warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:269/434)

Szparagi zapiekane pod beszamelem 174

było, ale mam kilka nowych przepisów, które w międzyczasie "obfociłam" i zamierzam się z Wami nimi podzielić. Jako, że sezon szparagowy w pełni, to zaczynam od tego pysznego warzywa. Jeśli je lubicie, to mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na ich wykonanie. Gorąco polecam :) Składniki: 1 wiązka zielonych szparagów 2 średnie pomidory 1/2 papryczki chili 1 kulka sera mozzarella(...)szparagi. Wbić w odstępach całe  jajka, a pomiędzy nimi ułożyć plastry mozzarelli,pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chili. Zalać beszamelem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 C na  około 20-25 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 105

wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno, np. pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny   ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ )  #przepisnakopernika 😊  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka garść żurawiny świeżej lub mrożonej(...)przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno

Kuchnia MagdaLeny
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 97

które mogłyby spełniać wiele ról Tak wiem, jestem wymagająca. Tak wpadłam na pomysł bułek- paluchów, które będą nadziane mięsem. Ale mięso mogłoby być zbyt ciężkie, dlatego dorzuciłam do niego warzywa. I tak powstały bułki mięsne ale dużo lżejsze. Nadają się na obiad z sosem lub jakimś barszczem, chłodnikiem. Świetnie sprawdzą się do grilla czy na pikniku. Do zapakowania na rodzinną(...)nadziewałam bardzo grubo bułek, mimo to, smak farszu był wyraźnie wyczuwalny. Jeśli lubicie dużo nadzienia, możecie śmiało dawać. Bułki nie rozlatują się w czasie pieczenia. Bułki możemy podpiekać w piekarniku czy podsmażyć na patelni. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/buleczki3.jpg","recipeIngredient":["Nadzienie\r","1 du\u017ca cebula\r","350 g mi\u0119sa

Mieszam w Garnku
Pomidory faszerowane batatami 157

natomiast rzadziej przychodzi nam do głowy zrobienie tego samego z … pomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory to efektowne danie, które pozwala na spojrzenie na te „kanapkowe” warzywa z nieco innej strony. Do farszu użyłam słodkim ziemniaków w połączeniu z mleczkiem kokosowym i ostrą papryką, co nadało daniu ciekawego smaku i charakteru.   Pomidory faszerowane batatami(...)blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera i zapiekaj jeszcze kilka minut aż się rozpuści. wyjmij z piekarnika i poczekaj 2-3 minuty aż pomidory lekko ostygną. Podawaj np. ze świeżymi ziołami i sałatką warzywną. Smacznego! powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/     Artykuł Pomidory faszerowane batatami

Powiedz dietom nie
Szparagi z jajkiem, sosem holenderskim i bekonem 139

się uszami, to mimo tego dopychacie? Niektórzy nazywają to obżarstwem, ja nazywam to bezwarunkową miłością. Niestety żyjemy w kraju, w którym przez cały rok nie mamy dostępu do bogactwa warzyw i owoców. Owszem niby są, ale w smaku i cenach wołających o pomstę do nieba, a umówmy się, że cały rok na marchewkach i smutnych pomarańczach, nie jest fajny(...)sól i pieprz Na sos holenderski: ¾ kostki masła sok z jednej, dużej cytryny 4 żółtka sól, pieprz Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i smażymy około 10 min na maśle. W piekarniku rozgrzanym do 220 stopni pieczemy bekon lub boczek. Ja rozkładam plastry na papierze do pieczenia i piekę do momentu aż będzie chrupki. Robimy jajka w koszulce. Jeśli boicie się

ladykitchen
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 168

Pyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również(...)następnie cebulkę i pieczarki. Śmietanę wymieszać z potartym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia warstwa to znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano. Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki muszą się lekko przyrumienić

Kuchnia Pokoleń
Chipsy z jarmużu – zdrowa przekąska 142

Chipsy z jarmużu – zdrowa przekąska Chipsy z jarmużu, ostatnio ciągle gdzieś o nich czytałam, ale zabierałam się do ich zrobienia jak sójka za morze ;) Kupiłam

Kuchnia na wzgórzu
Fritatta botwinkowo-serowa z truskawkową salsą 94

Bardzo lubię przyrządzać fritattę, bo jest to szybkie danie które smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy dodać do niej przeróżne składniki

Mienta blog
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW I KOLOROWYCH POMIDORÓW 123

Niesamowicie kolorowa, pyszna i prosta w sałatka, najlepsza do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim, kiedy warzywa są najbardziej aromatyczne i zdrowe. Jej bazę stanowią kolorowe pomidory w różnych odmianach i kształtach.  Od soczystych, dużych pomidorów malinowych przez mniejsze, żółte o bardziej zwartym miąższu, aż do słodziutkich okrągłych pomidorków koktajlowych. Dla przełamania koloru i smaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi(...)cytryny  3-4 łyżki oliwy extra vergine świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili * polecam upiec większą ilość buraczków ( niezbyt dużych) i wykorzystywać je sukcesywnie do różnych dań . Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zaijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na blaszce i pieczemy około 1 godzinę ( w zależności od wielkości buraczków). Buraczki są gotowe

cool and minty
Rabarbarowe ciasto ucierane 135

Kiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem   Składniki

Kuchenne Wariacje
Leniwa Frittata 142

Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek,  jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz

IzaGotuje
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 334

kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę(...)farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą 168

Ziemniaki są warzywem, które z powodzeniem można nafaszerować i zapiec. W efekcie wyglądają rewelacyjnie i tak tez smakują. Możemy bawić się smakiem gdyż gama smakowych farszy jest nieograniczona. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować połączenie ziemniaków z kapustą i polędwicą łososiową a całość zapieczona pod mozzarellą. Jaki efekt? Wizualnie super .. a smakowo? Aby się przekonać polecamy je przygotować :)  Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane(...)iemniaki przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek  Wydrążone ziemniaki wypełniamy  farszem z kapusty. Ziemniaki przykrywamy plastrem mozzarelli  Zapiekamy przez około 20 minut w nagrzanym do 240 stopni piekarniku.  Podajemy z sałatą posypując szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
TARTA PROWANSALSKA 115

Pierwsze wiosenne, intensywne promienie słońca i od razu mam ochotę zmienić swoje zimowe nawyki żywieniowe. Mięso zaczyna odchodzić na drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona(...)średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie. Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35-40 minut albo do chwili, gdy tarta się zetnie i nabierze złocistej barwy

Kuchnia w opałach
SAŁATKA CEZARA 1444

Nie będę się długo rozpisywała.. Po prostu uwielbiam ... Składniki:1 główka sałaty lodowej1/4 bagietki0,5 kg piersi kurczakasól,pieprzsłodka papryka2 ząbki czosnkujogurt grecki lub

Z Majeczką w kuchni
Z... Ziemniak! 218

Ziemniaki, pyry, kartofle, bulwy... jako typowa Wielkopolanka czuję się ambasadorką tych oto warzyw :) w moim domu gościły bardzo często, a babcia z mamą, które przygotowywały je na różne sposoby sprawiły, że jeszcze mi się nie znudziły :)  Czy wiecie, że największym importerem ziemniaków jest... nie, nie Polska, ani kraj europejski, ale... Chiny? <taka mała ciekawostka> ;p Gotowanie, zapiekane(...)boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie:  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem w piekarniku. 2. Po ok. 15-20min. wyjmujemy ziemniaki, wylewamy gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę. 3. Na naczynie żaroodporne wylewamy dosłownie kropelke oliwy, rozsmarujemy papierem

Kitchens Alphabet
Błyskawiczne, drożdżowe babeczki z rabarbarem 105

rabarbar zawiera naturalne związki chemiczne – polifenole, które pomagają zwalczać komórki rakowe. Rabarbar to chyba jedyne warzywo, które nabiera właściwości zdrowotnych po obróbce termicznej. Rabarbar jest niskokaloryczny, a 100 g warzywa zawiera jedynie 9 kalorii. Prawie w ogóle nie ma w nim tłuszczu i cholesterolu, zawiera duże ilości witaminy C, potas, wapń, magnez i karoten. Niestety nie wszyscy mogą go spożywać(...)Dodajemy jajko. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Foremki, babeczki natłuszczamy olejem Nakładamy porcję ciasta do foremek. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok 20-30 minut. Zimne posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze szklanką zimnego kompotu z rabarbaru. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Cukinie nadziewane bobem, fetą i pomidorami 184

Cukiniowy sezon powoli się rozkręca, na kwiaty tego letniego warzywa zawsze się spóźniam, jednak "owoce" często goszczą w moim menu. To jedno z moich ulubionych wakacyjnych warzyw, można je przyrządzać na wiele sposobów, grillować, faszerować, dusić, smażyć oraz dzięki temu, że sezon trwa na do jesieni, dorzucać do leczo. Ja połączyłam trzy letnie przysmaki, cukinie, pomidory i bób, w efekcie(...)papryką oraz miodem 4. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę 5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły 6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu i pomidorów

Słodki Kompromis
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 275

pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź(...)Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat

Kulinarne przygody Gatity
Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim 277

Bardzo proste i smaczne danie, które można podać na śniadanie albo lekki obiad. Frittata to pewnego rodzaju omlet, do którego można dodać ulubione warzywa. Użyłam tutaj szpinaku nowozelandzkiego, który nie jest tak popularny. Można go zastąpić zwykłym szpinakiem i też będzie smacznie :) 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 garście szpinaku nowozelandzkiego 1 filet z kurczaka 5 jajek 1/4 szklanki mleka(...)przyprawić solą i pieprzem. Dodać przestudzony szpinak i pokruszony ser sałatkowo – kanapkowy. Wymieszać i przelać do mięsa. Wyrównać i na wierzchu wcisnąć połówki pomidorków koktajlowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać około 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Kuchnie świata , Obiad , Obiad na szybko , Zapiekanki Tagged: feta , filet z kurczaka , jajka , pomidory

https:KKuchniaMniam
Chlebek czosnkowy - pizza dla zabieganych 574

mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: mieszanka serów żółtych łosoś wędzony na ciepło Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli. Wlewamy jogurt i uwaga (!) całość mieszamy przy pomocy noża do masła(...)upiec tylko posmarowanego czosnkową oliwą, albo jak Hońka obsypać serami i wędzonym łososiem. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso) proponuję zmniejszyć nieco temperaturę i wydłużyć czas pieczenia do 20-25 min. Prawda,  że ekspresowo? Zatem życzę smacznego

Karczma Honorietty
Pierogi z dynią i jarmużem oraz kaszą jaglaną. Na doskonałym cieście orkiszowym. Zdrowo i smacznie. 167

dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html o warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości(...)zimno 4 garści pokrojonych liści jarmużu 2 szklanki pure dyniowego  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub mieszanki kasz sól morska czarny pieprz świeżo mielony     Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220 st. C, program góra - dół. Dynię Hokkaido dokładnie szorujemy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię kroimy na drobniejsze kawałki, smarujemy je delikatnie olejem

Naturalna Kuchnia
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2275

każdym niemal kraju początkowo ziemniaki miały fatalną sławę. Uważano, że szkodzą nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Z tego powodu, jak również ze względu na urodę kwiatów tego warzywa, ziemniaki traktowane były jako rośliny ozdobne. Potrzeba było czasu, aby roślina ta została doceniona i rozpowszechniona na szeroką skalę. Wartość odżywcza ziemniaków jest tak duża, że mogą one przez pewien czas(...)dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 6 ząbków czosnku oliwa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, nacinamy w poprzek ostrym nożem, nie przecinamy ich jednak do końca. Obieramy czosnek i każdy ząbek kroimy w bardzo cienkie

Smakowity Blog Kulinarny
Wekowanie zupy 252

nią „męczył” 2-3 dni z rzędu. Ja znalazłam sposób na jego brak umiaru w tej kwestii, wekowanie! Wekuję jego zupę tak jak robię to z wędlinami , czy warzywami. Przygotowane w ten sposób porcje zupy mogą stać w lodówce 2-3 tygodnie. Robię tak z każdą zupą i tym sposobem zawsze w lodówce jest kilka rodzajów zupy. Wekuję tym sposobem(...)najlepiej na całą noc. Pokrywka po wystygnięciu powinna być lekko wklęsła, oznacza to, że zupa się zawekowała. Jeśli chcemy mieć 100 % pewność, możemy słoiki wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 100 stopni, ale to jest już mniej oszczędny sposób wekowania Ja zawsze powtarzam Piotrowi, że nawet najbardziej ulubiona potrawa jedzona dzień po dniu może się znudzić i przestanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię