warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:301/434)

Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 158

podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo(...)stali nierdzewnej), które są bardzo trwałe, odporne na zarysowania, można je myć w zmywarce (chyba, że zostały pokryte powłoką, która na to nie pozwala), można je używać w piekarniku, dobrze trzymają ciepło, ale długo się nagrzewają. O ile nie są pokryte powłoką nieprzywierającą, mają pożądane właściwości przywierające (wówczas konieczne jest smażenie z wykorzystaniem tłuszczu) i tym samym mogą amatorom sprawiać

Moja Delicja
Rogale świętomarcińskie 213

jest to jedno z przyjemniejszych ciepełek jakie znam. Uwielbiam spotkania ze sprzedawcami na targu, bywamy tam od roku, więc z częścią zdążyliśmy się już zaznajomić. Na straganie z warzywami, który obsługuje stadko dziewcząt, mamy już naszą własną, która zawsze dodaje do naszych zakupów cytrynkę. Pani na stoisku z jajkami, dokładnie wie ile i które jajka kupujemy, więc wystarczy powiedzieć słynne(...)podstawę trójkąta, żeby ładniej się zwijał. Zwinąć w kierunku wierzchołka i lekko zawinąć „wąsy” rogalika. Ułożyć wszystkie na stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5h, do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 180 C, wyrośnięte rogaliki delikatnie przenieść na wyłożoną papierem blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec przez 20 minut, aż się zezłocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chrupiący pieczony kalafior z pikantnym dipem rabarbarowym 171

Wczoraj miałam dla Was rabarbarową propozycję na słodko, a w zasadzie mało słodko ;) Ale desery z rabarbarem nie mogą być przesłodzone. Natomiast dziś całkowite przeciwieństwo, czyli

Mienta blog
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 253

kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę(...)nacinamy do połowy grubości mięsa, z obu stron. Jeśli używacie marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już

Karo in the Kitchen
Marchewkowe ciasto 118

Marchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli

Z notatnika
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 490

bardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody i spokoju o równoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się  jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno  lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą  soczystość? Do tej pory zdradziłem(...)boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę. Powtórzyć 4 razy. Piec na grillu, patelni grillowej lub (jak ja) w piekarniku ustawionym na funkcji grill. Temperatura 230 stopni, jak najwyżej (najbliżej grzałki), a czas to około 20 minut. Szaszłyki ułożyć na kratce wyłożonej aluminiową folią posmarowaną olejem. W trakcie pieczenia przełożyć

zadanie-gotowanie
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 177

Bakłażany  gościły już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A

potrawyregionalne
Parmigiana di melanzane 144

czyli zapiekanka z bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem . Składniki : 3-4 bakłażany 3-4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 100ml przecieru pomidorowego (pasaty) 1 łyżeczka cukru oregano(...)pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut.    Smacznego

Codzienne Gotowanie
Papryka faszerowana 132

2 papryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę

królestwo garów
Jogurtowe z rabarbarem na kruchym spodzie 204

To ciasto robiłam jakiś czas temu.. Składniki spodu: 1 szkl.mąki 1 łyżka śmietany 1/3 kostki margaryny 1 jajko kilka łyżek dżemu Składniki ciasta jogurtowego

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta duszona z jagnięciną 140

młoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150

królestwo garów
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 228

Z ciekawostek -  NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest

W kuchni Karmel-itki
PIZZA MOTYLEK 171

Pizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka

Z Majeczką w kuchni
Roladki z kurczaka, szparagów i szynki parmeńskiej 280

Szparagi uwielbiam i powtarzam to za każdym razem. I ubolewam nad tym, że sezon na nie powoli dobiega końca... Jednak pragnę Wam przedstawić ciekawy sposób na

Mango Papaja
Zapiekanka Pasterska "inaczej" 237

zawsze jednak robię ją tradycyjnie z mięsem mielonym. Nowy wyrazisty smak nadają jej dwa nowe składniki, jakimi sa kurczak i papryka. Aby zachować spójną konsystencję zapiekanki mięso wraz z warzywami bardzo drobno siekam i zaprawiam passatą pomidorową. Spróbujcie :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki(...)delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso. Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut.    Smacznego

ChilliJemy
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 200

Cukinia jest warzywem, które na stałe zagościło w mojej kuchni.  Dzisiaj w kuchni pachnie czosnek, oregano, bazylia i majeranek, a głównymi bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory(...)będzie się on przypiekał. Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy farszem. Na farszu układamy plasterki sera żółtego. Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Cukinię pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika. Torebki z ryżem wkładamy do wrzącej, osolonej wody

Smak mojego domu
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 182

czym obdarzy nas natura latem. W sumie może to i lepiej - będzie znów na co czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej(...)składników. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C . Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz 15 minut , a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne

Food Square