: Ciasto: -3 szklanki mąki pszennej – 3 łyżki oleju rzepakowego – szczypta soli – 1/3 łyżeczki cukru – 3/4 szklanki ciepłej wody – 1/4 szklanki(...)cukier i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy przez 10 minut, od czasu do czasu rzucając mocno ciastem. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy keczupem zostawiając około 1,5-2 cm brzegu. Posypujemy ziołami i układamy
W poszukiwaniu inspiracjipianę, by nie było w niej wyczuwalnego cukru. Pianę wyłożyć do formy (tej samej, w której będzie przygotowywane całe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać płatki migdałów. Piekarnik nagrzać do 140'C. Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Maliny rozmrozić. W powstałym podczas rozmrażania malin(...)ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych torebkach do mrożenia z suwakiem od Stella . Torebki te doskonale nadają się do mrożenia owoców, warzyw, pierogów, bigosu, mięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. Bardzo często mrożę sobie
Zrób to smaczniechudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki, przełożyć do miseczki, dodać rozdrodbniony(...)drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia przez godzinę w temp. 180 st C Nie dostałam cielęciny, więc wykorzystałam polędwicę wieprzową. Daleko im do siebie, ale jak się nie ma co się
KucharzycaUwielbiam buraki, właściwie pod każdą postacią. To wspaniałe warzywo - i młode i stare jest pyszne! Daje też pole do popisu w kuchni - można z niego zrobić przecież prawie wszystko! Dziś proponuję Wam wspaniałe, buraczane pesto - doskonałe zarówno na zimno jak i ciepło. Proste do zrobienia i pyszne, bardzo je polecam. :) Przepis na nie pojawił się również(...)ząbki czosnku 4-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól do smaku parmezan Składniki na chipsy: 2 średnie buraki sól himalajska oliwa z oliwek Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. W tym czasie zawiń każdego buraka w folię aluminiową. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę. W trakcie pieczenia buraków przygotuj pozostałe składniki pesto
Garniec Magalie