warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:193/434)

Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 130

doprawić sola oraz pieprzem i smażyc około 5 min.( nie solimy za dużo ponieważ ser feta jest słony i może się później okazać , ze przesoliliśmy ) Kiedy warzywa lekko przestygną dodać ser feta który należy rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać. Z każdej kuli należy rozwałkować podłużne wałeczki na które należy wykładać porcje farszu. A następnie ostrożnie je zwijać(...)wyłozyc papilotami a do każdej wkładac zrolowanego ślimaka. Wałeczki maja długość około 20 cm i grubość ok 1 cm. Slimaki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym  jajkie. Wkładamy  do piekarnika na około 20- 25 min. i pieczemy w temp.180C na złoty kolor. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami 120

pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki(...)posiekane suszone pomidory.Wmieszaj teraz rozmaryn. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne. Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy i  wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35 minut. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach. Dekoruj świeżym rozmarynem

AZgotuj!
Domowy ketchup 137

zwykłą czerwoną - należy wypestkować i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Dodać je do przetartych pomidorów, doprawiając zmielonymi przyprawami. Ponownie ustawić na średnim ogniu i mieszać regularnie. Kiedy warzywa będą miękkie należy je zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup powinien być gęsty, zredukowanie zajmuje ok. 2 godzin. Autorka przepisu ketchupu(...)pasteryzuje, po prostu słoiki wypełnia gorącym ketchupem, zakręca je i odkłada do góry dnem i okrywa szczelnie kocem, aby proces schładzania był wolniejszy. Ja natomiast ketchup pasteryzuję w piekarniku. Umyte i wysuszone słoiki wkładam do zimnego piekarnika i nagrzewam do 120 stopni, kiedy piekarnik się nagrzeje wypiekam słoiki około 15-20 minut. Po upływie tego czasu wyciągam słoiki i napełniam

Plate of Joy
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :) 207

ponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze rozprowadzamy masę jajeczno-jogurtową, aby pokryła całość warzyw. Możemy to zastąpić sosem beszamelowym, jednak my wolimy wersję z jogurtem. Teraz układamy ostatnią warstwę ziemniaków, no chyba, że zabraknie Wam ziemniaków to nie problem, bo może to być ostatnia(...)wszystko ścieramy sporo żółtego sera i posypujemy oregano. Na ser układamy pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy np. ketchupem, sosem chili lub czosnkowym, co kto woli :) Jeśli macie inny pomysł na sosy, proszę bardzo, tylko nie zapomnijcie

vegetanie
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 206

Kładziemy po kilka kawałków (tak by się nie dotykały). Smażymy tylko tyle by zrumienić brzegi z każdej strony. Obsmażone kawałki solimy i pieprzymy, a następnie wkładamy do naczynia z warzywami i obsmażamy następne (solimy po usmażeniu). Na patelnię po smażeniu wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Mieszamy zbierając wszystkie przypieczki i smaczki pozostałe na patelni. Zagotowujemy i przelewamy płyn do rondla(...)resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 184

przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić  torbę. Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić  dobrze solą(...)pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej wina lub wody , tak aby ziemniaki były zakryte.Przykryć garnek. Umieścić

Stare Gary
KOTLECIKI DROBIOWE Z CUKINIĄ 259

bowiem jak wiadomo upały nieco rozleniwiają Dlatego dzisiaj mam przepis na fit kotleciki drobiowo – cukiniowe. Bardzo dobre, pożywne kotleciki w nieco innej wersji niż zwykle. Można je upiec w piekarniku lub przyrządzić na patelni. Są również bardzo pożywne więc wystarczy zrobić do nich tylko sałatkę lub jeść same czy z dodatkiem keczupu. Smakują na zimno lub ciepło. Są szybkie(...)łyżka czosnek – 1 ząbek oregano tymianek papryka słodka pieprz sól PRZYGOTOWANIE : Cukinię i natkę pietruszki umyć pod bierzącą wodą. Obrać skórę lub nie ( według preferencji) z cukini i potrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, po czym odcisnąć sok. Pietruszkę posiekać i wrzucić wraz z cukinią do miski. Pierś z kurczaka lub indyka posiekać na drobne kawałki i dołożyć

kuchniabellissima.wordpress.com
Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem 156

Będzie pyszny obiad, tak sobie postanowiłam, tylko co tam w lodówce zostało nie zjedzone? Szpinak jest, trochę papryczek padrón, trochę śmietany, co tu zrobić? Znalazłam także

Moje Małe Czarowanie
CEBULOWO CZOSNKOWA GRILLOWANA KARKÓWKA 107

Czas grillowania w pełni i choć pogoda się nieco popsuła i nastały chłodniejsze, ponure dni to zapraszam na grillowana karkówkę. Po powrocie pogody przepis będzie jak

Z Majeczką w kuchni
Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1252

Od kiedy jestem na diecie (udało mi się już schudnąć 2 kg:)) szukam lżejszej alternatywy dla tradycyjnych potraw, które bardzo lubię. Tym razem trochę „odchudziłam” placki

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone ziemniaki 225

Wiele osób postępuje bowiem w ten sposób, że najpierw podgotowuje obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki przez np. 15 minut w wodzie, a potem zapieka je z przyprawami w piekarniku. Czy można tak robić? Oczywiście, jeśli tylko ktoś tak lubi. Ja jednak wychodzę założenia, że ziemniak jest albo pieczony, albo gotowany – nie zaś coś pomiędzy, albo „dwa w jednym”. Będąc(...)sposób łatwo zepsujemy posiłek. Nie oznacza to oczywiście, że nie mamy w ogóle jeść ziemniaków gotowanych, jednak wiem z doświadczenia, że od kiedy „odkryłem” ziemniaka pieczonego, warzywo to znalazło dużo szersze zastosowanie w mojej kuchni i ulepszyło smak wielu dań. Pieczone ziemniaki 2015-01-22 09:58:45 Pieczone ziemniaki w różnych wersjach z ziołami, cytryną lub czosnkiem to doskonały

Kulinarna Pokusa
Francuska zupa cebulowa na piwie 184

odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna(...)porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię. Przesmażamy do zarumienienia. Umieszczamy w garnku razem z mięsem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 1.5 l wody i gotujemy bez przykrycia minimum

My Culinary Art
Ziemniaki faszerowane w łupinach 133

przedstawiam wersje podstawową, ale w przyszłości zamierzam dodawać do nich inne składniki i z pewnością podzielę się również tymi przepisami.  Jeżeli macie ochotę na inne faszerowane warzywa to zapraszam Was do Ani , Patrycji  i Ani .  Ziemniaki faszerowane w łupinach Składniki:  kilka(naście) większych ziemniaków 2-3 garście żółtego sera (lub więcej wg upodobań(...)dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka masła (więcej jeżeli używacie dużej ilości ziemniaków) sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie:  Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie (zależy od wielkości). Ziemniaki nieco ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana indykiem i warzywami 155

lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne(...)odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut

Bajeczna Kuchnia
Pstrąg nadziewany pomidorami 200

Przepis na szybkie i proste danie rybne. Pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem pomidorów, ziół i cebuli. Czas przygotowania i ilość porcji 2 porcję, około 25 minut. Produkty 2 pstrągi patroszone, 2 pomidory, 1 cebula, ryż, masło, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Przygotowanie Rybę umyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego rybę. Do wnętrza ryby włóż plasterek masła, przypraw(...)solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Część warzyw włóż w środek ryby, a resztę na jej wierzch. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Rybę piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem. Wiem co jem Pstrąg to ryba, która posiada najwięcej kwasów omega 3 spośród ryb słodkowodnych. Osoby,które mają problemy z układem

Fit&Fast Kitchen