jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów(...)Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej części) - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka musztardy - kilka łyżek lodowatej wody - pieprz - sól Przygotowanie burgerów: Mięso mielimy lub siekamy
Życie zamknięte w smakucukru cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca, podobnie jak na bezę. Dodaj zmielone migdały i delikatnie wymieszaj z pianą. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 125ºC i piecz przez 50 – 55 minut. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia. Spód nieco opadnie, ale taka jego natura. Lody kawowo czekoladowe 3 żółtka 90 g cukru(...)godzinę. Zmrożone lody wyłóż na migdałowy spód. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni. Kiedy czekolada zastygnie zeskrobuj czekoladowe wióry za pomocą skrobaczki do warzyw lub bardzo ostrego noża. Ja używam szwedzkiego noża do sera, tak zwanego osthyvel. Posyp torta wiórkami i włóż do zamrażalki. Jeśli tort będzie jedzony tego samego dnia zamroź
codojedzeniapani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk 500 g mąki 25 g świeżych drożdży (lub 10 suchych) 1 płaska łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto jest już wyrośnięte nagrzewamy piekarnik razem z blachą do 220-230 stopni C. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i delikatnie wyrabiamy, następnie dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej porcji formujemy owalny chlebek nieco
Rozpustne gotowaniesię go wykonać, ale zupełnie niepotrzebnie! Na pewno na stałe zostanie w moim repertuarze. Nie tylko za swój smak, ale także za wygląd! Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla fanów kulinarnych eksperymentów dla szpinakożerców Składniki na ciasto: 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach) szklanka cukru 3 jajka szklanka oleju szklanka mąki pszennej szklanka mąki krupczatki 2 czubate(...)Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji
Mania WypiekaniaTaką piękną focaccię upiekłam tuż przed świętami. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Ciasto włożyłam do małej, okrągłej foremki. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które
Moja smaczna kuchniaPatisony obecnymi czasy nie są u nas zbyt popularne. Może się mylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje je w kuchni. Pieczony patison z nadzieniem
mecooksPatisony obecnymi czasy nie są u nas zbyt popularne. Może się mylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje je w kuchni. Pieczony patison z nadzieniem
mecooksProste i szybkie do zrobienia ciasto z dodatkiem marchewki [ u mnie marchewka starta na małej tareczce z innymi oczkami i jest widoczna ,ale nie wyczuwalna]..Pyszne
Moje domowe kucharzenieSkładniki: ziemniaki majonez przyprawa do potraw z ziemniaków sól pieprz ulubione przyprawy (majeranek tymianek) Wykonanie: Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki słupki (jak kto woli
PychotkaaaBez wątpienia to najlepsze muffiny jakie jedliśmy, pyszne, aromatyczne, baaardzo wilgotne, super zdrowe i meeega smakujące. Moje Dzieci są nimi zauroczone i chyba nie
Smaczne ZdroweSkładniki:400 gram filetu z łososiasólpieprz cytrynowy1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki
Mango PapajaPrzepis pochodzi z warsztatów, w których wczoraj miałam okazję uczestniczyć. Podstawowy przepis przygotował dla nas Paweł Kibart - prowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie
Pasja SmakuFritata pieczona w piekarniku jest moim pomysłem na niedzielne, leniwe śniadanie, kiedy to nie musimy jeść w biegu kanapek przed wyjściem do pracy:). Nie do końca wyobrażałam sobie efekt końcowy i jej smak, ale najlepszym określeniem będzie tu: ciasto jajeczne. Do tego kanapki lub tosty i gotowe:). Poniższa porcja wystarczy dla dwóch osób. 4 jajka 4 plastry salami 4 plastry(...)salami na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy. 2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy mięso i warzywa. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. 3. Fritatę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż cała masa się zetnie
Szefowa kuchniwytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego wart. Etap III- Gotowanie Gdy mięso już porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą(...)sosu beszamelowego oraz żółty ser i znowu makaron farsz i ser i tak aż do wysokości naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz układamy kawałki mozzarelli. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. * Najlepiej będzie, jeżeli podsmażysz mięso na patelni grillowej. Przetestowałam już wiele firm produkujących makaron i uważam że każdy płat na lasagne
Wylizany Rondelczasie odlać powstały sok i dokładnie odcisnąć ogórki. Marchew wyszorować dokładnie lub oskrobać i opłukać, cebulę obrać - wszystko pokroić w plastry. Marchew nieco cieniej niż cebulę. Wszystkie warzywa wymieszać razem i nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego. Nie ubijać zbyt mocno, aby zalewa wszędzie doszła. Przygotować zalewę zagotowując(...)mordęgą. Jeśli obawiacie się, że taki sposób może nie zadziałać, to pasteryzujcie je przez kilka minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możecie również wstawić je do piekarnika (na blasze ułóżcie papier do pieczenia, a na nim słoiki) i przez około 10 minut "zapiekajcie" je w temperaturze 90-110 stopni
Codzienna kuchnia niecodzienna