warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:257/434)

Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 166

cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:) (ale na tarce zostały nieduże kawałeczki warzywa). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu.   Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru(...)mascarpone4-5 łyżek cukru pudru2 fixsy do śmietanyDo dekoracji:paluszki czekoladowegwiazdki czekoladowekakao do posypania  Biszkopt:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta

Mała Cukierenka
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 187

podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna(...)wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem

Grunt to przepis!
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 172

Polski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia

Kuchnia Paulettes
Świeża kukurydza z gremolatą 90

Kupiłam dzisiaj piękną, świeżą kukurydzę w kolbach. Jest słodka w smaku i chrupiąca, nie wymaga wielu dodatków, aby była jeszcze smaczniejsza. Postanowiłam wykorzystać przygotowaną gremolatę i

Moja smaczna kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - frytki marchewkowe 142

Drugą Naszą propozycją na zdrowsze frytki są te - zrobione z marchewki. Smakowały bardzo dobrze, szczególnie z lekkim sosem koperkowym na bazie jogurtu. Frytki marchewkowe SKŁADNIKI: 2

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczane szaszłyki z nutą oregano 105

Chyba większość z nas przepada za szaszłykami. Kiedyś, na obiad przygotowałam szaszłyki ziemniaczane, świetnie się prezentują i są fajną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków na obiad. Ziemniaczane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bakłażan faszerowany 130

Bakłażan faszerowany gościł dzisiaj na moim stole. Podałam go z sosem paprykowym, ale również możecie wybrać swój ulubiony sos lub ketchup. Bardzo lubimy w domu wszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera(...)opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Bakłażana przeciąć wzdłuż i  ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę z bakłażana

O kuchni z uczuciem
Śmietanowiec 192

dwie części, szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny (u mnie ciasto poszło na całą noc, następnego dnia ciasto starłam w malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa: 5 białek w temp. pokojowej 1 kg śmietany(...)proszek budyniowy, wymieszać szpatułką, delikatnie wmieszać śmietanę, łyżka po łyżce, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać, wysypać owoce, resztę ciasta zetrzeć na tarce, wysypać na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzałka góra – dół, druga półka od dołu) piec około 60 min. Najlepiej poczekać aż ciasto całkiem ostygnie, my z mężem nie mogliśmy się oprzeć

moj przepis na
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 132

Grecji (101). Polska plasuje się na 8 miejscu z 36 produktami. Włochy to przede wszystkim oliwy, sery, owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał to drugi najczęściej wyróżniany przez UE produkt. W gąszczu marketingowych trików, takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów zawsze warto mieć pod ręką(...)misce, pod przykryciem na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rękami ugniatamy w kształt koła na papierze do pieczenia, smarujemy pizzę oliwą i rozkładamy na niej dodatki oprócz parmezanu.Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 280 stopni) i pieczemy ok. 10 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.Podajemy posypane patkami parmezanu i polane oliwą z oliwek

W kuchni wieczorem
Tarta z serem, łososiem i warzywami 122

Świetna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami  

Gosia gotuje
Drożdżowe bułeczki z mięsno-pieczarkowym nadzieniem 107

wody z przyprawami lub do bulionu. Gotujemy przez około 20-30 minut. Po przestudzeniu rozdrabniamy na mniejsze kawałki (można drobno posiekać, zetrzeć na tarce lub wrzucić do rozdrabniacza do warzyw). Rozdrobnione mięso polewamy 1 łyżeczką sosu sojowego oraz oprószamy niewielką ilością przyprawy curry. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)bazylią (również pozostawiamy wolne miejsce przy krawędzi). Zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki. Każdy plasterek skręcamy, smarujemy masłem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi: Ciasto bardzo dobrze się wałkuje. Ja miałam dużo farszu – około 400 g pieczarek i dwie pojedyncze duże piersi kurczaka. Przy składaniu trochę

Smaki Na Talerzu
3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 319

pracy. Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło. Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki(...)użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść orzeszków ziemnych Z papryki wyciąć gniazda nasienne i upiec ją w piekarniku z opcją grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Paprykę przełożyć do torebki foliowej. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Makaron ugotować. Orzeszki uprażyć na patelni

Cooking for Emily
Pieczony kalafior w pomidorowym curry 363

Warzywa to podstawa mojego codziennego menu. Obecnie wychodzę z mojego warzywniaka z całymi siatami różnych skarbów. Niektóre zjadam w tradycyjny sposób, ale są i takie dni, kiedy mam ochotę na coś innego, wtedy kombinuję by urozmaicić swoje dania. Ten kalafior nie dawał mi spokoju odkąd wymyśliłam na niego własny sposób. Nieskromnie muszę przyznać, że sama zjadłam większość, gdyż jest boski(...)Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.  W tak przygotowanej marynacie wymieszać dokładnie różyczki kalafiora. Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny będzie do pieczonej rybki lub mięsa

Fabryka pomysłów
DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE 164

Dynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was

Z Majeczką w kuchni
Sos pomidorowo paprykowy na zimę 135

mnie w kuchni ma uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze wykonywałam go w proporcji 1:1 ( pomidory i papryka(...)garna ( dobrze, jeżeli jest z grubym dnem) układamy paprykę a na niej pomidory. Papryczkę chili dajemy w całości. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu rozpadu warzyw. Następnie miksujemy je za pomocą blendera ( lub jeżeli przeszkadzają wam kawałeczki skórek przecieramy przez sito). Dodajemy sól, ocet i cukier. Sos nalewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania

kawawszklance