warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:275/434)

MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE W RĘKAWIE + FILMIK 149

Pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu, pieczone w rękawie, młode ziemniaczki. Można je zajadać same lub z dodatkami, polecam. SKŁADNIKI :  1,5 kg  młodych

Kulinarne Fantazje Marioli
Dyniowe bułeczki z jabłkiem 137

Te  bułeczki, to kolejny dowód na to, że śniadanie wcale nie musi być nudne. Może i czasem pracochłonne, choć warte tego poświęcenia ;) Wszak daje nam

Kuchnia w czekoladzie
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 199

Powoli rozkręca się sezon na dynię ale nie zapominajmy o innych późnych warzywach takich jak np. buraki 😊 Buraczki są bardzo zdrowe a  w deserach najlepiej komponują się z czekoladą! 😋 Muffiny są wilgotne i kakaowe a na górze czekoladowe  bezglutenowe ciastko tworzy uroczą stópkę 🐾 Czego chcieć więcej? No chyba tylko pysznej cynamonowej herbatki Richmont 🍵 W taki sposób można łagodnie(...)ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe (do posypania kremu kokosowego) BURACZANE MUFFINY CZEKOLADOWE Buraki obrać, pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych

Candy Pandas
Zapiekanki a'la tacos 160

rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. ZAPIEKANKI a'la TACOS Składniki: (na 4 kokilki tk. 2 porcje) 200 g mielonej wołowiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 3/4 szklanki kukurydzy(...)układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków.  Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.  Podajemy na ciepło

Bon appetit mon amie
Placki Ziemniaczane z Jajkiem Sadzonym 126

Kilka lat temu? Co ja będę urywać, po prostu nie za bardzo lubię je przygotowywać. Na dodatek mój malakser potrzebuje reanimacji, więc musiałam sobie przypomnieć jak działa tarka do warzyw, było bardzo przykro. Uważać na paznokcie i na kostki :) Mimo tego nie poddałam się, na końcu to już normalnie się popłakałam, ale spokojnie to przez cebulę, którą też starłam. Placki(...)proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 duże jajko (lekko rozkłócone) olej roślinny lub oliwa z oliwek do smażenia dodatkowo Jajka sadzone Wykonanie: Rozgrzałam piekarnik do 120 stopni. Ziemniaki i cebulę starłam na tarce o grubych oczkach, odcisnęłam dokładnie, można odcisnąć przez gazę. W dużej misce wymieszałam pozostałe składniki, oczywiście poza jajkami sadzonymi :) Do miski

Blondynka Gotuje
7 kulinarnych mitów, które potrzebują obalenia 675

najkrótszym czasie, więc mikrofala jak najbardziej spełnia te kryteria. 4. Przechowywanie kawy w lodówce Kawa powinna być przechowywana w chłodnym, zaciemnionym miejscu (zatem szafka przy lodówce albo piekarniku nie jest dobrym pomysłem). Ale trzymanie w lodówce to także zły pomysł, ze względu na wilgoć, która wnika w kawę niszcząc jej smak. 5. Alkohol spala się podczas gotowania Wbrew temu(...)woda byłaby praktycznie niejadalna. W rzeczywistości ilość soli, którą możemy dodać aby nie popsuła smaku gotowanej potrawy zmieni tylko temperaturę wrzenia o kilka dziesiątych stopnia Celsjusza. 7. Gotowane warzywa tracą cenne składniki odżywce i są mniej zdrowe  Enzymy zawarte w warzywach giną, gdy są ogrzewane, więc naturalnie nasuwa się przekonanie że są mniej zdrowe. Okazuje się, że jedząc surowe

Tradycyjna Kuchnia
Wegetariańskie kotleciki z kaszą jaglaną i warzywami 102

Pyszne wegetariańskie kotleciki idealne na obiad albo jako burgery do bułki. Jeden kotlet to 169 kcal. Składniki (6 dużych kotletów): duża marchew 100 g kaszy jaglanej

e-PrzepisyKulinarne
Dorada pieczona w soli 151

Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.  Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno!  SKŁADNIKI(...)pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby.  Obkładamy je pozostałymi plasterkami cytryny.  Przykrywamy dokładnie resztą soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy sól przy krawędziach naczynia i usuwamy skorupę solną.  Oddzielamy mięso

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z ryżem na pomidorowo 141

Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 szklanki ryżu * 1 duża cebula zalewa: * szklanka przecieru pomidorowego * 2 szklanki bulonu * pół kostki masła * 4

Pobite gary Barbary
Tarta z owocami 163

Lato minęło nam w tym roku paskudnie szybko! Nawet nie zdążyliśmy się obejrzeć, a już go nie ma! Nie nasyciłam się owocami, warzywami i wszystkiego mi mało. Po ostatnim wyjeździe czekała nas w domu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już(...)porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty. Upieczoną tartę wyłożyć

Plate of Joy
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 271

ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez(...)preferencji, ja użyłam tymianku cytrynowego). Przekładamy mięso z sosem do naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy i na wierzchu rozkładamy delikatnie puree ziemniaczano-porowe. Wygładzamy. Widelcem tworzymy faliste wzory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25-35 minut. Przed pokrojeniem wiejska zapiekanka z mięsa mielonego musi odstać ok. 5 minut, aby sos przestał

Poezja smaku
ryba w cieście 96

Farsz: * 30dag pieczarek * 2 cebule * 3-4 filety rybne (zalezy od wielkosci) * sól, pieprz=ja dałam mrożone warzywa -mieszanke zamiast pieczarek(...)ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo 40 minut(), pilnujac by sie nie przypiekla za bardzo ( pod koniec mozna przykryc wierzch folia aluminiowa). Smacznego :) żródło dzismamochotena

w mojej kuchni
Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką 136

Dziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu(...)posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorówNaczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut

upichcic
PAPRYKOWE PIERSI Z KURCZAKA 331

Lubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki:pól kg piersi z kurczaka sól,pieprzsłoiczek koncentratu pomidorowego

Z Majeczką w kuchni
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 194

Od dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki

Pasja Smaku
Karkówka z i na kapuście. 238

Roladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy 133

obraniu) 1,3 kg cukru 2 cytryny 1 l wody Olejek pomarańczowy Przygotowanie cukinii a’la ananas: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę 2 centymetrową. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich(...)cytryn 8. Dodać skórkę z cytryn do syropu 9. Wycisnąć do syropu sok z dwóch cytryn 10. Wsypać do gotującego się syropu pokrojoną w kostkę cukinie 11. Gotować warzywo przez 20 minut (do czasu zmięknięcia) 12. Dolać olejek pomarańczowy i wymieszać 13. Przełożyć cukinię do słoików 14. Słoiki szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie do wystygnięcia Poprzedni

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche ciasto z pyszną bezą i rabarbarem 139

Witajcie. Okres lata to wspaniały moment, kiedy możemy spróbować wielu sezonowych warzyw, owoców. Tym razem w poście znajdziecie przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i pyszną bezą. Smak ciasta jest idealny. Połączenie słodkiej bezy z trochę kwaśnym rabarbarem sprawia, że aż tak nie czuć tej słodkości i chętnie sięga się po następny kawałek ! Zapraszam !   www.uczymyjakslodzic.pl Składniki: Spód(...)blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papier, a następnie wylepiamy ciastem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. A po tym czasie przekłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut. Rabarbar myjemy, odcinamy liście, a łodygi kroimy drobno (ja pokroiłam na półplasterki). Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy

Gotuj z Mąką
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 259

momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki(...)solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia , wystudzony

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki mięsne z dodatkami 143

Babeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy  powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI:  300 g mięsa mielonego z łopatki(...)dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fenkuł pieczony z łososiem 141

uszkodzeniem naczyn krwionosnych,udarami i zawalami.Obecny w fenkule blonnik pokarmowy wiaze cholesterol,metale ciezkie,szkodliwe produkty przemiany materii usuwajac je wraz z kalem.Z racji na niska wartosc kaloryczna jest warzywem pozadanym we wszystkich dietach odchudzajacych.Koper posiada wlasciwosci lecznicze.Surowcem zielarskim sa owoce zawierajace anetol o dzialaniu rozkurczowym i fenchon o dzialaniu wykrztusnym.Swietne na prace ukladu trawiennego,dzialaja niezwykle tonizujaco i rozkurczowo.Wszystkie(...)stron.Lososia skropic sokiem z cytryny i posolic.Lososia i przygotowany fenkul ulozyc w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Skropic oliwa i ulozyc galazki tymianku cytrynowego.Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 200 ° C 15-20 minut.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 114

Uwielbiam wszelkie quiche i tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą(...)posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odstawić.Fenkuł umyć i odkroić zielone

Food Square