bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki. Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka. Pomidory i cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera. Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy pieprzem jeżeli potrzeba
Kuchnia w oparachKaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 3) Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 2 szklanek startych warzyw. 4) Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju. 5) Natkę pietruszki oraz papryczkę chilli drobno pokroić. 6) Wszystkie składniki wrzucić do jednej dużej miski, doprawić solą oraz pieprzem(...)dokładnie wymieszać rękoma tak aby uzyskać kleistą masę. 7) Z gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15 minutach kotlety odwrócić na drugą stronę. 9) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą przekroić, jedną połowę posmarować musztardą, a drugą ketchupem. Na część z musztardą
Fitsweet.mepotrawy, jaką jest zapiekanka. Można ją przygotowywać na różne sposoby – pierwsze skojarzenie to zapewne ta z dodatkami na chrupiącym pieczywie, ja jednak chciałabym skupić się na tej serwowanej z piekarnika jako danie główne, przygotowywanej zazwyczaj w naczyniu żaroodpornym. Pomysłów na zapiekankę jest bardzo wiele. W zasadzie dobór składników na tę wspaniałą potrawę zależy tylko od nas. Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie(...)wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym
Gotuję Testujęrównież drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku. Dodać świeżo posiekany koperek. Zawijać małe ilości farszu (nie jest on tak zwarty jak farsz(...)liście kapusty i układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem), na spód którego ułożyć pokrojone drobniej masło. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) i zapiekać 25-30 minut. Jak podawać?: Możemy tradycyjnie podawać z sosem pieczarkowym (świetnie pasuje), albo z sosem ze świeżych pomidorów (również będzie pyszne), albo, co też
gutfutjeśli przygotowujesz ją dla dwóch osób :) Można je jeść na ciepło i na zimno, jako danie główne, kolacja lub po prostu lunch, przekąska do pracy lub szkoły. Tu głównym warzywem jest cukinia. W sezonie smakuje zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Ja z reguły przygotowuję ją z kurczakiem(...)jest bardziej sycąca. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki 1/2 płaskiej łyżeczki soli Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką, dodawać po kolei: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki
Calzonella.comzaległej zupy krem z czerwonej papryki i wreszcie podać Wam na nią przepis - szkoda marnować czasu - musicie ją wypróbować ! - 6 dużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2 główki czosnku - chleb na grzanki - pieprz, sól - przyprawa do bruschetty - świeży rozmaryn do ozdobienia - feta pokrojona w kostkę lub mój ulubiony ser kozi ;) Obieramy paprykę - i tu nie będę(...)filmu : https://youtu.be/iHlg1CSWNwE jak obrać paprykę ;) Obraną paprykę , oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek - wstawiamy na ok. 15-20 min do nagrzanego piekarnika, zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do bruschetty, pieprzem i solą. Pieczemy do lekkiego zarumienienia :) Następnie blendujemy i dodajemy do bulionu. Dodajemy duuuużo pieprzu i soli - aby zupa nabrała wyrazistości. Na talerzach układamy
dlaSmaQdoprawić sola oraz pieprzem i smażyc około 5 min.( nie solimy za dużo ponieważ ser feta jest słony i może się później okazać , ze przesoliliśmy ) Kiedy warzywa lekko przestygną dodać ser feta który należy rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać. Z każdej kuli należy rozwałkować podłużne wałeczki na które należy wykładać porcje farszu. A następnie ostrożnie je zwijać(...)wyłozyc papilotami a do każdej wkładac zrolowanego ślimaka. Wałeczki maja długość około 20 cm i grubość ok 1 cm. Slimaki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkie. Wkładamy do piekarnika na około 20- 25 min. i pieczemy w temp.180C na złoty kolor. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki(...)posiekane suszone pomidory.Wmieszaj teraz rozmaryn. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne. Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35 minut. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach. Dekoruj świeżym rozmarynem
AZgotuj!zwykłą czerwoną - należy wypestkować i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Dodać je do przetartych pomidorów, doprawiając zmielonymi przyprawami. Ponownie ustawić na średnim ogniu i mieszać regularnie. Kiedy warzywa będą miękkie należy je zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup powinien być gęsty, zredukowanie zajmuje ok. 2 godzin. Autorka przepisu ketchupu(...)pasteryzuje, po prostu słoiki wypełnia gorącym ketchupem, zakręca je i odkłada do góry dnem i okrywa szczelnie kocem, aby proces schładzania był wolniejszy. Ja natomiast ketchup pasteryzuję w piekarniku. Umyte i wysuszone słoiki wkładam do zimnego piekarnika i nagrzewam do 120 stopni, kiedy piekarnik się nagrzeje wypiekam słoiki około 15-20 minut. Po upływie tego czasu wyciągam słoiki i napełniam
Plate of Joyponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze rozprowadzamy masę jajeczno-jogurtową, aby pokryła całość warzyw. Możemy to zastąpić sosem beszamelowym, jednak my wolimy wersję z jogurtem. Teraz układamy ostatnią warstwę ziemniaków, no chyba, że zabraknie Wam ziemniaków to nie problem, bo może to być ostatnia(...)wszystko ścieramy sporo żółtego sera i posypujemy oregano. Na ser układamy pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy np. ketchupem, sosem chili lub czosnkowym, co kto woli :) Jeśli macie inny pomysł na sosy, proszę bardzo, tylko nie zapomnijcie
vegetanieKładziemy po kilka kawałków (tak by się nie dotykały). Smażymy tylko tyle by zrumienić brzegi z każdej strony. Obsmażone kawałki solimy i pieprzymy, a następnie wkładamy do naczynia z warzywami i obsmażamy następne (solimy po usmażeniu). Na patelnię po smażeniu wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Mieszamy zbierając wszystkie przypieczki i smaczki pozostałe na patelni. Zagotowujemy i przelewamy płyn do rondla(...)resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić torbę. Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze solą(...)pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej wina lub wody , tak aby ziemniaki były zakryte.Przykryć garnek. Umieścić
Stare Garybowiem jak wiadomo upały nieco rozleniwiają Dlatego dzisiaj mam przepis na fit kotleciki drobiowo – cukiniowe. Bardzo dobre, pożywne kotleciki w nieco innej wersji niż zwykle. Można je upiec w piekarniku lub przyrządzić na patelni. Są również bardzo pożywne więc wystarczy zrobić do nich tylko sałatkę lub jeść same czy z dodatkiem keczupu. Smakują na zimno lub ciepło. Są szybkie(...)łyżka czosnek – 1 ząbek oregano tymianek papryka słodka pieprz sól PRZYGOTOWANIE : Cukinię i natkę pietruszki umyć pod bierzącą wodą. Obrać skórę lub nie ( według preferencji) z cukini i potrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, po czym odcisnąć sok. Pietruszkę posiekać i wrzucić wraz z cukinią do miski. Pierś z kurczaka lub indyka posiekać na drobne kawałki i dołożyć
kuchniabellissima.wordpress.comBędzie pyszny obiad, tak sobie postanowiłam, tylko co tam w lodówce zostało nie zjedzone? Szpinak jest, trochę papryczek padrón, trochę śmietany, co tu zrobić? Znalazłam także
Moje Małe CzarowanieCzas grillowania w pełni i choć pogoda się nieco popsuła i nastały chłodniejsze, ponure dni to zapraszam na grillowana karkówkę. Po powrocie pogody przepis będzie jak
Z Majeczką w kuchniOd kiedy jestem na diecie (udało mi się już schudnąć 2 kg:)) szukam lżejszej alternatywy dla tradycyjnych potraw, które bardzo lubię. Tym razem trochę „odchudziłam” placki
e-PrzepisyKulinarneWiele osób postępuje bowiem w ten sposób, że najpierw podgotowuje obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki przez np. 15 minut w wodzie, a potem zapieka je z przyprawami w piekarniku. Czy można tak robić? Oczywiście, jeśli tylko ktoś tak lubi. Ja jednak wychodzę założenia, że ziemniak jest albo pieczony, albo gotowany – nie zaś coś pomiędzy, albo „dwa w jednym”. Będąc(...)sposób łatwo zepsujemy posiłek. Nie oznacza to oczywiście, że nie mamy w ogóle jeść ziemniaków gotowanych, jednak wiem z doświadczenia, że od kiedy „odkryłem” ziemniaka pieczonego, warzywo to znalazło dużo szersze zastosowanie w mojej kuchni i ulepszyło smak wielu dań. Pieczone ziemniaki 2015-01-22 09:58:45 Pieczone ziemniaki w różnych wersjach z ziołami, cytryną lub czosnkiem to doskonały
Kulinarna Pokusaodłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna(...)porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię. Przesmażamy do zarumienienia. Umieszczamy w garnku razem z mięsem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 1.5 l wody i gotujemy bez przykrycia minimum
My Culinary Artprzedstawiam wersje podstawową, ale w przyszłości zamierzam dodawać do nich inne składniki i z pewnością podzielę się również tymi przepisami. Jeżeli macie ochotę na inne faszerowane warzywa to zapraszam Was do Ani , Patrycji i Ani . Ziemniaki faszerowane w łupinach Składniki: kilka(naście) większych ziemniaków 2-3 garście żółtego sera (lub więcej wg upodobań(...)dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka masła (więcej jeżeli używacie dużej ilości ziemniaków) sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie: Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie (zależy od wielkości). Ziemniaki nieco ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie
Codzienne Gotowanielekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne(...)odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut
Bajeczna KuchniaPrzepis na szybkie i proste danie rybne. Pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem pomidorów, ziół i cebuli. Czas przygotowania i ilość porcji 2 porcję, około 25 minut. Produkty 2 pstrągi patroszone, 2 pomidory, 1 cebula, ryż, masło, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Przygotowanie Rybę umyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego rybę. Do wnętrza ryby włóż plasterek masła, przypraw(...)solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Część warzyw włóż w środek ryby, a resztę na jej wierzch. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Rybę piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem. Wiem co jem Pstrąg to ryba, która posiada najwięcej kwasów omega 3 spośród ryb słodkowodnych. Osoby,które mają problemy z układem
Fit&Fast KitchenPaprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut(...)koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy(...)dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku). Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa są miękkie a ryba upieczona. Smacznego
Kolizje SmakówPodczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże(...)pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz woda Przygotowanie: Obrać marchewkę i pietruszkę. Ugotować w osolonej wodzie . Ugotowane warzywa zblendować z cebulą oraz z dodatkiem dwóch szklanek wody z gotowania. W dużej misce wymieszać okarę ze zblendowaną masą i dodać przyprawy. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą (ilość(...)tego jak została odciśnięta okara, dlatego najlepiej dodawać ją stopniowo do uzyskania konsystencji "lepkiej papki"). Pasztet przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok 1 h. Pasztet latwo się kroi i rozsmarowuje na kanapce :) Smacznego
wegujemymarchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie(...)własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
UgotowaćKalafior to moje ulubione warzywo w styczniu, a burgery z kalafiora na ostro są po prostu przepyszne! Uwielbiam warzywne burgery , a te z kalafiora to zdrowy, domowy fast food. Burgery z kalafiora robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzą rewelacyjnie. Podane z różnymi sosami w mięciutkiej bułce stanowią lekki i sycący posiłek. Takie jedzonko mogę jeść codziennie! Burgery z kalafiora smażę(...)patelni. Dużą porcję piekę w piekarniku. Zaoszczędzony czas mogę wykorzystać na przygotowanie dodatków do burgerów. Polecam upiec bułki do burgerów . Nie ma nic lepszego jak burgery z kalafiora w świeżo upieczonej bułce. Burgery z kalafiora Składniki: na 10 burgerów 100 ml quinoa (komosa ryżowa), u mnie czarna 1 kalafior 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry szczypta kajeńskiego
codojedzeniatartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie(...)posypać bułką tartą). Wyłożyć masę mięsną (prawie równo z brzegiem foremek). 2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować
Kto ugości moich gości?kurczaka Sól Pieprz Olej Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz(...)formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut
VioletoweKucharzeniePasta z warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi. Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan ½ małej czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól pieprz Przygotowanie: Paprykę wydrążyć. Pokroić(...)części. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Obrać ze skórki. Cukinię pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę posiekać. Usmażyć z cukinią i bakłażanem. Posolić. Przełożyć do blendera wraz z przyprawami. Zblendować na gładką masę. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówbazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek(...)czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć
w mojej kuchnitylko ja tracę apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się jogurtami naturalnymi i świeżymi warzywami, na kuchennym stole królują góry soczystych owoców, a z kredensu uśmiechają się do mnie gałązki pachnących pomidorów... Ach jak ja kocham lato:) Pieczone pomidory* 4 pomidory 2 duże ząbki czosnku oliwa(...)oliwek bazylia tymianek sól pieprz Pomidory przekroiłam na połówki. Czosnek obrałam, pokroiłam w słupki i powbijałam w pomidory. Następnie oprószyłam solą, pieprzem i przyprawami. Skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni po upływie 15 minut obniżyłam temperaturę do 100 stopni i dopiekałam przez pół godziny. Podajemy na ciepło lub na zimno. Mi smakują z maślanym rogalem (przepis
Zapiski Młodej Żony