warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:251/434)

Ciasto z masą cytrynową 193

Dziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie.  Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na

kuchnia doski
Faszerowane bakłażany 109

letnie upalne dni najlepiej sprawdzają się lekkie, proste przepisy. Lato daje nam wiele możliwości wybór świeżych warzyw i owoców kusi swoim pięknem na każdym kroku. Dlatego korzystajmy z tego jak najczęściej. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowane bakłażany. Przyznam szczerze, że jest to mój ulubiony przepis na letnie obiady. Bakłażan faszerowany kaszą kuskus, a do tego czerwona papryka, oliwki(...)ostra 0,5 łyżeczki sezam 2 łyżeczki natka pietruszki Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, posmarować oliwą, posolić, dodać pieprz i posypać sezamem.Skropić jeszcze raz oliwą i wstawić do piekarnika i piec pół godziny w 180 stopniach C (termoobieg). Bakłażany układamy skórą do dołu. W tym czasie przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę, oliwki pokroić w drobną kostkę

noteskulinarnyfiga
buraczkowo-machewkowo pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... 140

Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, warzywa - w opisie, dżem 300 ml, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba warto takie ciasto z resztek po wyciskanym soku przygotować(...)wsypać do ciasta, można też użyć z sokowirówki lub utrzeć na drobnej tarce tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym na 200 C piekarniku, grzanie góra/dół, czas pieczenia do suchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 106

Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale  idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło(...)kotleciki, które obtaczamy w sezamie.  Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C.  Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem feta i tymiankiem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pita 147

następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść(...)oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy kulkę, którą następnie cienko rozwałkowujemy. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez

Smakowity Blog Kulinarny
słodka papryka konserwowa 119

słodka papryka konserwowa Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę. Składniki  2 kg papryki słodkiej 4 niewielkie cebulki zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku(...)jednej niewielkiej obranej cebulce.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  papryki  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Papryki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Frittata z jarmużem i pomidorami 119

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Składniki 200 g jarmużu 5 – 6 pomidorków cherry 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 ml mleka 1 opakowanie serka białego typu Bieluch 4 łyżki płatków jaglanych(...)mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidorki cherry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 minut. Firttatę można jeszcze potrzymać w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację

My Chcemy Jeść
Tarta z jarmużem 114

Niedawno w sklepach sieciowych pojawił się jarmuż, warzywo zapomniane. W telewizji zaczęto je również promować. Tak mnie to wszystko zaciekawiło, że postanowiłam coś z niego zrobić. I tak powstała wytrawna tarta z jarmużem. Chyba trochę zaskoczyłam domowników, nie mogli zgadnąć co jedzą. Wszyscy jednak zgodnie orzekli, że jest to dobre. Mogę z czystym sumieniem Wam polecić. Składniki: Opakowanie jarmużu(...)smarowania formy Wykonanie: Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodajemy do cebuli pomidory i smażymy

Smaki Ewy
Papryka nadziewana pomidorowym sosem z fasolą, cukinią i serem 97

    Lubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2

Mango Papaja
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 143

zimno.       Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem  do śniadania/kolacji.   Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta(...)keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa.    Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa.   Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut.   Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia,  może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia będzie się z niej lała woda

IzaGotuje
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 157

łyżki śmietany Crème fraîche ulubiony ser żółty, parę garści startego na drobnych oczkach Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki  dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu(...)wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz z sosem jeśli sos jest za mało winny, możesz dodać więcej śmietany lub parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp żółtym serem włóż blaszkę

Szybko Szybkowar
Kotlety z wątróbki z ciecierzycą 218

natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej    Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Kurczaka drobno kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchew, cebulę, suszone pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Cieciorkę odsączamy.    Część cieciorki ( 1/3 ) rozgniatamy widelcem.    Wątróbkę podsmażamy(...)pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety  ułożone uprzednio  w naczyniu żaroodpornym.      Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25-30 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
KOKOSOWE PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY 136

korzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)mieszamy.  Następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki. 5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem  *Można podać w towarzystwie warzyw lub surówki !  SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z bobem 161

przełożona dla urozmaicenia bobem i cebulą.  Bardzo smaczna, spróbujcie koniecznie . Przy okazji chciałam Wam polecić firmę Krakus , która od 1965 roku towarzyszy polskiej kuchni, nie tylko przetworami z warzyw, ale też koncentratami warzywnymi bez glutaminianu sodu czy konserwantów. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA  z BOBEM Składniki: (f o rma 28x16) 300 g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu) 200 g bobu(...)dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na niej kładziemy pokrojoną cebulę, następnie warstwę bobu i ponownie ziemniaki. Całość zalewamy mieszanką bulionową.  Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy dalej około 25 minut. Pod koniec pieczenia (najlepiej sprawdzić widelcem czy ziemniaki na wierzchu

Bon appetit mon amie
Tarta z brukselką i pulpecikami 144

Bardzo sycąca tarta z pulpecikami i brukselką. Brukselka była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody(...)gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto  nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy

Smak mojej kuchni