warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:275/434)

Zapiekanka brokułowa na lato 123

letnim bardzo często robię pieczone warzywa. Zazwyczaj jest to mix kilku warzyw takich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka. Tym razem postawiłam tylko i wyłącznie na jedno warzywo, szczęśliwym wybrańcem okazał się brokuł Tak samo jak brokuła można przygotować kalafiora, marchewkę czy pomidory. Zapieczonego brokuła podałam jako dodatek do dania głównego ale myślę, iż można śmiało podawać(...)utarty żółty ser, śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Masę kremową wykładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. W masie układamy różyczki podgotowanego brokuła. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego! Nie dodajmy dużo soli do masy serowo-śmietanowej gdyż ser jest słony i możemy całość zwyczajnie przesolić. Jeśli

mecooks
Lasange, zapiekanka z cukinii 127

pomidorów ściągamy skórkę i drobno kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy(...)ruloniki szczenie wypełniając formę. Każdy zawijas wypełniamy sosem bolońskim, a na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu. 3. Wierzch dodatkowo można posypać gałką muszkatołową i startym serem. Lasange pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 50-60 minut. Podajemy na gorąco. Po dobrej jakości przyprawy i dodatki zapraszam Was na  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Faszerowane kalarepki 166

Faszerowane warzywa bardzo nam smakuja i często je robię. Nadziewałam już paprykę oraz cukinię a teraz nadziałam kalarepki. Jest z nimi trochę roboty ale warto bo są przepyszne. składniki: 6 niedużych kalarepek 1 duża cebula, ja dałam czerwoną 200 g mięsa mielonego sól,pieprz oregano 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ser żółty do posypania Kalarepki obrać. Moje były(...)będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać same lub z dodatkiem ryżu

Monia miesza i gotuje
Kolorowa chałka 133

zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest miękka i puszysta. Warto spróbować! Składniki na dużą chałkę: Na początek: 1 szklanka cukru  200ml chudego mleka 100g margaryny   50g drożdży(...)pleciemy chałkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast po upieczeniu smarujemy chałkę podgrzaną śmietanką i odstawiamy przykrytą ściereczką do ostygnięcia w uchylonym piekarniku

Wrzosowa Polana
Bitwa Na Smaki 136

owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam  na ostro i na słodko ;)  Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem z owocami :D )  Z pełnymi brzuchami(...)razem z mamą przyrządzałam ” Glazurowane polędwiczki z kurczaka z sosem szampańskim i ziemniaczanymi ptysiami „O ile przygotowanie poszło nam rewelacyjnie , tak zawiódł niestety sprzęt – na początku piekarnik odmówił posłuszeństwa … a potem jeszcze palnik do glazurowania też się zbuntował , co spowodowało , że niestety nie wystarczyło już czasu na spokojne dekorowanie tak jak chciałam! Za to przyznam się

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto ze śliwkami 130

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi

kuchnia doski
Pęczotto buraczane 121

intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza(...)soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy

Fitsweet.me
Krem dyniowy po tajsku z mleczkiem kokosowym w rytmie curry 125

Z racji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry

Czarnawisienka
Grzebień cukiniowy 1742

macie chyba jeszcze dość tych wszystkich świeżych warzyw i owoców, które otaczają nas z każdej strony i są dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki?! Cukinia też teraz smakuje najlepiej. Ma mięciutką skórkę i nie jest przerośnięta, więc warto ją wykorzystać na wiele sposobów.  Moją dzisiejszą propozycją są cukiniowe grzebienie. Do zrobienia w 5 minut, do upieczenia w 25, więc jakby(...)nadziewamy kawałkami sera i pomidorkami koktajlowymi, a drugą szynką, pomidorami suszonymi i serem pleśniowym.  Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z porów. 151

swoich maszynach budowlanych;) Jednak Egipcjanie rzeczywiście zajadali pora tonami. Zajadał go również  Neron, a Hipokrates leczył nim na swojej wyspie Kos. Moja zapiekanka nie dość, że wykorzystuje super warzywo jako główny składnik, to jeszcze w lekkostrawnej duszonej formie. W zdecydowanie wegańskim towarzystwie. Przepis jest portugalski, a pochodzi ze słowackiej książki, którą kupiłem przed laty w domu towarowym Prior(...)około 15 minut. Pory ułożyć jak najściślej w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem. Można jeść na zimno

zadanie-gotowanie
Kotleciki z bobu - dietetyczne i bezglutenowe 124

Dziś wraz z Mopsem postanowiłyśmy przygotować kotleciki z bobu. Bób jest wspaniałym warzywem i trzeba z niego korzystać w sezonie, ponieważ jest dostępny jedynie przez krótki czas. Ja co prawda omijam tę sezonowość poprzez kupowanie mrożonego bobu, który po ugotowaniu niczym nie ustępuje w smaku świeżemu, a jest dostępny cały rok;) Bób jest idealny do jedzenia solo, my jednak postanowiłyśmy(...)jajko, sok z cytryny, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, lub do czasu aż kotleciki się przyrumienią. Natychmiast podawać, ponieważ najlepiej smakują na ciepło.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1707

zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i na wykwintny obiad ze znajomymi. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku(...)żółty trzemy na tarce i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, dodajemy sos i pozostałe składniki. Wierzch zapiekanki posypujemy serem żółtym.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180*C. Zapiekamy całość ok 15min. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 127

Ciasta z warzywami lubimy nie od dziś a jak dochodzi do tego czekolada to lekko tracimy głowę. Zawsze a to zawsze sięgając po następny kawałek usprawiedliwiam się, że to przecież niczym sałatka Ciasto jest ala murzynkowe, wilgotne, puszyste i sycące. Jest bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku(...)orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę zagotowujemy. Odstawiamy z palnika

Made By Mom And Son
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 586

Kurczę, ale to dobre! To jest tak dobre, że moja znajomość języka ojczystego jest zbyt uboga, by wyrazić czy opisać ten niebiański smak. Zawsze serwuję falafel

Restauracyjka Literacka
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 210

kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire,  pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10  minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Gotujemy(...)jeszcze odrobinę. Makaron nadziewamy ostudzonym farszem. Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Makaron układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem, a na wierzchu układamy szynkę włoską. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut

Mania Gotowania
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 149

Zapiekanka makaronowa w sosie bolońskim z warzywami to pyszne i szybkie danie. Zapieczona z serem przypomina lazanie tylko że w przygotowaniu jest znacznie łatwiejsza. Maron mieszamy z sosem mięsno - warzywnym, posypujemy serem i zapiekamy. Można ją przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec(...)Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 264

minut), co jakiś czas mieszając. Gotową wątróbkę przełóż do dużej miski. Wrzuć tam też ugotowane mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. Przyprawy z rosołu wyrzuć. Zimne mięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę(...)dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony, brązowy z góry i odchodzi

Anioszek w kuchni
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 142

formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Dodatki, które w nim się znajdą - to również indywidualny wybór, bo w zasadzie wszystko do niego pasuje, np. pieczarki, ulubione warzywa, czy zamiast łososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie(...)przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Form z PapilArt nie trzeba natłuszczać, ani wyściełać papierem.)  Keks piec (do tzw. suchego patyczka) około 35-40 minut w 190 stopniach. (Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki

Di gotuje
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 176

ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy.     Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie(...)niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misce i ubić na sztywno. Utrzymując mikser na małych obrotach, dodawać pojedynczo żółtka

Weekendy w domu i ogrodzie
Akademia CookUp - Dziczyzna 210

takich burgerów nie można zjeść na mieście? Niebo! Najedzeni i z siłami na dalszą pracę zaczęliśmy kroić, siekać i przygotowywać marynatę do królika po polsku z warzywami! Duża ilość warzyw i przypraw - sama marynata pachniała tak cudownie, że można byłoby ją wyjadać prosto z miski! Kiedy królik się piekł my zabraliśmy się za comber z sarny. Zamarynowany trafił do próżniowego(...)malin, borówek, wiśni i świeżej żurawiny! Możecie być pewni, że będziemy z pomysłami na pasztety kombinować i z pewnością upieczemy go razem :) Zdecydowanie warto! Na koniec wyciągaliśmy królika z piekarnika! Rany, aromaty tak cudownie przez siebie przenikały - przyprawy, śmietana - niesamowite! Macie jakieś doświadczenia z dziczyzną? Cóż możemy powiedzieć - polecamy Akademię każdemu - początkującym i średnio czy bardziej zaawansowanym - tam zawsze czegoś

Plate of Joy
Spring rolls z łososiem, mango i awokado 123

więc zrobiłam spring rollsy. Jako dodatki wybrałam moje ulubione mango (świetnie się komponuje z łososiem!), kremowe awokado, surową marchew i ogórka. Dorzuciłam tez trochę rukoli. Wyszło super :) Chrupiące warzywa świetnie kontrastują z kremowymi owocami. Do tego łosoś. Pyszny, soczysty, aromatyczny. I sos wasabi nadający temu połączeniu charakteru. Pychotka! :) Najlepsze jest to, że takie rollsy możemy śmiało jeść rękami. Są więc(...)przygotowaną marynatą zalewamy łososia, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie układamy łososia na blaszce do pieczenia skórą do dołu i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni opiekacza lub piekarnika z opcją grilla. Pieczemy 10 minut (Jeśli używacie łososia w jednym dużym kawałku, można wydłużyć czas pieczenia do 13-15 minut). W międzyczasie obieramy mango, awokado, marchew i ogórka

Zawsze głodna!
Obiadowe kubeczki 157

Lubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz(...)kostką  wymieszać z farszem faszerować cukinię i paprykę przykryć kapelusikami poukładać na blachę  kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni  p iec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody 4. - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą

W królestwie smaków Beaty
ciasto migdałowo- śliwkowe 136

śliwkami i migdałami. Tak pięknie wyglądał na zdjęciu z świeżymi owocami, że nie mogłam się powstrzymać. Niestety obserwuje, że coraz bardziej chce mi się lata i świeżych owoców i warzyw. Jakby jednak nie patrzeć mamy styczeń więc jedyne co mogłam zrobić to udać się do piwnicy i poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam(...)białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie