warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:297/434)

Zapiekanka wg Pascala (bezglutenowa) 149

bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam makaron na bezglutenowy , boczek na kiełbasę i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób(...)pokrojone w kosteczkę sery mozarella, mieszamy. 7. Następnie dodajemy brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam solą i pieprzem. 8. Na wierzch ścieramy ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla. A ja oczywiście

Kawa z mlekiem
Zapiekanka meksykańska z ryżem, kurczakiem i chorizo 275

Sycąca zapiekanka meksykańska z brązowym ryżem, kurczakiem, warzywami i chorizo w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Bardzo smaczne, kolorowe i proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Polecam ten przepis jeśli lubisz pikantne i wyraziste dania. Składniki Ilość porcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż(...)misce z usmażonym kurczakiem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sosem pomidorowym. Przenieś mieszaninę do przygotowanego naczynia, od góry ułóż pokrojoną paprykę, chorizo i posyp wszystko startym serem. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz zapiekankę 15-20 minut. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 106,3 kcal Białko: 81,6 g Tłuszcze: 39,4 g Węglowodany: 106,3 g Wartości odżywcze

ale Pysznie
Zapiekanka z chleba 161

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać

moj przepis na
Papryka faszerowana kaszą jaglaną 183

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 duży pomidor(...)przesmażamy jeszcze 3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy posiekane oliwki, listki bazylii, doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Z czerwonych papryk odkrawamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Napełniamy jaglanym farszem, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-50 minut, aż papryki zmiękną

My Culinary Art
Mielony inaczej 119

Mielony - pierwsze skojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka

Right Behind The Kitchen
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 168

1 dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku

Gotowanie jest łatwe
Słodkie środy - Ciasto marchewkowe 167

Lubicie ciasta z warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja(...)wlewamy zimne masło  i miksujemy.  Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy.  Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kalafior w arabskim stylu 212

ryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą(...)straciła aromatu.  Kalafior czyścimy z liści i delikatnie przycinamy rdzeń. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy kalafior i gotujemy go 5 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z mieszanki przypraw arabskich, szczypty soli, zmiażdżonych ząbków czosnku i 2 łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Schab z warzywami 165

Miękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym  to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa.   Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)marchewkę, zalać 1 szklanką wody i smażyć na średnim ogniu. Pod sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko ze sobą wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowany wywar przełożyć na przesmażone mięso. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 20 minut

Ugotować
Kalafior zapiekany z szynką i serem. Szybka zapiekanka kalafiorowa. 9605

Jeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte

Kuchnia z widokiem na ogród
Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 202

aromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli, intensywność parmezanu, słodycz pomidorów, wonny aromat czosnku i rześkość bazylii sprawiają, że okiennice z gruszki miłości odkrywają przed nami prawdziwie śródziemnomorski krajobraz.  MELANZANE PARMIGIANA /na 2 porcje(...)część ziół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe - ja tak zrobiłam. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać go częścią tartego parmezanu. Ułożyć na nim plastry bakłażana - tak, aby nachodziły

KUCHARNIA
Sałatka Cezar 1973

Sałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem

Oryginalny smak
Roladki z indyka ze szpinakiem 163

Wiele razy widziałam wcześniej reklamy kampanii podajindyka.pl, zainteresował mnie jeden z przykładów na roladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że

Pasja Smaku
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i nie tylko 542

Dzisiejszy obiad ma niewiele wspólnego z dietą :)- jest to wspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas

Smaki Edyty
Marchewka z pieczarkami i reaktywacja 155

Witajcie!  Wiem, wiem długa była moja nieobecność, ale mam coś na swoje usprawiedliwienie. Owe "coś" znajdziecie na jednym ze zdjęć... tak tak stos kartek w

Kuchenne aromaty