warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:258/434)

Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 150

zauważyć coraz wcześniej zapadającego zmroku, zimnych nocy i zółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli(...)naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i oregano. Dorzucamy obraną, pokrojona w plastry cebulę i obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy do garnka (sok z pomidorów, który został w naczyniu również

Zawsze głodna!
Sałatka z marynowaną cukinią 155

Wiecie już, że robiłam troszkę przetworów. Między innymi z cukinii.  Dlatego, by troszkę Was do nich przekonać i zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na

Kuchnia w czekoladzie
Hummus i hummus bakłażanowy 218

Hummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest(...)podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, skropić oliwą i piec przez 20 minut, ostudzić Wszystkie składniki, łącznie z upieczonym bakłażanem zmiksowac na gładka masę Podawac

pyszne zdrowości
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 209

buraczany dip. Jak tylko zobaczyłam ten przepis w książce, wiedziałam, że muszę takie buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem,  podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie.  Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków(...)atarem i solą, Doprawić dip do smaku. Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy  podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać

Stare Gary
Cukiniowa zapiekanka 206

ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą(...)minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch posypad ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec 25-30 minut. Smacznego

Pełny talerz
Węgierska papryka z nadzieniem :) 147

okazję, wybierajcie się tam każdego września :) Strona miasta : http://www.kalocsa.hu A tak wygląda sam festiwal papryki, zobaczcie czy warto tam się wybrać :)   Papryka f aszerowana kaszą i warzywami Składniki: 6 papryk węgierskich (dostaniecie je w Biedronce) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek(...)żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, jeśli macie świeży tymianek to dobrze jest dodać go do naczynia pomiędzy papryki. Pieczemy papryki ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu posypujemy niezbyt obficie startym serem. Gotowe :) Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować, a jeżeli będziecie mieć inny pomysł, to podzielcie się nim z nami

vegetanie
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 178

Duszone warzywa przygotowałam w mgnieniu oka, przy czym pozostały odpowiednio chrupkie.      Bitki schabowe na mleku udały się jak poezja. A olej po głębokim smażeniu warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu.   Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną(...)potraw Tak Przystosowanie do kuchenek gazowanych Tak Przystosowanie do kuchenek elektrycznych Tak Przystosowanie do kuchenek ceramicznych Tak Przystosowanie do kuchenek halogenowych Tak Przystosowanie do kuchenek indukcyjnych Tak Przystosowanie do piekarnika Nie Czyszczenie przy użyciu zmywarek Tak Gwarancja 5 lat Kraj produkcji Włochy

Mia Cucina Sofieta
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 214

      Schyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający

sama złodycz
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 176

1/2- papryka żółta, 1/2- cebula, 2-3,- kukurydza, 1/2 puszki, - ziarna "Ziołowo mi"- papryka zielona suszona,- chili,- pomidor, czosnek, bazylia,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- domowa przyprawa z suszonych warzyw,- ser żółty, wystarczy niewiele./CIASTO:- 125 g mąki bezglutenowej chlebowej,- 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru(...)patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Chlebków... "szybkoznikających"./SEZAM CZARNY:"Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających

Wypisz Wymaluj
BARSZCZ OGÓRKOWY 140

ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszczają krew, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i zapobiegają anemii, a także odgrywają(...)laurowe 1 duży pęczek koperku szczypta cukru sól, pieprz Wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym 102

brakuje. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, szybkie i proste w wykonaniu danie z gatunku „zbilansowany posiłek w jednym”. Do takiej bazy możecie oczywiście dodać sobie wiele sezonowych warzyw, jak fasolka szparagowa, bób (jak u mnie), kalafior czy po prostu pomidory. Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej Składniki: 200 – 250 g łososia Ok. 100 g kaszy jaglanej (ilość(...)łączymy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. W dłoniach formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Kotleciki możemy również upiec w piekarniku: gotowe kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół. O kaszy jaglanej możecie poczytać w mojej recenzji książki „Jaglany detoks

Kate's Kitchen
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 148

sypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula, 3 ząbki czosnku, 15 pomidorków cherry, 1 puszka pomidorów krojonych 400 g, 100 g koncentratu(...)zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić. W garnku najlepiej

Moniki Smakołyki
Tarta z marchewką i tymiankiem 142

Dziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się wybornie! Już dla samego zapachu, który powstaje, gdy smażymy ją na maśle, warto wypróbować przepis. Do tego świeży tymianek, łyżka miodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj(...)tymianek. Smażymy 10-15 minut, często obracając marchewki tak żeby przyrumieniły się z każdej strony. Gdy są gotowe dodajemy do nich szczyptę soli i łyżkę miodu i mieszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem. Układamy na niej marchewki. Z ciasto francuskiego wycinamy koło większe odrobinę od formy na tartę. Tuż przed wstawieniem do piekarnika układamy ciasto

W kuchni wieczorem
BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU 255

przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.  Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  2 duże ząbki czosnku sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Wykonanie(...)czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia. Po wystudzeniu ściągamy sznurek i delektujemy się pysznym mięskiem na kanapki

Walijskie Pichcenie
DOMOWE ZAPIEKANKI Z WARZYWAMI 170

Fast foody lubią nie tylko dzieciaki. Ja swoim wole przygotować tego typu jedzenie w domu. Po ostatniej wizycie w nowym lokalu serwującym zapiekanki wyszłam z takim

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania