warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:244/434)

Rollsy cukiniowe 189

żółty) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie łyżeczka miodu sok z połówki cytryny Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy. Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki. Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Następnie dusimy, podlewając(...)Paprykę kroimy w paski. Plastry do zawijania rollsów grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut, tak aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pasta z bakłażana i pomidorów 117

przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem(...)smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe 1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki lub cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z dyni z pestkami słonecznika 121

Sezon na dynię w pełni... jest to smaczne i wartościowe warzywo. Do zupy dyniowej użyłam ok. 1 kg upieczonej dyni, jednakże w zależności od preferowanej gęstości można użyć mniej lub więcej miąższu. Dynia ma wiele cennych witamin między innymi cynk, potas, B-karoten, fosfor i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco(...)łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz  do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą być takie 10 cm plastry ze skórą). Tak przygotowaną dynię pieczemy max. 40 min. W czasie

IMPRESJA SMAKU
Burger wołowy z boczkiem 151

Domowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem! Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor(...)pokrojoną 1 cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety. Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora. Teraz rozgrzej piekarnik do temp. ok 180°C. Na patelni grillowej smażymy kotlety - ok. 3 min z każdej strony. Boczek wędzony również grillujemy. Bułkę przekrawamy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku - jedną

Alutka-Gotuje
Pieczone spiralki ziemniaczane :) 143

lubi ziemniaki ten polubi też ten przepis :) Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku(...)dłuższe części poprzecinaj, dodaj oliwę (w zależności od ilości ziemniaków, średnio 2-3 łyżki) oraz przyprawy.Wymieszaj. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut, a następnie przez 10 minut w 200*C, aby się lekko przypiekły) Przed upieczeniem: Krajalnica spiralna w praktyce

Zdrowie na języku :P
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 143

sobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut . Wyjmij na chwilę z piekarnika i na środek każdego chaczapuri wbij żółtko. Wstaw z powrotem do pieca na kolejne 2 minuty . Wyjmij i podawaj na gorąco z gruzińskim leczo. Adżapasandali Bakłażana pokrój w talarki(...)ósemki. W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty . Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut . Dodaj pozostałe warzywa: bakłażana, paprykę i pomidory. Wrzuć ziele angielskie, gałązki rozmarynu, listki laurowe i utłuczoną w moździerzu kolendrę. Duś wszystko na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie, ale nie będą

Food Square
Mus z pieczonej dyni 157

sezonie jesiennym nie może zabraknąć w mojej kuchni tego wspaniałego warzywa.  Dynia i jej zastosowanie jest ogromne :)  Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić jej większe zapasy. Wam również gorąco polecam. Taki mus świetnie komponuje się w chlebie, słodkich wypiekach,  również niesamowity jest dżem z dyni :) No i dużą zaletą tego musu jest fakt że jest dziecinnie prosty(...)środek usuwając pestki. Następnie pokroić w plastry (moje były niezbyt grube, dzięki temu dynia szybciej się upiekła).  Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec ok 25 minut lub do czasu kiedy z łatwością wbijemy widelec w dynię. Następnie wyjmujemy i studzimy.  Pozbywamy się skórki i całość miksujemy blenderem

Delicious Titbits
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 95

ogniu, przez 7-10  minut. W tym czasie, w oddzielnym ( dużym ) garnku gotujemy makaron. Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy z powrotem, do garnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając(...)grubości kawałki i u kładamy plastry na makaronowym farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 146

mięsem, te warzywne są równie pyszne. A ten jest naprawdę wyjątkowy - jego wnętrze wypełnia cudownie przysmażona, ogromna pieczarka portobello, pasta z awokado i suszonych pomidorów oraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu(...)oliwę z oliwek. Pieczarki solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy 162

wodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką. Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Co więcej, barwniki zawarte w burakach aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny. Myślę, że to wystarczy, aby przekonać się(...)ocet balsamiczny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć - Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 0 C) na ok. 30 minut; wtedy odwinąć część folii i sprawdzić patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie - Buraczki obrać i wystudzić, zetrzeć na tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować

Wegańska kuchnia orientalna
Przepis na ciasto z mango i truskawkami 179

Może nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i  miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś(...)mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy. Przepis na kruszonkę jest prosty

Słodkie Przyjemności
Papryka zapiekana z pomidorami 61

Składniki: 2 większe czerwone papryki 6 pomidorów średniej wielkości Bazylia świeża 8 małych ząbków czosnku Sól morska Pieprz Oliwa z oliwek 2 łyżeczki kaparów Wykonanie: Paprykę

O kuchni z uczuciem
Obwarzanki z makiem 94

ciągu dnia czy też drugie śniadanie.Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!SKŁADNIKI: ( ok. 8-10szt )- mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda(...)lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem.  Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut

Ostra na Słodko
Nieco inne pierogi 219

słodką mieloną papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą sok i dip nieco się rozrzedzi, jednak na smaku nie straci nic a nic. Mimo to myślę, że gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz(...)farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie smacznych kulinarnych

Ratunku obiad
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 241

natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym(...)Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej 1 łyżkę tłuszczu, indyczka jej chuda, niewiele się z niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło. (Ja podzieliłam sobie pieczenie na dwa etapy: pierwszego

Smaczne Zdrowe