warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:269/434)

Pieczeń świąteczna 6976

Pieczeń świąteczna Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!     Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli 4 – 6 plasterków żółtego sera 2 ząbki(...)wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone *** *** Następnie mięso oprószamy z wierzchu przyprawami i ciasno zwijamy w roladę. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy w folię aluminiową *** *** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło

Blog z Apetytem
Zapiekanka brokułowa 145

jednego rodzaju warzywa. Szczęśliwcem okazał się być brokuł W taki sam sposób w jaki przygotowałam brokuła, przygotować możecie: kalafiora, marchew, pomidora czy te dowolnie wybrane i lubiane przez siebie warzywa. Moją zapiekankę brokułową podałam jako dodatek do dania głównego. Równie dobrze możecie delektować się samą zapiekanką w formie dania głównego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)misce wymieszać serek kremowy, ser cheddar, kwaśną śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Wyłożyć masę równomiernie w naczyniu do pieczenia. Dodać różyczki brokuła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Pieczony brokuł Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując pieczonego brokuła. Zapiekanka brokułowa Do masy serowo-śmietanowej nie dodałąm za wiele soli dlatego

mecooks
Pesto z pieczonej papryki (Pesto di peperoni) 126

SKŁADNIKI 500 g czerwonej papryki 50 g orzeszków piniowych 50 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku 10 listków bazylii 50-70 ml oliwy

La grande e la piccola cuoca
Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii 121

Lekki dietetyczny pasztet z rybą i warzywami. Dla osób na diecie i nie tylko. Szybki, prosty do zrobienia. Bardzo dobry dla dzieci, i nie tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu. 25 dkg filetu z dorsza 1 cukinia mała 1 marchewka 1/2 kalafiora sól, pieprz koper świeży 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka przyprawa(...)sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą. Wykładam 1/3 farszu, układam różyczki kalafiora, i resztę farszu rybnego. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na godzinę

wesoła kuchnia
Wegańska sałatka jarzynowa 136

dogadzania sobie, podczas którego nie zastanawiamy się nad kaloriami, ale jeżeli możemy zyskać na zdrowiu nie tracąc przy tym na smaku, dlaczego nie? Muszę przyznać, że krojenie miękkich, ugotowanych warzyw sprawia mi przyjemność i działa uspokajająco w przedświątecznej gonitwie. Gotowe, pokrojone w zgrabną kosteczkę składniki to dopiero połowa sukcesu. Uważam, że najtrudniejszy krok to odpowiednie doprawienie sałatki. I tu zaczynają(...)ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę.  Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój w drobną kosteczkę, oprósz solą kala namak i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 min.  Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki.  Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj też

Roślinna - blog wegański
Placki z cukinii. 218

świetny sposób na przemycenie warzyw w daniach dla dzieci. Bo dzieci lubią wszelkiego rodzaju placki. A kiedy zasmakują w tak podanej cukinii, może uda się je przekonać do tego warzywa w innej formie (surowej czy np w zestawieniu z makaronem). Porcja na 4-6 osób. Przygotowanie zabiera 25 minut. Samo gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będą : 3 cukinie średniej(...)Wymieszać. Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie, możecie dorzucić listki estragonu. Za pomocą łyżeczki rozłożyć tak uzyskaną masę (w postaci małych placuszków) na formie idącej do piekarnika (wyłożonej papierem do piecznia). Zapiekać przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Placki są gotowe, gdy łatwo odkleja się je po podważeniu szpatułką lub nożem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie

MODA NA BIO
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 176

wspomnę o przemyceniu witamin pod postacią marchewki) oraz w środku są też orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha(...)jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka)- gotowe studzimy na kratce Babeczki nie są bardzo mocno słodkie

Basia w kuchni
Jego Wysokość Kabaczek. 179

sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi(...)mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z cukinią i szynką 139

Kolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3

Pasja Smaku
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 137

sięgam po gorące i rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam, że danie będzie potrzebowało jakiegoś sera dla dopełnienia, ale okazało się, że danie samo się obroniło. Składniki (na 2 porcje): 120 ml pęczaku(...)patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim plasterki cukinii. Na patelnię dodać cebulę, liście laurowe, kawałki buraków i liście pak choy. Mieszać do momentu zeszklenia cebuli. Nie podsmażać. Do warzyw dolać ok.100 ml wody i pół łyżeczki kozieradki. Wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości ogonków liściowych pak choy. Doprawić warzywa do smaku solą i pieprzem. Pęczak podawać z gorącymi warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 318

zajęć, nie mniej pogodzić pracę z prowadzeniem domu. Zapiekanka warzywna z kiełbasą rozwiąże odwieczne problemy typu co szybko i pożywnego zjeść. Jest to prosty przepis na smaczną zapiekankę pełną warzyw. Danie jednogarnkowe, które jest gotowe w godzinę, u mnie niebywale popularne. Zapiekanka warzywna Składniki: na 4 porcje 6 ziemniaków, średniej wielkości 1 papryka 250 g leśnych grzybów, u mnie kurki(...)misce rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut.     Spara Spara The post Zapiekanka warzywna z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 104

jest wyborna (jako smarowidło do kanapek, zajadane z posypką pokrojonej natki pietruszki, lub z dodatkami - oliwki, pomidory, czy avokado). Może być też używana jako dip do upieczonych lub surowych warzyw. Dzisiaj na blogu pokażę jak przygotować hummus   w troszkę innej wersji, a konkretnie takiej, która cieszy się u nas w domu największym "uznaniem". Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi(...)się na powierzchni wody. Ugotowana ciecierzyca ma być zupełnie miękka. Obierz czosnek, przełóż do małej brytfanki lub miseczki do zapiekania, lekko posól, polej niewielką ilością oliwy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez około 8-10 minut ( ma się lekko zarumienić). Do blendera włóż ciecierzycę, tahini, suszone pomidory, olej, wodę ( można ją dolewać partiami - masa nie może

Moja Mama Gotuje
Pasta z bobu na chrupiących grzankach z jajkiem 122

brzmi apetycznie? Nie tylko brzmi, ale i smakuje! Wyjątkowe śniadanie rozbudzi i da energię na cały dzień. Jak jest bób to jest i lato. Kiedyś byłam nieprzekonana do tego warzywa, teraz pasta z bobu jest jedną z ulubionych. Bób jest dość kaloryczny, ale ma dużą zawartość białka i jest bogaty w kwas foliowy, który znakomicie wpływa na cały układ krążenia(...)wrzucamy do blendera. Dodajemy ciecierzycę, olej, czosnek niedźwiedzi, ocet i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Uwagi Pastę podajemy na bułce pełnoziarnistej podgrzanej w piekarniku (180 stopni - 5 minut) i dekorujemy wcześniej ugotowanym jajkiem

Apetyt na Zielone
Placek po węgiersku 220

najprostszych i najtańszych dań obiadowych, niestety najczęściej smażone są w dużej ilości tłuszczu przez co nie są zbyt zdrową propozycją dla kogoś, kto trzyma linię. Dlatego swoje przygotowałam w piekarniku, dzięki czemu są fit, pyszne i chrupiące. Placek po węgiersku w moim domu rodzinnym to po prostu placki z dodatkiem pysznego gulaszu mojej mamy, ja zrobiłam gulasz po swojemu(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę. Przesmażamy chwilkę i dodajemy czosnek. Gdy zmiękną dodajemy pieczarki i paprykę. Lekko solimy i smażymy aż warzywa zmiękną. Przekładamy je do miski i odstawiamy na bok. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wkładamy do miski i posypujemy łyżką mąki, dokładnie mieszamy. Na patelni

Cooking Monster
Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami 137

małych papryk 100 g ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy(...)odparowaliśmy) łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować. Ja papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia

Smak mojego domu
Bakłażan zapiekany z serem pleśniowym 250

Psianka podłużna ( Solanum melongena), czyli bakłażan lub oberżyna. Warzywo, które w środowisku naturalnym występuje w klimacie tropikalnym Północnej Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indyjskiego, a w Polsce uprawiane jest jedynie w warunkach szklarniowych. Z bakłażana w kuchni można wyczarować wyśmienite i cieszące oczy cuda. Nasza przygodę z bakłażanem rozpoczynamy od połączenia go z serem pleśniowym i orzechami - idealna propozycja na bardziej(...)pół, nacinamy w jodełkę, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie połówki bakłażana smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i tymiankiem. 2. Bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i pieczemy przez około 15 minut (do czasu, aż miąższ będzie miękki). 3. Upieczone bakłażany odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który następnie kroimy

W kuchni Katie
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 203

Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.Składniki:500g cebuli3 łyżki masła1 ząbek czosnku3

Anioły w kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 170

Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad. Składniki: 500g cebuli 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2,5 szkl.wywaru z warzyw 2,5 szkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe 1,5 szkl. mąki pszennej(...)bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego

Anioły w kuchni