warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:245/434)

Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami 180

Sałatka kolorami się mieni, odcieniami pięknej zieleni, na której białe jajka górują, a czerwone warzywa z nimi kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy,  idealny smak uzyskamy. Składniki  na 3 porcje: 150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria,endywia), 150 -200 g jogurtu naturalnego gęstego, sól smaku, pieprz cytrynowy, pęczek(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem i czosnkiem.  Pomidorki podsuszamy w piekarniku, w temp. 130° C ok. 40 min. czas uzależniony jest od ich wielkości.  Mają być wciąż elastyczne, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik

Moniki Smakołyki
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 144

odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny(...)pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki

Podróż w kulinaria
Pizza z pleśniowym serem i warzywami 169

Rewelacyjna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Smaku nadają kolorowe warzywa oraz słonawy ser z niebieską pleśnią. Pizza wyszła przepyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki(...)ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem i startym żółtym. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera

VioletoweKucharzenie
Czereśnie i morele na przystawkę! 158

przetwarzać żywności, nie nadążamy planować podróży, nie nadążamy oglądać się za krótkimi spodenkami, nie nadążamy… Gorące dni i parne noce sprawiają, że jemy już prawie tylko surowe owoce i warzywa. Wszystkie nasze zimowe hasztagi #glutenfull #obiadrobotnika czy ukochany #sernik spadły mocno w ratingach. Leżymy, przeglądamy zdjęcia jedzenia i nic. Lato. Boskość. Sezonowość. W tym roku lipiec upływa nam pod znakiem(...)płuczecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, studzicie i blendujecie. Dodajecie pieprz, gałkę muszkatołową, 2 jajka, mieszacie i przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyjmujecie po 45-50 minutach. Studzicie, kroicie na plastry i podajecie z sałatą wymieszaną z połówkami czereśni, pokrojonymi w kostkę morelami, listkami mięty i oliwą

GRUBY WAŁEK
pstrąg smażony 252

dodajemy żółtko i dalej ubijamy mikserem około 2 minut . Następnie dodajemy koper , pieprz i mąkę i delikatnie łączymy składniki nakładamy ciasto do foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół(...)ciągle mieszając na małym ogniu , doprawić do smaku i podawać z resztą składników. CHIPSY Z KARELI 1 karela oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sól , kurkuma , chili do smaku Warzywo karela kroimy w plastry i zasypujemy solą na około 30 minut by usunąć smak goryczki . Odlewamy sok który wypuściła karela i obtaczamy ja w mące pomieszaną z kurkumą i chili

na gazie
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 163

Kolejne po  tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki(...)wyciśnięty przez praskę.  Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.  Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut. Podałam zaraz po wyjęciu z piekarnika z zieloną sałatą polaną winegretem . Smacznego

Gosia gotuje
Nastroszona zapiekanka z parówkami 238

Dobre parówki, trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę.     Składniki: -8 parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup    Jedną parówkę drobniutko kroimy.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora(...)wszystko razem mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na końcu dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku.     Przekładamy do natłuszczonej formy, układamy nacięte parówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Dzielimy na porcje, dodajemy sos pomidorowy lub ketchup. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet z zająca 233

zmielony), imbir, gałka muszkatołowamasło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy       PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną(...)bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.  Wyjmujemy z formy po przestudzeniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 260

ćwiartki, ząbki czosnku na pół. Wszystko razem utykamy między pomidorami, zlewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i ziołami.   Blaszkę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do 200⁰C piekarnika i pieczemy wszystko razem przez 40 minut. Czekamy, aż zawartość blachy ostygnie na tyle, żeby nie parzyć w palce i zdejmujemy skórę z pomidorów – wyrzucamy ją. Resztę blaszki razem(...)Kończymy z bazą sosu –mocno pomidorową, krwistoczerwoną i delikatnie paprykową, ale doprawioną i wyważoną. Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie jak jest i zużyć go do makaronu. Ja powstałą porcję sosu podzieliłam na pół i przez dwa dni podałam z makaronem bavette. Ugotowany makaron wymieszany

Karo in the Kitchen
Cukinia zapiekana z quinoą i soczewicą 147

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zapiekana cukinia w najróżniejszych wersjach często u minie gości na kolację, więc dziś przepis na to pyszne warzywo w towarzystwie komosy ryżowej i zielonej soczewicy, zdrowo i dietetycznie :) Składniki: 2 średnie cukinie pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku(...)pomidora odparuje. Następnie dorzucamy quinoę i soczewicę, przyprawy i wszystko mieszamy. Cukinię opłukujemy, ponownie solimy i w zagłębienia po pestkach nakładamy nadzienie z quinoy i soczewicy. Wkładamy do piekarnika, na pół godziny, pieczemy w 200 stopniach. Wyjmujemy posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego

Quinoa Raz!
Cheesecake z suszonymi pomidorami (Cheesecake ai pomodori secchi) 174

cheesecake zmienił swoje oblicze. Sta ł am si ę  fank ą  wytrawnych ciast na bazie ricotty albo innych serków, koniecznie z dodatkiem warzyw. Dzi ś  przygotowałam cheesecake na bazie ricotty z suszonymi pomidorami. Cz ę sto gości na naszym stole, zwłaszcza na kolacj ę . Do tego(...)pieprz. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Moja forma ma średnicę 18 cm.  Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Muffinki pachnące cynamonem, z marchewką i płatkami owsianymi. 194

kucharz „. Mój jest nieco zmodyfikowany. Proste składniki, proste wykonanie, a przy tym też można maluchom, które nie przepadają za warzywami przemycić trochę witamin. Nie znam problemu nie jedzenia warzyw u dziecka, bo Stasiek od małego je lubi, ale wiem, że niektóre dzieci krzywią się na ich widok dlatego też warto połączyć to, co zdrowe z tym co smaczne. Przepis(...)marchewka nie rzucała się maluchom w oczy warto zetrzeć na drobnych Dodatkowo : 2 miski – mniejsza i większa Blacha na muffinki opcjonalnie papilotki Aby przygotować muffiny należy kolejno : Nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni. Do mniejszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową. Jeśli wolicie słodsze dosypcie też cukier. Do większej miski

Niebieski kubek z kawa
Zapiekany bakłażan z pęczakiem 140

Dziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży tymianek(...)razem przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy świeże zioła, mieszamy. Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Napełniany je pęczakiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem 146

Składniki: * 1 średnia cukinia * 1 duży pomidor * 1 ogórek * twarożek puszysty śmietankowy (250 g) * 3 ząbki czosnku * pęczek koperku * 1 jajko * sól, pieprz * mozarella (125 g

Pobite gary Barbary
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 306

marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru(...)kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię