możecie przygotować go w domu na zimę . Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie! Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na ok. 9 słoiczków 250ml 1,5 kg czerwonych pomidorów(...)słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania
Moja Książka Kucharskawołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe. Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy. Należy korzystać z sezonu na paprykę, gdyż jest ona teraz najsmaczniejsza i przystępna cenowo. Składniki(...)mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek). Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej. Brzegi upieczonej papryki
Kuchcik gotujedomowy "półprodukt" - gotowy farsz można później wykorzystać w wielu różnych, "jedno-porcjowych", szybkich potrawach, gdy braknie nam czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Takim farszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu. Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki. Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam rożków z poszczególnymi farszami, nikt(...)farszu, za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem smarować brzegi, składać w trójkąty, sklejać dokładnie brzegi. Trójkąty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarować jajkiem, posypać siemieniem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce. Trójkąciki podawać z sosem
6niebodokładnie! Z cukinii! I na prawdę smakuje jak brownie! Jeśli lubisz: -kuchenne eksperymenty, -ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasta, i nie boisz się dodać do ciasta warzywa, to jest ciacho idealne dla Ciebie! Upiekłam je niespełna 1h temu, a 3/4 już zniknęło! No okej, kawałek dałam babci, kawał(ek) zjadłam ja, ale co się stało z resztą?! Co do smaku(...)dodać cukinię i pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać. Połączyć z pozostałym ciastem, mieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C i piec ok. 40min. Smacznego! Ten przepis bierze udział w Konkursie z Basią, byłoby mi bardzo miło gdybym mogła liczyć na Wasze głosy
chili & sugarSezon rabarbarowy już w pełni, a mój rabarbar w ogródku urósł duży i wygląda okazale. Zatem pojawi się parę nowych przepisów rabarbarowych. Dzisiaj proponuję ciasto migdałowe z tym wspaniałym warzywem i pomarańczą. Wilgotne, aromatyczne, lekko kwaskowate, rozpływa się w ustach. Idealne na rozpoczęcie sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego(...)następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać płatkami migdałowymi i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać(...)szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne
Kulinarny karnet Christopheramłodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem, że mam być z nim na stanowiskumięsno-rybnym, stąd nawet wybrałam celnie(...)pasuje do tego, a czy nie dodać więcej soli bądź pieprzu...Takie prozaiczne, a jednak dla mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegałokońca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mniedo stołu
W kuchni Karmel-itkiczęściej niż przed wyjazdem, przygotowywać dania na bazie makaronu oraz risotto. Ubolewam jednak nad tym, że w Polsce nie mamy dostępu do TAK świeżych owoców morza oraz do tych warzyw i owoców tętniących słońcem. Mam jednak cichą nadzieję, że szalejąca za oknem pogoda w końcu unormuje się i w Polsce znów będzie można spędzać „włoskie” wakacje. Dzisiejszy przepis(...)mieszamy. Za pomocą łyżeczki lub worka do szprycowania dokładnie faszerujemy rurki cannelloni przygotowanym farszem i układamy bokiem w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Gdy ułożymy pierwszą warstwę, układamy rurki piętrami. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuszczamy do powstania grudek
Be Fit Be StrongTo danie przygotowałam z myślą o sobie! Bardzo lubię wszelkie serowe nadzienia. Słona feta plus kremowy serek i świeży tymianek to był strzał w dziesiątkę. Pewnie
zadanie-gotowaniePrzedstawiam Wam kolejny ciekawy pomysł na faszerowane warzywa. Tym razem przygotowałam paprykę faszerowaną ryżem i migdałami. Przepis pochodzi z kuchni greckiej - dodatek rodzynek sprawia, że farsz jest delikatnie słodki, co jest cechą charakterystyczną kuchni tej części świata. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis od razu postanowiłam go wypróbować. Nie przypuszczałam, że połączenie ryżu z migdałami i rodzynkami może być takie pyszne(...)migdały, startego pomidora, posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozkrojone papryki posolić i popieprzyć wewnątrz, po czym napełnić je farszem. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wrzątku (tak aby woda zakrywała
Codzienne Gotowanieminerałów, aminokwasów i witamin. Te niewielkie płatki przypominające tartą bułkę zna chyba każdy weganin. Są niezastąpione w przepisach na ser wegański, można je dodawać do tofucznicy lub posypywać nimi warzywa. Niestety jest to jeden z produktów, który jest ciężko dostępny nawet większych miastach. Zazwyczaj można go kupić stacjonarnie w nielicznych sklepach z żywnością ekologiczną lub wegańską. Oprócz dostępności problemem może(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (zawijając lekko brzegi, tak aby masa nie wylała się). Przelać zaczyn do formy tak aby przykrył cienką warstwą dno. Wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem nagrzanego do 200˚C na 10 min. Zależnie od piekarnika temperatura może być za wysoka, dlatego trzeba sprawdzać czy się nie za bardzo się przypiekają. Jeśli
wegujemy...to bardzo dobre polaczenie i dlatego dzis znow wracam do dan z ciecierzyca. Wykorzystuje trwajacy "Tydzien z ciecierzyca" by sprobowac jej w nowych dla mnie odslonach
Przysmaki Karolkiziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede wszystkim od wybranego gatunku ziemniaka – dlatego zaznaczyłam w składnikach że mają to być(...)Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie – poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka
Karo in the Kitchenmiseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, przyprawiłem solą i pieprzem, a następnie dodałem łyżkę oliwy. Pół pęczka natki pietruszki i pół pęczka świeżej mięty bardzo(...)minuty z każdej strony, tak aby uzyskać złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyłem na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Do lekko podgrzanych w piekarniku chlebków pita dodałem po około 2 łyżki hummusu, następnie odrobinę sałatki i po jednym falafelu. Na wierzchu ułożyłem jeszcze odrobinę sałatki i delikatnie polałem hummusem
Wyprawy kulinarnemakaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :) Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny wybór :) 2 opakowania serka twarogowego 1 średnia słodka czerwona papryka kukurydza konserwowa 2 puszki pomidorów(...)pomidorów w puszkach jest dosalana. Jeszcze dusimy pomidory ok. 10 min. i wylewamy na cannelloni. Na koniec wszystko posypujemy pozostałym startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C) na 15 min. Po 15 minutach wszystko jest gotowe, a w domu pachnie, że oszalejecie ze szczęścia :) Podajemy po 4-5 sztuk na osobę i posypujemy pokrojonym
vegetanieDużo u mnie ostatnio słodyczy, ale nie myślcie sobie, że nie jem nic poza nimi;) Wręcz przeciwnie, dbam o urozmaicanie swojej diety w warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem(...)napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe włóżcie do środka wykałaczkę. Jeśli będzie wilgotna, muffiny potrzebują jeszcze chwili w piekarniku. Polewa Czekoladę dzielimy na kostki, roztapiamy w mikrofali i smarujemy muffiny. Posypujemy amarantusem. JEMY
Powiedz dietom nieLubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto(...)pieczenia - lekko mieszamy.Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy.Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemności