warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:245/434)

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki 209

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru. Podałam z ziołowymi grzankami (przepis  tu ) i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie! Składniki na 4 porcje: około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe(...)oregano. Pomiędzy umieścić 3 ząbki czosku ze skórką. Piec w 200`C około 1 godziny. Po 40 minutach, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i czernieć, wyjąć z piekarnika, a pomidory jeszcze dopiekać. Papryki przełożyć do woreczka strunowego i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka się zaparzy bez trudu zejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Z upieczonych pomidorów równiez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek bananowo-cukiniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.110 172

jedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie wyszło tak jak trzeba. Może banany były za duże, albo cukinia zbyt soczysta, nie wiem... Wygląda jak zakalec ale smakuje wspaniale! dzieci się zajadały, ja również, i znajomi z pracy. Czyli potwierdza się porzekadło(...)sody 1/4 łyżeczki soli  po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 50 g posiekanych orzechów włoskich polewa: 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka syropu klonowego szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cukinie ścieramy na grubych oczkach i odciskamy (moja odcisnąć się nie chciała). Banany rozgniatamy widelcem. Jajka mieszamy z cukrem, bananami i cukinią. Mieszamy z masłem. Delikatnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biała papryka faszerowana mięsem i serem 155

6 białych papryczek 500 g mięsa mielonego 100 g sera żółtego i czerwonego sól pieprz majeranek 1 jajko szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej olej do formy

Gotowanie jest łatwe
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 160

Mówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi(...)winne wróblowate żeby móc cieszyć się tym przepisem. To tylko cztery podstawowe składniki, które znajdą się na pewno w każdym domu, trzy przyprawy. Pełnia smaku i aromatu.   Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Naszykujcie płaską formę do pieczenia smarując ją dokładnie masłem. W garnku zagotujcie mleko ze śmietaną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i gałką muszkatołową.   Podstawą każdego ziemniaczanego przepisu jest

Karo in the Kitchen
Bakłażan zapiekany z kurczakiem 176

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym   (przepis)   a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula(...)piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę

O kuchni z uczuciem
Brownie z cukinią 161

Ciasto z cukinii już dawno chodziło mi po głowie, ale jakoś nie było mi po drodze kupienie tego warzywa, aż do wczoraj kiedy trafiłam na promocję w Kauflandzie ;) od razu zabrałam się za przeszukiwanie Internetu i TUTAJ znalazłam inspirację ;) tak powstało moje pierwsze ciasto z udziałem cukinii ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 1/4 szklanki startego(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni (po 30 minutach zakrywamy górę ciasta papierem do pieczeni, żeby góra się nie spalił) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) PS. Proszę głosujcie na mój przepis na Kulki z makreli, poprzez polubienie zdjęcia TUTAJ

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 143

wzgledu na 14-dniowy urlop.Bylam pewna ,ze tak dlugiego czasu bez podlewania nie przetrzyma,a jednak przezyla i jest nadal obecna w mojej kuchni.I cale szczescie,bo tego zdrowego warzywa nigdy nie za wiele.Jak zdrowa jest,mozna przeczytac tutaj:klikDzis propozycja dla zabieganych i niecierpliwych,bo ta pyszna pieczona jarzynka robi sie wlasciwie sama.Dodatek slodkiej brzoskwni w niebywaly sposob podnosi(...)ktorym bedziemy piec.Posolic,oproszamy pieprzem i papryka,dodac zgnieciony,obrany czosnek i pokrojona cieniutko cebule oraz tymianek.Dobrze jest calosc przemieszac z przyprawami .Na koncu mocno skropic oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bruschetta z pomidorami i serem cheddar 243

Taki to zrobiłam pyszny lunch dla mojego brata. Był zadowolony :) Składniki: 1 bagietka dwa pomidory, obrane ze skórki i pozbawione pestek jedna cebula dymka odrobina szczypiorku

Mango Papaja
Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami 116

Wieki temu kiedy z przyjaciółkami spotykałyśmy się na wakacyjne plotki często naszą przekąską był kalafior. Wtedy był ugotowany na miękko, rozgnieciony widelcem z dodatkiem ogromnej ilości

wiecejwarzyw.pl
Golonka pieczona w piwie 810

sojowego 250 ml jasnego piwa kminek mielony papryka słodka rozmaryn tymianek Warzywa obieramy. Cebulę kroimy na pół. Czosnek kroimy na plasterki. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wszystkie warzywa zalewamy w dużym garnku bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie, solimy. Wkładamy umyte golonki (jeśli jest taka potrzeba, należy je wpierw opalić). Wlewamy piwo. Jeśli golonki nie są całe przykryte(...)piwo oraz tyle wywaru, w którym gotowały się golonki, by przykrył je on w połowie wysokości. Wierzch golonek oprószamy słodką papryką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy grzanie na 200 stopni (góra-dół). Pieczemy około 15 minut, od momentu osiągnięcia przez piec wskazanej temperatury, następnie temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez około

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w sosie beszamel 149

oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać pieczarki i pora. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać pokrojony koperek, pietruszkę, pokruszony ser feta i przyprawy. Farsz dokładnie(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy naleśnik nafaszerować farszem. Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-35 minut w 180ºC (sos powinien lekko się zarumienić). Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.  Przygotowywanie farszu pieczarkowego Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej 171

Sezon na szparagi pomału dobiega końca, jednak jeszcze będziemy w stanie kupić świeże szparagi. Z tych na pierwszy rzut oka niepozornych warzyw możemy przygotować wyśmienite dania. Warto korzystać póki jeszcze można je kupić… Tym razem pokażę Wam jak przygotować szparagi w szynce parmeńskiej… danie to będzie idealnie się nadawało zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację. Przepis(...)zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy na ok. 2-3 minuty do gorącej wody. Po wyjęciu- osuszamy i szparagi owijamy szynką parmeńską. Układamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 12 minut. Smacznego! Post Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schabowe pod pierzynką 116

Schabowe w innej wersji niż tradycyjne. Pod pierzynką z warzywami są fajną alternatywą dla kotletów w panierce. 3 kotlety schabowe 1 papryka 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella 1/3 bakłażana 1 łyżka sosu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano odstawiam na 30 minut(...)kotlecie układam plaster bakłażana który smaruje sosem pomidorowym, układam pokrojoną paprykę, cząstki pomidorków, cebulkę którą obrałam i pokroiłam w piórka. Kotlety układam na blaszce  wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam 20 minut. Pod koniec dodaję pokrojony ser mozzarella.Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 181

jest to szczególnie gdy słoneczko świeci i jest tak ciepło ;) Wreszcie zmobilizowałam się do pokazania Wam ostatnich pyszności. Dawno nie zaglądałam do tej książki a tu takie smakowitości! "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona" nadal inspirują. Lekkie, pełne smaku, w gruncie rzeczy wiosenne, danie dla mięsożerców. Makaron z brokułami, ziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki(...)łyżki wody z gotowania makaronu 3 łyżki białego wina 8 dużych listków bazylii, posiekanych 1/4 pęczka natki pietruszki sok z 1 cytryny pieprz i starty parmezan do posypania Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułkę układamy na blasze i podpiekamy aż stanie się rumiana czyli ok 5 minut. Wrzucamy do blendera i trochę rozdrabniamy. Mieszamy z tymiankiem i orzechami. Makaron gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet mięsny 128

czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości(...)dlatego ja zawsze mieszam mięso w malakserze. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie mieszamy z mięsem. Pasztet przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 80 minut. Pamiętajmy, aby na dole piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą, wtedy powietrze w piekarniku nie będzie suche

Kulinarne przygody Gatity