pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć w każdym sklepie. A Wy jakie macie swoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa? * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kuliste cukinie ¾ szklanki kaszy pęczak ok. 1,5 szklanki wrzątku 200 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 szalotka lub mała cebula gałązka rozmarynu(...)połówki pomidory i gotuj jeszcze kilka chwil. Do gotowej kaszy dodaj starty parmezan i wymieszaj. Cukinie przepłucz z nadmiaru soli, wypełnij pęczakiem, przykryj odciętymi kapeluszami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz przez 30-35 minut, aż cukinia stanie się miękka
Food Squarełyżkami oleju, dobrze mieszam, tak by każdy kawałek był w przyprawach; na drugi dzień... - na oleju podsmażam zamarynowanego kurczaka, gdy zmieni kolor i upłynie 2 - 3 minuty to dodaję warzywa takie jak: paprykę (połowę), suszone pomidory, chilli, gdy zmiękną dodaję sos słodko - kwaśny, przyprawiam ewentualnie do smaku, chwilę duszę do połączenia składników; na blacie rozkładam placki tortilli, smaruję po łyżce(...)wypłynie (są też inne plusy: łatwiej się trzyma danie i mamy więcej szans na to, że podczas jedzenia nie ubrudzimy się aż tak:) Podpiekam na środkowej półce piekarnika w temp. 160C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez 15-20 minut. Smacznego
Zasmakuj KuchniSłodki wypiek z dodatkiem cukinii nie zdziwi już nikogo. Bardzo neutralne warzywo, które podobnie jak dynia powoduje, że wypiek z jego dodatkiem jest lżejszy i wilgotniejszy. Chlebek o korzennym aromacie z dodatkiem lawendy na bazie mąki pszennej i gryczanej, której zapewnia swoją karmelową barwę. Idealnie jesienny wypiek. Składniki (na 1 chlebek): 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki gryczanej(...)oraz lawendę i mieszam ponownie. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia i przelewam do prostokątnej formy o wymiarach 12x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę na kratce. Składniki lawendowego cukru mielę w młynku do kawy na cukier puder. Przed podaniem dekoruję ciasto lawendowym cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaangielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę cukru(...)odkładamy na bok, będzie to pokrywką dla naszej zupy). Z pozostałej części wydrążamy środek, aby powstała nam miseczka. Chlebek najlepiej wysmarować w środku białkiem jajka i wstawić go do piekarnika na na 10 min. Dzięki temu chlebek nie będzie nasiąkał zupą i nie będzie przeciekał. Do gotowych chlebków wlewamy przygotowany wcześniej żurek. Dodajemy również ugotowanie i pokrojone w ćwiartki jajko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepołączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne(...)wysmarować cienko masłem. Na dno ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii, przylać połową pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku. W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć
Chocolate Muffin BlogCukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką(...)plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z cukinii odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka cukinii wydrążamy miąższ, zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Cukinie solimy
Kulinarne przygody Gatitywysypem sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną(...)wolnym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 1,5 h), pamiętamy o mieszaniu. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Ja, po raz pierwszy, pasteryzowałam w nagrzanym do 140°C piekarniku przez około 25 min. Na razie wszystkie się zamknęły
Mia Cucina SofietaCudowne, wilgotne, intensywnie pomarańczowe, z cynamonem i innymi pachnącymi przyprawami, naładowane słodkimi rodzynkami i chrupiącymi orzechami. W dodatku przykryte chmurkowym, słodkim, twarożkowym kremem. Świetne na zbliżające
Słodkie inspiracjeSkładniki spód: 300g. mąki 200g. masła/margaryny 100g. cukru pudru Składniki masa serowa: 500g. twarogu sernikowego 500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze) 250g. cukru
Lubię to gotujęZazwyczaj to jest tak że facet w ramach uwielbienia daruje swojej kobiecie coś pięknego czy to kwiatka, czy to biżuterię, czy to cały szereg różnych drobiazgów
Kuchenne aromatyziemniakom. Gotowe danie podaję ze świeżą natką, dodaję surówkę i kawałek mięsa. Danie wege? Dorzućcie posiekaną marchew, pasternak, por, kawałek dyni lub buraki, cebulę, zapieczcie, smakujcie pieczone i kolorowe warzywa, doprawcie słodką i ostrą papryką, ziołami, podajcie z kefirem lub mizerią, smacznego:) Fioletowe ziemniaki truflowe Ruszajcie na zakupy po fioletowe ziemniaki – oprócz pięknego i przyciągającego koloru mają masę antocyjanów(...)obieram lub nie, dziś obrałam. Kroję na ćwiartki, doprawiam do smaku, układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę w temp. 190 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut – do miękkości, czas może się różnić w zależności od rodzaju i mocy piekarnika. Po około 20 minutach pieczenia dodaję łyżkę masła, mieszam ziemniaki łyżką
Zasmakuj KuchniKalafior romanesco, to warzywo o pięknym kolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę(...)mieszając. Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut. Podajemy ciepłą, posypaną parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliryżem przepyszne risotto. Radicchio pieczone w formie lasagne a nawet grillowane. To tylko niektóre potrawy, jakie można przygotować z tym warzywem. Dzi ś przygotowałam ciasto z radicchio, które w og ó le nie jest wyczuwalne w cieście. Całkowicie zatraca swój gorzkawy posmak. A ciasto jest bardzo(...)masło. Na koniec dodać poszatkowane radicchio. Ciasto dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto po wystudzeniu oblałam rozpuszczon ą czekolad ą . Smacznego
La grande e la piccola cuocaTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką. Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g(...)tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej z zalewy) oraz pieczonego czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 20 minut. Podajemy gorące, przybrane ziarnami czerwonego pieprzu i gałązkami tymianku. Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną to pomysł na lekką, szybką, prostą
mojewypiekiinietylkozaopatruję się od paru lat w bardzo klimatycznym miejscu na warszawskiej Białołęce, czyli w Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert. Zresztą kupuję tam nie tylko dynie, ale również inne warzywa. Moim zdaniem mają tam najlepsze szparagi w Warszawie. I zapewniam, że to nie jest post sponsorowany :-). Ale wracając do dyni... U Majlertów jest ich zatrzęsienie, co roku pojawiają się nowe(...)prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda. Jedzmy więc dynię ! Jest smaczna, zdrowa i ma bogate zastosowanie ! A co zrobić, żeby mieć dynię cały rok pod ręką ? Upiec w piekarniku, a następnie zblendować i zamrozić
Kulinarne przygody GatityNa świątecznym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs. Jednym z nich jest wieprzowa polędwiczka, która przyrządzić możemy na wiele sposobów. Tak przygotowana zadowoli każdego jej
Z Majeczką w kuchniPieczeń świąteczna Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli 4 – 6 plasterków żółtego sera 2 ząbki(...)wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone *** *** Następnie mięso oprószamy z wierzchu przyprawami i ciasno zwijamy w roladę. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy w folię aluminiową *** *** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło
Blog z Apetytemjednego rodzaju warzywa. Szczęśliwcem okazał się być brokuł W taki sam sposób w jaki przygotowałam brokuła, przygotować możecie: kalafiora, marchew, pomidora czy te dowolnie wybrane i lubiane przez siebie warzywa. Moją zapiekankę brokułową podałam jako dodatek do dania głównego. Równie dobrze możecie delektować się samą zapiekanką w formie dania głównego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)misce wymieszać serek kremowy, ser cheddar, kwaśną śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Wyłożyć masę równomiernie w naczyniu do pieczenia. Dodać różyczki brokuła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Pieczony brokuł Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując pieczonego brokuła. Zapiekanka brokułowa Do masy serowo-śmietanowej nie dodałąm za wiele soli dlatego
mecooksSKŁADNIKI 500 g czerwonej papryki 50 g orzeszków piniowych 50 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku 10 listków bazylii 50-70 ml oliwy
La grande e la piccola cuocaLekki dietetyczny pasztet z rybą i warzywami. Dla osób na diecie i nie tylko. Szybki, prosty do zrobienia. Bardzo dobry dla dzieci, i nie tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu. 25 dkg filetu z dorsza 1 cukinia mała 1 marchewka 1/2 kalafiora sól, pieprz koper świeży 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka przyprawa(...)sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą. Wykładam 1/3 farszu, układam różyczki kalafiora, i resztę farszu rybnego. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na godzinę
wesoła kuchniadogadzania sobie, podczas którego nie zastanawiamy się nad kaloriami, ale jeżeli możemy zyskać na zdrowiu nie tracąc przy tym na smaku, dlaczego nie? Muszę przyznać, że krojenie miękkich, ugotowanych warzyw sprawia mi przyjemność i działa uspokajająco w przedświątecznej gonitwie. Gotowe, pokrojone w zgrabną kosteczkę składniki to dopiero połowa sukcesu. Uważam, że najtrudniejszy krok to odpowiednie doprawienie sałatki. I tu zaczynają(...)ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę. Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój w drobną kosteczkę, oprósz solą kala namak i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 min. Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj też
Roślinna - blog wegańskiświetny sposób na przemycenie warzyw w daniach dla dzieci. Bo dzieci lubią wszelkiego rodzaju placki. A kiedy zasmakują w tak podanej cukinii, może uda się je przekonać do tego warzywa w innej formie (surowej czy np w zestawieniu z makaronem). Porcja na 4-6 osób. Przygotowanie zabiera 25 minut. Samo gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będą : 3 cukinie średniej(...)Wymieszać. Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie, możecie dorzucić listki estragonu. Za pomocą łyżeczki rozłożyć tak uzyskaną masę (w postaci małych placuszków) na formie idącej do piekarnika (wyłożonej papierem do piecznia). Zapiekać przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Placki są gotowe, gdy łatwo odkleja się je po podważeniu szpatułką lub nożem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIOwspomnę o przemyceniu witamin pod postacią marchewki) oraz w środku są też orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha(...)jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka)- gotowe studzimy na kratce Babeczki nie są bardzo mocno słodkie
Basia w kuchnisosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi(...)mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie
Kulinarny karnet ChristopheraKolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3
Pasja Smaku