warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:244/434)

SZPARAGI W CIESCIE FRANCUSKIM Z SALAMI I SEREM 198

Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :)  Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje.   SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op.  salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g.  cebula czerwona 1/2 szt.  sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy 2 łyżki(...)pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy dolny smarujemy rozbełtanym żółtkiem i zlepiamy.  Układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min., aż ciasto zarumieni się

Kuchnia Paulettes
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 155

Bardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy(...)momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem.  Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 25-30 minut

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 509

patelni podsmażam cebulę, czosnek, papryczkę chili przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję seler, marchew, pieczarki i całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba(...)dachówkę. Na ziemniaki pozostały sos mięsny i posypuję pozostałym serem, na górę układam ponownie ziemniaki plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem. Pieczenie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest gotowa, można podawać

Uwaga Babcia Gotuje
Kwiatuszki z kiełbasek i ciasta francuskiego 156

Takie kwiatuszki to smaczna, szybka i ładnie wyglądająca przekąska. Idealnie smakują z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami. Możecie użyć dowolnych kiełbasek, pamiętając aby były długie i cienkie. Chyba przerobiłam już większość rodzai i przyznam, że najlepiej do tego nadają się parówki. Tym razem postawiłam na białe kiełbaski, które delikatnie "puchną", ale mimo wszystko zamierzany efekt jest nadal widoczny. 1 płat(...)zwinąć w kółko. Końce należy delikatnie spiąć za pomocą wykałaczki. Kwiatuszki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut 180 stopniach

Di gotuje
Naleśnikowe wegańskie canelloni 223

zastąpić 2 gałązkami selera naciowego) przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego 400 ml soku pomidorowego 50 g wegańskiego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź. Przez 5 minut podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj, smaż razem przez 3 minuty. Dodaj fenkuł(...)naczyniu do zapiekania. Do pozostałego farszu dodaj sok pomidorowy i zblenduj całość. Sos będziesz mieć na co najmniej 2 kolejne obiady Całość polej sosem i startym serem. Zapiecz w piekarniku przez max 20 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 272

kośćmi. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut do zrumienienia, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić marchewkę, cebulę, seler naciowy i por. Smażyć kolejne 5 minut , karmelizując warzywa. Dorzucić pomidor i smażyć kolejne 5 minut . Wsypać tymianek, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu. Zwiększyć ogień i wlać wino Porto Tawny. Zredukować o połowę, odparowując tym samym alkohol (przez 1 minutę(...)delikatnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając, dodawać masło w kawałkach. Gdy się rozpuści, przykryć rondelek i odstawić sos, aż będzie potrzebny. Przygotować piersi z kaczki: Piekarnik nagrzać do 200C (termoobieg) . Piersi z kaczki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę delikatnie ponacinać (w odstępach ok. 1 cm). Przyprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Patelnię z grubym dnem postawić

Moja Delicja
Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu 210

większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały(...)krojonych pomidorów 2 liście laurowe szczypta startej gałki muszkatołowej 500 g upieczonego mięsa z kaczki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj

karmelowy
Pieczone jabłka i słodkie lenistwo 215

słońce nie przeszkadza :-D. Jak byłam u siostry w czasie przerwy semestralnej obżerałyśmy się pieczonymi jabłkami . Co prawda to takie troszkę zimowe jedzenie bo wiosną powinniśmy zajadać się świeżymi warzywami i owocami, ale pyszne więc napiszę mój przepis. Jest to strasznie łatwy a pyszny i tani deser więc polecam! PIECZONE JABŁKA łatwe 30 minut dla 2 osób * 2 jabłka * cynamon(...)środka jabłka. Zapiekamy w otwartym naczyniu, na talerzu lub w brytfannie ( w sumie obojętne w czym, sok będzie z jabłka wypływał więc nie radze kłaść tylko bezpośrednio w piekarniku) ok 25 minut. Gotowe będą gdy skórka zacznie na jabłkach pękać. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 158

czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem    A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przesiałam(...)masłem   i posypałam bułką tartą. Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki. Wylepiłam nim blachę. Wyłożyłam na nie rabarbar. Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gdy wystygło, posypałam ciasto cukrem pudrem. Smacznego

potrawyregionalne
Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem 189

Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych  tutaj ,  gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka(...)Wykonanie: - Buraczki zawinąć w folię aluminiową (błyszcząca strona do środka) i włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika, na ok. 40 minut - Sprawdzić widelcem twardość (mają być lekko twarde, ale widelec powinien dać się wbić bez większego oporu); ostudzić je - Kaszę gotować przez 15 minut wraz z solą i kurkumą - Groszek ugotować na parze lub w wodzie

Wegańska kuchnia orientalna
biszkoptowy placek z rabarbarem (na białkach) 187

Witajcie w poniedziałkowy poranek! :) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem. Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem. Ja...nie mam takowych. Ale czemu to przeszkadza? :) Niczemu! Teraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :)  Po zrobieniu rabarbarowego curdu(...)szklanki mąki ziemniaczanej ~130g cukru ~200-250g rabarbaru ~40g miodu lawendowego ~szczypta soli, proszku do pieczenia cukier puder do posypania Rabarbar umyć, obrać, pokroić i wymieszać z miodem. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partami cukier. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki

chili & sugar
Pieczony antrykot wołowy 328

ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz 5-7 łyżek oliwy, 1 szklanka wody (do podlania) dodatkowo :  3 cebule, 1 główka czosnku, ew. warzywa korzeniowe Mięso umyć, oczyścić i osuszyć.  Przy pomocy noża odciąć część mięsa przy kościach, aby je odsłonić. Mięso przełożyć do miski i zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonego rozmarynu(...)przygotowane mięso obsmażyć na patelni do zrumienienia z każdej ze stron, a następnie wyłożyć na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne, podlać wodą, przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 1 godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 45 minut.  Po upływie tego czasu ściągamy folię alumieniową, dokładamy

Plate of Joy
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 236

minut przed grillowaniem.Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować.Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty, pikantny i na pewno zdrowy :) Oto garść informacji na temat używanej przeze mnie(...)naczynia zostały opatentowane. Nie ma tam śrubek, ani innych mocowań - ciekawe, prawda? :) Zostało to również zaakceptowane przez niemiecki TÜV.Garnki i patelnie z serii Logic można wkładać do piekarnika. Wytrzymują bez problemów do 220 stopni - pokrywki również. Zapewnia to stal nierdzewna oraz hartowane szkło użyte do produkcji.Ponadczasowe kształty, proste i eleganckie - nie wiem jak Wam, ale mnie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta cukiniowa 177

mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa.Składniki:Ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 1/2 kostki margaryny- szczypta soli i pieprzu- szczypta proszku do pieczenia- odrobina ziół prowansalskichNadzienie:- średnia cukinia- średnia cebula- 2 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 1 jajko i białko- olej- 2 łyżki śmietany kwaśnej(...)doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii.Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę

Zainspirowana w kuchni
Tarta serowa z groszkiem cukrowym 141

ciasto; 2 szkl mąki 2 jajka 125 g margaryny szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie; 200 g sera białego 150 ml śmietany 18% 2 jajka pół

Gotowanie jest łatwe