Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek z wędliną, jajkiem oraz dodatkiem świeżych warzyw jak pomidor lub ogórek. Jednak jeżeli komuś to nie odpowiada może częściowo lub w całości mąkę jaglaną zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Jeżeli użyjesz mąki ryżowej chleb wyjdzie bardziej kruchy(...)ugniatamy ciasta do ścian formy! Chleb będzie jeszcze rosnąć, więc jeżeli będzie miał więcej miejsca to wyjdzie nam bardziej puszysty. Ponownie odkładam do wyrośnięcia. Blachy wkładam do gorącego piekarnika i zostawiam je na 55 minut w temp. 200-210°C. Ciasto wyjmuję z formy i ponownie wkładam do piekarnika na dodatkowe 8-10 minut (aby lekko dopiec spód). Odstawiamy
Gar ZdrowiaBurak w kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej
Blondynka GotujeGRANATEM autorka: mniumniu | blog: MniuMniu Od kuchni..Owsianka z granatem autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z jagodami goji autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z piekarnika autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 467. Nocna, kokosowa owsianka autorka: Patryszja | blog: Jagodziana Coffee 546. Dyniowa owsianka z kaki, granatem, pestkami dyni, tahini autorka: malinowyporanek | blog(...)autorka: navynut | blog: Navynut 326 autorka: navynut | blog: Navynut 323 autorka: navynut | blog: Navynut Jaglanka z bananami i jabłkiem autorka: PatchuliaM | blog: Qlinarnie i qlturalnie 469. I znów warzywo w śniadaniu autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 446. Raw FOTO MENU Part 1 autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 451. Musem polana autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe
Chocolate Stop Temptingzdecydowanie miesiąc pod znakiem szparagów. Mamy dopiero 9 dzień miesiąca, a ja już wydałam na nie tyle pieniędzy, że aż szkoda mówić Niestety nie należą one do warzyw tanich, jednak uważam, że raz w miesiącu można się nimi objadać (nawet rezygnując z innych smakołyków :)). Wiecie dlaczego warto jeść szparagi? Jeśli nie to odsyłam to posta z przed kilku dni, znajdziecie(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ½ ciasta, wyrównaj wierzch i wyłóż na niego szparagi. Przykryj je drugą częścią ciasta. Ponownie wyrównaj wierzch ciasta. Piecz. Ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestudzeniu. Smacznego Artykuł Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniUwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować pysznej tarty z dynią, spróbowałam więc odtworzyć przepis na nią, i myślę, że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami. Przygotowanie : 15 min. Pieczenie : ok. 40 min. Chłodzenie(...)ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką. Wyłóż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany. Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka(...)Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą bazylią. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu
Wiem co jemKolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Dla mnie to hit
Mienta blogMiło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do
potrawyregionalneSałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w
Oryginalny smakZiemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście. Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że
Kulinarny karnet ChristopheraJuż nie raz wspominałam, że nudzą mnie zwykłe mielone. Zawsze (o ile sama je robię) staram się je urozmaicać i podawać jako coś nowego i ciekawego
Pasja Smakuplacuszków, które lubi, to dobre rozwiązanie. Jajeczne muffinki to pyszny i bardzo uniwersalny przepis, który z łatwością możecie modyfikować, dodając do nich to, co zostało w lodówce i przemycając warzywa. Spójcie chociaż na mój przepis na muffinki do pracy wykorzystujący pozostałości z obiadu. Z kolei placuszki uwielbiają prawie wszystkie dzieci. Tadzio oczywiście najbardziej kocha słodkie, ale takie wytrawne też potrafi(...)pokrojonej szynki i posiekanego szczypiorku. W misce rozbełtaj jajka. Dolej mleko, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Rozlej do foremek (ja przelewam masę do dzbanka z dzióbkiem). Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez ok. 20 min., aż muffinki urosną i się zetną. Podawaj na ciepło lub na zimno. Śniadaniowa kasza z masłem
Chilli Czosnek i Oliwabędą smakowały najlepiej. Zdarza mi się je kupować w supermarketach, choć to tylko przez pośpiech i brak czasu na odwiedzenie innego miejsca. najchętniej po szparagi i inne mniej typowe warzywa wybieram się do Gospodarstwa Majlertów na Białołęce w Warszawie. Jeśli mieszkacie w okolicy lub w Warszawie a jeszcze nie znacie tego miejsca, musicie je odwiedzić koniecznie. Co z nich robię(...)PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody dosłownie na 2 minuty. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić ją na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj. Smacznego
nietylkopasta.plZawijańce nadziewane cukinią i feta to moja smaczna alternatywa do pizzy , drożdżowych ślimaczków i pierogów . Uwielbiam pieczywo nadziewane warzywami. Słona feta świetnie się z nimi komponuje, a neutralna cukinia niemalże nabiera rumieńców…Trochę ją przypiekłam, he,he… Zawijańce nadziewane cukinią można przyrządzić z dowolnie wybranego ciasta. Ja wybrałam drożdżowe z dodatkiem pszennej mąki pełnoziarnistej. Zawijańce z cukinią(...)Wyrobione ciasto przykryj folią i pozostaw w cieple na 40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrój cukinię w kostkę. Posyp solą, pieprzem i polej oliwą. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC na 30 minut. Wyjmij i odstaw. Wyrośnięte ciasto podziel na 14-16 porcji. Zwiń porcję ciasta w gruby rulon, zrób wgłębienie i napełnij je cukinią, pokruszoną fetą
codojedzeniasię dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam(...)paski (o szerokości ok. 1 cm). Paski bakłażana bardzo obficie posypujemy solą, wkładamy do durszlaka i zostawiamy na ok. 30 minut. Sól wyciągnie z bakłażanów gorycz. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany krótko płuczemy i bardzo dokładnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy
Poezja smakuBakłażan to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale odnajduje się w wielu kulinarnych odsłonach przybierając rozmaite formy – choćby zastępując pszenny spód do pizzy. Zatem idealnym rozwiązaniem będzie dla bezglutenowców – oczywiście pizzę można przygotować na bazie mąk naturalnie bezglutenowych, jednak jest to o wiele bardziej pracochłonne, poza tym warzywna baza sprawia, że danie jest lekkostrawne. Jeżeli zaś chodzi o pomidorowy akcent, wybierz(...)passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego 1 mała papryka pokrojona w drobną kosteczkę 150g pieczarek pokrojonych w plasterki świeża bazylia do podania Najpierw przygotuj sos (możesz to zrobić z wyprzedzeniem). Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki, a następnie przełóż je na blachę. Odmierz 1 łyżkę oliwy i skrop nią
Roślinna - blog wegańskiwiedziałam jakie warzywo stanie się głównym tematem posta realizującego wyzwanie. Dynia jest niezwykle pożywna i zdrowa, w naszej kulturze nieco demonizowana, co jest bardzo zaskakujące, bo to w końcu warzywo jak każde inne (Słowianie w czasie dziadów drążyli rzepę i jakoś nikt nie odżegnuje jej od czci i wiary). Na szczęście ostatnio szturmem przejmuje nasze jesienne stoły i półmiski(...)łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów (choć włoskie pasują najlepiej) 3 łyżki rodzynek Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, inaczej może się zdarzyć zakalec. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jajka ubić z cukrem kokosowym na pienistą masę (ok. 8 minut), pod koniec wąską stróżką wlać olej lub roztopione masło. Jeśli wybieramy opcję z daktylami, najpierw ubijamy
Przepysznik - BLW i nie tylkokwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem. Składniki na ciasto(...)smarujemy). Spód i boki wykładamy ciastem (sposób do wyboru – można zetrzeć ciasto na tarce, pokroić w plastry i wylepić, albo rozwałkować). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczone odstawiamy. Rabarbar płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki – przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż zmięnie. Odstawiamy, dodajemy
mojewypiekiinietylkomarchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie(...)wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej. Keksówkę z pasztetem przekładamy do większej blaszki z wodą, do 1/2 wysokości pasztetu. Przekładamy do nagrzanego piekarnika na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C-175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i pieczemy przez 50-60 minut. Wierzch musi być rumiany. Studzimy na kratce. Pasztet schłodzić, i dopiero wtedy kroić
Delicious TitbitsMnie wychodzi mniej więcej 24 kulek. Przyznaję, że pomysł z cukrem jako czymś do obtoczenia nie był trafiony ze względu na fakt podtopienia się go troszkę w piekarniku, jednak po schłodzeniu wygląda i smakuje wyśmienicie. Pewna legenda hinduska opowiada o człowieku, który każdego dnia nosił wodę do swojej wioski, w dwóch ogromnych dzbanach przytroczonych do drewnianego(...)domu, przyjrzyj się bacznie ścieżce, którą od wielu już lat chodzimy od studni do domu." Dzban uczynił tak, jak kazał mu jego chlebodawca i zauważył wiele kwiatów i warzyw rosnących wzdłuż drogi z jednej tylko strony." Czy widzisz, o ile piękniejsza jest roślinność po twojej stronie ścieżki?" - spytał mężczyzna. "Wiedziałem, że masz pęknięcia, ale postanowiłem je wykorzystać. Posiałem więc nasiona
Weganizm infantylnyrazem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno(...)dużą cebulę 2 łyżki masła 2 łyżki mąki mleko (tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję) przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cukier olej do smażenia Dodatkowo: ok. 300 g makaronu Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Marchewki ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w piórka. Bułkę namaczamy w wodzie (lub mleku, jak kto woli), a po chwili odciskamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej
Ratunku obiad