warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:246/434)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 108

ukinia faszerowana mielonym mięsem to jeden z moich ulubionych sposobów na faszerowane warzywa. To swoisty konsensus dla mięsożerców sceptycznie podchodzących do warzyw, którym może je przemycić w tak pyszny sposób. Aromatyczny farsz, doprawiony kuminem, bazylią i wędzoną papryką sprawi, że na pewno pokochacie moją wersję tego prostego dania. Samo przybranie z kolorowych pomidorów, mozzarelli i bazylii zaś sprawia, że zwykła(...)sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 duże cukinie 2-3 pomidory 2 kulki mozzarelli garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia: Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do  180°C . Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez

Food Square
Cukinia zapiekana z mięsem 186

Dzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki majeranku(...)chwilkę smażyć. Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. cukinia zapiekana z mięsem

O kuchni z uczuciem
Orzechowa pierś z kurczaka 351

słodko, na słono, na ostro, z owocami, z warzywami... Tym razem, proponuję kurczaka w orzechach. Delikatny, a zarazem chrupiący, uzupełniony smakiem delikatnego kremowego sosu, ryżem i sałatą ze świeżych warzyw podbił moje serce na nowo :) Składniki - obiad dla 2 osób Kurczak: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka łagoda sól, pieprz orzechy (włoskie, ziemne, pini, tak naprawdę może to być(...)Następnie rozgniatamy wałkiem orzechy na mniejsze kawałki. Ja użyłam orzeszków ziemnych bez dodatki soli i tłuszczu. Następnie obtaczamy kurczaka w orzechach, układamy na blaszce razem z kolendrą. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut.  2. Na talerz układamy garść sałaty. Na nią kroimy pomidora, ogórek i oliwki. Sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i polewamy nim sałatę. 3. Jogurt, majonez

Mój Smak na Życie
Chłodnik z pieczonych buraków 150

Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się  w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień(...)zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny posiekany koperek Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości

Kulinarne przygody Gatity
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 297

chodzi? Cottage pie, rodowód swój wywodzi z Anglii, jest  daniem mięsno- warzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki w postaci mięsa mielonego i warzyw. Całość ostatecznie zapieczona, aby spowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką.    5-6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1-2 łyżka masła 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka(...)5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem.Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski

bastalena
Wytrawne kwiatki 177

Takie podobne kwiatki już są na blogu..są tak smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam wędliny z dodatkami [ warzywami].. 40 dag mąki 1 jajko 3 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. mleka  2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka(...)naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte płatki ciasta  zawijać do środka.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 155

Minitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża botwinka, z dodatkiem czosnku i serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO(...)zostawiamy 1/5 część do stworzenia kratownicy na tartaletkach. Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę, buraczki i czosnek, wlewamy do tartaletek. Zapiekamy 35 minut w piekarniku. SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI: - 2 pomidory - 1 mała papryka - 20 oliwek zielonych nadziewanych papryczką - garść świeżej bazylii - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soku z cytryny - sól morska, pieprz

SMYKWKUCHNI
Lekkie jak chmurka chlebki jajeczne 238

Chlebki jajeczne to lekka i pyszna przekąska, którą można podać na wiele sposobów: jak kanapki z wędliną i warzywami; na słodko z dżemem, miodem i owocami, czy jako dodatek do sałatek i surówek. Jeden chlebek ma około 45 kcal. Składniki (na około 14 chlebków): 4 jajka 4 łyżki serka Philadelphia lub jego zamiennika (np. Twój Smak Piątnicy) pół łyżeczki proszku(...)jednolitej masy. Do białek wlewamy masę z żółtek i serka. Delikatnie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką delikatnie układamy w odstępach okrągłe placki. Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy. chlebki jajeczne Artykuł Lekkie jak chmurka chlebki jajeczne pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Crumble z rabarbarem i grubą, waniliową kruszonką 132

owoce, jednak tym razem jest wyjątek, bo wykorzystane zostało warzywo, które jednak kapitalnie nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju deserów, czyli mowa o... rabarbarze (tak, tak, rabarbar to warzywo! 😱). Tak więc- soczysty rabarbar otulony klasyczną, grubą kruszonką z masła, cukru i mąki (w tym wypadku użyta została jasna mąka orkiszowa) o waniliowym aromacie, to idealny deser na rozpoczęcie pysznego sezonu(...)miękkiego masła, mąki, cukru oraz wyskubanych ziarenek z laski wanilii, dokładnie wyrabiając ją dłońmi i formując grubsze grudki. Kruszonkę wyłożyć na wierzch rabarbaru. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 241

otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem i szybko zamykamy drzwiczki – ważne, żeby piekarnik nie wychłodził się. Pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut – absolutnie nie otwierając piekarnika. Przez ten czas ciasto powinno nawet trzykrotnie urosnąć. Gdy zapiekanka się piecze, przygotowujemy sos. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle z olejem przez ok. 5 minut. Posypujemy je cukrem(...)jest zbyt cierpki – dodajemy więcej cukru, gdy mało kwaśny – dolewamy odrobinę wina lub octu winnego. Po upieczeniu zapiekankę podajemy z gorącym sosem i np. z gotowanymi warzywami. Warto dodatkowo posypać ją na wierzchu świeżymi ziołami. Przygotowując zapiekankę inspirowałam się przepisem z magazynu Good Food . Post Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki 205

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru. Podałam z ziołowymi grzankami (przepis  tu ) i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie! Składniki na 4 porcje: około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe(...)oregano. Pomiędzy umieścić 3 ząbki czosku ze skórką. Piec w 200`C około 1 godziny. Po 40 minutach, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i czernieć, wyjąć z piekarnika, a pomidory jeszcze dopiekać. Papryki przełożyć do woreczka strunowego i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka się zaparzy bez trudu zejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Z upieczonych pomidorów równiez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek bananowo-cukiniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.110 166

jedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie wyszło tak jak trzeba. Może banany były za duże, albo cukinia zbyt soczysta, nie wiem... Wygląda jak zakalec ale smakuje wspaniale! dzieci się zajadały, ja również, i znajomi z pracy. Czyli potwierdza się porzekadło(...)sody 1/4 łyżeczki soli  po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 50 g posiekanych orzechów włoskich polewa: 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka syropu klonowego szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cukinie ścieramy na grubych oczkach i odciskamy (moja odcisnąć się nie chciała). Banany rozgniatamy widelcem. Jajka mieszamy z cukrem, bananami i cukinią. Mieszamy z masłem. Delikatnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biała papryka faszerowana mięsem i serem 151

6 białych papryczek 500 g mięsa mielonego 100 g sera żółtego i czerwonego sól pieprz majeranek 1 jajko szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej olej do formy

Gotowanie jest łatwe
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 153

Mówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi(...)winne wróblowate żeby móc cieszyć się tym przepisem. To tylko cztery podstawowe składniki, które znajdą się na pewno w każdym domu, trzy przyprawy. Pełnia smaku i aromatu.   Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Naszykujcie płaską formę do pieczenia smarując ją dokładnie masłem. W garnku zagotujcie mleko ze śmietaną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i gałką muszkatołową.   Podstawą każdego ziemniaczanego przepisu jest

Karo in the Kitchen
Bakłażan zapiekany z kurczakiem 171

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym   (przepis)   a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula(...)piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę

O kuchni z uczuciem