warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:283/434)

Gołąbki z kaszy z grzybami leśnymi 287

leśne – 300 g szalotka – 2 szt. czosnek – 2 ząbki suszone śliwki – 5 szt. sól pieprz suszony majeranek świeży koperek – 1 pęczek bulion warzywny – 250 ml Wykonanie; Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu(...)niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. źródło Kuchnia Lidla

Anioły w kuchni
PATISONY FASZEROWANE WARZYWAMI 162

zmierza do nas wielkimi krokami. To źle, czy dobrze? Hmmm... to kwestia sporna, jedni ją lubią, a inni woleli by pewne, żeby lato trwało nadal. No ale jak jesień to warzywa, pyszne, smaczne i zdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3   patisony o średnicy około(...)środka odrobiną oleju (tego z pomidorów), uzupełnić środek przygotowanym farszem, posypać startym serem. Nafaszerowane patisony ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok każdego ułożyć odcięte "kapelusiki". Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem "kapelusiki" ułożyć na górze upieczonych patisonów

Kuchnia w opałach
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 166

przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Szpinaki od Bonduelle są zbierane, gdy listki są jeszcze młode- to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Listki(...)woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż tortownicę z odpinanym rantem papierem do pieczenia. W rondelku rozpuść masło. Posmaruj nim dokładnie z obu stron wszystkie arkusze ciasta filo przy pomocy pędzelka kuchennego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krem z pieczonych buraków 188

większości kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się(...)kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno). Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W garnku podgrzewamy bulion lub wodę, buraki kroimy w kawałki i dorzucamy do płynu. Blendujemy, dodajemy sok z cytryny i chrzan oraz mleczko kokosowe, doprawiamy solą

ladykitchen
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 264

się sezon na cukinie :-) Jest w mojej rodzinie bardzo lubiana, w różnych formach. Najczęściej przygotowuję ją w formie placuszków, czy najprostszych plasterków panierowanych i usmażonych. Cukinia jest niezwykle wdzięcznych warzywem, można z niej przygotować wiele potraw. Ja dziś chciałam Wam przedstawić przepis na moją ulubioną cukinię-faszerowaną farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej(...)wydrążonych cukinii dajemy farsz, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym  Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy  oregano :-) Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.  WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka. Po tym czasie cukinia jest gotowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z buraków i oliwek 177

Sałatka z buraków i zielonych oliwek. Słone połączone ze słodkim. Buraczki to wspaniałe warzywo na sałatki. Czasami spotykam w sklepie żółte buraki, więc lubię je łączyć z czerwonymi. Do sałatki na ogół piekę buraki al dente. Jeszcze gorące mieszam z balsamicznym octem i odstawiam aby smaki się przegryzły. Robiąc sałatkę z żółtych i czerwonych buraków musiałam jednak wymieszać(...)pół jeśli są małe.Umieść żółte i czerwone buraczki na blasze tak aby nie dotykały do siebie. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz buraczki w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 35 minut. Wyjmij i przełóż do oddzielnych miseczek. Gorące dopraw octem, cytryną, solą i rozmarynem. Odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do wspólnej miski i połącz

codojedzenia
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 187

jeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza(...)pieprz 4 łyżki oliwy 70 g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich opcjonalnie: świeże listki tymianku do dekoracji Przygotowanie: Buraki upiecz w całości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 75 minut (lub do miękkości). Następnie ostudź i obierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z pieczonej dyni i pomarańczy 264

małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Niestety jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość potasu, a niska sodu pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedna porcja zupy(...)Przekładamy składniki na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. 5. Po upieczeniu przekładamy upieczone składniki do garnka, zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy przez około 15 minut

W kuchni Katie
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 228

świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk.  Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody(...)kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem.  Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Leśny mech po raz czwarty 184

Leśny mech , pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny

Moje domowe kucharzenie
Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein 252

Kocham kaczkę. Piszę to pod każdym na tego ptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy

Życie zamknięte w smaku
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 230

Zone ™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. No dobrze a co zrobić kiedy mamy już super lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega w lodówce? Warto wówczas ruszyć(...)odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Blaszkę smarujemy oliwa. Rozciągamy wyrośnięte ciasto na okrąg wielkości blaszki, można wspomóc się wałkiem. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Układamy ulubione składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z cukinią 202

Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią , przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości(...)foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź

codojedzenia
nafaszeruj cukinię. 194

Lato to chyba najlepszy okres pod względem ilości warzyw i owoców. Uwielbiam, gdy wchodzę do warzywniaka i nie wiem, które z nich kupić...W ostateczności biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe(...)minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać keczup, miąższ z cukinii i pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilę. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Z cukinii odlać wodę, którą puściła. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową. Do wydrążonego środka cukinii nakładać farsz. Wstawić wszystko do piekarnika i piec

chili & sugar
Zapiekany por 168

Czasami wystarczy użyć właściwych przypraw. Często jednak musimy wspomóc się sosem, same przyprawy nie wystarczą. Sosy robione na bazie sera z warzywami łączą się idealnie. Trzeba oczywiście dobrać odpowiednie warzywa do właściwego rodzaju sera ale nie jest to, aż tak skomplikowana czynność. Pora najczęściej dodaję do rosołu lub robię z niego sałatkę. Okazuje się jednak, iż zapieczony z mieszanką serów(...)kiedy płynne dodać bułkę tartą. Wymieszać. Pory ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać dokładnie masą z misecki i posypać po wierzchu bułką tartą z masłem. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopi Celsjusza na 40 minut. Zapiekany por Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując zapiekane pory. Zapiekany por Kiedy myjecie pora upewnijcie się, iż liście są dokładnie umyte. Często

mecooks
Pieczona cukinia z serem mozzarella 237

Opis pieczona cukinia z serem mozzarella: Pieczona cukinia z serem mozzarella – przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Cukinia wydaje się stworzona do

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pasta z bakłażana – baba ghanoush 152

Kolejny przepis podyktowany poniekąd promocją w markecie na „K”. Na początku się wahałem czy brać bakłażana, bo zawsze kiepsko mi się kojarzył i tak przy półce z warzywami targały mną myśli, wątpliwości, a po chwili „targnęła” mną również starsza pani, która widząc moje zawahanie powiedziała: „nie bierz, wróć jutro, będą na gazetce to dużo taniej(...)łyżki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Pieprz – do smaku Sól – do smaku Pietruszka – 1 łyżka Wykonanie: Bakłażana i czosnek zgrilluj lub upiecz w piekarniku. Bakłażana tak po prostu, natomiast czosnek nasmarowany olejem w foli aluminiowej. Bakłażan powinien być spalony, a czosnek zrumieniony i odchodzić od łupinek. Czosnek wyjmij z łupinek, a bakłażana przetnij na pół

Blendman
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 205

                      Przedstawiamy Wam pomysł na bardzo smaczny obiad. Główną rolę odgrywa tu

Pan i Pani Smith w kuchni
Wegańska zupa chrzanowa 219

żeby smaki z warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie. 3. Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie(...)koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Czekoladowe ciasto z cukinią 188

czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca o średnicy około 20 cm (liczone na dole(...)nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 160 st, piec około 30-40 min do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao

moj przepis na
Ciasto z cukinia 160

Dzis w ramach wspolnego gotowania postanowilismy przygotowac dowolne danie z wykorzystaniem cukinii lub kabaczka, ktore obecnie kroluja we wszystkich sklepach i na ryneczkach. Jest to wspaniale warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu, mozna je wykorzystac do przygotowania dowolnego dania, mozna je piec, gotowac, smazyc, a takze jesc na surowo. Ja dzis postanowilam przygotowac ciasto z cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac(...)pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki. Suche skladniki dodac do mokrych i dokladnie wymieszac. Foremke wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta, wlac do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo godzine, lub do czasu az patyczek wkluty w ciasto bedzie suchy. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cukinii z kiełkami oraz sosem chilli z limonką i kolendrą 205

kuchenki, Moi Drodzy. Gotuję rzadko, kombinując przy użyciu piekarnika halogenowego, czy naczynia do fondue oraz mikrofalówki. Efekty są lepsze i gorsze. Nie wszystko da się w ten sposób zrobić. Dzisiaj jednak coś sprzed śmierci mojej kuchenki. Ostatnie danie, jakie zostało na niej przygotowane.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu

Życie zamknięte w smaku
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak, bobem, fasolką szparagową i kurczakiem 176

Faszerowany bakłażan jest pyszny, miękki i rozpływający się w ustach. Dodatek letniego akcentu takiego jak bób i fasolka szparagowa nadaje temu daniu bardzo sezonowego wymiaru. Danie

Mango Papaja