warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:286/434)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem 227

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, zapieczona w beszamelowym sosie to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zapiekankę robi się dość szybko, a z podanych składników wychodzą 4 duże porcje. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne) duża pierś z kurczaka papryka czerwona 2 średnie cebule średnia marchew puszka pomidorów pół szklanki bulionu słodka i ostra papryka, bazylia, oregano(...)Następnie powoli dodajemy mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy i mieszamy dopóki sos nie stanie się gładki i kremowy. Sosem zalewamy zapiekankę, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Artykuł Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 431

już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych(...)płynnymi i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką. Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa

Gotuj z Rumcajsem
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 196

popularna jest na całym świecie.  W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki(...)czosnek i jak ktoś woli jeszcze bardziej na ostro - sos tabasco. Pokrojone mięsko usmażyłam na patelni. Niestety placki tortilli kupiłam. Podgrzałam z żółtym serem w mikrofali, oczywiście można w piekarniku bądź na patelni. Na podgrzany placek nakładałam kolejne składniki

potrawyregionalne
Świat kapusty -zaproszenie do akcji 117

ogromne możliwości w kuchni ,jak również w lecznictwie . Starożytni Rzymianie mówili jeśli ci kapusta nie pomoże to na pewno nic Ci nie pomoże . Jest w tym trochę racji , ponieważ warzywo to jest bogate w mineraly (fosfor,siarka ,mangan, potas,sód,miedz ,żelazo w witaminy A C E  i B. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. poprawia kondycję włosów i paznokci(...)porządnie ją rozgrzać . Wkładać kawałki kapusty do ciasta zamoczyć z obydwu stron i smażyć na złoty kolor z każdej strony. usmazone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlożyć do piekarnika na ok 10 minut w temperaturę 180 stopni .  Jest to świetne danie na przystawkę lub kolację. Oto banerek mojej akcji ,chętnych proszę o wklejenie  kodu do swojego wpisu

Eli Gotowanie
Soczysty kurczak pod kruszonką. 567

bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Kruszonka z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i skórki z cytryny jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na wiosenno - letni obiad w towarzystwie świeżych warzyw. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, sok z połowy limonki, 2-3 łyżki oliwy/oleju, sól, pieprz Na "kruszonkę": 3-4 łyżki bułki tartej(...)mozzarelli. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.  Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.  Smacznego

Plate of Joy
Ryż po chińsku z łososiem 423

Przepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną(...)ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W  woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką

Smaki Edyty
szybciutki chlebek bezglutenowy 253

Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek z wędliną, jajkiem oraz dodatkiem świeżych warzyw jak pomidor lub ogórek. Jednak jeżeli komuś to nie odpowiada może częściowo lub w całości mąkę jaglaną zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Jeżeli użyjesz mąki ryżowej chleb wyjdzie bardziej kruchy(...)ugniatamy ciasta do ścian formy! Chleb będzie jeszcze rosnąć, więc jeżeli będzie miał więcej miejsca to wyjdzie nam bardziej puszysty. Ponownie odkładam do wyrośnięcia. Blachy wkładam do gorącego piekarnika i zostawiam je na 55 minut w temp. 200-210°C. Ciasto wyjmuję z formy i ponownie wkładam do piekarnika na dodatkowe 8-10 minut (aby lekko dopiec spód). Odstawiamy

Gar Zdrowia
Pieczony Burak z Pomarańczami 240

Burak w kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej

Blondynka Gotuje
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 230

GRANATEM autorka: mniumniu | blog: MniuMniu Od kuchni..Owsianka z granatem autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z jagodami goji autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z piekarnika autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 467. Nocna, kokosowa owsianka autorka: Patryszja | blog: Jagodziana Coffee 546. Dyniowa owsianka z kaki, granatem, pestkami dyni, tahini autorka: malinowyporanek | blog(...)autorka: navynut | blog: Navynut 326 autorka: navynut | blog: Navynut 323 autorka: navynut | blog: Navynut Jaglanka z bananami i jabłkiem autorka: PatchuliaM | blog: Qlinarnie i qlturalnie 469. I znów warzywo w śniadaniu autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 446. Raw FOTO MENU Part 1 autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 451. Musem polana autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe

Chocolate Stop Tempting
Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami 173

zdecydowanie miesiąc pod znakiem szparagów. Mamy dopiero 9 dzień miesiąca, a ja już wydałam na nie tyle pieniędzy, że aż szkoda mówić Niestety nie należą one do warzyw tanich, jednak uważam, że raz w miesiącu można się nimi objadać (nawet rezygnując z innych smakołyków :)). Wiecie dlaczego warto jeść szparagi? Jeśli nie to odsyłam to posta z przed kilku dni, znajdziecie(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ½ ciasta, wyrównaj wierzch i wyłóż na niego szparagi. Przykryj je drugą częścią ciasta. Ponownie wyrównaj wierzch ciasta. Piecz. Ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestudzeniu. Smacznego Artykuł Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
ALZACKA TARTA Z DYNIĄ I FETĄ 168

Uwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować pysznej tarty z dynią, spróbowałam więc odtworzyć przepis na nią, i myślę, że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami. Przygotowanie  : 15 min. Pieczenie : ok. 40 min. Chłodzenie(...)ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką. Wyłóż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 186

przypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka(...)Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem.  Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą bazylią. Posypać  grubo zmielonym pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu

Wiem co jem
Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą (wegetariańska) 130

Kolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Dla mnie to hit

Mienta blog
PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH 152

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do

potrawyregionalne
Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym 243

Sałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w

Oryginalny smak